-

Nieuwsbrief december 2019

Het verbonden kind

 

 

  • welke piek doen we in de boom?
  • lezersvraag
  • agenda

Welke piek doen we in de boom?

 

 

Jeugdherinnering:

De kerstboom stond binnen, de doos met versiering ernaast. En dan kwam DE vraag…welke piek mager dit jaar in?Die van mijn zus of die van mij? Mijn zus had een piek met veel glimmende tierelantijntjes en ik had een gladde, sobere. Gekregen van opa en oma. Elk jaar opnieuw was er de strijd wiens piek in de boom mocht. We probeerden ieder ons kleine zusje voor ons karretje te spannen in de hoop dat zijde beslissende stem zou hebben. We trainden onszelf in omkopen en chanteren … Fotoboeken werden er bij gehaald om te kijken wiens piek er het jaar daarvoor in de boom had gezeten. En zo werd het bepaald.

Waarom was het toch zo belangrijk dat ‘mijn’ piek op de boom prijkte? Ik had me met die piek verbonden. Gekregen van opa en oma hè…Wanneer het de beurt was van mijn piek werd de kerstboom dat jaar ook nog meer waard voor mij.

 

Dit is van mij!

Kinderen hebben allemaal wel een paar dingen waar ze erg aan gehecht zijn. Soms onooglijk en vies, maar ooh zo waardevol. Vaak kan je begrijpen waarom het van waarde is. Soms ook niet. Hoe dan ook, het is belangrijk voor je kind dat je hen serieus neemt in waar ze aangehecht zijn. Er even zuinig op bent als zij. Kinderen ervaren die schatten namelijk als een deel van henzelf. Kom je aan hun schat, dan kom je aan hen. En ja, ook nog steeds als ze al best groter zijn! Misschien zelfs volwassen zijn (..?..) Wanneer je minachtend of achteloos doet over iets wat van waarde voor je kind is, raakt hen dat.

 

Flauwe grapjes kunnen ook helemaal fout vallen en je kind tot razernij brengen (dat hoop ik althans,want ze kunnen zich ook stilletjes verdrietig of gekwetst voelen en dat niet laten merken.) EN kinderen kunnen natuurlijk ook ‘teveel’ kiezen waar ze aan ‘gehecht’ zijn. Dan mag je van mij een streep trekken en hen zorgvuldig laten kiezen: waar ben je echt mee verbonden en waar begint je hebberigheid?

Dit is namelijk super waardevol om als les mee te krijgen in je leven!

 

Kerst is de tijd van rituelen en van jeugdherinneringen maken.

Heb je herinneringen aan de kersttijd in je jeugd? Welke waren leuk, welke minder?
Ik weet bijvoorbeeld dat mijn ouders, als we al op bed lagen, samen nog een prachtig kerstlied zongen, The Holy City, ietwat rommelig begeleid door mijn moeder op de piano. Dat was altijd een heerlijk moment voor mij liggend in mijn bed!
Het is voor kinderen heel fijn om herinneringen te kunnen maken die ankertjes gaan worden in hun leven. De kersttijd is daar bij uitstek geschikt voor.
Wat je doet, eet, maakt of zingt… gehuld in de sfeer van kerst kan je het gaan opbouwen als een veilig moment in jullie gezin. Maak rituelen, want die zijn voorspelbaar en geven een gevoel van veiligheid. Deze herinneringen worden ooit een ankertje waar ze op terug kunnen kijken als ze later groot en ver weg zijn, en terugdenken aan de kersttijd uit hun jeugd. Dat geeft een gevoel van verbondenheid met de thuisbasis. Hoe fijn!

Ik wens je veel inspiratie hiervoor en prachtige momenten met elkaar!

 

Goede jaarwisseling!
(oh ja, kinderen en vuurwerk… Wil je hen vragen rekening te houden met de dieren en even goed te kijken of er niets in de buurt is voor ze wat afsteken?)

 

 

Lezersvraag

In deze rubriek beschrijf ik door lezers ingezonden situaties en bekijk het vanuit de positie van het kind in zijn verlangen naar verbinding. Ik laat mogelijk systemisch gerelateerde redenen voor het probleem buiten beschouwing.

Heb je ook een vraag?
Stel hem op www.hetverbondenkind.nl/contact

Je krijgt altijd antwoord, en met toestemming van jou kan ik hem wellicht hier plaatsten.

Lieve Els,

 

Mijn kinderen maken vaak ruzie en het kost mij zoveel energie om steeds politieagentje te spelen!Hoe kan ik daar anders mee omgaan?
 

 

Antwoord van Els:

 

Kinderen verkennen in het ruziemaken hun eigen grenzen en die van de ander.
Hoe vertrouwder ze met elkaar zijn, hoe verfijnder het wordt. ‘Ze weten precies hoe ze de ander kunnen raken’. Daar ligt ook meteen het punt waarop je met je kind kunt gaan praten. 
“Jullie zien precies waar je de ander kunt raken om hem boos te krijgen want…wat doe/of zeg je? (compassie voor de tegenpartij aanleren)
Maar wat zou je eigenlijk willen zeggen of vragen, want jullie zitten neem ik aan ook niet op ruzie te wachten…” ( het gezamenlijke belang leren inzien)
Je kind leert te voelen en verwoorden wat hij eigenlijk wil (verbonden met zichzelf) en hij leert inzien
dat hoe hij het nu doet, ruzie oplevert. ( verbonden met de gevoelens van de ander).
Hij kan een andere strategie gaan uitproberen de volgende keer.
Bedenk samen welke. Liefst met de tegenpartij erbij die aan kan geven wat bij hem tot medewerking zal leiden ipv ruzie maken.
Verwacht overigens niet dat ze het na één keer al kunnen. Sommigen hebben hier een leven lang voor nodig.
EN, je kan als ouder ook niets doen. Vaak lossen ruzies sneller op wanneer je je er niet mee bemoeit.
Dit kan je ook, terwijl de strijd al gaande is, inbrengen.: ‘Jongens, op mij hoef je niet te rekenen, jullie zoeken het samen maar uit’. Soms is er namelijk op de achtergrond de strijd ‘voor wie trekt mama partij?’ bezig! Dan komt het besef: ‘Oeps…ze doet niet mee!?! Nu moet ik het zelf oplossen..’

En wanneer het je raakt dat je kinderen zoveel ruzie maken, (bv je wordt er emotioneel of onzeker van)  dan heb je misschien twee Present-Child kinderen.
Daarover meer op mijn website.

Agenda


Een cadeautje onder de kerstboom?
Geef elkaar de workshop!
 

Workshop 'Opgroeien in Verbinding'.
Kinderen zoeken verbinding. We noemen het vaak spelen, ontdekken of uitdagingen aangaan.
Of we noemen het ruzie maken, of niet luisteren. :-(
Maar volgens mij is de rode draad steeds dat kinderen zich willen verbinden.
Als je zó naar het gedrag van je kind kijkt wordt opvoeden ineens echt een leuke uitdaging!
Tijdens deze workshop licht ik dit toe en bespreken we de manieren waarop ons eigen kind zich aan het verbinden is.
Zo krijg je handvatten om in contact te blijven met je kind en het thuis gezellig te hebben en te houden.  

 

21 januari : Ouders van schoolkinderen
23 januari: Ouders van pubers
4 februari: Ouders van peuters/kleuters
Of op verzoek voor max. 8 personen.
Bellamystraat 15, Utrecht

tijdstip: 20.00-22.15 uur
15 euro pp.

 

Graag aanmelden ivm grootte groep (max 8)
(afzeggen kan altijd)

 

Je kan je ook met een groepje aanmelden. Dan prikken we met elkaar een datum.

 

Praktisch:
 www.hetverbondenkind.nl
elsbrakman@hetverbondenkind.nl
06-30014915
Mijn werkplek is in Utrecht.
ALTIJD welkom!

Els Brakman - Het verbonden kind
06 - 30014915

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)Delen op Pinterest

Neus eens rond op mijn website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer