Wandelen is goed voor je. Daar zijn de geleerden het inmiddels wel over eens. Met de tips uit deze themamail haal je er misschien nog meer uit. Heel praktisch
4 stappen inademen, 4 stappen uitademen.
Bij deze oefeningen streef je naar een heel regelmatige ademhaling. Dat doe je omdat je hartritme daardoor ook heel regelmatig wordt. Dat samen heeft een heel ontspannende werking op je lijf.
Je kunt een tikkende klok gebruiken om zo regelmatig te ademen (bijvoorbeeld 6 seconde in en 6 uit), maar het kan ook met je voetstappen.
Hoe werkt het? Het is handig om op een vlak stuk grond te lopen, want dan lopen je benen gewoon door.
Je begint na een uitademing en ademt dan 4 stappen in, na je 4e stap begin je aan je uitademing en na je 8e weer aan je inademing. Ga zo door en probeer dit een kwartier vol te houden. Even niet kletsen dus, maar rustig ademen. Wat is voor jou het lekkerst? 5 stappen of 6? Het mag comfortabel voelen, zoek de regelmaat.
Een van de redenen dat een ommetje zo goed voor je is, is het feit dat je ver weg kunt kijken.
Juist in de natuur kan dat makkelijker zijn dan in je eigen woonwijk. Neem even een pas op de plaats als je ergens bent waar je ver kunt kijken of de horizon zelfs kunt zien.
Het is goed voor je ogen, je lenzen ontspannen beter. En het is goed voor je brein. Als je maar zit te puzzelen op iets, is het goed om weer even in de verte te kijken. Je gaat letterlijk weer verder kijken dan je neus lang is.
Een andere goede kijk-oefening kun je even op een rustig, veilig stukje doen. Kijk naar een punt ongeveer recht voor je. Doe daarna 4 stappen achteruit, maar kijk vooruit en merk op wat er met je blikveld gebeurt.
Door het achteruit lopen wordt je blik letterlijk breder, je zoomt even uit.
Deze oefening doe ik vaak met mensen (ook met kinderen) die wat vast zitten en teveel op één punt gefocust zijn. Door deze oefening zie je letterlijk meer en dat helpt ook om wat uit te zoomen bij problemen. Het kan ook helpen om hoofd- en bijzaken weer te onderscheiden en om door de bomen het bos weer te zien.
Je voeten voelen. Ook zo belangrijk.
Juist op onverharde paden of het strand, zet je je voetreflexen goed aan het werk. Dat is nuttig!
Zeker als je veel in je hoofd zit, is het goed om regelmatig even naar je voeten te zakken.
Met beide benen op de grond heb je meer rust. Je balans wordt weer gestimuleerd en daar word je mentaal ook steviger van.
Ja, en met je schoenen uit heb je natuurlijk nog meer contact met de grond.
Ik heb geaarzeld of ik de themamail zo zou maken. Ik denk dat deze tips en oefeningen je kunnen helpen maar... juist als je wat vast zit is het ook prettig als je niet het bos in gestuurd wordt, maar begeleiding krijgt. Als er iemand is om mee af te stemmen en om samen mee te oefenen. Juist als het je niet lukt om verder te kijken dan de sores van nu, kan een goede gids beter helpen dan een gemailde oefening. Maar toch mail ik deze oefeningen. Als een opstapje en als een handreiking en om misschien te ervaren hoe je lichaam reageert. En voor persoonlijke begeleiding ben je natuurlijk van harte welkom!
Tien keer per jaar de themamail in je mailbox? Schrijf je hier in. Geen rommel en reclame maar wat informatie en uitleg waar je misschien wat aan hebt.