GEZİ PARKI OLAYLARI

Gezi Parkında ne oldu?

İstanbul’un merkezinde kalan son yeşil alanlardan Gezi Parkı, Taksim Yayalaştırma Projesi ile hedef alındı. ‘Gezi Parkı’na Topçu Kışlası’nı yeniden yapmak’ iddiası ile başlatılan ağaç söküm ve inşaat çalışmalarını protesto etmek amacıyla düzenlenen eylemler tüm İstanbul ve Türkiye’ye yayıldı. Türkiye’nin yakın tarihinde önemli yer edinen Gezi Parkı olayları, hükümetin politikalarına karşı kendiliğinden gelişen bir tepki hareketi oldu. Üç haftaya yakın süren eylemlere toplumun tüm kesimlerinden katılım oldu, mizah ve sanat bir direniş unsuruna dönüştü. Polis ve jandarmanın şiddetli müdahalesi esnasında kullanılan biber gazı can aldı ve ağır yaralanmalara sebep oldu. Eylemlerde biri polis, sekiz kişi yaşamını yitirirken, bir kısmı ağır olmak üzere 10 bine yakın insan da yaralandı. Yüzlerce kişi gözaltına alındı, haklarında dava açıldı. Gezi Parkı’na yapılmak istenen inşaat yapılamadı. Açılan davalarda, Gezi Parkı protestoları “bir darbe kalkışması” olarak tanımlandı. Hükümet 2013 yılından bu yana Gezi Parkı olaylarını hedef göstermeye devam etti. 25 Nisan 2022’de karara bağlanan Gezi Davası’nda Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet, 7 kişiye ise 18 yıl hapis cezası verildi.

Yazar
  •  

    İlden Dirini

  • 2 Mart 2012

     

    Taksim Dayanışması kuruldu

    Taksim Projesi’ne karşı bir araya gelen STK’lar 2 Mart 2012’de Taksim Dayanışması’nı kurduklarını ortak deklarasyon metni ile duyurdu. Taksim Dayanışması, Gezi eylemlerinin başından dava süreçlerine dek önemli rol oynadı.

  • 27 Mayıs 2013

    Gezi Parkı’nda ağaçlar sökülmeye başlandı

    Gezi Parkı’nın Asker Ocağı Caddesi’ne bakan duvarının 3 metrelik kısmı, ağaçlarıyla birlikte gece 22.00 civarında yıkıldı. Sosyal medyada hızla yayılan haber sayesinde Taksim Dayanışması bileşenleri ve halk, iş makinelerinin önüne geçerek yıkımı durdurdu. Ardından parkta çadırlar kurularak nöbet tutulmaya başlandı.

    27 Mayıs 2013

  • 28 Mayıs 2013

     

    Saldırılara rağmen binlerce kişi Gezi Parkı’nı savunmak için buluştu

    Günün ilk saatlerinde iş makineleri tekrar Gezi Parkı’na girdi. Saldırının duyulmasının ardından polisin sert müdahalelerine rağmen insanlar gün boyu Gezi Parkı’na gelmeye devam etti. HDP eski milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in iş makinelerinin önünde durması ve sürecin simgelerinden birine dönüşecek “Kırmızılı kadın”a biber gazı sıkılması bugün yaşandı.

  • 29 Mayıs 2013

    Polisten sert müdahale, Erdoğan’dan “Yapacağız” açıklaması

    Nöbetin ilk gününden itibaren polisler sabah saatlerinde nöbet tutan kitleye ve desteğe gelenlere sabahın erken saatlerinden itibaren müdahale etti. Oturma eylemi yapanların üzerine gaz bombası atıldı, içinde insanlar olmasına rağmen çadırlar yakıldı. Tüm müdahalelere rağmen insanlar Gezi Parkı’nda toplandı, sökülen çadırların yerine yenileri kuruldu.

    Çok sayıda sanatçı sosyal medyadan veya bizzat Gezi Parkı’na gelerek eylemlere destek verdi. Fetih 1453 filminde Fatih’i canlandıran oyuncu Devrim Evin’in kendisini İstanbul’un Fethi kutlamalarına çağıran Valiliğe ‘Gezi Parkı’nda eylemdeyim, gelemem’ cevabı vermesi günün öne çıkan başlıkları arasında yerini aldı.

    CHP genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gezi Parkı’na gelerek protestoculara destek verdi ve her gün bir CHP milletvekilinin bu protestolara katılacağını açıkladı.

    Yavuz Sultan Selim Köprüsü inşaatının açılışı sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan; “Ne yaparsanız yapın. Orası için karar verdik. Yapacağız.” dedi.

     

    29 Mayıs 2013

  • 30 Mayıs 2013

     

    Gezi Parkı eylemleri diğer kentlere yayılmaya başladı

    Erdoğan’ın açıklamaları sonrasında polis gaz bombaları ve TOMA’larla Gezi Parkı’na girdi. Baskında yol tarafındaki ağaçların bir kısmı kesildi, bir kısmı da yaşayamaz hale getirildi. Saldırı sonrasında 20 bini aşkın kişi tekrar Gezi Parkı’nda buluştu. Çağrıların yankısı o kadar büyüdü ki hükümete yakınlığı ile bilinen Nihat Doğan bile eyleme geldi.

    Oyuncu Memet Ali Alabora ilerleyen günlerde yargılanmasına ve hedef gösterilmesine neden olacak, “Mesele sadece Gezi Parkı değil arkadaş, sen hâlâ anlamadın mı?” tweetini paylaştı.

    Gezi Parkı eylemlerinin sembol fotoğraflarından olan polis bariyeri önünde kitap okuyan genç fotoğrafı 30 Mayıs 2013’in en çok paylaşılan fotoğraflarından oldu.

    Gezi Parkı eylemleri, İstanbul dışındaki kentlere de yayıldı. ODTÜ öğrencileri Gezi Parkı’nda yaşanan olayları protesto etmek amacıyla kalabalık bir şekilde kampüsten TBMM’ye yürüdü.

  • 31 Mayıs 2013

    Polis müdahalesi İstanbul’un dört bir yanına yayıldı

    Polis yine sabah saat 5.00 civarında, Gezi Parkı’nda nöbette olan daha fazla sayıda insana gaz bombaları ile saldırarak parkı boşalttı. Bazı çadırlar ateşe verildi. Çadırların yakılma görüntüleri sosyal medyada yayınlanınca büyük bir infiale yol açtı. Bunun üzerine Taksim’e çıkan tüm yollarda insanlar birikerek, Gezi Parkı’na doğru yürüyüşe geçti. Taksim Dayanışması tarafından gerçekleştirilen ve milletvekillerinin de olduğu basın açıklamasına müdahale etti. Polis dört bir yandan parka girişi engelledi, Türk Tabipler Birliği, yaralı sayısının çokluğu nedeniyle acil müdahale birimi kurdu, gün içinde en az 100 kişinin yaralandığını açıkladı. Filistin asıllı Türk vatandaşı 34 yaşındaki Lobna Allami polisin hedef alarak kullandığı gaz bombası nedeniyle yaralandı. Allami üç kez beyin ameliyatı geçirdi.

    Polis şiddeti ertesi güne kadar artarak devam etti, çok sayıda insan yaralandı. Yalnızca Taksim’de değil, tüm Türkiye’de tepkiler büyüdü, binlerce insan sokağa çıkarak polis şiddetini protesto etti.

     

    31 Mayıs 2013

  • 31 Mayıs 2013

     

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’dan ilk açıklama

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gezi Parkı’nın yıkılmasına karşı 4 gündür süren eylemler hakkında ilk kez basın mensuplarının karşısına geçti. Mutlu, eylemcileri hedef göstererek “Bu grupların amacının doğa sevgisi, ağaç sevgisi olmadığını da biliyorum.” dedi.

  • 31 Mayıs 2013

    Ünlü markalardan “O AVM’ye girmem” açıklaması

    Roma’da düzenlenen Perakende Zirvesi’nde bir araya gelen büyük firmaların temsilcileri, Gezi Parkı’nın yerine yapılması planlanan Topçu AVM’sine girmeyeceklerini açıkladı. Sarar, Twigy, Ayakkabı Dünyası, Silk&Cashmere ve Herry markalarının temsilcileri “Ben o AVM’ye girmem” dedi. Ümit Nazlı Boyner ve YKM twitterdan açıklama yaparak AVM’de yer almayacaklarını duyurdu.

    31 Mayıs 2013

  • 31 Mayıs 2013

    Mahkeme Topçu Kışlası’nın yürütmesini durdurdu

    İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Taksim’de Gezi Parkı’na yapılması planlanan Topçu Kışlası Projesi hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği tarafından yapılan başvuruda Taksim Gezi Parkı üzerine Topçu Kışlası süsü verilen alışveriş merkezi yapılmasına olanak tanıdığı belirtilmişti.

  • 1 Haziran 2013

    Saatler süren eylemler sonucu polis Taksim’den çekildi, binlerce kişi Boğaziçi Köprüsü’nü yürüyerek geçti

    Taksim civarında neredeyse 48 saat boyunca süren polis saldırıları İstanbul’un farklı bölgelerinde ve Türkiye genelinde devam etti. İstanbul Anadolu Yakası’nın çeşitli noktalarında toplanan binlerce kişi Boğaz Köprüsü’nü yürüyerek geçti. Gün boyu süren eylemler sonrası polis 1 Haziran akşam 18:00 sularında Taksim Meydanı’ndan çekildi. Meydanda on binlerce insan toplandı. Gezi Parkı eylemleri sürerken eylem haberleri yerine penguen belgeseli yayınlayan NTV, protesto edildi.

     

    1 Haziran 2013

  • 1 Haziran 2013

    48 ilde 90’ın üzerinde eylem

    Dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, 1 Haziran’da yaptığı açıklamada 48 ilde 90′ın üzerinde eylem yapıldığını, 939 kişinin gözaltına alındığını, 53’ü vatandaş 26’sı polis olmak üzere toplam 79 kişinin yaralandığını ve bu yaralıların 19’unun İstanbul’da tedavilerinin devam ettiğini açıkladı.

    Ankara Güvenpark’ta bir çevik kuvvet polisi tarafından ateşlenen silahtan çıkan mermi başına isabet eden Ethem Sarısülük yoğun bakıma alındı.

  • 1 Haziran 2013

    Gezi Parkı eylemlerine ünlülerden destek

    Gezi Parkı eylemlerine çok sayıda sanatçı destek verdi. Aralarında Halit Ergenç, Bergüzar Korel, Memet Ali Alabora, Rıza Kocaoğlu ve Hande Yener’in de olduğu çok sayıda sanatçı yürüyüşe katıldı.

     

    1 Haziran 2013

  • 1 Haziran 2013

     

    Dünyada Gezi Parkı ile dayanışma eylemleri

    Türkiye’nin diğer kentlerine yayılan eylemlere dünyanın birçok kentinden destek eylemleri geldi. İspanya’da, Roma’da, Almanya’da, Norveç’te bir araya gelen kitleler, AK Parti hükümetini istifaya çağırdı.

  • 2 Haziran 2013

    Gezi Parkı eylemlerinde ilk ölüm

    İstanbul Ümraniye’de E-5’i kapatarak eylem yapmak isteyen grubun içinde yer alan 20 yaşındaki Mehmet Ayvalıtaş iki aracın çarpmasıyla can verdi. Polisin, “Olay yerine ait MOBESE kaydı yoktur” açıklamasına karşın Radikal gazetesi 17 Şubat 2014’te olay anına ilişkin MOBESE kayıtlarını yayınladı.

     

    2 Haziran 2013

  • 2 Haziran 2013

     

    Erdoğan’dan “Birkaç çapulcuya pabuç bırakmayız” açıklaması

    Bir açılışta konuşan Erdoğan, “Biz birkaç çapulcunun o meydana gelip halkımızı yanlış bilgilendirmek suretiyle tahrik etmesine pabuç bırakmayız.” dedi. Erdoğan’ın kullandığı ‘çapulcu’ ifadesi Gezi Parkı eylemlerinin sembolleri arasına girdi. Eylemciler Erdoğan’ın hakaret etmek için kullandığı ifadeyi mizahla ele aldı.

    Binlerce kişi Habertürk önünde Fatih Altaylı’nın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı röportajı protesto etti.

  • 3 Haziran 2013

    Abdullah Cömert yaşamını kaybetti

    Antakya’da süren eylemler esnasında 22 yaşındaki Abdullah Cömert atılan gaz bombası fişeği ile başından vurularak hayatını kaybetti.

     

    3 Haziran 2013

  • 3 Haziran 2013

    İMKB’de son 10 yılın en büyük düşüşü

    Gezi Parkı eylemlerinin etkisi 3 Haziran Pazartesi günü borsanın açılmasıyla hissedildi. Güne yüzde 7’lik sert bir düşüşle başlayan İMKB, son 10 yılın en büyük düşüşünü yaşadı ve günün sonunda % 10.47 değer kaybetti.

  • 3 Haziran 2013

    Erdoğan "Evinde zorla tuttuğumuz %50 var"

    Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarihe geçecek “Evinde zorla tuttuğumuz %50 var” ve tencere tava eylemlerini kast ederek “Tencere tava hep aynı hava” açıklamalarını yaptı. Erdoğan, aynı basın toplantısında açıklamalarının Gezi Parkı eylemlerine etkisini gündeme getiren Reuters muhabirini de azarladı.

    3 Haziran 2013

  • 3 Haziran 2013

     

    Yüzlerce eylemci gözaltında

    İstanbul’da çatışmalar Dolmabahçe ve Beşiktaş’ta devam etti. Gece başlayan çatışmalar sabaha dek sürdü ve 200 kişi gözaltına alındı. Ankara’da polisin sert müdahalesi eylemlerin büyümesine neden oldu. Kızılay çevresinde yoğunlaşan çatışmalarda 620 kişi gözaltına alındı, Çankaya Belediyesi’nde görevli olan işçi Muharrem Dalsüren gözüne isabet eden gaz bombası fişeği nedeniyle gözünü kaybetti. Türkiye’nin çeşitli illerindeki eylemlere de polis sert müdahalede bulundu.

  • 3 Haziran 2013

    İş makinası POMA oldu

    İstanbul Beşiktaş’ta devam eden eylemler sırasında Çarşı grubu üyelerinin de aralarında bulunduğu protestocular bir iş makinasını eylemde kullandı. Adına POMA denilen vinç Gezi Parkı eylemlerinin unutulmayan sembolleri arasına girdi.

     

    3 Haziran 2013

  • 3 Haziran 2013

     

    Gezi Parkı eylemlerini yayınlamayan basın organlarına tepkiler büyüdü

    NTV önünde toplanan binlerce kişi “Satılmış Medya İstemiyoruz” sloganları attı. CNN Türk’ün eylemler devam ederken penguenleri anlatan belgeseli yayınlaması tepkileri doruğa çıkardı. Gezi Parkı eylemlerine sansür uygulayan medya, ilerleyen zamanlarda “Penguen medyası” olarak anılmaya başladı.

    752 kişi ve 13 sinema kurumu Gezi Parkı eylemlerinin yaygın medyada yer bulmamasını kınayarak basın kuruluşlarını demokratik, özgür bir medya oluşumuna katkı yapmaya çağırdı.

  • 3 Haziran 2013

    ‘Camide içki içtiler’ manşetleri

    AK Parti hükümetine yakınlığıyla bilinen basın organları, eylemcilerin sığındıkları Dolmabahçe’deki Bezmi Alem Valide Sultan Camii’ne bira şişeleriyle girdiklerini ve camide içki içtiklerini iddia etti. Cami müezzini Fuat Yıldırım 4 Haziran’da “Camide içki içilmedi” açıklaması yaptı. Açıklamaya rağmen dönemin Başbakanı Erdoğan 11 Haziran’daki grup toplantısında “Bütün görüntüler elimizde Cuma günü arkadaşlarımıza zaten bu görüntüleri vereceğiz.” dedi. Erdoğan’ın yayınlanacağını iddia ettiği görüntüler yayınlamadı.

     

    3 Haziran 2013

  • 4 Haziran 2013

     

    Twitter gözaltıları başladı

    İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Tunceli ve daha birçok ilde eylem ve toplanmalar devam etti. Çoğunlukla gece çıkan çatışmalarda yine yüzlerce kişi gözaltına alındı. Ankara’da polisin kimlik numarası taşımayan kasklar takması tartışmaya neden oldu. İzmir’de 26 kişi sosyal medya üzerinden halkı isyana teşvik ettiği iddiasıyla gözaltına alındı. Sosyal medya gözaltıları ilerleyen günlerde devam etti.

  • 5 Haziran 2013

    Sendikalar greve çıktı

    KESK’in 4 Haziran’da başlattığı iş bırakma eylemine 5 Haziran’da DİSK, TTB ile TMMOB da dahil oldu. KESK’in iki günlük genel grev çağrısına sağlık çalışanları büyük ölçüde uyarken dönemin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek greve katılanları işten atmakla tehdit etti. İş bırakan sendika ve sivil toplum örgütü üyeleri kent merkezlerinde düzenlenen eylemlere katıldı. Türkiye’nin birçok noktasında düzenlenen eyleme katılım yüzbinleri aştı.

     

    5 Haziran 2013

  • 5 Haziran 2013

    Taksim Dayanışması Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile görüştü

    Taksim Dayanışma Platformu ile Başbakan Vekili ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç görüşme yaptı. Yapılan açıklamada hükümetin atacağı adımların belirleyici olacağı bildirildi. Taksim Platformu taleplerini içeren belgeyi Bülent Arınç’a iletti.

  • 5 Haziran 2013

    Temizlik işçisi İrfan Tuna yaşamını yitirdi

    Ankara Kızılay’da bir dersanede temizlik görevlisi olarak çalışan İrfan Tuna yaşamını yitirdi. Gaza bağlı kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdiği belirtilen İrfan Tuna’nın ölümüne ilişkin açılan dosya, gazın etkilerine vurgu yapan ilk Adli Tıp raporuna rağmen takipsizlikle sonuçlandı.

     

    5 Haziran 2013

  • 5 Haziran 2013

     

    Komiser Mustafa Sarı yaşamını yitirdi

    Adana’da Gezi eylemine destek veren protestoculara müdahale eden komiser Mustafa Sarı, yaya geçidinden düşerek ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Sarı, kurtarılamadı. Hükümete yakın kaynaklar Sarı’nın eylemciler tarafından atıldığını iddia etse de Sarı Ailesi iddiaları yalanladı.

  • 5 Haziran 2013

    ‘Eli sopalılar’ sahneye çıktı

    İzmir’de Gezi Parkı olaylarına destek için yapılan eyleme eli sopalı kişiler saldırdı. Valilik soruşturma başlattığını duyurdu.

     

    5 Haziran 2013

  • 6 Haziran 2013

    Gezi Parkı konseri iptal oldu

    Taksim Gezi Parkı’nda verileceği açıklanan ve Sezen Aksu, Grup Yorum, Yavuz Bingöl, Kubat, Mor ve Ötesi, Duman, Can Bonomo, Onur Akay ve Sertab Erener gibi ünlü sanatçıların katılacağı konser etkinliğine yaşanan kayıplar nedeniyle sosyal medyada tepkiler geldi ve konser iptal edildi.

  • 7 Haziran 2013

    Erdoğan’ı karşılama gösterileri

    Fas, Cezayir ve Tunus ziyaretinden dönen Başbakan Erdoğan için Atatürk Havalimanı’nda karşılama düzenlendi. Erdoğan’ın mitingi için metro seferleri gece 04:00’de kadar uzatıldı. Erdoğan daha sonra evinin önünde de ayrı bir miting düzenledi.

    7 Haziran 2013

  • 7 Haziran 2013

    7 gazeteden tek manşet: Demokratik taleplere can feda

    7 gazete tek manşetle çıktı. HaberTürk, Türkiye, Sabah, Zaman, Yeni Şafak, Bugün ve Star Erdoğan’ın yaptığı açıklamadan alıntılanan aynı cümleyi manşete değer buldu.

  • 8 Haziran 2013

    Erdoğan’dan AKM yerine barok bina açıklaması

    Dönemin Başbakanı Erdoğan, “Zaten metresiyle falan Topçu Kışlası’na AVM olması mümkün değil’’ dedi. Erdoğan’ın AKM binasını kast ederek “Barok mimariyle bütünlük arz edecek şekilde buraya dev bir opera binası yapalım.” açıklaması protestolarda slogana dönüştü.

    Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş ise Taksim’e AVM, Otel ya da Residance yapılmayacağını belirterek, burada bir kent müzesi yapılacağını söyledi.

    8 Haziran 2013

  • 9 Haziran 2013

     

    Taksim’de dev miting

    Yüzbinlerce İstanbullu Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Taksim Meydanı’nda toplandı. Miting, Gezi Parkı eylemleri kapsamında yapılan en kalabalık miting olarak tarihe geçti. İstanbullular mitingde yeniden “Gezi Parkı park olarak kalsın” dedi.

  • 10 Haziran 2013

    Erdoğan‘dan ’Gezi Parkı’ randevusu

    Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Erdoğan’ın, Taksim Gezi Parkı konusunda hükümetten taleplerde bulunan bazı topluluklarla Çarşamba günü görüşeceğini açıkladı.

    10 Haziran 2013

  • 10 Haziran 2013

     

    YeniŞafak Memet Ali Alabora’yı hedef gösterdi

    Yeni Şafak gazetesi Memet Ali Alabora’nın yazıp yönettiği ve oynadığı ‘Mi Minör’ oyununda Gezi Parkı eylemlerinin provasının yapıldığını iddia etti. Memet Ali Alabora ve Pınar Öğün bu ‘haberin’ ardından Gezi Parkı eylemleriyle ilgili hedef gösterilen isimlerden oldu.

  • 11 Haziran 2013

    Gezi Parkı’na sabah baskını

    Bakanlar Kurulu ardından polis, sabah 07.00 civarında Taksim Meydanı’nda bulunan insanlara gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Gezi Parkı olaylarını yayınlamamakla suçlanan yayın kuruluşları yayına girdi. Çok sayıda insan yaralandı, yoğun gaz nedeniyle çevredeki çok sayıdaki hayvan öldü. Gün boyu süren saldırılarda çok sayıda insan gözaltına alındı.

    11 Haziran 2013

  • 11 Haziran 2013

    Erdoğan: "Çok önemli bir yakınımın gelinini yerlerde sürüklediler."

    Erdoğan grup toplantısında “Çok önemli bir yakınımın gelinini yerlerde sürüklediler.” şeklinde bir açıklama yaptı. Erdoğan’ın açıklamasının ardından Zehra Develioğlu adındaki bir kişi, gazeteci Elif Çakır’a verdiği röportajda, Kabataş’ta belden yukarısı çıplak, ellerinde deri eldivenler, başlarında siyah bandanalar bulunan 70-100 kişilik grubun kendisini 52 saniye boyunca dövdüğünü iddia etti. Hükümet ve bazı gazeteciler Develioğlu’nu gündemde tutup, “Görüntüleri izledik” açıklaması yapsa da böyle bir olayın hiç yaşanmadığı Emniyet soruşturması ve itiraflarla ortaya çıktı.

  • 11 Haziran 2013

    Amanpour‘dan, İbrahim Kalın’a: The show is over

    CNN’de Christiane Amanpour, programa telefonla katılan Erdoğan’ın Dışişleri Başdanışmanı İbrahim Kalın’a ‘The show is over’ (Program bitti veya gösteri bitti) diyerek canlı yayını kesti

    11 Haziran 2013

  • 12 Haziran 2013

    Erdoğan, Gezi Parkı olayları hakkında kendi seçtiği isimlerle görüştü, Taksim Dayanışması tepki gösterdi

    Taksim’deki polis müdahalesi sabah saat 04:00’e kadar sürdü. Aynı gün Erdoğan, Gezi Parkı olayları hakkında görüşmek için çoğunluğu sanatçılardan oluşan bir heyet ile görüştü. Toplantının ardından dönemin AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik referanduma gidebileceklerini ilk kez telaffuz etti. Taksim Dayanışması görüşmeye tepki gösterdi.

  • 13 Haziran 2013

    Erdoğan ile ikinci görüşme

    Akşam saatlerinde Taksim Dayanışması, İstanbul’daki meslek örgütlerinin temsilcileri ve sanatçılardan oluşan bir heyet Erdoğan ile görüştü. Süreç aktarıldı, talepler yinelendi. Ankara’da polis saldırıları, Taksim Dayanışması heyetiyle Başbakan’ın görüştüğü bu gece de devam etti.

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’nun “Anneler, babalar çocuklarınızı gelin alın” açıklamasının ardından anneler Gezi Parkı’na gelerek eylemlere destek oldu.

    13 Haziran 2013

  • 13 Haziran 2013

    Taksim Meydanı’nda 14 saatlik piyano performansı

    Taksim Meydanı’na piyanosunu getirten İtalyan piyanist Davide Martello 13 Haziran Perşembe gecesi akşamın ilk saatlerinde başlayan performansını Cuma sabahı 11’e dek sürdürdü. Martello daha sonra verdiği söyleşide “Eğer çalmayı bırakırsam polisin müdahale edeceğine inandım. O yüzden hiç durmadan çaldım, çaldım…” dedi.

  • 14 Haziran 2013

    Ethem Sarısülük yaşamını yitirdi

    1 Haziran 2013’te Kızılay Meydanı’ndaki gösteriler sırasında polis memuru Ahmet Şahbaz’ın yakın mesafeden ateş etmesiyle başından yaralanan Ethem Sarısülük 14 Haziran günü yaşamını yitirdi. Bir gün sonra yapılan otopside Sarısülük’ün kurşunla vurulduğu tespit edildi.

    Taksim Dayanışması, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile yapılan görüşmeyi aktarmak ve süreci tartışmak için Gezi Parkı’nda sabaha kadar süren toplantılar ve forumlar düzenledi.

    Polisin, eylemlerin ilk 15 gününde 150 bin gaz bombası, 3 bin ton su kullandığı ortaya çıktı.

    14 Haziran 2013

  • 15 Haziran 2013

    Çadırlar kaldırılmasına rağmen polisten müdahale

    Forum ve toplantılarda, diğer tüm çadırların kaldırılarak eyleme Taksim Dayanışması çadırında devam edilmesi kararı alındı. Sabah saatlerinde Gezi Parkı’nın girişindeki barikatlar ve çadırlar kaldırıldı. Akşam saatlerinde, kadın, çocuk ve yaşlıların da aralarında bulunduğu binlerce insanın parkta olduğu sırada, polis plastik mermiler, yoğun gaz ve ses bombaları ile Gezi Parkı’na saldırdı. Yine çok sayıda insan yaralandı, gözaltına alındı, gazdan etkilendi. Çatışmalar Taksim çevresinde gece boyu sürdü.

  • 15 Haziran 2013

    Zeynep Eryaşar hayatını kaybetti

    İstanbul Avcılar’da yapılan protesto gösterisi sırasında polisin aşırı miktarda göz yaşartıcı gaz kullanmasının ardından kalp krizi geçiren Zeynep Eryaşar yaşamını yitirdi.

    15 Haziran 2013

  • 16 Haziran 2013

    Jandarma ekipleri de devrede – Revire dönüşen Divan Otel’e gaz bombalı saldırı

    Geceyarısından itibaren gösteriler İstanbul’un diğer bölgelerine de yayıldı.İlk kez polis kuvvetlerine ek olarak Jandarma ekipleri de göstericilere Divan Oteli ve çevresinde müdahale etti. Müdahale sonrasında sanatçılardan politikacılara çok sayıda kesim tepki gösterdi. Anadolu Yakası’nda toplanan kalabalık bir grup, Taksim’e gitmek için Boğaziçi Köprüsü’nü yürüyerek geçti. İstanbul’un semtlerinde ve Türkiye’nin birçok ilinde yapılan eyleme polis müdahale etti.

  • 16 Haziran 2013

    Gaz bombası can aldı: Selim Önder yaşamını yitirdi

    Polisin yoğun şekilde kullandığı gaz bombası 88 yaşındaki müzisyen Selim Önder’in canını aldı. Gazeteci Ayşe Arman’a konuşan Selim Önder’in kızı Ayşe Önder, “Yediği gazlar babamın ölümünü hazırladı.” dedi. Selim Önder’in oğlu Ümit Önder’e ulaşan Fikritakip, Selim Önder’in vefat tarihinin 16 Haziran 2013 olduğu bilgisine ulaştı.

     

    16 Haziran 2013

  • 16 Haziran 2013

    Berkin Elvan vuruldu

    Okmeydanı’nda evinden ekmek almak için çıkan 14 yaşındaki Berkin Elvan, çevik kuvvet polisinin attığı gaz bombası fişeğinin başına isabet etmesiyle ağır yaralandı.

  • 16 Haziran 2013

    Erdoğan’dan ‘Milli İrade’ mitingi

    Başbakan Milli İrade’ye Saygı mitinglerinin ikincisini Kazlıçeşme’de düzenledi. Mitingdeki katılım sayısı tartışmalara neden oldu. Bu miting sonrasında da gece boyunca olaylar ve polis müdahaleleri sürdü.

    16 Haziran 2013

  • 17 Haziran 2013

    Sendikalar iş bıraktı, eylem düzenledi

    DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin ortak kararıyla polis şiddetini protesto için bir günlük iş bırakma eylemi yapıldı. İstanbul’da KESK ve DİSK Taksim’e yürümek istedi ancak polis müdahale etti. İzmir başta olmak üzere sendika ve odalar eylem yaptı.

  • 17-18 Haziran 2013

    Duran Adam eylemleri

    Performans sanatçısı Erdem Gündüz, Taksim Meydanı’nda ‘Duran Adam’ eylemini başlattı. Yüzünü AKM’ye dönen Gündüz, saatlerce konuşmadan durdu. Kendisine destek vermek için toplananlara polisin saldırısı sonrasında eylemini bitirdi. Ancak Gündüz’ün eylemi protestoculara ilham oldu.

    17-18 Haziran 2013

  • 19 - 20 – 21 Haziran 2013

    Eylemler ve forumlar sürdü

    İstanbul başta olmak üzere çok sayıda kentte eylemler devam etti. “Başbakan bizi Gezi’den kovmadı arkadaşlar, o her yeri Gezi yaptı” şiarıyla parklarda forumlar düzenlendi.

  • 22 Haziran 2013

    Taksim’de karanfilli buluşmaya polis müdahalesi

    Gezi Parkı eylemlerine yönelik polis saldırılarında hayatını kaybedenleri ve yaralananları anmak için ellerinde Taksim Meydanı’nda toplanan kitleye polis müdahale etti. Ankara’da Dikmen, Kuğulu Park, Kennedy Caddesi üzerindeki gruplara sert müdahalelerde bulundu.

    22 Haziran 2013

  • 23 Haziran 2013

    Erdoğan: Polise müdahale talimatını ben verdim

    Başbakan Erzurum mitinginde Gezi Parkı eylemlerine polis müdahalesinin talimatını kendisinin verdiğini söyleyerek “İçişleri Bakanıma 24 saat içinde AKM’yi, meydanı, anıtı ve ardından Gezi Parkı’nı temizleyeceksiniz dedim” dedi.

  • 24 Haziran 2013

    Uluslararası gazeteci sendikalarından kınama

    Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) ve İngiltere Gazeteciler Sendikası (NUJ) Gezi Parkı olaylarını takip eden gazetecilere yönelik baskı ve operasyonları kınadı.

    24 Haziran 2013

  • 26 Haziran 2013

    Taksim Yayalaştırma Projesi iptal davası

    Taksim Yayalaştırma Projesi için yedi yurttaşın açtığı iptal davası Yeni Bosna’daki İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nde görüldü. davada avukat Gonca Yılmaz koruma kurulunun kararına dahi uyulmadığını, Gezi Parkı’nın 747 metrekaresini kaybettiğini belirterek projenin iptalini istedi.

  • 27 Haziran 2013

    Fotoğraf Vakfı’ndan rapor

    Fotoğraf Vakfı son 25 günde yaralanan, gözaltına alınan gazeteci ve belgesel fotoğrafçıların listesini açıkladı. Vakfın raporunda onlarca gazeteci yer aldı.

    27 Haziran 2013

  • 28 Haziran 2013

    Redhack İstanbul İl Özel İdaresi’ni hackledi

    Hacker grubu Redhack, İstanbul İl Özel İdaresi’nin internet sitesini hackleyerek pek çok kamu kurumunun devlete olan borcunu sildiğini iddia etti. Grup, Gezi Parkı olaylarında hayatını kaybeden Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert gibi isimler için de sahte kamu kurumları açtı.

  • 29 Haziran 2013

    Aydın ve sanatçılardan ‘Kaygılıyız’ açıklaması

    Yaşar Kemal’den Nuri Bilge Ceylan’a, Ferzan Özpetek’ten Bejan Matur’a farklı sanat dallarından aydın ve sanatçılar gazetelere ‘Kaygılıyız’ ilanı verdi.

    29 Haziran 2013

  • 28 Haziran 2013

    Medeni Yıldırım asker kurşunu ile hayatını kaybetti

    Diyarbakır’ın Lice ilçesi Kayacık köyünde karakol yapımını protesto eden yurttaşlara askerler tarafından ateş açıldı. Saldırıda Medeni Yıldırım hayatını kaybetti, 3’ü ağır 10 kişi yaralandı.

  • 29 Haziran 2013

    Gezi‘nin yeni bir sloganı var: Lice’ye sahip çık!

    İstanbul başta olmak üzere farklı şehirlerde yapılan eylemlerde Gezi Parkı olaylarında ölenler için adalet istendi ve Lice’de Medeni Yıldırım’ın öldürülmesi protesto edildi. İstanbul ve Ankara’da yine polis müdahaleleri yaşandı.

    29 Haziran 2013

  • 30 Haziran 2013

    21. İstanbul Onur Yürüyüşü: #DirenAyol

    24-30 Haziran tarihleri arasında düzenlenen 21. İstanbul Onur Yürüyüşü etkinliklerinin son günü olan 30 Haziran’da LGBTİ+ bireylerce “Onur Yürüyüşü” düzenlendi. Onur Yürüyüşü’ne onbinlerce kişi katıldı.

  • 1 Temmuz 2013

    NTV Tarih Gezi dosyası nedeniyle kapatıldı

    Gezi Parkı protestosunu konu alan son sayısı nedeniyle Doğuş Yayın Grubu’nda krize yol açan NTV Tarih dergisi kapatıldı.

    1 Temmuz 2013

  • 2 Temmuz 2013

    Bakanlığın itirazına red

    İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Gezi Parkı’yla ilgili yürütmeyi durdurma kararına karşı yaptığı itirazı da reddetti.

  • 6 Temmuz 2013

    Palalı saldırganlar sahneye çıktı

    Hükümet açıklamaları ile hedef haline getirilen eylemcilere Taksim’de bazı kişiler pala ile saldırdılar. Tepkiler üzerine gözaltına alınan Sabri Çelebi’nin de aralarında bulunduğu 4 kişi aynı gün serbest bırakıldı. Mahkeme 2017’ye dek süren yargılama sonucunda saldırganlardan Sabri Çelebi ve Murat Ertik’e hapis cezası verilmesine hükmetti.

    İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, “Hukuken izin vermediğim bir alanda toplanmanıza izin veremem” açıklaması yaptı.

    6 Temmuz 2013

  • 8 Temmuz 2013

    Gezi Parkı açıldı

    15 Haziran’dan bu yana girişlere izin verilmeyen Gezi Parkı öğlen saatlerinde resmi bir törenle halka açıldı. Akşam saatlerinde polis, Gezi Parkı’nda toplanan kitleye yeniden saldırdı. Çatışmaların ardından Gezi Parkı 23:45’te yeniden açıldı.

  • 10 Temmuz 2013

    Ali İsmail Korkmaz yaşamını yitirdi

    Üniversite öğrencisi 19 yaşındaki Ali İsmail Korkmaz, 2 Haziran’da yapılan Gezi Parkı eylemleri esnasında girdiği bir ara sokakta öldüresiye darp edildi. Eli sopalı gruplarca iki defa darp edilen, gittiği hastanedeyse tedavi göremeyen Korkmaz, ilk tıbbi müdahaleyi 20 saat sonra alabildi. 20 saat geciken müdahalenin ardından 1 ay yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybetti.

    10 Temmuz 2013

  • 28 Temmuz 2013

    Gezi Parkı eylemleri için 7 Ülke, 7 Duran İnsan, 7 Dakika

    Dünya çapında sekiz ifade özgürlüğü örgütü 28 Temmuz’da yedi ülkede Gezi Parkı eylemlerine destek eylemi başlattı. Brüksel, Bükreş, Cenevre, Londra, New York, Paris ve Toronto’daki Türkiye elçilik ve konsoloslukları önünde yapılan protestolarda yedişer protestocu yedi dakika boyunca durma eylemi yaptı.

  • 9 Eylül 2013

    Ahmet Atakan hayatını kaybetti

    Antakya’da, ODTÜ protestolarına destek vermek ve ‘Gezi Parkı’ protestolarında hayatını kaybeden Abdullah Cömert’in faillerinin bulunması için düzenlenen yürüyüş sırasında polisin gaz bombası ile saldırması sonucu 22 yaşındaki Ahmet Atakan hayatını kaybetti.

    9 Eylül 2013

  • 11 Mart 2014

    Berkin Elvan hayatını kaybetti

    Polis tarafından atılan göz yaşartıcı gaz kapsülüyle yaralanan ve 269 gün komada kalan Berkin Elvan hayatını kaybetti.

  • 13 Mayıs 2014

    Yüzüne biber gazı sıkılan Mehmet İstif yaşamını yitirdi

    Mersin’de Gezi’ye destek eylemlerinde yüzüne yakın mesafeden sıkılan biber gazı sonrasında dil kökü kanserine yakalanan 36 yaşındaki Mehmet İstif, tedavi gördüğü Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hayatını kaybetti.

    13 Mayıs 2014

  • 31 Mayıs 2014

    Gezi Parkı olaylarının birinci yılında eylem ve anmalara sert müdahale

    Gezi Parkı olaylarının yıldönümü nedeniyle polis Gezi Parkı’nı ve taksim Meydanı’nı kapadı. Anadolu yakasından Avrupa yakasına tüm vapur seferleri 15:00’den itibaren iptal edildi. Taksim’e çıkan tüm yollarda polis müdahalesi yaşandı. Birçok ilde yapılmak istenen eylem ve yürüyüşler polis saldırısıyla karşılaştı.

  • 12 Haziran 2014

    Taksim Dayanışması’ndan 26 kişi hakim karşısında

    Taksim Dayanışması’ndan 26 kişinin yargılandığı ve eylemcilerin suç örgütü üyesi olmakla suçlandığı davanın ilk duruşması yapıldı. Yaklaşık 13 saat süren duruşma, eksikliklerin tamamlanması gerekçesiyle 21 Ekim’e ertelendi.

    12 Haziran 2014

  • 4 Şubat 2015

    Çadırları yaktıkları iddia edilen zabıtalar hakkında beraat kararı

    İstanbul 51’inci Asliye Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı’ndaki çadırları yaktıkları iddiasıyla 7 zabıta, beraat etti. Zabıtalar ‘Kasten yangın çıkartma’ ve ‘Görevi kötüye kullanma’ suçlarını işledikleri iddiasıyla yargılanıyordu.

  • 29 Nisan 2015

    Gezi Parkı Davası’nda tüm sanıklara beraat

    Gezi Parkı Davası’nda Mücella Yapıcı’nın da aralarında bulunduğu 26 sanıklı davada mahkeme kararını açıkladı. Tüm sanıkların beraatine karar verildi.

    29 Nisan 2015

  • 29 Aralık 2015

    arşı grubu üyeleri beraat etti

    Beşiktaş’ın Çarşı grubu üyelerinin, “Hükümeti devirmeye teşebbüs”, ”terör örgütü kurmak ve yönetmek”, ”suç örgütü kurmak ve yönetmek”, ”polise direnmek”, ”gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet” iddiaları ile yargılandığı davadan beraat kararı çıktı.

  • 23 Mayıs 2018

    Gezi Parkı’nda yakılan çadırlara ilişkin davada karar

    FETÖ soruşturmaları kapsamında görevden ihraç edilen dönemin İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Emekli, Gezi Parkı olaylarında göstericilere ait çadırları yakmaları için zabıtalara talimat verdiği iddiasıyla yargılandığı davada 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme, hükmün açıklanmasının, 5 yıllık denetimli serbestlik şartıyla geri bırakılmasını kararlaştırdı.

    23 Mayıs 2018

  • 19 Kasım 2018

    Abdullah Cömert davasında karar açıklandı

    Balıkesir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Yargıtay’ın bozma kararının ardından yeniden görülmeye başlanan Abdullah Cömert davasında ikinci duruşmada karar açıklandı. Sanık polis Ahmet Kuş 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Cezası Yargıtay tarafından 12 Mart 2020’de onanan Kuş tutuklandı. Yeni Ceza İnfaz düzenlemesinden yararlanan Ahmet Kuş yaklaşık 5 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edildi.

  • 25 Aralık 2019

    AYM’den ‘Palalı Saldırgan’ kararı: Polis gereken özeni göstermedi

    AYM Gezi Parkı eylemleri sırasında palayla eylemcilere saldıran Sabri Çelebi olayında polisin gereken özeni göstermediğine hükmetti. Mahkeme olay sırasında yaralanan gazeteci Ender Ergün’e 32 bin 500 TL tazminat verilmesini kararlaştırdı.

    25 Aralık 2019

  • 20 Şubat 2019

    Gezi Parkı soruşturmasında 16 kişiye müebbet istemi

    Gezi Parkı eylemlerine ilişkin aralarında Memet Ali Alabora ve Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 kişi hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. İddianamede tüm şüphelilerin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbetle cezalandırılması istendi.

  • 18 Şubat 2020

    Gezi Davası’nda 9 kişiye beraat, yurt dışında olanların dosyası ayrıldı

    İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi atılı suçların sanıklar tarafından işlendiğine dair hukuka uygun delil bulunmadığını belirterek 9 kişinin beraatine, Osman Kavala’nın tahliyesine karar verdi. Mahkeme yurt dışında bulunan 7 kişinin dosyalarının ayrılmasına, haklarında başka bir karar yoksa yakalama kararlarının kaldırılmasına hükmetti.

    18 Şubat 2020

  • 22 Ocak 2021

    İstinaf Mahkemesi beraat kararlarını bozdu

    İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3’üncü Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında, Osman Kavala’nın da aralarında bulunduğu dokuz sanık hakkında verilen beraat kararlarını bozdu. İstinaf, dosyanın yeniden incelenmek üzere hükmü bozulan ilk derece mahkemesine gönderilmesine karar verdi.

  • 12 Mart 2021

    Gezi Parkı‘nın mülkiyeti İBB’den alındı

    Vakıflar Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) mülkiyetindeki Taksim Gezi Parkı’nın, Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredildiğini açıkladı.

    12 Mart 2021

  • 28 Nisan 2021

    Çarşı davasında verilen beraat kararları bozuldu

    Yargıtay 16. Ceza Dairesi, Taksim Gezi Parkı eylemleri sırasında hükümeti yıkmaya teşebbüs ettikleri iddiasıyla Beşiktaş Çarşı Grubu’na üye 35 kişi hakkında açılan ve beraatle sonuçlanan davada verilen kararı 6 yıl sonra bozdu.

  • 28 Nisan 2021

    Ayrılan dosya yeniden birleştirildi

    Gezi Parkı Davası’nda firari oldukları için dosyaları ayrılan, aralarında gazeteci Can Dündar ile oyuncu Mehmet Ali Alabora’nın da bulunduğu 7 kişinin yargılanmasına İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Söz konusu 7 kişinin dosyası Gezi Parkı ana davası olarak bilinen yargılama dosyası ile yeniden birleştirildi.

    28 Nisan 2021

  • 21 Mayıs 2021

    Gezi Parkı davası yeniden

    Gezi Parkı Davası’nda 9 kişi hakkında verilen beraat kararları bozularak, ana dava Beşiktaş Çarşı Grubu’na üye 35 kişi hakkında açılan ve beraatle sonuçlanan dava ile birleştirildi. Birleştirme sonrasında İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada mahkeme başkanının muhalefet şerhine rağmen davada tutuklu tek sanık olan Osman Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı çıktı.

  • 31 Mayıs 2021

    Anma yasaklandı, metro seferleri durduruldu

    Beyoğlu Kaymakamlığı Gezi Parkı eylemlerinin yıl dönümünde Taksim’de basın açıklaması, toplantı ve gösteri yürüyüşünün yasaklandığını duyurdu. Karar nedeniyle anma öncesinde Taksim Metro İstasyonu kapatıldı.

    31 Mayıs 2021

  • 1 Haziran 2021

     

    Gaz fişeği ile yaralanan Aydın Aydoğan’ın tazminat talebi reddedildi

    Gezi Parkı eylemlerinin sürdüğü 11 Haziran 2013 tarihinde gaz kapsülü ile sol ayağından yaralanan Aydın Aydoğan, 6 yıl önce  İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığı aleyhine 100 bin lira manevi, bin lira da maddi olmak üzere 101 bin liralık tazminat davası açtı. 6 yıldır Danıştay’da bekletilen dosyanın geçen hafta onaylanarak Aydın Aydoğan’ın tazminat talebinin reddedildiği ortaya çıktı.

  • 25 Nisan 2022

    Gezi Parkı davasında hapis cezası kararları

    Üçüncü Gezi Parkı davasının karar duruşması, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti üyelerinden hakim Murat Bircan’ın AK Parti’de siyaset yaptığının ortaya çıktığı duruşmada iş insanı Osman Kavala hakkında müebbet hapis cezası verilirken, Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezasıyla tutuklanmalarına karar verildi. 

     

    25 Nisan 2022

  • 26 Nisan 2022

     

    ‘Adalet Nöbeti’ başladı

    Gezi Davası’nda sanıklara ceza çıkmasının ardından Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde ‘Adalet Nöbeti’ başlatıldı. Nöbet eylemi ilerleyen günlerde farklı STK’ların katılımıyla farklı illerde devam ettirildi.

  • 18 Ağustos 2022

    AYM, Yapıcı, Kahraman ve Atalay’ın başvurusunu kabul etmedi

    Anayasa Mahkemesi (AYM), Mücella Yapıcı, Tayfun Kahraman ve Can Atalay’ın avukatlarının ‘tutukluluğun hukuka aykırı’ olduğu iddiasını görüşürek reddetti. Yüksek Mahkeme, üç tutuklunun kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı’nın, hükümle birlikte verilen tutuklama kararı yönünden ifade özgürlüğünün, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ve örgütlenme özgürlüğünün ihlalini kabul edilemez buldu. Dosya AİHM’ne taşınacak.

     

    18 Ağustos 2022

Kaynakça

The last comment and 13 other comment(s) need to be approved.
0 cevaplar

Cevapla

Katkıda bulunmak ister misiniz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir