Uitlevering zaterdag 3 september (10.00u-12.15u)

 

Lidnummers 51 t/m 100:

10.00u-10.45u

 

 Lidnummers 101 en verder: 

10.45u-11.30u

 
Lidnummers 1 t/m 51:

11.30u-12.15u


Wat?

Van het land: spitskool, sperziebonen, rode biet, snijbiet, pompoen, broccoli, bloemkool, sla.

Van de fruitteler Marc Schrijen: biologische appels.

 

Waar? 

Raadhuisplein Munstergeleen

Onthouden? 

Je lidnummer en aantal monden dat je afneemt

Hoeveel?

Kijk op het bord bij de kraam

Meenemen?

Grote tassen of kratten

Mededelingen distributie

Vanaf 10 september wijzigen de afhaaltijden. Hou dus volgende week de nieuwsbrief in de gaten.

 

Hoes voor luifel gezocht

Onze luifel hebben wij wekelijks hard nodig. Om hem zo goed mogelijk te ‘stallen’ hebben we er een foedraal voor nodig, zowel voor het geraamte als voor het doek. Wie o wie is zo handig om dit te maken voor onze luifel? Stuur ons dan svp een berichtje op distributie@harteveldt.nl. Materiaalkosten worden uiteraard vergoed. 

Vrijwiliggers gezocht

Als je aan Harteveldt denkt, denk je aan een fantastisch initiatief. Of je nou alleen van gezond eten en verse groenten geniet of van het feit dat je de wereld een beetje beter achterlaat voor de komende generaties. Je bent er met hart bij betrokken en wilt het verschil maken - voor jezelf of de wereld.

 

Wij voelen deze passie ook en om deze boodschap uit te dragen zoekt de Werkgroep Communicatie nog steeds leden die het leuk vinden om social media posts voor te bereiden voor onze wekelijkse updates. Schrijf je graag een stukje tekst voor social media of de website? Meld je bij ons via nieuwsbrieven@harteveldt.nl 

 

Landhulp

Het is een frisse zaterdagochtend. Je klopt de aarde van je handen af op je broek en kijkt voldaan naar de toren groene kratjes die hun weg maken naar het marktplein. Je geniet van de zon en de mensen om je heen.

 

Vind je het leuk om af en toe te helpen op het land of bij het oogsten op zaterdagmorgen, meld je dan aan bij de Werkgoep Landhulp. Stuur een mailtje naar info@harteveldt.nl met je telefoonnummer en we voegen je toe aan de WhatsApp groep. Glenn laat hierin weten wanneer hij hulp kan gebruiken en hoeveel mensen hij nodig heeft. Als je zin en tijd hebt kun je vervolgens laten weten dat je komt.

De Veldtkeuken

 

Een beetje zoet en een beetje zuur

Wie kent het nog, de ingemaakte potjes groenten bij oma in de kelder… Dat is de manier hoe vroeger de zomerse groenten bewaard werden voor mindere tijden. Friszure augurkjes, courgettes, bietjes, bloemkool, atjar en ga zo maar door. Ook bij Harteveldt hebben we deze zomer een hele overvloedige oogst, maar straks in de winter zal die er niet meer zijn. Heb je groenten over, dan kun je nu die gemakkelijk ‘wegzetten’ voor als het over een tijdje minder wordt.

 

Fermenteren kun je leren!

Fermentatie is een van de oudste conserveringstechnieken ter wereld. Vroeger werd op zee al gefermenteerde groente meegenomen. Door kool te fermenteren wordt de vitamine C behouden. Daardoor kreeg de bemanning geen scheurbuik. 

 

Fermenteren is ‘het gecontroleerd laten bederven van voedsel’. Groenten, fruit en zuivel kun je fermenteren, maar vis en vlees ook. Door fermentatie verandert de smaak, het uiterlijk, de geur en/of de houdbaarheid van het product. Vaak wordt het voedsel beter verteerbaar door fermentatie. En het is nog lekker ook!

 

Hartelijke groet uit de Veldtkeuken,

Margie, Sandra en Monique

Eenvoudig recept voor de beginner: zoetzure bietjes of courgette

 

Ingrediënten:

  • 500 gr bietjes, gekookt en in stukjes gesneden

  • of 500 gr courgette in stukjes (laat deze eerst een uurtje in zeezout ‘zweten’, zodat het meeste vocht eruit is. Spoel ze daarna af. Dan kan de smaak er vervolgens beter intrekken.

  • 1 ui in dunne halve ringen

  • 500 ml azijn

  • 500 ml water

  • 200 gr suiker

  • theelepel zout

  • kruiden naar smaak (mosterdzaad, dille, peperkorrels)

 

En natuurlijk uitgekookte glazen potten met schroefdeksel (bijvoorbeeld oude augurkenpotten)

 

Bereidingswijze:

Vul de schone potten halfvol met de gesnipperde groenten. Het is belangrijk dat alle groente onder water komt te staan, maak de potten dus niet te vol. Doe de azijn, het water, de suiker en de kruiden in een pannetje en breng aan de kook. Giet het kokende azijnmengsel in de pot met groenten en sluit de pot direct af. De groenten hebben minimaal 3 weken nodig om op smaak te komen. Lekker voor bij de warme maaltijd.

Snijbiet-wok (2 personen)


Ingrediënten:

  • 350-400 g vastkokende aardappels

  • 1 ui, fijn snipperen

  • 1 teen knoflook, fijn snipperen/persen

  • 1 rode peper met ½ van de zaadlijst erbij, fijnsnijden

  • 1 rode puntpaprika, en in blokjes snijden

  • 1 tomaat, wassen en in blokjes snijden

  • 300 gram snijbiet

  • Paprikapoeder

  • 2 eetlepels olijfolie

     

Snijbiet: rits het blad van de steel en bewaar het blad apart. Was de stelen van de snijbiet en snijd ze goed klein. Tijdens de 10 minuten garen van het gerecht was je het snijbiet-blad goed, maar voorzichtig in ruim koud water. Laat het blad goed uitlekken in een vergiet. Snijd het blad in repen.

Het snijbietblad is heel smakelijk en kan ook als salade worden bereid en bij dit wokgerecht worden geserveerd. De snijbietstengels kun je ook 6 minuten koken en daarna wat grover snijden en toevoegen aan het wokgerecht en mee laten garen. De stengels zijn knapperig.

 

Bereidingswijze:

Kook de aardappels gaar en snijd ze daarna in blokjes (per aardappel van 50 gram in 4 delen). Verwarm de olie in een wok/hapjespan en fruit hierin de ui, knoflook en rode peper 2-3 minuten op matig vuur. Voeg de paprikapoeder toe. Daarna voeg je de tomaatblokjes en het tomatennat toe. Goed omroeren. Nu voeg je ook de goed kleingesneden snijbietenstengels en de paprikablokjes toe.

 

Verwarm het gerecht goed door en temper de warmte. Laat het gerecht met een deksel op de wok/hapjespan 10 minuten garen. De laatste 2-3 minuten roer je de aardappeldelen en het in repen gesneden snijbietblad erdoor en warm je het gerecht goed door.

Volg ons op:
Follow on Facebook
Follow on Instagram
info@harteveldt.nl

Bekijk onze website  
This email was created with Wix.‌ Discover More