Change Architects

Eu pot! Acum poți și tu!

Aprilie 2020

Vă trimitem cu drag un buletin de știri realizat împreună cu profesoarele inovatoare și inspirat de Simon Sinek, autorul Start with Why, ce a fost întrebat într-un podcast  ”cum putem trece mai ușor peste această perioadă?” și a răspuns ”Faceți o listă cu 20 de lucruri bune pe care le-ați descoperit în acestă perioadă, dar la care nu vă așteptați.”

Change Architects Home Edition

Unul din lucrurile bune neașteptate din această perioadă este lansarea programului Change Architects Home Edition ce a fost selectat în cadrul programului Start ONG din luna Aprilie ce este finanțată de Kaufland prin programul Start ONG implementat de Asociația Act for Tomorrow.  

 

Change Architects Home Edition este o intițiativă nouă propusă profesorilor înscriși la programul Change Architects Nivelul 1 ce poate fi realizat de acasă atât de elevii ce au acces la internet cât și de cei ce nu au acces la tehnologie.  Avem o pagină special creată pentru acest program și un video despre cum se implementează. Vă așteptăm cu mare drag să participați la aceste activități și să transformăm aceste provocări în oportunități.

 

x
 
Mute
00:00 00:00
Descarcă ghidul ONLINE
Descarcă ghidul OFFLINE

Super Eroinele din spatele catedrei ecranului 

Pe 10 martie, când clopoțelul a sunat de închidere temporară a școlii, am părăsit școala pentru 11 zile! Ce bagaj poți să iei cu tine pentru 11 zile? Strictul necesar, planificarea și curiozitatea. Am privit această distanțare cu o curiozitate relaxată, însă la plecare, am avut grijă  să le explic elevilor cine este acest virus, care sunt frații lui, ce rău ne poate face și cum ne putem proteja. Mai ales cum ne putem proteja emoțional! Elevii aveau multe neliniști și întrebări generate de rularea la saturație a programelor TV în familie, în mod deranjant. Am sfătuit copiii să evite încăperile unde se aud știrile, întrucât ei singuri și-au dat seama că sunt deranjante și  propagă mesaje alarmante.               

 

Odată cu declararea stării  de urgență lucrurile au luat o întorsătură care pe mulți i-a impacientat.  Mi-am păstrat acea așteptare curioasă pe care mi-o activasem la începutul perioadei și mi-am activat resursele interioare. Am apelat la toate experiențele mele din voluntariatul cu Ajungem Mari, experiența mea în lucrul cu copiii din ultimii 20  de ani și am început să lucrez și la distanță, într-un stil propriu care a funcționat. Am făcut postări zilnice pe grupul clasei cu teme dozate și adecvate orarului din zilele normale. Mi-am făcut propriile mele principii și m-am ghidat după  ele:

 

Principiul siguranței: Postările mele au respectat aceeași oră în fiecare zi, ora 9.00, pentru a crea un spațiu  de siguranță, de reper într-o lume nesigură. „Da-ți-mi un punct de sprijin și voi răsturna Pământul”. Am sugerat variante diverse de rezolvare a subiectelor propuse, după posibilitățile fiecăriei familii, de la lucrul direct pe fișa listată, direct pe o platformă, pe foi, caiete și ce mai aveau ei pe acasă. „Materialele ne ajută sa le oferim copiilor un program... Adică normalitatea mult dorită! Gânduri bune!”(Cătălina M., mamă)

 

Principiul dozării timpului: Unii părinți lucrează, iar mulți copii au unul sau mai mulți frați. Ar fi absurd să îngreunez familiile cu cerințe nerealiste de a fi în fața ecranului la o anumită oră! De aceasta am ales ca propunerile de studiu să fie efectuate în ritm propriu, în momentul ales de fiecare.„ Eu vă rog foarte mult sa ne ghidați în continuare! Apreciem, cu recunostință, tot ce faceți pentru copii. Să ne revedem sănătoși, să ne dea Dumnezeu la toți sănătate și gânduri bune!.”(Adelina S., mamă)

 

Principiul permanenței: Zilnic am venit cu propuneri  de activități, la toate obiectele de studiu, explicate fie în scris, fie cu tutoriale din mediile online. „Chiar și de la distanță, noi v-am simțit aproape”

 

Principiul recompensei: Aici am aplicat o metodă inovatoare, „gamification”, prin folosirea platformei https://teach.classdojo.com/.  Aici am găsit modalități  de evaluare și recompensare a activității copiilor. Recompensele primite au fost un stimulent mai bun decât calificativul. „Referitor la dojo class, cred că a fost o decizie excelentă, deoarece ne ajută să respectăm un program, să facem temele zilnic, iar punctele primite, în acest moment, fac mai mult decât toate notele.”(Mariana N., mamă)

 

DA, am folosit și Zoom, într-o interpretare personală, cu mintea și inima deschisă către cei mici. Să ne vedem, să ne convingem că trăim, că putem lua legătura, să ne împărtășim din ceea ce am făcut, simțit, trăit în perioada asta.

 

NU am folosit Zoom ca să predau, să țin copiii în fața ecranului mai mult decât e nevoie, să încarc familiile cu mai multe griji și anxietate de cât erau deja. Am folosit Zoom pentru a citi în suflet, în minte, în gânduri și pentru  a scoate la iveală frica, pentru  a da de gol anxietatea și pentru a instala un nou program: încrederea că totul este bine!

 

Pentru mine perioada aceasta este una a activării resurselor interioare, de reașezare a valorilor pe care mi le-am însușit, de repunere în drepturi  a ființei umane. Așa că am contribuit cu drag de oameni la proiecte de suport pentru persoanele răvășite de vremurile astea tulburi prin contrubuții în grupurile de suport pentru adulți și adolescenți inițiate de Positum4Mureș.

 

Propunerile Change Architects de a continua activitățile proiectelor de acasă, prin Home Edition și Provocarea super-eroilor este un alt plan al manifestării super-puterilor: elevii și părinții s-au mobilizat de acasă și au lansat mesaje încurajatoare și pline de speranță.

 

În perioada asta toți suntem super-eroi: copiii, că stau cuminți în casă când firea lor e jocul, părinții că și-au activat și pus în funcție rolul de profesor, profesorii, care își neglijează, ca și până acum propria persoană și familiile în numele  educației,  medicii care stau la datorie când copii lor sunt împrăștiați pe la rude sau singuri în case, polițiștii, jandarmii, toată armata nevăzută care se străduiește să mențină lucrurile pe un făgaș normal.

 

Material realizat de Cristina Cobzuc, învățătoare la Școala Teodor Bălan, Gura Humorului, Suceava

Provocarea Super Eroilor

În ultimele săptămâni am primit cu mare bucurie videoclipurile realizate de elevi în care ne spun care sunt super puterile lor și ne arată costumele de super eroi create de ei cu obiecte din jur și multă imaginație. La cererea comunității noastre de elevi, părinți și profesori am decis să extindem provocarea super eroilor până pe 15 Iunie 2020.

#allgrowchallenge

Jocuri și Activitățile online cu Super Eroi

 

Desigur că pledăm pentru jocurile în aer liber, în colectivitate, în spații largi. Dacă ținem cont de rolul catarctic al jocului, de scopul lui de a aduce zâmbete, bucurie și curaj, atunci putem să-l folosim și în cadrul activităților online, la activitățile sincrone. Sperăm că veți găsi potrivite activitățile selectate și le veți aplica.

 

Jocurile au fost propuse de Grațiela Vișan și fac parte din volumul “Labirintul jocurilor”, Editura Arlequin. Ala, bala, portocala! Hai la joc!

 

 
Descarcă jocurile de aici

Carmen Hărșan este Profesor Consilier Școlar la Școala Ioan Opriș din Turda și ne propune o serie de activitati de reflecție și descoperire de sine ce pot fi făcute de elevi individual, fara ajutorul cuiva. 

 

 
Descarcă activitățile aici

Resurse pentru Super Eroi

  • FutureUP Lab oferă un curs de Inteligentă Emțională gratuit (Engleză)
  • Dacă sunteți interesați să descoperiți tipul de personalitate pe care îl aveți puteți încerca 16Personalități (Română
  • Platforme de lucru cu elevii ce oferă posibilitatea de a crea spații de co-creație Mural, Explain Everyhing, Padlet (Engleză)
  • Google Classroom explicat (Română)

Vă invităm să vă conectectați cu noi pe facebook, unde postăm zilnic articole și informații utile

 
Alătură-te comunității Change Architects pe Facebook

Dacă aveți noutăți sau informații pe care vreți să le împărtășiți cu comunitatea noastră vă rog să le trimiteți pe email la info@allgrowconsulting.com. Suntem nerăbdători să le citim.  Vă mulțumim pentru că ne sunteți alături și împreună transformăm elevii în super eroi EU POT! Așteptăm cu nerăbdare întrebările, sugestiile și comentariile dumneavoastră.

 

PS: În acestă perioadă este important să colaborăm, să ne respectăm și să fim mai buni unii cu ceilalți.

Vă rugăm să respectați instrucțiunile organelor de ordine pentru ca împreună să trecem și peste acest hop! 

 

Numai bine, 

Echipa All Grow 

Whatsapp +40726158632

Share on social

Share on Facebook

Află mai multe despre noi