Nieuwsbrief project Stap Verder

april 2023

Nieuwsbrief

Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van Stap Verder van 2023. Met nieuwsbrieven wil Stap Verder enige keren per jaar haar vrijwilligers, begunstigers en relaties op de hoogte houden van de meest recente ontwikkelingen binnen het project. Als u naar aanleiding van de inhoud van deze nieuwsbrief opmerkingen hebt kunt u deze ons laten weten via info@stapverder.org. Als u nieuwsbrieven niet wenst te ontvangen kunt u gebruik maken van de button onder aan deze nieuwsbrief..

Relatiebeheer

Erika Feenstra coördinator van Stap Verder en Johan Schuuring bestuurslid hebben de afgelopen maanden extra aandacht besteed aan het relatiebeheer van Stap Verder. Er is geconcludeerd dat de huidige begunstigers voor voldoende financiële middelen zorgen om de exploitatie draaiende te houden. Het gaat om bijdragen van kerken in de omgeving welke Stap Verder een warm hart toe dragen. Het blijkt steeds weer dat er sprake is van een grote meerwaarde om het werk voor ongeducumenteerden te ondersteunen. Er is ruimte om het werk meer stoffelijk te ondersteunen zoals bijvoorbeeld met toiletartikelen en houdbare levensmiddelen. Er zijn nu al heel wat bedankbrieven verstuurd en hierbij de konden de adresgegevens geactualiseerd worden. Tevens is indien nodig ook telefonisch contact. Het blijkt iedere keer maar weer dat het contact van groot belang is.

Samenwerking in het spreekuur  

In het spreekuurteam kregen we twee keer een training van Fairwork, de organisatie die uitbuiting op allerlei terreinen aanpakt. De eerste keer leerden we wat de definitie van uitbuiting is en hoe je signalen van uitbuiting kunt herkennen. Wie in Nederland werkt heeft arbeidsrechten, ook als hij of zij geen verblijfsvergunning hebt. Je hebt recht op het minimumloon van ongeveer € 11 per uur, vakantiedagen, pauzes en vrije tijd, verlof als je zwanger of ziek bent en de mogelijkheid een arts te bezoeken als je ziek bent. Gevoelens van onveiligheid, te weinig betaling, gevaarlijk of ongezond werk, gedwongen worden tot bepaald werk, het innemen van het paspoort, bedreiging, chantage en criminaliteit zijn signalen van uitbuiting. In de tweede training oefenden we technieken om met bezoekers in gesprek te gaan over hoe hun werksituatie is. We inventariseerden of we sommige bezoekers tips kunnen geven voor het verbeteren van de arbeidsomstandigheden, als er signalen van misbruik zijn.

 

Ook maakten we kennis met de collega’s van The Bridge to Hope (TBtH). Zij zetten zich in voor slachtoffers van vrouwen- en mensenhandel. Ze bieden met warme aandacht voor de psychische situatie van de mensen die ze begeleiden, veel tijd om tot rust te komen in kleine groepen van lotgenoten. Met ontspanningsoefeningen, Nederlandse les en computerles kun je een gewoon leven weer op te pakken. Uniek aan de benadering van TBtH is dat er tegelijk aan wetenschappelijk onderzoek, bewustwording in de samenleving en gerichte directe hulp aan slachtoffers gewerkt wordt. De blikrichting is vanuit de vraag van de slachtoffers zelf, niet vanuit de aanbodkant. Daarin herkenden we elkaar als spreekuurmedewerkers van Stap Verder en The Bridge to Hope. We zullen nauw samenwerken in doorverwijzing van bezoekers naar elkaars activiteiten en empowerment samen ter hand nemen. De eerste bezoekster van Stap Verder heeft al een kennismakingsgesprek gehad bij TBtH.

Nederlandse taalles en hulp bij inburgeringexamen

Met een vast team van 11 vrijwillige lesgevers wordt er weer elke dag van de week Nederlandse taalles gegeven op Stap Verder. Wekelijks komen er gemiddeld tussen 60 en 70 mensen naar Stap Verder voor de les. Nieuwe instromers kunnen gelukkig redelijk snel starten en mensen die al wat kennis hebben van de Nederlandse taal stromen makkelijk in bij bestaande groepen. Soms is er een wachtlijst maar het duurt nooit heel lang voordat mensen kunnen beginnen. In de groepslessen richten wij ons op een basiscursus Nederlands

met de Intertaal lesmethode Begin Vandaag 1 of 2 op A1/B2 niveau. De lessen zijn heel sfeervol en er wordt veel gelachen. Nederlands is lastig om te leren en heeft een hoop rare klanken. Voor mensen die thuis geen Nederlands spreken en vaak niet werken omdat ze ongedocumenteerd zijn is het lastig om dit alles onder de knie te krijgen. Maar de motivatie is zeker aanwezig en sommige studenten komen al jaren en maken goede vordering.

 

Een aantal lesgevers richt zich op de voorbereiding van het Inburgeringexamen. De cursisten die hier aan deelnemen hebben vaak al een poos de basiscursus Nederlands gedaan zodat er al enige grammatica kennis en woordenschat aanwezig is. In een individuele les oefenen zij, onder begeleiding van de lesgever, de diverse examens op de laptop. Wanneer zij de lesstof goed onder de knie hebben dan helpen wij hen om zich te registreren voor het specifieke examen. Het blijft altijd spannend maar de vreugde is groot wanneer weer iemand zijn complete Inburgeringexamen heeft gehaald.

 

Het komende jaar willen wij ons ook meer gaan richten op conversatie lessen. Hier kunnen we nog nieuwe lesgevers voor gebruiken. We ondervinden dat er veel behoefte is aan het oefenen van het spreken van Nederlands. Daar blijft een grote uitdaging liggen en dus verdient dit onze aandacht.

Rode Kruis

Het Parool kopte op maandag 3 april met een grote kop "Rode kruis breidt voedselhulp hier uit". Ook in andere media waren berichten vanuit het Rode kruis over de noodzaak van voedselhulp te lezen. Omdat het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft groeit en de voedselprijzen hoog blijven, wil de organisatie de voedselhulp verdubbelen. De organisatie richt haar hulp op mensen die niet terecht kunnen bij andere voedselprogramma's zoals de voedselbank. Met name dus op ongedocumenteerden en daklozen. Stap verder werkt in Amsterdam Zuidoost samen met het Rode Kruis.

 

Vrouwen Empowerment

Het vrouwen Empowerment van Stap Verder bestaat uit een grote vaste groep vrouwen die op donderdagavond bijeenkomen. Hiernaast krijgen nieuwe vrouwen die beginners zijn betreffende naailes , les op dinsdagmorgen. Dit zijn gemiddeld 20 tot 25 vrouwen.

 

Omdat veel vrouwen al kleding maken , voor zichzelf, hun kinderen of voor betalende klanten, is het ook tijd om wat commerciëler aan de slag te gaan. De vrouwen die al langer naailes krijgen zijn van een heel goed niveau en zeker in staat tot het produceren van allerlei producten voor verkoop. Na gedegen onderzoek op het internet en overleg met de groep wil een aantal vrouwen dit op zich nemen. De productie van de hoezen voor de warmwaterkruiken die de vrijwilligers van Stap Verder in hun kerstpakket vonden kwam als eerste oefening uit hun handen rollen. Dit ging tot grote tevredenheid en dus staan er nieuwe producten in de planning zoals schorten, ovenwanten, sjaals, haarbanden, tassen of laptophoezen. De start hiervoor is gemaakt in 2022 en gaat in 2023 door.

 

Wereld Vluchtelingendag

Op 20 juni is het wereld vluchtelingendag. Al jaren organiseert de stichting vluchteling door het hele land in het aanpalende weekend de nacht van de vluchteling waarbij geld voor vluchtelingen wordt opgehaald. In onze omgeving wordt 40 km van Haarlem naar Amsterdam gelopen. Ook is het mogelijk een traject van 10 km te lopen. Voor meer informatie zie: www.nachtvandevluchteling.nl. Kerk in actie organiseert rond de dag van de vluchteling inspiratie bijeenkomsten.

 

Hoogoord 187A, 1102 CJ Amsterdam-Zuidoost, Nederland
020-8457566

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)

Bekijk onze site  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer