Super Eroinele din spatele catedrei ecranului
Pe 10 martie, când clopoțelul a sunat de închidere temporară a școlii, am părăsit școala pentru 11 zile! Ce bagaj poți să iei cu tine pentru 11 zile? Strictul necesar, planificarea și curiozitatea. Am privit această distanțare cu o curiozitate relaxată, însă la plecare, am avut grijă să le explic elevilor cine este acest virus, care sunt frații lui, ce rău ne poate face și cum ne putem proteja. Mai ales cum ne putem proteja emoțional! Elevii aveau multe neliniști și întrebări generate de rularea la saturație a programelor TV în familie, în mod deranjant. Am sfătuit copiii să evite încăperile unde se aud știrile, întrucât ei singuri și-au dat seama că sunt deranjante și propagă mesaje alarmante.
Odată cu declararea stării de urgență lucrurile au luat o întorsătură care pe mulți i-a impacientat. Mi-am păstrat acea așteptare curioasă pe care mi-o activasem la începutul perioadei și mi-am activat resursele interioare. Am apelat la toate experiențele mele din voluntariatul cu Ajungem Mari, experiența mea în lucrul cu copiii din ultimii 20 de ani și am început să lucrez și la distanță, într-un stil propriu care a funcționat. Am făcut postări zilnice pe grupul clasei cu teme dozate și adecvate orarului din zilele normale. Mi-am făcut propriile mele principii și m-am ghidat după ele:
Principiul siguranței: Postările mele au respectat aceeași oră în fiecare zi, ora 9.00, pentru a crea un spațiu de siguranță, de reper într-o lume nesigură. „Da-ți-mi un punct de sprijin și voi răsturna Pământul”. Am sugerat variante diverse de rezolvare a subiectelor propuse, după posibilitățile fiecăriei familii, de la lucrul direct pe fișa listată, direct pe o platformă, pe foi, caiete și ce mai aveau ei pe acasă. „Materialele ne ajută sa le oferim copiilor un program... Adică normalitatea mult dorită! Gânduri bune!”(Cătălina M., mamă)
Principiul dozării timpului: Unii părinți lucrează, iar mulți copii au unul sau mai mulți frați. Ar fi absurd să îngreunez familiile cu cerințe nerealiste de a fi în fața ecranului la o anumită oră! De aceasta am ales ca propunerile de studiu să fie efectuate în ritm propriu, în momentul ales de fiecare.„ Eu vă rog foarte mult sa ne ghidați în continuare! Apreciem, cu recunostință, tot ce faceți pentru copii. Să ne revedem sănătoși, să ne dea Dumnezeu la toți sănătate și gânduri bune!.”(Adelina S., mamă)
Principiul permanenței: Zilnic am venit cu propuneri de activități, la toate obiectele de studiu, explicate fie în scris, fie cu tutoriale din mediile online. „Chiar și de la distanță, noi v-am simțit aproape”
Principiul recompensei: Aici am aplicat o metodă inovatoare, „gamification”, prin folosirea platformei https://teach.classdojo.com/. Aici am găsit modalități de evaluare și recompensare a activității copiilor. Recompensele primite au fost un stimulent mai bun decât calificativul. „Referitor la dojo class, cred că a fost o decizie excelentă, deoarece ne ajută să respectăm un program, să facem temele zilnic, iar punctele primite, în acest moment, fac mai mult decât toate notele.”(Mariana N., mamă)
DA, am folosit și Zoom, într-o interpretare personală, cu mintea și inima deschisă către cei mici. Să ne vedem, să ne convingem că trăim, că putem lua legătura, să ne împărtășim din ceea ce am făcut, simțit, trăit în perioada asta.
NU am folosit Zoom ca să predau, să țin copiii în fața ecranului mai mult decât e nevoie, să încarc familiile cu mai multe griji și anxietate de cât erau deja. Am folosit Zoom pentru a citi în suflet, în minte, în gânduri și pentru a scoate la iveală frica, pentru a da de gol anxietatea și pentru a instala un nou program: încrederea că totul este bine!
Pentru mine perioada aceasta este una a activării resurselor interioare, de reașezare a valorilor pe care mi le-am însușit, de repunere în drepturi a ființei umane. Așa că am contribuit cu drag de oameni la proiecte de suport pentru persoanele răvășite de vremurile astea tulburi prin contrubuții în grupurile de suport pentru adulți și adolescenți inițiate de Positum4Mureș.
Propunerile Change Architects de a continua activitățile proiectelor de acasă, prin Home Edition și Provocarea super-eroilor este un alt plan al manifestării super-puterilor: elevii și părinții s-au mobilizat de acasă și au lansat mesaje încurajatoare și pline de speranță.
În perioada asta toți suntem super-eroi: copiii, că stau cuminți în casă când firea lor e jocul, părinții că și-au activat și pus în funcție rolul de profesor, profesorii, care își neglijează, ca și până acum propria persoană și familiile în numele educației, medicii care stau la datorie când copii lor sunt împrăștiați pe la rude sau singuri în case, polițiștii, jandarmii, toată armata nevăzută care se străduiește să mențină lucrurile pe un făgaș normal.
Material realizat de Cristina Cobzuc, învățătoare la Școala Teodor Bălan, Gura Humorului, Suceava