מתחברים לחברות
החודש הראשון ללימודים נתן טעמה של שגרה לימודית וחברתית. חודש אחד של שגרה וכבר נכנסים לתקופת החגים מרובת החופשים. בתקופה זו ניכר באופן בולט יותר מי מהילדים חובר עם חברים ומי נשאר לבד, למי מתקשרים וממי מתחמקים ואיך בכלל מנהלים את כל העניין הזה, המכונה קשרים חברתיים? ואנחנו, ההורים, מה אנחנו יכולים לתרום בעניין, אם בכלל?
חשוב! חשוב! חשוב!
לא כל הילדים צריכים ורוצים להיות מוקפים חברים. יש כאלו שיעדיפו חבר אחד טוב. אין בכך כל רע, כל עוד יש חבר כזה והוא זמין ושהחברות ביניהם היא אכן חברות טובה והדדית. אך יש ילדים שאין להם אפילו את זה, או שיש להם חבר אחד אך היו רוצים יותר כדי שיהיה להם יותר זמן משחק משותף.
הנה כמה רעיונות בסיסיים איך ניתן לעזור לילדים ליצור חברויות טובות ומיטיבות:
דברו עם ילדיכם על חברות. מיהו חבר טוב? מה התכונות של ילדיכם שהופכות אותו לחבר טוב? (אכפתיות, שיתוף, לב טוב, הומור וכד׳). איך יודעים אם מישהו חבר טוב? למשל, עם חבר טוב יש שפה משותפת, נעים ביחד, אפשר לסמוך אחד על השני. גם אם יהיו ביניהם חילוקי דעות הם יוכלו לדבר על הדברים, כבוד הדדי וכד'. כשהנושא ברור יותר, זה הזמן לבדוק ביחד האם יש מישהו שהוא יכול להחשיב חבר, או מישהו שעוד לא ממש ניסה להתחבר אליו ושכדאי לבדוק האם יתאים להיות לו לחבר. אפשר להרחיב את החשיבה גם לכיתה המקבילה, או חוגים.
חישבו יחד על משהו שהילד אוהב ושקשה יהיה לסרב לו. חברות נבנית לא מעט על חוויות משותפות וחופש זו הזדמנות ליזום וליצור. תחשבו מחוץ לקופסא. תחשבו בשונה, בגדול. ואז תזמינו את החבר/ים להצטרף. למשל הרפתקה בגינה בסגנון ״חפשו את המטמון״, מפגש דמויות ממשחק שאוהב - אפשר להתחפש!, מסיבת פיז'מות לפי נושא עם צפייה בסרט (שימו לב לגיל הילדים ולהמלצת הגיל בסרט), ואפשר כמובן ליזום בילוי משותף במקום שאוהב מחוץ לבית, כמו באולינג, סרט, טרמפולינות, יצירה ועוד. בטוחה שיחד תמצאו רעיונות אטרקטיביים רבים.
הכינו את הילד לכך שלא בטוח שכל מי שהוא יתקשר אליו יוכל או ירצה להצטרף. אם הוא שומע "לא" זה לא אומר שה"לא" הוא מוחלט לגביו אלא יכול להיות לגבי הפעילות שהציע בזמן המוצע. הנחו אותו שאם הוא שומע "לא" בהקשר של זמן הוא יכול לשאול "מתי תוכל?" ולנסות לתכנן את הפעילות לזמן אחר. אם ה״לא״ הוא לגבי הפעילות שיחשבו אולי יחד על משהו ששניהם ירצו לעשות, אם לא הפעם אז בהזדמנות אחרת. כך או כך, שימשיך לנסות. מי שיצטרף אליו לבסוף יהיה גם הנכון עבורו לחוויה מהנה משותפת.
חוויה מהנה תלויה (גם) בנו. משנוצרה ההזדמנות, צריך לדאוג שזו אכן תהיה חוויה מהנה עם פוטנציאל ליצירת קשרים חברתיים טובים. דברו עם הילד לפני המפגש כדי לעשות תיאום ציפיות. הכינו אותו גם לכך שכל תוכנית היא בסיס לשינויים ויתכן שהילד השני לא ירצה לעשות בדיוק את מה שתוכנן. מטרת העל היא שהם יהנו ביחד.
שנה טובה!
:) ליאת קרן
ליצירת קשר ומענה על שאלות נוספות: 054-9796446 :) ליאת קרן
077-2070028 ״מתחברים״ המרכז לכישורים חברתיים בהרצליה
לאתר מתחברים נא ללחוץ כאן
10% הנחה על כל המוצרים בחנות עד סוף החודש, לכבוד השנה החדשה!!!
קישור לחנות
קצת עלי: מזה כ 11 שנים שאני בעלת קליניקה פרטית ומתמקדת בתחומים של חרדות וכישורים חברתיים אצל ילדים ונוער. אני עובדת עם הילדים באופן פרטני ובקבוצות ייחודיות, בהתאם לצורך, ובאופן טבעי משלבת בעבודה גם הדרכות הורים וצוותי חינוך. נושא הבטחון האישי והחברתי עומד בבסיס הטיפול - ככל שהילד ידע לסמוך על עצמו, על היכולות שלו ועל הבחירות שלו בטחונו בעצמו יגדל והוא ירגיש נוח יותר גם במצבים חברתיים שונים. גם המוצרים שאני מפתחת וניתנים לרכישה בחנות האתר תומכים במטרה זו.