De Veldtkeuken
Nu zijn de rapen gaar
Rapen werden al door de Romeinen gegeten en waren voordat de aardappel in onze streek kwam vaak hoofdbestandsdeel van een maaltijd. Maar nu is het echt een vergeten groente.
Misschien maken de verschillende namen het ook ingewikkeld: meiraap, knolraap, meiknolletje, tuinraap, herfstraap,… allemaal namen voor ongeveer dezelfde knol (Brassica rapa subsp. rapa). De kleur en het seizoen kunnen wat verschillen, in de keuken gebruik je ze hetzelfde.
Bereiden
Het is eigenlijk een makkelijke groente want jonge raapjes hoef je niet te schillen en je kan er alle kanten mee op: eenvoudig koken, stomen, of roosteren in de oven. Rapen zijn ook zeer geschikt om puree, stamppot of hutspot van te maken. Ze smaken ook lekker in een risotto, stoof- of ovenschotel. En je kan ze ook rauw verwerken in een salade, dan hebben ze iets radijsachtig. Of je kan rauwe plakjes raap op je boterham leggen.
Een eenvoudige en smakelijke manier om raapjes te bereiden is om ze in blokjes te snijden, even aan te zetten in boter en af te blussen met witte wijn of bouillon. Met het deksel op de pan zijn ze dan in circa acht minuten gaar.
Het loof van de rapen kun je ook eten. Bereid het zoals spinazie of doe het in de soep.
Bewaren
Jonge raapjes zijn tot 2 weken te bewaren in de groentelade van de koelkast. Het loof kan je beter verwijderen omdat het anders vocht uit de raap onttrekt.
Je kan de raapjes ook in blokjes snijden en rauw invriezen, zo kan je ze later verwerken in een stoofschotel of soep.
En het spreekwoord? Nu zijn de rapen gaar betekent ‘nu zullen we het hebben’. Je gebruikt deze uitdrukking op een kritiek moment, meestal als er ruzie of trammelant dreigt. Waar de uitdrukking vandaan komt weet men niet.
Groetjes uit de Veldtkeuken
P.S. Eens wat nieuws proberen met bloemkool?
Yvette van Boven bedacht er een hele bijzondere taart mee. Wij van de Veldtkeuken probeerden het uit. Een aanrader, het recept vindt je hier!