De liefde voor het opvoeden

Op 17 mei 2022 vond de nationale dag van het kinder- en jongerenwerk plaats in ons eigen Amsterdam Oost, in de Q-factory. Wij waren daarbij aanwezig, voor inspiratie en voor de rede van Stijn Sieckelink, een vreedzame denker, zoals ook bleek in de podcast die hij met stichting Vreedzaam heeft opgenomen.

De dag stond in het teken van de hoop. Van het samen opvoeden en daarbij jouw eigen verhaal inzetten. Over hoe het maken van verbinding met kinderen en jongeren de kern van ons werk is. Hoe zorgen we ervoor dat alle kinderen en jongeren zich gezien en gehoord voelen, zich betrokken voelen bij hun omgeving, hun buurt en daarmee bij de maatschappij?  

Daardoor ging het ook over liefde. De liefde voor ons werk, maar vooral ook de liefde die we geven aan de kinderen en jongeren. Hoe belangrijk en mooi dat is, en hoe geweldig als je kinderen daardoor ziet opbloeien. 

Het deed ons denken aan die ene kinderraad, waar een meisje mee deed. Ze was de jongste in de groep, maar juist degene die opstond als er iets gepresenteerd moest worden. Ze was een duidelijke leider, door heel goed naar de anderen te luisteren en hun ideeën met elkaar te verbinden. Na afloop hoorden we dat ze juist door haar leerkracht genomineerd was omdat zij niet zo assertief was en niet zo veel ideeën deelde in de klas. Wij wisten dit niet, en misschien was dat maar goed ook.

Ook dat is liefde: zonder vooroordeel kunnen kijken naar een kind en dan kijken hoe je het talent naar voren kan laten komen. Dat zien we zoveel partijen in Oost doen, met allerlei activiteiten. Wij zijn dankbaar voor deze liefde van zoveel betaalde en onbetaalde kinder- en jongerenwerkers, leerkrachten, ouders, docenten, werkgevers en buren in Oost. Daarom brengen we juist hen bij elkaar in Oost, om ook met elkaar te praten over deze liefde, over het opvoeden en over het samenwerken daarin. Zodat Oost een dorp is en blijft waar kinderen en jongeren kunnen schitteren. 

Love tori Stijn Sieckelinck 

 

Er is een groeiende tweedeling in de maatschappij, van kinderen en jongeren die wel en niet de kansen krijgen om zich volledig te ontwikkelen. Dit is niet alleen onrechtvaardig, maar ook een probleem voor onze maatschappij, want we hebben iedereen nodig. In zijn lectorale rede vertelt Stijn, Lector Youth Spot bij de HvA, over zijn liefde voor het jongerenwerk, maar vooral ook over de rol van liefde in het werken met kinderen en jongeren. Een betoog over Affectie, Amplitie en Allianties. Ofwel het aangaan van verbindingen met kinderen en jongeren, het inzetten van de pedagogiek van de hoop en het vormen van samenwerkingsverbanden om de kinderen en jongeren heen. In de rede vraagt hij zich ook af, 'It takes a village to raise a child!, maar hoe bouw je dan zo'n dorp?'. Kijk zijn 'Love Tori voor het Jongerenwerk' terug en misschien haal je er net zoveel inspiratie uit als wij. 

Vreedzame jongeren

 

Er zijn meer dan 1.000 Vreedzame Scholen in Nederland, verreweg de meesten hiervan zijn te vinden in het primaire onderwijs. Zou de methodiek niet aanslaan bij jongeren? Met die vraag in het achterhoofd bezocht het Kinderpersbureau samen met Nurlimonade het Cburg College. Een pionier, als één van de eerste middelbare scholen hebben zij Vreedzaam jaren geleden al omarmd, onder het motto van 'democratie kan je leren'.

Wij zijn heel benieuwd wat zij zoal geleerd hebben. 

Eilanddag Zeeburgereiland 

Hoe maak je van je huis een 'thuis'? En hoe maak je van jouw buurt een 'thuis'? Dat is een interessante uitdaging voor het Zeeburgereiland, een wijk die in de afgelopen jaren vanuit het niets is opgebouwd. Samen met bewoners, organisaties, scholen en hun leerlingen werken we hier aan. Waar komen we samen? Waar ontmoeten we elkaar? Waar leren we elkaar beter kennen? Hierdoor is het idee ontstaan voor een jaarlijkse Eilanddag. Dé kans om elkaar te leren kennen, met een hapje en een  drankje, muziek, spelletjes etc. Ben jij er ook bij op 3 juni van 14.00 tot 17.00, rondom de sporthal? De leerlingen van ALASCA en het Cburg College zijn in ieder geval al druk met de voorbereiding. Tot dan! 

Meer info over de Eilanddag

Save the date! Studiedag 10 november 2022

 

Een studiemiddag waar kinderen, jongeren, leerkrachten, schoolbestuurders, kinderwerkers, jongerenwerkers, vrijwilligers, ouders, ambtenaren, politici en buurtgenoten welkom zijn. Ofwel een studiemiddag voor iedereen met een pedagogische rol in Amsterdam Oost.

10 november 13.30 - 17.00 in de Meevaart. Reserveren is verplicht gezien beperkt aantal mogelijke deelnemers. 

Meer info en aanmelden

Meedoen & contact 

Meedoen aan één van de activiteiten van Vreedzaam Oost? Bekijk regelmatig onze agenda om te zien wat er gebeurt en hoe je deel kan nemen. 

 

Opvoeden doen we samen! Heb je een vraag, wil je advies of gewoon even sparren?  Stuur een mailtje naar info@vreedzaam-oost.amsterdam en wij zorgen ervoor dat iemand uit het team contact met jou opneemt om een afspraak te maken.

Volgen op Facebook
Volgen op Instagram
Volgen op YouTube
Bekijk onze website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer