Dagdromen

en wegdromen, even eruit.

 

De laatste themamail voor de vakantie over een luchtig onderwerp: dagdromen.

Dagdromen, wegdromen, dromerig zijn of echt soms even uit-tunen. 

Ik ontmoet veel mensen die daar wel gewend aan zijn. Op zich is er niks mis mee dat je dromerig bent. In tegendeel, buiten de lijntjes denken, creatief zijn, uit kunnen zoomen en van een afstandje iets bekijken, dat is juist wel positief!

Het is alleen vervelend als je merkt dat je vaak wegdroomt, er met je gedachten helemaal niet bij bent of dat je je lijf helemaal niet voelt op het moment dat je dat wel graag zou willen. 

* Wegdromen of uitschakelen kan verschillende oorzaken hebben. Prettig maar ook minder prettig. Ik ken mensen die de wereld zoals die is gewoon saai vinden en graag dromen van hoe het zou moeten of kunnen zijn.

** In je hoofd schieten kan ook een reactie zijn op een traumatische gebeurtenis. Een situatie die lijkt op wat er gebeurd is, kan dan zo'n heftige herinnering geven dat je even uit-tunet. Dat kan voor de buitenwereld lijken op wegdromen, maar dat is het niet helemaal. Het is goed om dat van de ander en jezelf te merken. En als het jezelf overkomt is het handig om te weten hoe je daarmee om kunt gaan. 

*** Ten derde zijn er mensen bij wie het dromerige er altijd al wel was. 

"Het lijkt wel of ze niet helemaal goed geland is", hoor ik dan. 

Soms heeft dat te maken met een pittige tijd rond de geboorte. Net op het moment dat je ter wereld komt, gebeurt er iets heftigs en dat blijft zo wat hangen. Dromerig, afwezig of ongeconcentreerd zijn, kunnen daar ook mee te maken hebben. 

Moet je daar wat aan doen? 

Nee hoor. Je mag en je kunt er wat aan doen als je er last van hebt. Er zijn bijvoorbeeld mensen en kinderen die zoveel fantasie hebben, dat ze zelf spontane antwoorden naast de meerkeuze schrijven. Ook als die antwoorden beter zijn, worden ze fout gekeurd omdat het niet past in het systeem. Voor hen werkt te veel creativiteit soms wat tegen ze. Hoe ga je daar nou mee om?  

Ook dat 'eruit vliegen' kan best vervelend zijn, voor jezelf ook. 

Als je er iets mee wil is lichaamsgerichte coaching of therapie wel een goede keuze. Juist door je héle lijf te voelen, kun je meer uit je hoofd komen. Juist door je lichamelijke reacties beter te leren kennen, kun je leren wanneer je 'eruit gaat' en kun je leren om ook weer terug te komen. Voor dromerige kinderen kan het heel verhelderend zijn om je lijf goed te leren voelen. Ook die derde groep, die nooit lekker geland is, knapt vaak op van het stevig leren voelen van het lijf. Nu is het veilig, hier ben je. Twee voeten op de grond. Zo.

Een paar creatieve spelletjes, omdat er in de vakantie juist lekker alle tijd is voor dromen, fantaseren en proberen.

Atlas-prikken

gebruik een echte, papieren atlas en prik zomaar een plaats uit het register. Zoek de plaats op en fantaseer hoe het daar zou zijn. Is het warm of koud, wat zie je, wat ruik je? Wat kun je daar doen? Hoe heten de mensen daar? Probeer er geen aardrijkskunde-weet-les van te maken, dat is echt niet de bedoeling ;)

Je zou ook kunnen bedenken hoe de hemel eruit zou kunnen zien. De sky is the limit! 

Creatief tekenen

Teken of knoei met gekleurde inkt of sterke thee een vlek en maak er wat van. Gezichtjes of beestjes bijvoorbeeld. 

 

Je kunt ook snippers papier opplakken en daarin, op of omheen tekenen

 

Verhalen maken

Verzin verhalen met story-cubes en teken er een passende illustratie bij. 

 

Kijk naar de wolken en vertel elkaar wat je ziet.

 

Dichten mag ook!

Voor sommige kinderen (en voor sommige volwassenen!) is dit vrije, fantasierijke echt even wennen. Soms zelfs haast eng. Als er iemand is die het wel leuk vindt, kan die gewoon beginnen. In elk geval leer je van elkaar dat niet voor alles een passend, uitgedacht antwoord hoeft te zijn. Je bent vrij om te denken en te dromen wat je wil. Hoe fijn is dat?!  

De praktijk is geopend tot 20 juli en vanaf 23 augustus. 

Ik wens iedereen een fijne vakantie! 

Contact met Mieke
Wil je de volgende themamail zelf in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Inschrijven
06-42241346

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)

Lees meer op de website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer