top of page
  • מרכז חברותא

ויסות רגשי אצל ילדים


קושי בויסות רגשי אצל ילדים
קושי בויסות רגשי

רונן בן ה 9 הגיע למפגש בקבוצה לשיפור מיומנויות חברתיות במרכז חברותא, לאחר כרבע שעה הוא הצטרף למשחק טאקי בו שיחקו שאר הילדים. כאשר רונן הפסיד במשחק הוא לפתע פרץ בצעקות ובכי חסר שליטה. תגובה זו הינה אופיינית לרונן ולילדים אשר סובלים מקושי בויסות הרגשי.


כאשר לילדים יש קושי לשלוט ברגשותיהם הם סובלים לעתים קרובות מקשיים חברתיים ורגשיים משום שהם מעורבים פעמים רבות במריבות וקונפליקטים או מעדיפים להימנע ולהסתגר בשל הקושי להתמודד עם רגשות כגון: עצב, עלבון, כעס וכו'.


מה זה ויסות רגשי?

ויסות רגשי זה היכולת לאזן ולעבד את הרגשות שלנו. כאשר לאדם יש קושי בויסות רגשי, הוא עלול להגיב לסיטואציה באופן לא מותאם, לדוגמה הוא יגיב לסיטואציה מינורית בהתקף זעם או יגיב באדישות לדבר משמעותי.

הגורמים העיקריים המשפיעים על היכולת לוויסות רגשי


  • טמפרמנט מולד של הילד - טמפרמנט הוא הבסיס הראשוני לאישיות, הוא מגדיר את התגובות הרגשיות וההתנהגותיות של אדם.

  • הורים - הם אחד הגורמים המשמעותיים המסייעים להתפתחות יכולת ויסות עצמי בילדות ובחיים הבוגרים. כבר מינקות תינוקות לומדים כיצד לווסת את רגשותיהם במגוון סיטואציות, בתחילה ההורה ממלא עבור הילד את הפונקציה של ויסות רגשות ומלמד אותו על ידי מודלינג כיצד לעשות זאת, בהמשך באופן הדרגתי מרבית הילדים מצליחים יותר ויותר לווסת את רגשותיהם בעצמם.

  • שפה - באמצעות השפה הילדים מתקשרים ומביעים בקשות או תחושות תסכול. ילדים המתחילים לדבר בגיל מאוחר עלולים לפתח קשיי ויסות דבר שעלול להביא אותם לתגובה אלימה ומתפרצת.

7 טיפים להורים כיצד לשפר את היכולת לוויסות רגשי של ילדיהם


  1. דוגמה אישית - הילדים שלנו מחקים אותנו ההורים, הם לומדים מצפייה בהתנהגות שלנו. ולכן כדי לעזור לילד לפתח יכולת של וויסות רגשות עלינו לשמש עבורו כמודל חיובי וללמד את עצמנו לווסת את הרגשות שלנו. ילד שההורה שלו צועק או מקלל בשעת תסכול וכעס יתקשה ללמוד לשלוט בעצמו.

  2. חיזוקים - בכל פעם שהילד הצליח להתגבר על קושי ותסכול והגיב בצורה מתונה נחזק אותו ואת המאמץ, כאשר נראה שהילד מנסה להתמודד עם מצב רגשי מורכב, ניתן לו פידבק חיובי על המאמץ.

  3. שיטות הרגעה - נלמד את הילד שיטות שיעזרו לו להירגע בשעת הצורך, למשל: לשתות מים, ספורט, מקלחת, חיבוק, נשימות, להתרחק מהסיטואציה, יצירה ועוד.

  4. זיהוי רגשות – על מנת שילד יוכל לווסת את הרגשות שלו חשוב שהוא ילמד לזהות אותם ולתת להם שם. ההורה יכול לעזור לילד להתאמן בכך, לדוגמא בשעת כעס לשקף ולומר לילד: "אתה מאוד כועס עכשיו"; "זה באמת מעליב" וכד'.

  5. תמיכה רגשית: הרבה פעמים כשהילד מתקשה לווסת את עצמו ומוצף רגשית ההורה מגיב באחת מהאפשרויות הבאות: חוסם את הילד מלבטא את רגשותיו בחופשיות, מגיב בזלזול, מתעלם מהם. תגובה אופיינית נוספת היא שההורה מזדהה עם הילד, מתקשה לווסת את עצמו ומגיב באופן אימפולסיבי שאינו משרת את צרכי הילד. חשוב לזכור שכאשר הילד חווה התפרצות של רגש הוא זקוק לצדו להורה רגוע, אמפתי ומכיל.

  6. הצבת גבולות - יש להפריד בין הבעת רגש שהינה דבר לגיטימי וחיובי, לבין התנהגות אלימה או פוגענית שהיא אינה מקובלת, המסר שצריך לעבור לילד הוא שמותר לכעוס, להיות מתוסכל ולהיעלב, אך התגובה אליהן לא יכולה פוגענית. הורים צריכים להציב גבולות לדרכי ביטוי לא ראויות, וללמד את הילד למצוא פתרונות לגיטימיים לרגשותיו. תגובה כמו "אתה מאוד כועס, אבל אתה לא יכול להרביץ" נותנת לגיטימציה לרגש אך מעבירה מסר ברור לגבי התנהגות שאינה מקובלת.

  7. התמודדות עם תסכול - אחת הדרכים היעילות לרכישת יכולת לוויסות רגשי היא לאפשר לילד להתמודד עם המציאות. במציאות הילדים באופן טבעי נתקלים מידי פעם בתסכולים, איסורים והגבלות, ההתנסות בכך מאפשרת לילד לרכוש מיומנויות של דחיית סיפוקים ותפתח את היכולת שלו לווסת את הכעס והתסכול שהוא חווה. חשוב מאוד להיות עקבי כלומר אם החלטתם שהילד לא יאכל ממתק נוסף אך נכנעתם עקב התפרצות זעם או בכי שלו, הילד לא ילמד לשלוט ברגשותיו.

הקבוצות במרכז חברותא מיועדות לילדים מכיתה א' ועד סוף תיכון ופועלות כל השנה כולל בחופש הגדול.

לפרטים נוספים - 052-8980880


במאמר הבא נתאר את כל הסיבות שמומלץ לפנות לטיפול רגשי בקבוצה ועל העבודה הטיפולית שנעשית עם ילדים בעלי קושי בוויסות רגשי במרכז חברותא.


רוצים לקרוא עוד על טיפול רגשי בקבוצה במרכז חברותא? לחצו כאן


 

bottom of page