Spiegelen

Leren over jezelf, via kinderen

Kinderen leren enorm veel van hun ouders en van de rest van hun omgeving. 

Maar wat leren wij eigenlijk van kinderen? Wat laten zij ons zien en welk gedrag is eigenlijk een spiegel voor ons?

Daarover gaat deze themamail. 

Er zijn dingen die je kind doet, waar je ontzettend trots op bent. "Wat is het toch een leuk kind eigenlijk, van wie zou ie dat hebben?", denk je met een glimlach. Er zijn ook dingen die je ziet bij je kind, waarbij je je werkelijk afvraagt: "Waar komt dit nou vandaan!?"

Tot slot is een andere categorie gedrag waar je je eigenlijk heel erg aan stoort. Wat bij jou puur irritatie op kan wekken. Dat is ook heel interessant: Wat doet het kind nou, dat het je zo raakt?

Dit geldt voor je eigen kinderen, maar ook voor kinderen in je klas, je buurt of je familie. 

Want... wat gebeurt er? Waarom raakt het je zo? 

Dat kan verschillende redenen hebben:

  • Ze doen iets wat jij ook wel zou willen, maar nooit mocht of durfde.
  • Ze doen je denken aan je eigen emoties moeilijkheden of pijn, die jij had op de leeftijd van het kind dat je nu ziet.
  • Ze doen iets, wat je zelf ook doet, maar wat je je niet bewust bent. 

 

Voorbeeld: Je kind zit maar te lanterfanten en te niksen. Uit school, lekker op de i-pad, vraagt jou even een appeltje te regelen en liefst ook even wat drinken in te schenken. Zelf ben je druk en heb je een volle planning. "Doe het even lekker zelf!" zeg je geïrriteerd. Voor je chillende kind is het een behoorlijk onverwachte en in zijn ogen ook heel onterechte opmerking. 

Wat wordt hier gespiegeld?

Zelf zit je al een paar weken met een té volle planning. Dat Hemelvaart en Pinksteren eruit vallen, helpt helemaal niet, hoe krijg je het allemaal gedaan?! Waar je eigenlijk aan toe bent, is een dagje niks. Even pauze. Maar ja, als het weekend is, wachten de boodschappen en de poets! 

Dat gedrag waar je je aan stoort, is wat je eigenlijk zelf zo verlangt! 

Bij Meester Simon in de klas is er de laatste tijd steeds gedoe. Elke dag wordt er weer over pestgedrag gesproken. De jongens doen te ruw en komen één voor één klagen dat er iets afgepakt wordt. Het lijkt wel of ze niks zelf oplossen. "Ik loop de hele dag politie-agent te spelen!"  

Toen Simon zelf op de basisschool zat, werd hij ook gepest. Toen had echter niemand in de gaten dat het speelde en daar heeft hij jaren last van gehad. Als er kinderen gepest of geplaagd worden, breekt z'n hart. De kinderen van 8 doen hem enorm denken aan de Simon van 8. Mede daardoor zit hij er bovenop.

Meester Simon bedoelt het supergoed. Maar, eigenlijk speelt hij zelf een grote rol in het verhaal. Want doordat hij steeds politie-agent speelt, leren de kinderen ook zelf niet meer goed hun problemen op te lossen. Door eigenlijk té snel ingrijpen, leren de kinderen hun grenzen niet meer goed aangeven of andermans grenzen respecteren. 

 

Kortom, spiegelende kinderen laten iets aan de oppervlakte komen, wat onbewust speelt. Zij zijn het zich ook niet bewust hoor, het gebeurt en je mag er wat mee. Als het je opvalt en als je het je bewust wordt.

Waarom is dit nou een themamail-onderwerp? 

Omdat het soms lijkt of de problemen die jullie ervaren, vooral bij het kind liggen, maar dat er eigenlijk vooral iets speelt rond je eigen gevoel daarmee. 
En omdat het merken dat de geschiedenis zich herhaalt, heel pijnlijk kan zijn. Als je, in het geval van meester Simon, ontdekt dat pesten en plagen je zo raakt, kan het voor jezelf echt bevrijdend zijn om daarnaar te kijken. En zelfs daardoor de veiligheid in je klas een boost te geven, pesten beter aan te pakken en daardoor van onschatbare waarde te zijn voor je kinderen. De geschiedenis herhaalt zich, maar ook weer niet in zo'n geval. Wow.

Heb je na het lezen van deze mail vragen of zou je graag eens een casus voorleggen? Bel of mail gerust!

06 4224 1346

Mieke 

Contact met Mieke
Wil je de volgende themamail zelf in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan hier in.
Inschrijven
06-42241346

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)

Lees meer op de website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer