"הבשורה"

מאת יסכה הרני  
 

 

לקראת חג המולד-

הזמנה כפולה:

לסדרה "כוכב נולד" שתחל ביום ראשון הקרוב  

ולהדלקת  נר ראשון -  בזום! (שמרו את התאריך, פרטים יגיעו). 

 

מאמר על פולחן מיתרה וישוע

יום ראשון של אדבנט בכנסיית המולד

 

פולחן מיתרה והולדת ישוע – היסטוריה ומדע בדיוני

 

בתלמוד (עבודה זרה) נכתב:

לפי שראה אדם הראשון יום שמתמעט והולך,

אמר: עולם חשוך בעדי וחוזר לתוהו ובוהו…

כיוון  שראה תקופת טבת וראה יום שמאריך והולך, אמר: מנהגו של עולם הוא, הלך ועשה שמונה ימים טובים…

הוא קבעם לשם שמים, והם קבעום לשם עבודת כוכבים...

שנולד אדם, זיהה את השמש כמקור החום והאור, ועל כן טבעי שפנה אליה פולחנית והכרתית כמקור העצמה. היהדות לעומת זאת, "העמידה את השמש במקומה" –   "וַיַּעַשׂ אֱלֹהִים אֶת שְׁנֵי הַמְּאֹרֹת הַגְּדֹלִים:  אֶת הַמָּאוֹר הַגָּדֹל לְמֶמְשֶׁלֶת הַיּוֹם ...  יז וַיִּתֵּן אֹתָם אֱלֹהִים בִּרְקִיעַ הַשָּׁמָיִם לְהָאִיר עַל-הָאָרֶץ...  יט וַיְהִי עֶרֶב וַיְהִי בֹקֶר יוֹם רְבִיעִי" (בראשית א) .  באופן זה מגמדת היהדות את השמש: אלהים ברא אותה  (אין לה קיום עצמאי) ביום הרביעי בלבד... (איננה נצחית כמו האל). אלהים הוא השמש! " וְזָרְחָה לָכֶם יִרְאֵי שְׁמִי שֶׁמֶשׁ צְדָקָה וּמַרְפֵּא בִּכְנָפֶיה..."(מלאכי ג').  את אלוהים צריך להעריץ, כי הוא יוצר השמש! הוא האור בעצמו "ה' אוֹרִי וְיִשְׁעִי מִמִּי אִירָא" (תהלים כז).

 

ומה עם תרבויות אחרות שהשוו אלים עם אור ושמש?

 

מכל שלל הדוגמאות, אשר נוהגים להשוות בינהן,  של פולחני שמש ואלי שמש (הליוס/אפולו/סול/אטיס וכיו"ב) הייתי רוצה לתת את תשומת הלב לאניגמטי ביותר: פולחן מיתרה. מיתרה, האל שמקורותיו קשורים לפולחן הקדום של פרס, הופיע כפולחן ייחודי בעולם הרומי במאה הראשונה. מיתרה זוהה עם נצחון וגאולה, ומעריציו חברו בקבוצות אקסלוסיביות של גברים אשר עברו טקסי חניכה, סעדו סעודות קודש במקומות דמויי מערות.  לולא נמצא אצלנו, כנראה שלא הייתי טורחת להעלותו כאן. אלא שהוא היה פה, זכה לפולחן ואתם יכולים לראות את המקום בפעם הבאה שתהיו בקיסריה!

ה'מיתראום' בקיסריה – המקום בו כנראה נפגשו וסעדו חברי הכת (הנקרא בז'רגון המקצועי "מיתראום") , והממצא המרגש: התבליט של מיתרה, היחיד הנמצא בארץ, ומוצג כיום במוזאון ישראל.

מדוע פולחן מיתרה מעניין דווקא עתה? משום הקשר בין מולד ישוע והתאריך של יום ההיפוך החורפי כלומר 24/25 בדצמבר . הזיהוי בן מיתרה לאל שמש נעשה כבר בפרס, ויש זיהוי של יום הולדתו עם יום זה בשנה. אולם רב הנסתר על הגלוי! אין לנו שום עדויות כתובות מצידם של עובדי האל המיתרה, מעט תאורים חיצוניים ובעיקר – האוסף המהמם של עדויות ארכאולוגיות! מאות אתרים שבהם נמצאו תבליטי מיתרה. שניים ההמרשימים שבהם  נמצאים ברומא ובאוסטיה, ובכל הדרכה שלי ברומא אני מקפידה להראותם.

איזה דמיון נמצא בין פולחן ישוע לפולחן מיתרה, מלבד שלשניהם ייחסו את תאריך הלידה ביום הנצחון של השמש?

 

  1. מיתרה וישוע נולדו לפי המסורת במערה
  2. אכילת סעודת אחווה אפשרית רק לבוגרי טקסי החניכה והצטרפו לכת
  3. הדגש על הדם שנותן חיים: בפולחן מיתרה יש שחיטת שור אשר דמו מקיים את העולם
  4. מיתרה וישוע הם בלתי מנוצחים!
     

שתי הדתות צמחו במקביל בעולם הרומי ופנו לקהל שחיפש משמעות. המשמעות של הצגת הקוסמוס כמבטיח התחדשות ותקווה – גם ברמת הפרט – לאינדיבידואל המבקש התחדשות ותקווה.

את זה יכולים מורי הדרך להציג בקיסריה עם התמונות הבאות:

הבלתי מנוצחים

מיתרה וישוע נולדו לפי המסורת במערה

אכילת סעודת אחווה, רק לאלו שסיימו את טקסי החניכה והצטרפו לכת.  (בצד ימין: שחזור המתראום באוסטיה, ליד רומא)

וְהִנֵּה כַּאֲשֶׁר אַתֶּם נֶאֱסָפִים יַחַד לְמָקוֹם אֶחָד ... כְּדֵי לֶאֱכֹל אֶת סְעוּדַת הָאָדוֹן...
הֵן בְּכָל עֵת שֶׁאַתֶּם אוֹכְלִים אֶת הַלֶּחֶם הַזֶּה וְשׁוֹתִים מִן הַכּוֹס הַזֹּאת, אַתֶּם מַזְכִּירִים אֶת מוֹת אֲדוֹנֵנוּ, עַד שֶׁיָּבוֹא. (האגרת הראשונה אל הקורנתים, 11)

מה מתאר טוב יותר את חווית ההתחדשות והתקווה מאשר אור?
הנה במילים של אוונגליון יוחנן פרק א (המושפע מטרמינולוגיה גנוסטית אשר באופן טבעי מדברת במונחים של אור/ידע/חיים לעומת חושך/בורות/מוות):

הָאוֹר מֵאִיר בַּחֹשֶׁךְ וְהַחֹשֶׁךְ לֹא הִשִֹיגוֹ...אִישׁ הָיָה שָׁלוּחַ מֵאֵת אֱלֹהִים ...  הוּא בָּא לְעֵדוּת, לְהָעִיד עַל הָאוֹר כְּדֵי שֶׁעַל־פִּיו יַאֲמִינוּ הַכֹּל. הוּא לֹא הָיָה הָאוֹר; הוּא בָּא לְהָעִיד עַל הָאוֹר.  הָאוֹר הָאֲמִתִּי, הַמֵּאִיר לְכָל אָדָם, בָּא אֶל הָעוֹלָם.   

ולסיום-  על היסטוריה ומדע בדיוני:

התבליטים והממצאים הארכאולוגים לגבי מיתרה הם מקסימים, מרגשים ומסתוריים ובאופן מקומם - אין לנו טקסטים היסטוריים מקבילים שיבארו את פשרם המדויק ואת טיב הפולחן והרעיונות שמאחורי ההערצה למיתרה. אלו בדיוק החומרים (כלומר ה "אין חומרים") מהם אפשר לבנות ולבדות מיסטיקה, ספקולוציות, היסטוריה בגרוש... לחובבי הז'אנר (ויש הרבה כאלה, כפי שיעיד חשבון הבנק של דן בראון...) – אתם מוזמנים להתבדר מהתכנית המושקעת הבאה. אילוסטרציות אסטרונומיות מצויינות, מידע היסטורי – אין.

Zeitgeist Religion

ולסיים עם חיוך: מיתרה וסנטה קלאוס מאחלים-

שיהיו לכם גם אור גדול וגם תקוות עד לשמיים!

 

יום ראשון של אדבנט בכנסיית המולד

 

להכות על החזה שלוש פעמים בערבית ואז לשיר - הללויה!

כך נראה יום ראשון הראשון של האדבנט בכנסיית המולד בבית לחם. זר עם ארבעה נרות המציינים ארבעה שבועות של המתנה לחג המולד. 

 

יש אנשים שעושים מאמץ אמיתי כדי לשלוח יד אל הזולת.

לפעמים זו השקעה רצינית ולפעמים זה'סתם' אכפתיות.

אז הנה דוגמה מהיום:

השבוע הראשון של אדבנט הגיע.  ביום ראשון, התחילה תקופת האדבנט ברחבי העולם הנוצרי (חוץ מהעולם האורתודוכסי, זו תקופה של 4 שבועות של הכנה לחג המולד, מן מקבילה לתקופת הלנט שלפני פסחא), ואני הצטרפתי למיסה בבית לחם (לא באמת, בזום).

 

חוץ מהגלימות הסגולות והיפות שמאפיינות את התקופה בכנסייה, המקהלה הטובה ומלבד הנוכחות המרשימה של הקהילה הערבית נוצרית של בית לחם - הופתעתי לשמוע שכהן הדת האיטלקי אשר ניהל את המיסה ומשתדל להישמע ברור באנגלית, לקח שיעורים בשפה הערבית, כדי להיות באחדות עם קהילתו. אין באמת הכרח - כי כולם יודעים שהוא מאיטליה, כולם יודעים את התפילה בע"פ, ויש תמיד כאלה המובילים חלק מהתפילות בערבית.

נכון שסביר שמי שמשרת כאן כראש הקוסטודיה ('שומר ארץ הקודש' מטעם הותיקן) - משתדל להיות בתקשורת ישירה ככל האפשר עם צאן מרעיתו. אבל האמת - כמה אפשר בגילנו ללמוד שפה שאין לה שום דבר משותף עם השפות שגדלת בהן?! ועוד כשאתה עובד 24/7 בניהול אחת מהמערכות הכנסייתיות המורכבות בעולם?

 

אז זהו שבסרטון אתם תראו, כיצד האב פרנצ'סקו פטון, ראש המסדר הפרנציסקני בארץ הקודש, משלב ערבית במיסה, אשר ברור שהתאמן עליה שעות רבות.

במיוחד נגעה לליבי הבחירה להוביל את קריאת הוידוי בערבית. כולם, כולל כהן הדת הבכיר, אומרים יחדיו:

"אחים ואחיות, נודה בחטאנו... אני מתוודה בפני אל שדי ובפניכם

כי חטאתי במחשבה ובדיבור במעש ובמחדל..."

 

תמיד הרהרתי בצורך להתוודות על מחדל - כלומר חוסר עשייה. והמחדל המוחלט של המדינה בה אנו חיים - הוא המחדל לא ללמוד את שפת הזולת.

אז כאשר הכו כולם על החזה שלוש פעמים (כמנהג הוידוי הקתולי) ואמרו: "חטאתי! חטאתי! חטאתי!" רציתי דווקא לגשת אליו ולטפוח לו על השכם. אבל לא היה צורך כי זמן קצר אח"כ שרו כולם "הללויה".

ל"הללויה" הצטרפתי. גם כי זה בעברית, וגם כי חשבתי שזה סיכום של חוויה טובה לפתוח בה את תקופת האדבנט.
הנה הטקסט בערבית, לטובת מי שלמד את שפת הזולת (הדגשתי את המילים המצוטטות בעברית למעלה):

لجميع: أنا أعترفُ للّه القادر على كل شيء

– ولكم أيها الإخوة – بأني خَطِئْتُ كثيراً – بِالفكرِ والقولِ والفعلِ والاهمال – (يقرعون صدورهم) خطيئتي عظيمة – خطيئتي عظيمة – خطيئتي عظيمةٌ جداً – لذلكّ أطلبُ الى القديسةِ مريمَ الدائمةِ البتولية – والى جميعِ الملائكةِ والقديسين – وإليكم، أيها الإخوة – الصلاة مِن أجلي، إلى الربِ إلهنا.

בשנה שעברה "תפשתי" את עובדי מודיעין התיירות של שער יפו 

מביאים שי לחג המולד לשכנים - עובדי מודיעין מרכז התיירות הנוצרי 

 נר לי דקיק  עם מסר גדול:

ההזמנה להדלקה משותפת של  הנר הראשון  10.12.20

בכל שנה אני מארגנת אירוח בבתים של יהודים להדלקת נרות ואכילת סופגניה תוך אחדות ופתיחות לשונה ולדומה (מן הסתם מארחים לא יהודים אשר רוצים ללמוד על יהודים ויהדות, מסורת ואמונה).

השנה אני פונה ומזמינה את כולם ביחד ובלי מסכות!  בקפסולה הנקראת "זום" ...

יהיה ערב מעניין, בו נשוחח על דמות המכבים ביהדות, בנצרות ובציונות. אחר כך  נדליק נר ראשון בשלושה מקומות במקביל: בירושלים, במודיעין ובמנזר כלשהו בינהן.  פרטים יפורסמו בשבוע הבא

***

 

כִּי הִנֵּה הַחֹשֶׁךְ יְכַסֶּה אֶרֶץ, וַעֲרָפֶל לְאֻמִּים; וְעָלַיִךְ יִזְרַח ה'...

הָעָם הַהֹלְכִים בַּחֹשֶׁךְ רָאוּ אוֹר גָּדוֹל:

 

( האזינו לקטע המוסיקלי  באורטוריה "המשיח" של הנדל 
- לחצו כאן לגרסה בעברית)

_____________________להרשמה לניוזלטר_____________________
Subscribe
This email was created with Wix.‌ Discover More