Snelle denkers, sterke voelers

al dan niet hoogbegaafd

Snel denken en sterk voelen, dat heeft veel met elkaar te maken. Deze themamail gaat over het ontvangen en verwerken van prikkels en informatie en hoe reflexintegratie daarbij kan helpen. 

In de praktijk zie ik veel kinderen met de volgende combinatie: ze vangen veel informatie op, ze verwerken dat snel en ze overdenken de informatie vaak en lang. Dat kan heel handig zijn en super lastig. Want waar de rest van de groep alweer verder is bij het volgende, blijft bij jou nog hangen wat er net op het plein gebeurde. Of wat mama gisteren zei of de blik in de ogen van de buurvrouw.

Als je denk-routes net zo goed onderhouden zijn als het gras van Ajax en je auto net zo snel volgetankt wordt als die van Max, kan dat soms best veel worden. Te veel soms. 

Wat kun je daaraan doen met reflexintegratie?

Je prikkelfilter activeren. Je huid speelt een belangrijke rol bij het filteren van je prikkels. Als je goed je eigen huid voelt, maak je beter contact met je eigen grenzen. Dit ben ik, dit is van mij. En daarmee: dat is de ander, dat kan ik daar laten.

Als je huid daarentegen niet lekker in balans is, speelt dat een belangrijke rol bij alert voelen en open staan. Veel oppikken en waakzaam zijn. Ogen op steeltjes. Tessa Kieboom gebruikt de metafoor van de loep. Als je zo snel denkt, is het of je leeft met een loep. Alles wordt vergroot en versterkt als je brein extra vlot werkt. Ik zie een parallel met de reflexen van de huid. Voor iedereen is het vervelend als je huidreflexen uit balans zijn, maar voor de snelle denkers is het effect nog groter, vanwege die loep. 

De oefeningen die ik daarvoor aanbied zijn mild, prettig en voor ouders goed te leren. "Dat we hiermee nou zo'n verschil maken, dat is toch onvoorstelbaar", dat is wat ik zo vaak hoor. 

Rust in de rug!

 

Opvallend vaak zie ik bij de snelle denkers en sterke voelers dat de rug heel gevoelig is. Strijken over de rug geeft een automatische spier-reactie, vaak een soort kronkelbeweging. Een kenmerk van een actieve reflex, dat is namelijk een automatische reactie op een prikkel. Zo'n actieve rugreflex voelt vervelend, stoort je rust en maakt het lastig om stil te zitten. Ook is er een sterke relatie met rust in de blaas en in de darmen. Ook hiervoor zijn goede, eenvoudige en effectieve oefeningen te leren. Een moeder zegt: "Hij vraagt er elke dag om, hoe kan dat nou?!" Dat komt omdat het voor het lichaam zo'n opluchting is, dat het herhalen van deze oefening heel prettig is. Na een tijdje is de reflex zo ver uitgerijpt dat het niet meer dagelijks hoeft gelukkig. Zo nu en dan een keer herhalen is dan voldoende. 

 

Oh ja, last van allerlei labeltjes en stiksels heeft ook met deze actieve reflex te maken!

Aan de slag met de schrikreflexen!

De Moro-reflex is een van die reflexen, een reflex die ook wel gezien wordt bij baby's. Een baby vertoont die reflex als hij zo schokkerig met twee armen tegelijk de lucht in gaat. En ze weer neerlegt. 

De Moro-reflex is een sterke reflex, die het verdient om goede aandacht te krijgen. Er zwerven filmpjes van op internet, maar juist als je best gevoelig bent, kan het handig zijn om het samen te leren. Ik help je dan even als je lijf inderdaad erg sterk reageert op de reflex. 

En dan nog iets. Voor snelle denkers is het uitdaging heel belangrijk en helpend. Dat zoeken we vaak op school. Maar wat kun je er als ouders mee? Mijn tip is om een museumkaart voor de verjaardagen vragen en daar samen van genieten. Deel je passies en ontdek de passies van je kinderen. En daag ze uit!
Wat ik zelf echt leuk vind: Het planetarium in Franeker, Het Grid in Groningen, Het Rembrandthuis en Het verzetsmuseum in Amsterdam, Het Boerhaavemuseum in Leiden en toen onze kinderen klein waren genoten ze ook erg van Het Maritiemmuseum in Rotterdam en Het Pieter Vermeulenmuseum in Driehuis. 

Contact met Soepel Leren

Reflexintegratie

Mild, op maat en heel praktisch

 

Warme groet! 

Mieke 

06-42241346

Tien keer per jaar de themamail in je mailbox? Schrijf je hier in. Geen rommel en reclame maar wat informatie en uitleg waar je misschien wat aan hebt.
Inschrijven

Ken jij nog iemand die deze mails ook wel zou willen krijgen? Doorsturen mag altijd :)

06-42241346

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)

Lees meer op de website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer