El full informatiu de l'Escola 9 Graons

#INFO

febrer2021

A marcar al calendari:

 

Vacances de primavera

Del 27 de març al 5 d'abril (ambdós inclosos)

 

Inici 3r trimestre

Dimarts, 6 d'abril 

L'infant al centre de l'avaluació: a 1r fan el seu autoinforme

Un dels pilars del nostre projecte educatiu és l'avaluació formativa. És molt important desentendre com adults el concepte d'avaluació que hem pogut tenir durant la nostra experiència educativa passada i començar a mirar-la des d'un punt de vista molt més constructiu i formatiu.

 

Formar una societat futura amb capacitat de decisió, crítica, assertiva i resilient passa per donar eines als infants encaminades a facilitar aquestes facultats. Fer, copiar, llegir, memoritzar i reproduir allò que ens ordenen no és el que busquem avui dia quan pensem en com entenem l'educació. Sense obviar que pot haver certs moments per cada cosa, les intencions, afortunadament, han evolucionat. I, de la mateixa manera, sense oblidar que sovint cal la perspectiva i el coneixement d'altres per dir-nos si ho estem fent bé, cadascú de nosaltres és qui s'encarrega de definir el propi futur tot prenent decisions respecte als nostres objectius i la feina que li dediquem.

 

A l'Ordre del 2016 del Departament d'Educació queden recollits els procediments del procés d'avaluació d'Educació Primària. Allà es posa èmfasi en una avaluació on l'infant sigui el protagonista i amb la qual li siguin oferts moments per reflexionar sobre què i com està aprenent. Una reflexió que esdevingui en eines per adonar-se d'allò que necessita per poder millorar i avançar des de l'esperit crític vers els objectius coneguts.

 

Aquest nou model, molt més actiu i enriquidor, pretén valorar les competències i capacitats treballades a través de les propostes pedagògiques tot implicant l'alumnat activament, fent-lo reflexionar i prendre decisions. És, a més, una manera de generar autoconeixement vers les potencialitats i mancances al propi infant, de generar confiança en ell mateix així com d'anar guanyant autonomia a l'hora de prendre decisions. La persona adulta es converteix en una acompanyant i orientadora en tot aquest procés facilitant les eines i estratègies necessàries. També esdevé en una persona de confiança amb qui parlar i compartir els punts de vista i possibles neguits sobre l'evolució dels seus aprenentatges.

En aquest sentit, en els propers dies, les criatures de 1r. tindran una petita conversa individual amb la seva tutora o tutor de referència. En aquesta conversa, l'infant expressarà, per mitjà d'una senzilla rúbrica, en quin punt creu que es troba en alguns dels seus aprenentatges clau i el/la docent també compartirà la seva opinió amb ella. Al mateix temps, i fruit d'aquesta trobada, criatura i docent pactaran uns objectius de millora de cara a la resta de curs que tornaran a revisar-se el 3r. trimestre en una altra conversa infant-docent.

El resultat d'aquesta conversa serà un petit autoinforme que es compartirà i explicarà a la família en l'entrevista anual de curs amb la tutora o tutor. Suposarà una manera de compartir aquests acords i de fer partícip a la família en el seguiment dels mateixos. D'aquesta manera volem que els infants prenguin consciència de la importància d'aquesta eina i de l'esperit constructiu que té. Que no entenguin l'avaluació com un veredicte de la persona adulta de l'escola que informa a la persona adulta de casa. Que no se sentin jutjats sinó que ho entenguin com una forma de seguir aprenent acompanyats. 

 

Durant les darreres setmanes l'equip de 1r i l'equip directiu hem estat treballant en el disseny d'aquest autoinforme de les criatures. En la millor manera de fer-les partícips actives de la seva valoració i el coneixement del propis aprenentatges, en la manera de fer-les conscients de què necessiten per poder millorar i avançar. No cal dir que l'impacte d'aquest document també revertirà sobre el nostre treball docent ja que, un cop aplicat, ens convidarà a reflexionar sobre si ha funcionat o no com havíem esperat.

 

Aquest serà un pas més en favor d'aquest important punt del Projecte Educatiu de l'escola que no els resulta desconegut. Durant aquest inici de la primària les criatures han estat fent servir diverses eines d'avaluació formativa que elles mateixes han relacionat amb les casetes dels porquets o amb converses de tancament de moments viscuts durant l'etapa d'infantil. Ens satisfà que així sigui, perquè implica que comencen a prendre consciència de l'avaluació d'una manera diferent i millor que la que nosaltres vam seguir i, de vegades, patir sense ser sempre quelcom que ens ajudés a millorar. Avaluar també és aprendre.

Resum de les reunions de seguiment de les obres de l'escola

 

Les darreres setmanes, l'AFA i la direcció de l'escola hem estat presents a diferents reunions que han parlat sobre l'evolució de l'edificació final de l'escola i el seguiment d'altres intervencions. Us fem un resum amb les principals idees que responen a acords arribats amb totes les parts implicades:

 

Pel que fa a les obres d'ampliació d'aquest estiu: 

+ El CEB té la intenció de completar el que queda de la 2ª planta i fer tota la 3ª planta sencera. D'aquesta manera, a l'estiu del 2022 no s'esperarien obres majors a l'edifici de l'escola, tal i com la comunitat educativa de l'escola hem estat demanant des de fa temps. 

 

Pel que fa al projecte arquitectònic definitiu: 

+ Hi ha la intenció d'ampliar la 1ª planta amb obra tradicional annexa a l'edifici modular pel costat del pati d'accés per la porta secundària. Així, les dues aules de P3 que actualment es troben a la planta baixa se situarien allà i la nova 1ª planta assumiria totes les aules d'infantil. Tanmateix, a la planta baixa s'ampliaria la cuina així com el menjador i quedaria com a planta de serveis.

La comunitat educativa hem demanat que aquesta intervenció es faci també aquest estiu. El CEB ha donat el vist-i-plau a la proposta treballada amb la Comissió d'Obres de l'AFA i l'escola. En aquest sentit, s'està acabant de dibuixar el projecte de la resta de plantes de l'edifici de l'escola. 

 

+ Ens informen que el projecte definitiu de l'escola, a llarg termini, contempla l'expropiació del pàrquing Xile (Rosselló / Passeig Sant Joan). Allà és on s'acabaria ubicant el gimnàs definitiu de l'escola. Per aquesta expropiació no hi ha cap data prevista i caldrà esperar a un nou mandat. 

 

+ En conseqüència, un cop desmuntat el pàrquing ja en procés d'expropiació de Passeig de Sant Joan amb la coberta de fibrociment, en aquell espai es construirà un gimnàs provisional semblant als que ja s'han fet a altres escoles modulars de la ciutat. Caldrà esperar a properes reunions per veure el disseny i la ubicació d'aquest espai al pati de l'escola. 

 

Pel que fa a l'expropiació del pàrquing de Passeig de Sant Joan i la seva coberta:

+ L'Ajuntament encara està en tràmits de negociació amb els propietaris del pàrquing a expropiar. Sembla que està resultant complicat arribar a un acord econòmic donada la diferència referent a les demandes de les dues parts implicades. Sent molt optimistes, al juliol s'acabaria l'operació i el solar passaria a mans del CEB. Això implicaria que l'opció de desmuntatge i condicionament difícilment es podran fer aquest estiu i caldria buscar un altre moment no lectiu. Caldrà veure quines novetats hi ha sobre aquest tema a la propera taula.

 

+ Ens confirmen que, a demanda de l'advocat de la part propietària del pàrquing, es contempla afegir l'expropiació simultània del local que dona entrada a aquest pàrquing per Passeig de Sant Joan. Aquest fet implicaria un nou accés a l'escola des d'aquest carrer que fa temps que demandem. 

 

+ Sobre la coberta de fibrociment, el responsable tècnic encarregat comenta que el material amb el que van recobrir la teulada amb amiant té una durabilitat de 5 anys. En tot moment però, han treballat amb un termini de durabilitat de 2 anys i es preveuen revisions semestrals. La primera està previst que es dugui a terme durant les vacances de primavera (finals de març / principis d'abril). Donada la previsió de retirada abans dels dos anys previstos, no s'ha treballat amb un altre escenari i només es faria en cas de daltabaix en els terminis. 

Colònies curs 2020-2021

El curs passat vam haver de cancel·lar les colònies que teníem previstes per als cursos de P4 i P5. Les vam reprogramar per fer-les aquest curs 2020-21 durant els dies 28, 29 i 30 d'abril. Com a escola estem sent molt curosos/es a l'hora d'acabar de tancar-les definitivament ja que estem condicionats/des a la situació sanitària i als protocols establerts.

La reserva que tenim feta és per anar, els grups de P4, P5 i 1r, a El Jou Nature (Guardiola de Berguedà) amb la següent previsió de dates:

+ 1r: 28, 29 i 30 d'abril

+ P4 i P5: 29 i 30 d'abril

 

Com ja hem dit, estem sent molt prudents a l'hora de tancar o no les colònies donada la situació sanitària. Si veiem que els protocols les permeten donada una situació pandèmica millor que l'actual, us informarem sobre la quantitat pendent en el cas dels infants de 1r i P5 (ja vau avançar la bestreta de 40€) i del preu total per als infants de P4 (que encara no heu pagat bestreta). 

 

Moltes gràcies per la vostra comprensió. 

Portes obertes per al curs 2021-2022

L'escola ha organitzat les sessions de portes obertes per al curs 2021-2022. D'acord amb la resta de centres públics de l'Eixample i donada la situació sanitària, no seran presencials. 

S'han programat unes sessions virtuals per tal de comentar tota la informació del projecte compartida a l'espai habilitat al web de l'escola. 

Les trobades virtuals seran el 3 i 11 de març. Més informació a PORTES OBERTES 2021-22

Durant les darreres setmanes a les bitàcoles...

A P3...

A P4-P5...

A 1r...

Podeu saber-ne més visitant les Bitàcoles d'aula de l'escola. 

Escola 9 Graons

Visita el nostre web  
Este email se creó con Wix.‌ Descubrir más