אז מה כדאי לעשות בנוגע לשפת גוף בראיונות עבודה?
קבלו 5 רעיונות:
1. נסו להבין מה שפת הגוף שלכם משדרת
איך עושים את זה? ניתן לצלם את עצמכם, אפשר לבקש פידבק מאנשים קרובים. לאחר פגישות נטוורקינג (עם חברים או אנשים קרובים בלבד!) אפשר לבקש פידבק הממוקד בשפת הגוף. תקשיבו בפתיחות לתשובות שתקבלו ותנסו להבין מה המסר הלא מילולי שאתם מעבירים.
2. נסו לזהות האם יש מחווה גופנית בולטת שמאפיינת אתכם
האם אתם כוססים ציפורניים? מנסים להמנע מקשר עין? נוהגים לשחק בשיער ברגעי מבוכה? ועוד מחוות גוף שאתם מזהים אצלכם. מהן ספציפית מומלץ לנסות להמנע במהלך הריאיון, אם לנסות להוריד את המינון. אם זו מחווה שאתם מתקשים להתגבר עליה, כדאי לנסות לשוחח עליה באופן גלוי במהלך הריאיון. למשל, אנשים הסובלים מ"תיקים" בעיניים או גימגום בעת התרגשות, מומלץ כבר בתחילת הריאיון לומר: "כשאני מתרגש אני לעיתים מעט מגמגם. סיגלתי לעצמי דרכים להתמודד עם התופעה הזאת ואני מניח שבמהלך הריאיון הגמגום ייפחת". או "בעת לחץ יש לי קצת "תיקים" בעיניים. ממה שאני מכירה אצל עצמי בעוד 2-3 דקות כשארגיש מעט יותר בנוח הם ייפחתו".
3. ממה מומלץ בכל מקרה להמנע?
מכל המחוות המלמדות על חוסר נימוס, בטחון יתר, השתלטות על המרחב או הפרעה לו. למשל, להניח את מפתחות הרכב והטלפון הנייד על השולחן שניצב ביניכם לבין המראיינים. לענות לשיחת טלפון במהלך הריאיון, לפרוס בצורה מוגזמת את הרגליים והידיים (רגליים נפרסות קדימה בצורת מתיחה, ידיים מונחות מאחורי הראש). גם אם אתם מרגישים מאד בנוח, מתנו מאד את הפירוש הלא-מילולי של התחושה הזאת. היא משדרת שתלטנות וחוסר נעימות במפגש בין שני אנשים.
4. אז מה אפשר לעשות בכל זאת עם שפת הגוף?
וודאו שיש הלימה בין התוכן של דבריכם לבין המסרים הלא-מילויים שאתם מעבירים. אם אתם נוהגים לציין בריאיון שאתם מלאי בטחון עצמי ויכולת הובלה, אך מדברים בקול חלש מאד ומכונסים בתוך עצמכם, המראיינים יהיו עסוקים בפער שנוצר בין המסר המילוי למסר הלא-מילולי ויתקשו להמשיך להאזין לכם בשל חוסר הקוהרנטיות. אם זיהיתם שקיים פער, נסו לעשות התאמה בין המסר המילולי וללא-מילולי.
5. לעקוב אחר שפת הגוף שהמראיינים
כמו כל היבט אחר בעת הריאיון, גם לכם כמרואיינים יש יכולת להשפיע ולנהל את הדנימיקה שלו, גם אם באופן עקיף. נסו להתרשם משפת הגוף של המראיינים שלכם. דרכה נסו להבין איזה נושא שהעלתם מעניין אותם (אם ניכרת התלהבות, יש ניצוץ בעיניים) ובו התמקדו והרחיבו. שימו לב מתי אתם "מאבדים" את המראיין (המבט מזדגג, שוקעים במחשבות שאינן חלק מן הריאיון). רובנו עושים זאת באופן לא מודע, אך כאשר אנחנו מרוכזים בתכנים ובמסר שאנחנו רוצים להעביר, לעיתים אנחנו שוכחים לבחון את איש השיחה שלנו ולראות אם הוא איתנו.
בהצלחה!
**מיוחד לוולנטיינס - פוסט על השידוך המושלם בין מועמדים לארגונים - ראו בהמשך**