יוני 2021

גיליון אחרון לשנת תשפ"א

החופש הגדול ממש בפתח, לאחר שנה לא פשוטה, רגע לפני הבגרות בפיזיקה, צוות עידוד בנות מגישים לכם את גיליון יוני 2021

ומאחלים לכם חופשה נעימה, רגועה ובריאה

הזמנה להשתלמות להכשרת מורות ומורים מובילים לעידוד וקידום תלמידות בלימודי פיזיקה

היחידה לשוויון בין המינים, הפיקוח להוראת הפיזיקה והפיקוח להוראת מדע וטכנולוגיה מזמינים אותך להשתתף בהשתלמות ייחודית.

הכשרת מורות ומורים מובילים לעידוד ולקידום תלמידות בלימודי הפיזיקה בחטיבות הביניים ובתיכון.

 

22-24 ביוני 2021

בית יציב

 
לפרטים ורישום

לקראת בגרות

תאריך בחינת הבגרות קרב ובא וזה זמן מעולה לתרגל, לחזור על החומר ולחדד את ההבנה.

הפיקוח להוראת הפיזיקה, במסגרת ישראל דיגיטלית, יצרו קורס מקוון בקמפוס IL בו ניתן לצפות בסרטוני הסבר, סרטונים פתרונות תרגילים, תרגול עצמי עם משוב אישי כולל הסבר מלא, משחקים וסיכומים בפרקים שונים במכניקה ובחשמל.

 

 
קישור לקורס מכניקה

 

 
קישור לקורס חשמל

"מהות היזמות היא הפיכת חזון למציאות, שינוי שיטות עבודה קיימות ויצירת יכולות שלא היו קיימות!"

"לא לפחד מאתגרים, עבודה קשה משתלמת ובגדול!"

דמות מעוררת השראה

 

יעל ויזל

 

מייסדת- שותפה ומנכ"לית ZEEKIt

עשתה אקזיט ומכרה את החברה שהקימה לחברת וולמארט העולמית

הכירו יעל ויזל, מייסדת ומנכ"לית חברת סטארט-אפ ZEEKIT שעשתה אקזיט בחודש האחרון,

בין 50 המשפיעות של ליידי גלובס לשנת 2019, בוגרת הנדסת חשמל ושירות ביחידה טכנולוגית, שהפכה את הניסיון והידע מהשירות הצבאי לחדר הלבשה וירטואלי לכל הקונים באינטרנט.

צפו בראיון שבו נעמה מסבירה על חברת ZEEKIT.

 
קישור לריאיון

 הקשר בין מפות טופוגרפיות ועולם האופנה

יעל ויזל גדלה ברמת גן לאבא מהנדס חשמל ואמא עורכת דין.

יעל ויזל מספרת: " יש לי אחות גדולה ואח צעיר. ההורים שלי צברים, משפחה מאוד ציונית. אני מאוד קשורה לסבא שלי בן ה- 96, שהולך לבית כנסת וקשור למסורת. למדתי שלוש שנים גמרא, ובזמן לימודי הטכניון שלי נסעתי לירושלים ללמוד היסטוריה ישראלית וארכיאולוגיה לצד לימודי הנדסה. אני מכורה למורשת שלנו, וזה אחד הדברים שמאזנים אותי בין הטכנולוגיה והקדמה לבין הבסיס.

בעזרת מפקד חיל האוויר, אליעזר שקדי, שלא רק האמין בי, אלא שלח אותי להכשיר ולמצוא עוד נשים טכנולוגיות שרוצות להיות בשטח." יעל פרצה דרך לנשים אחרות. בהמשך, הגשימה את שאיפתה והגיעה ליחידה המיוחלת. יעל מוסיפה: "הצלחתי לשבור תקרת זכוכית. המאבק לימד אותי שאישה צריכה להילחם על רצונה. בנוסף, היא צריכה שמישהו מהמערכת יאמין בה. היום אני יודעת שצריך לחפש את האדם הסניגור שלי במערכת".

 

יעל ויזל סיימה בטכניון תואר ראשון להנדסת חשמל. במהלך הלמידה התמחתה בראייה ממוחשבת, עיבוד תמונה ולמידת מכונה. לאחר סיום תואר ראשון בטכניון יעל גויסה לצוות פיתוח מערכות מיפוי מודיעיני המוצג על טופוגרפיה תלת- ממדית של שטח המשימה במטוסי ומסוקי קרב. באותה תקופה פגשה יעל את ניר אפלבוים ואלון קריסטל , שותפיה בהקמת החברה ZEEKIT. אותה שלישיה פיתחה תוכנה אשר כינו אותה בשם "שמלבישים הרים" במפות מודיעין.

ומשם הייתה נקודת המוצא של הרעיון: אם אפשר להלביש הרים, אז למה לא נלביש בני- אדם?

יעל מתארת: "במקום טופוגרפיה של שטחים בצבא, זיקית ניתחה את הטופוגרפיה של גוף האדם. כל בגד נסרק ומחולק לעשרות אלפי פיסות קטנות המאפשרות לתוכנה להלביש אותן על הגוף באופן מדויק". ויזל עבדה בעבר באלביט ועזבה משרתה כדי להקים את חברת ZEEKIT. היום החברה מלבישה לקוחות מהמותגים המובילים בעולם כמו אדידס, טומי הילפיגר, אסוס ומייסי'ז.

"החזון של ZEEKIT הינו חזון טכנולוגי עמוק ומורכב כולל אתגרים מוצרים, חווייתיים, מסחריים, שיווקיים ואומנותיים". ויזל מכהנת כמנכ"לית חברת זיקית, במקביל היא מעודדת נשים ליטול חלק משמעותי מוביל בעשייה הטכנולוגית ומנסה להשתתף בכנסים ובפורומים ברחבי העולם כדי לשתף אותם ב "סוד הקסם" של היזמות הישראליות.  

הטכנולוגיה של ZEEKIT אשר שינתה את כללי המשחק

ZEEKIT  היא חברה ישראלית אשר הוקמה בשנת 2013 לצורך פיתוח שירות חדשני וייחודי בתחום הייטק -  תא מדידה וירטואלי לקניית בגדים אונליין. החברות הכי גדולות בעולם תיארו אותה כחברה אשר תשנה את כללי המשחק. הרעיון הטכנולוגי מאפשר להלביש אנשים באופן וירטואלי מדויק את הדוגמן\ית או הלקוח\ה באופן נאמן למציאות, בהתחשב במידות גוף הלקוח וצבע עור שלו ובהתאמה בסוג הבד של הפריט ובכך מסייע את הליך הקניה האינטרנטי.

 

יתרונות הטכנולוגיה החדשנית של החברה:

  1. מסייעת להפחית את אחוז ההחזרות בקניות אונליין.
  2. מאפשרת ללקוח חוויה דיגיטלית אישית בבניית ארון בגדים ווירטואלי.
  3. הופכת רכישה של ביגוד לקלה, מבדרת וחברתית בקניות אונליין.
  4. פותרת דבר אשר היה קשה להעתיק לעולם והוא כיצד ייראה הפריט על הקונה .
  5. הפכה להיות כלי מפתח בפרסונליזציה ופרסומות, המבוססות על זהות המשתמש.

 

וול-מארט WALMART , החברה הקמעונאית הגדולה בעולם, רכשה את הסטרטאפ הישראלי ZEEKIT. יעל ויזל ציינה כי " זהו אחד האקזיטים הגדולים, כי רכישת וולמארט לחברה נחשב האקזיט הגדול ביותר בישראל שלי כמנכ"לית שהובילה את החברה מיום היווסדה ועד מכירתה".

 

בעקבות הקורונה המומנטום של חברת זיקית התעצם ובשנים הקרובות תתמקד החברה בהרחבת הצוות ויצירת מרכז ישראלי המפתח את טכנולוגיות הריטייל המתקדמות בעולם.

ZEEKIT מציעה ללקוח תא מדידה וירטואל תוך חווית רכישה אונליין ובו זמנית איך הפריט נראה על הלקוח וזה כולל יצירת ארון בגדים וירטואלי כולל התאמה בין חלקי הבגדים.

צוות העובדים של חברת ZEEKIT

יעל מסבירה: "העבודה הזו קשה ולעיתים מתסכלת, כי היא דורשת עשייה בכל- כך הרבה מישורים במקביל. לכן חשוב להיות מונע מהטעמים הנכונים כשיוצאים לדרך- להט, יצירתיות, מומחיות מקצועית, חזון חזק וברור ונכונות עצומה להשקיע את כל כולכם בעשייה. מומלץ לקרוא כל דבר בתחום בו אתם פועלים, לספר לסביבה על מה אתם עובדים כדי להגביר את הנגישות שלכם לכל מה שקורה מסביב. מומלץ לשמור על פוקוס, לבצע המון ניסיונות קטנים ומהירים עד זיקוק ההבנה האמתית המתקבלת מהשוק לגבי המוצר הרצוי ללקוחות, המחיר, קצב אימוץ המוצר ואופן מכירה. זה השלב החשוב ביותר כדי לעבור משלב של חלומות לשלב יישום לחברה אפקטיבית".

כיצד לימודי הפיזיקה בתיכון השפיעו על המשך הבחירות והמסלול שלך בחיים?

יעל ויזל סיפרה : "אני מאוד ממליצה ללמוד פיזיקה בתיכון כי זה מלמד אתכם\כן לחשוב חשיבה מסדר גבוה , בנוסף לכך פיזיקה מלמדת אותך איך להתמודד עם אתגרים ייחודיים. בהמשך לימודייך באקדמיה לימודי הפיזיקה אשר צברת מסייעים לך להגיע לעולם ההיי- טק, עולם אשר דרכו אפשר ליצור ולבנות חברות מעניינות וכיפיות שלא היו קיימות לפני כן. מאוד חשוב לא לפחד מאתגרים כי עבודה קשה משתלמת ובגדול. בחירת פיזיקה בתיכון הוא אתגר מעניין וחוזקו מתגלה לך בהמשך לימודיך באקדמיה  כי זו בחירה שמשתלמת לך בעתיד הקרוב ".

 

 

האם יש לך מסר לתלמידות שעומדות לפני בחירת מגמה/ לומדות פיזיקה?

" א. שמירה על פוקוס!, ב. לבצע הרבה ניסיונות קטנים ומהירים עד זיקוק הבנה אמתית לעבר המטרה שלך ולהשקיע את כל כולך בעשייה"

משחוק כדרך לעידוד בנות לפיזיקה

בסקירת פעולות שונות הנעשות בעולם לקידום בנות ל- STEM, שנערכה על ידי צוות מכון סאלד, כדי לחדד את כיווני הפעולה האפקטיביים לקידום בנות במקצועות אלו עולה כי השימוש בממשקים אינטראקטיביים, משחקים אטרקטיביים, וכן באמצעות הוראה בלתי פורמלית, מגביר את העניין של בנות במקצועות ה- STEM . לפי המחקרים, קיימת השפעה משמעותית של סביבה משחקית להישגיהם של תלמידים בכלל ותלמידות בפרט בפיזיקה .תכניות למישחוק ודרכים יצירתיות ומגוונות ללימוד פיזיקה מופעלות במדינות שונות בעולם.

מומלץ אם כן, לפתח תכניות משחוק יצירתיות המעוררות אצל בנות עניין בלימוד הפיזיקה בערוצים בלתי פורמליים, בנוסף לתמוך בערוצים אלו באמצעים מקוונים, המאפשרים לבנות לרכוש ידע מרחוק גם בתקופות שבהן המגע אינו מתאפשר.

 

לפניכם שתי דוגמאות למשחקים שפותחו על ידי מורים לפיזיקה בשנה האחרונה:

סולמות ונחשים - גרסת הפיזיקה

עמית יוסביץ, מורה לפיזיקה המלמד בראשל"צ ולוד, במסגרת שיעורי הפיזיקה בכיתתו, בנה משחק "סולמות ונחשים" כחזרה על פרקי חשמל ומגנטיות.

 
לקובץ המשחק

קובי שורצבורד, במסגרת קהילות מורי הפיזיקה במכון וייצמן למדע, יצר חדר בריחה מקוון בנושא מעגלי זרם (עם התייחסות למיקוד של שנת תשפ"א). התלמידים יכולים לבצע את הפעילות באופן עצמאי או בקבוצות אם בזמן שיעור או בבית. בסיום הם תמיד מופתעים.... 

 
קישור לחדר הבריחה
הורדת מדריך למורה

משימות חוץ במסגרת יום מגמה

במסגרת יום מגמה לכיתות י', צוות פיזיקה בבית הספר ליאו באק בחיפה יצר יום חווייתי המסכם את התכנים שנלמדו במשך השנה.

בעזרת היישומון TreasureHIT התלמידים עברו ברחבי העיר בנקודות שונות בהן ביצעו משימות שונות וענו על כתב חידה.

הם מדדו את השיפוע של מגלשה בגן משחקים, מדדו גובה של עץ בעזרת מראה מישורית, שיגרו טילי מים ומדדו את תאוצת הכובד בעזרת נדנדה.

 
דוגמה למשימת פעילות - מדידת גובה עץ בעזרת מראה מישורית

"והזוכה בתחרות "מדענים צעירים ומפתחים" היא...

אריאל גת - תלמידת בי"ס "תמר אריאל"

 

1. ספרי לנו על התחרויות בהן השתתפת והפרסים בהם זכית.

תחרות "מדענים ומפתחים צעירים בישראל" היא תחרות ארצית המתקיימת, כחלק מאירועי השבוע הלאומי למדע, ובה מתחרים  מיטב הפרויקטים המחקריים וההנדסיים שבוצעו בשנה האחרונה על-ידי תלמידי תיכון מכל רחבי הארץ. התחרות היא חלק מתוכניות המחקר והפיתוח של האיחוד האירופי לעידוד הקשר ושיתוף הפעולה בין מדענים צעירים באירופה, ושל התחרות העולמית היוקרתית -Regeneron ISEF המתקיימת בארה"ב בחסות רג'נרון. הזוכים בתחרות הארצית מייצגים את ישראל בתחרויות מדענים ומפתחים צעירים ברחבי העולם וזוכים במלגות לימודים במוסדות להשכלה גבוהה בישראל. בראש חבר השופטים עומד פרופ' חנוך גוטפרוינד מהאוניברסיטה העברית בירושלים ולוקחים בו חלק מדענים ומהנדסים בכירים ממוסדות ההשכלה הגבוהה ומהתעשייה המתקדמת בישראל.

השנה ניגשו כמאות מחקרים לתחרות של תלמידים מכל רחבי הארץ, ומבין כל המחקרים האלו זכיתי בצל"ש , ונבחרתי להיות אחת מבין 6 הנציגים שנבחרו לייצג את מדינת ישראל בתחרות היוקרתית Regeneron ISEF בארה"ב.

בתחרות Regeneron ISEF הבינלאומית השתתפו השנה כ- 1900 משתתפים מ-80 מדינות שונות מרחבי העולם. אחת הספונסריות של התחרות, Raytheon Technologies, אחת מחברות התעופה, החלל וההגנה הגדולות בארה"ב המעניקה שירותים ללקוחות צבאיים וממשלתיים ברחבי העולם, ובין היתר, הייתה גם שותפה לפיתוח כיפת ברזל, חילקה השנה 8 פרסים בסך 1000$  עבור פרויקטים שהוכיחו מצוינות מחקרית . המחקר שלי נבחר לקבלת הפרס המיוחד מבין 1900 מחקרים שהוגשו.

 

נוסף לכך, ניגשתי השנה לתחרות אדם וים- תחרות ארצית יוקרתית נושאת פרסים בנוכחות חבר שופטים מהאקדמיה והתעשייה. התוכנית מעניקה למשתתפים בה התנסות בעבודת חקר משמעותי, עם חשיפה מול אנשי מקצוע בתחום. השנה עשרות עבודות הוגשו ומבניהן זכיתי לקחת מקום ראשון. 

 

2. במה עוסק הפרויקט שלך?

סוללות הן חלק בלתי נפרד מחיינו, החל ממצבר הרכב וכלה בסוללות המכשירים הניידים. הסוללות המסחריות, המבוססות אלקטרוליט נוזלי, סובלות מהתלקחות, פריקה עצמית או מהיווצרות קצרים מסוכנים. סוללות בטוחות ויציבות יותר על בסיס אלקטרוליטים מוצקים, פותחו כדי להתגבר על חסרונות אלו, אך פיתוחן נתקל בקושי בשל התנגדות חשמלית גבוהה שפגעה בפעילותן.

במחקר שלי פותחה סוללה ייחודית בעלת אלקטרוליט מוצק המבוססת על סודיום הנותנת מענה למגבלות הללו.  אפיון הסוללה בשיטות מיקרוסקופיות וספקטרוסקופיות מתקדמות, והשוואת פעילותה לסוללות מוכרות הראו כי הסוללה מאפשרת לקבל התנגדות נמוכה, וצפיפות אנרגיה וקיבול גבוהים יותר, תוך אפשרות לעבוד בחלון טמפרטורות רחב יותר ובבטיחות מקסימלית. פיתוח סוללות בטוחות ועמידות, עם צפיפויות אנרגיה גבוהות הינו צעד חשוב בדרך לקפיצת המדרגה המיוחלת בעולם למערכות יעילות בצבירת אנרגיה.

 

3. כיצד התבצעה העבודה על הפרויקט?

 ראשית, היה עלי ללמוד חמש יחידות כימיה בעצמי כבסיס לקראת לימוד המחקר. לאחר מכן המורה שלי לפיזיקה איציק גוילי,  ציוות אותי אל אחד הסטודנטים הנמצאים תחת מעבדתו של פרופ' אורבך: מר שאול בובליל מאוניברסיטת בר אילן שלימד אותי מאפס את הרקע למחקר ואת עבודת המחקר עצמה שהוא מבצע במסגרת התואר השלישי. כשהייתי מגיעה לאוניברסיטה הייתי לומדת על מכשירי המעבדה הרבים, מבצעת מדידות בעצמי, רוקחת תרכובות, וקוראת מאמרים רבים באנגלית . עבור התחרויות בהן השתתפתי היה עלי לכתוב עבודה בסך 30 עמודים בה אני מפרטת על עבודת המחקר, מראה תוצאות ומסבירה אותן.

 

4. מדוע בחרת ללמוד פיזיקה?

 כשעליתי לתיכון ישר ידעתי שאני רוצה ללמוד במגמת פיזיקה. לימודי הפיזיקה מעניקים את היכולת להסתכל ולהבין איך העולם עובד, לאט לאט ככל שלומדים מבינים שהפיזיקה נמצאת בפעולות הכי פשוטות ביום יום שלנו. ללמוד פיזיקה זה אומר לפתח כישורי חשיבה וזה מוביל את התלמידים לחשוב מחוץ לקופסא. בנוסף לכך, לימודי הפיזיקה הם מפתח המאסטר ללימודים גבוהים בפקולטה להנדסה, מדעים מדויקים, רפואה וכו' ולא רק. בהליכי הקבלה לתפקידים בכירים בצבא, כששומעים שהתלמיד\ה למדו פיזיקה, מסתכלים עליהם באור אחר, וזה יתרון גדול על פני המתמודדים האחרים שבאים להתמיין לאותו תפקיד.

 

5. במה תרצי לעסוק בעתיד?

 בעתיד אני רוצה להיות פרופ' בכימיה. בעקבות ההיחשפות  לעבודת המחקר שעשיתי נפתחה עבורי דלת חדשה, והתאהבתי בתחום. "הדרך הטובה ביותר לחזות את העתיד, היא להמציא אותו." (אלן קיי) . להיות חוקרת זה אומר לגלות תופעות חדשות בטבע שלנו , להשקיע זמן ומאמץ במטרה לקדם את האנושות ולהמציא מציאות חדשה. עולם החקר הוא עולם שמשך אותי מאז ומתמיד, לדעת שאני אוכל להיות אישה שתשפיע, זו זכות ענקית ואני רוצה לקחת בזה חלק.

 

6. יש לך מסר לתלמידות המתלבטות אם לבחור במקצוע?

"הדבר היחיד שעומד בינך לבין המטרה שלך הוא הסיפור הזה שאתה ממשיך לספר לעצמך על למה אתה לא יכול לעשות את זה."

בנות יקרות, תבחרו פיזיקה! פיזיקה הוא מקצוע שפותח דלתות והמסר אותו אני רוצה להעביר הוא שאין דבר כזה " אני לא אצליח, זו נראית מגמה מורכבת וקשה" ,  פיזיקה זו המגמה שבה תוכלו להוכיח את היכולות שלכן ולהגיע להצלחות שלא חלמתן עליהן אפילו. אצלי , כל ההצלחה התחילה מהבחירה שלי להיכנס למגמת הפיזיקה, ואני ממליצה לכל תלמידה לבחור את המקצוע הזה כמגמה. אז נכון צריך לעבוד קשה ולוותר על כמה שעות שינה, אבל בסוף זה  יותר ממשתלם.

תלמידת החודש

סירין  מחארמה

תלמידת כיתה י"א, מקיף י', ראשל"צ

 

1. למה בחרת ללמוד פיזיקה?

בחרתי במגמת פיזיקה מכמה סיבות. תמיד התעניינתי ואהבתי ללמוד מדעים. בסוף חטיבת הביניים התלבטתי הרבה בבחירת המגמה בתיכון, ההתלבטות הייתה בין כימיה ופיזיקה. בסוף בחרתי בפיזיקה. פיזיקה מוגדר כנושא גברי, או בעצם נושא שרק גברים יכולים להצליח בו. יתר על כן, אפילו בבית ספרנו כל שנה בקושי בת אחת בוחרת במגמת פיזיקה. החלטתי להיות הבת היחידה השנה כדי להוכיח שאכן בנות יכולות ללמוד פיזיקה ולהצליח וגם כן לעודד עוד בנות להצטרף למגמה זו. אמא שלי, אשר מהווה לי דוגמא והשראה היינה מורה לפיזיקה. תמיד התעניינתי בכל מה שהיא עושה ורציתי להיות כמוה. לכן, לסיבה הזו גם התעניינתי ורציתי להיות חלק מהעולם המדעי של אמא שלי. בנוסף לכך מגמת הפיזיקה מאוד עוזרת לקבלה באוניברסיטה, והיא פותחת הרבה דלתות. למרות כל המכשולים וכל מה ששמעתי על מגמת הפיזיקה, בחרתי להיות חלק ממנה. גם אם זה קשה או מאתגר, לא רציתי לוותר בכלל.

 

2. ספרי לנו על חוויה שאת זוכרת משיעורי פיסיקה?

אני שחקנית כדורסל ואני משחקת בליגת נערות א' על, הייתה לי מחשבה מבריקה בשיעור פיזיקה על זריקה בזווית, עשיתי קישור בין כדורסל לבין פיזיקה, התחלתי לחזור על מושגים בפיזיקה לפי דברים שיש על המגרש.

3. מה הכי עוזר לך להבין בשיעורים? מי מסייע לך כשאת זקוקה לסיוע?

בזכות המורה שלי, אף פעם לא יצאתי משיעורי פיזיקה בלי להבין את הנושא. בכל פעם כשהייתי זקוקה לעזרה בשיעורים היא תמיד הייתה מוכנה לסייע ולעזור. כשאני לומדת בבית אמא שלי עוזרת לי.

 

4. קושי שהיה לך בלימודי פיזיקה ואיך התמודדת איתו ?

הקשיים שהיו לי בלימודי הפיזיקה, הינם קשיים שכל תלמידי הפיזיקה פוגשים. הנושא דורש הרבה למידה ותרגול. אחד הקשיים שהיה לי, היה המעבר מכיתה ט לכיתה י', היה לי די קשה בהתחלה להסתגל כיוון שהרמה מאוד עלתה. אך הצלחתי להתמודד עם קושי זה על ידי למידה מוגברת והרבה תרגולים.

 

5. מה הסביבה הקרובה שלך (הורים וחברים) על בחירתך ללמוד פיזיקה ?   

ההורים וחברות וחברים שלי מאוד תמכו, עזרו, ועודדו אותי מהרגע הראשון ועד היום. הם היו גאים בי, במיוחד אמא שלי שתמיד הרגשתי שהתמיכה שלה הייתה שונה.

רוצים פרטים נוספים? רוצים לשתף אותנו בטיפ משלכם ונפיץ אותו למורים?

תוכלו לפנות אלינו:

ד"ר רחל קנול, לרא ג'פרי, דנה קליס-רגב וקובי שורצבורד

Check out my website  
This email was created with Wix.‌ Discover More