Uitlevering zaterdag 20 augustus (10.00u-12.15u)

  

Lidnummers 101 en verder: 

10.00u-10.45u

 

Lidnummers 1 t/m 51:

10.45u-11.30u

 

Lidnummers 51 t/m 100:

11.30u-12.15u


Wat?

Van het land:

Palmkool, sperzie-, snij- of tuinbonen, NZ spinazie, koolrabi, radijs, sla…

 

Van De Waog:

Courgettes (geel en groen)

Zoete bataat oranje

 

Waar? 

Raadhuisplein Munstergeleen

Onthouden? 

Je lidnummer en aantal monden dat je afneemt

Hoeveel?

Kijk op het bord bij de kraam

Meenemen?

Grote tassen of kratten

 

 Groenten die je zelf niet wil of nodig hebt.

In de vorige nieuwsbrief hebben we jullie verteld over de ruil- en donatiekrat. Deze staat er voor groenten die je zelf niet wil en/of weg wil geven. 

We merken dat toch nog niet alle groenten, behorend bij het aantal monden wordt meegenomen. We vragen jullie dit wel te doen en de groenten die je zelf niet wil in de ruil- en donatiekrat te leggen. Dus niet laten liggen bij de kraam.

Plök

Aanstaande zaterdag staan we niet helemaal alleen op de markt in Munstergeleen. Onze buren van Plök verkopen tussen 9.30u en 11.30u verschillende boomgaardproducten, zoals kriekenbier (kriek 'm goan!) en appelsap. Vergeet dus niet wat contant geld mee te nemen als je iets van hen wilt kopen.

 

Melding afhaal door derden.

Kun je zelf je pakket niet afhalen, dan kun je een mailtje sturen naar distributie@harteveldt.nl, maar sinds kort is het ook mogelijk om via de website een melding te maken.

Ga naar de website, klik op leden en dan op distributie. Helemaal onderaan staat het formulier. Vul het in en klik dan op verzenden. Makkelijker kunnen we het niet maken 😉. 

Vrijwiliggers gezocht

Als je aan Harteveldt denkt, denk je aan een fantastisch initiatief. Of je nou alleen van gezond eten en verse groenten geniet of van het feit dat je de wereld een beetje beter achterlaat voor de komende generaties. Je bent er met hart bij betrokken en wilt het verschil maken - voor jezelf of de wereld.

 

Wij voelen deze passie ook en om deze boodschap uit te dragen zoekt de Werkgroep Communicatie nog steeds leden die het leuk vinden om social media posts voor te bereiden voor onze wekelijkse updates. Schrijf je graag een stukje tekst voor social media of de website? Meld je bij ons via nieuwsbrieven@harteveldt.nl 

 

Landhulp

Het is een frisse zaterdagochtend. Je klopt de aarde van je handen af op je broek en kijkt voldaan naar de toren groene kratjes die hun weg maken naar het marktplein. Je geniet van de zon en de mensen om je heen.

 

Vind je het leuk om af en toe te helpen op het land of bij het oogsten op zaterdagmorgen, meld je dan aan bij de Werkgoep Landhulp. Stuur een mailtje naar info@harteveldt.nl met je telefoonnummer en we voegen je toe aan de WhatsApp groep. Glenn laat hierin weten wanneer hij hulp kan gebruiken en hoeveel mensen hij nodig heeft. Als je zin en tijd hebt kun je vervolgens laten weten dat je komt.

De Veldtkeuken

 

Groente in de spotlight: Koolrabi

 

Koolrabi is een groente met prachtige, haast buitenaards aandoende gladde UFO-ovale tot bolronde knollen. In tegenstelling tot nauw verwante soorten als koolraap is het echter een stengelknol, die niet onder, maar vlak boven de grond groeit.

Meestal hebben de knollen een lichtgroene kleur, maar er worden soms ook extra decoratieve paarse of rode varianten geteeld. De smaak daarvan is vrijwel identiek aan die van de groene soorten, en het vruchtvlees aan de binnenkant is net zo fraai roomwit.

Je kunt het zowel rauw als gekookt eten. Rauw smaakt het als radijs, licht pittig, met een iets zoetige hint van selderij. De textuur is fris, eveneens radijsachtig, bijna als van een appel. Gekookt doet koolrabi eerder denken aan bloemkool, maar dan iets pittiger, met de structuur van de steel van bloemkool of broccoli. Ook dan heeft het overigens weer een iets zoetige noot, zoals van de verwante koolraap.

De knol van koolrabi is voor de plant een opslagorgaan. Nu betekent dat niet noodzakelijkerwijs dat de knol voor de mens ook nuttige voedingsstoffen bevat, maar in dit geval is dat toevallig wel zo. Enkel calorieën telt koolrabi nauwelijks, maar verder is het een goede bron van onder meer voedingsvezel, magnesium, calcium en vitamine C. Ook is het een uitstekende bron van kalium. Koolrabi is dus met recht erg gezond te noemen.

Koolrabi is eigenlijk zo klaargemaakt. Snijd eerst de bladeren en bladstelen weg. Haal ook een dun schijfje van de boven- en onderkant weg, al was het maar zodat de knol beter op je snijplank blijft liggen. Spoel daarna de knol goed af onder de kraan.

Vervolgens kun je de knol schillen. Dat is niet altijd nodig, maar omdat het moeilijk te zien is of je de schil kunt eten of dat-ie al wat ouder en taai is, kun je beter op veilig spelen.

Tip: de bladeren en stengels kun je ook eten, maar ze worden al snel wat uitgedroogd en vezelig taai, vooral de stengels. Gebruik daarom enkel de binnenste kleine blaadjes of verwerk ze in bijvoorbeeld soep.

Koolrabi is een tamelijk veelzijdige groente, die je op een aantal verschillende manieren kunt bereiden. Je kunt het koken, er soep van maken, het in de oven klaarmaken, bakken, roerbakken, of rauw in salades verwerken.

 

De knol ziet er misschien dan wel stevig en robuust uit, maar het voornaamste gevaar als je koolrabi wilt bewaren is uitdroging. Je kunt verse exemplaren het beste bewaren in de koelkast, maximaal een paar dagen. Als je er een stukje vanaf hebt gesneden is het, mits goed ingepakt in folie, eveneens enkele dagen goed te houden in de koelkast.

Wil je het langer bewaren, dan kun je koolrabi invriezen. Het is dan helaas wel minder geschikt voor salades, want rauw invriezen is geen goed idee. Beter kun je het even schillen, schoonmaken en snijden, vervolgens kort blancheren (3-4 minuten is goed genoeg) en dan direct invriezen. Zo blijft het minstens zes maanden goed in de vriezer. Als je het wilt uitvriezen liever niet eerst ontdooien, maar direct in een hete pan. Zo behoud je de heerlijke knapperige structuur het beste.

 

Hartelijke groet uit de Veldtkeuken

Mirjam en Sanne

Koolrabi Schnitzels

 

Ingrediënten:

2 koolrabi

2 eieren

Ca. 150g paneermeel

Zout, peper, paprikapoeder

Olie voor in de pan

 

Bereiding:

Verwijder de schil van de koolrabi en snijd ze in gelijke plakjes. Kook de plakjes ongeveer 15 minuten in gezouten water.

Meng de eieren met zout, peper en paprikapoeder. Doe het paneermeel in een diep bord. Spoel de koolrabiplakken af met koud water en dep ze droog. Rol ze vervolgens door het eiermengsel en dan door het paneermeel.

Verhit een pan met olie. Bak de koolrabi in olie op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin. Verwarm de oven voor op 160 graden. Bak tot slot de schnitzels nog 15 minuten in de oven.

 

Lekker met aardappels en kruidige komkommersalade!

Hartige taart met Franse kaas

 

Ingrediënten:

200 g Franse kaas (President)

bladerdeeg

olijfolie

ca. 400 gr spinazie

1 courgette

3 eieren

250 g ricotta

1 tl gedroogte tijm

cashewnoten

 

Bereiding:

Oven voorverwarmen op 180 gr. Bladerdeeg laten ontdooien. Quichevorm (doorsnede 26 cm) invetten en bekleden met bladerdeeg. Spinazie roerbakken in de olijfolie en laten uitlekken in een zeef ( met een lepel zoveel mogelijk vocht eruit drukken). Courgette in blokjes snijden en roerbakken in olijfolie. Meng de courgette, de spinazie en de cashewnoten.  Verdeel over het bladerdeeg in de vorm. De eieren kloppen met de tijm en de ricotta. Over het groentemengsel in de vorm schenken. De Franse kaas in plakjes verdelen over de vulling en de quiche 45 minuten bakken in de oven.

 

(bron: recept Jumbo)

Volg ons op:
Follow on Facebook
Follow on Instagram
info@harteveldt.nl

Bekijk onze website  
This email was created with Wix.‌ Discover More