De Veldtkeuken
Een beetje zoet en een beetje zuur
Wie kent het nog, de ingemaakte potjes groenten bij oma in de kelder… Dat is de manier hoe vroeger de zomerse groenten bewaard werden voor mindere tijden. Friszure augurkjes, courgettes, bietjes, bloemkool, atjar en ga zo maar door. Ook bij Harteveldt hebben we deze zomer een hele overvloedige oogst, maar straks in de winter zal die er niet meer zijn. Heb je groenten over, dan kun je nu die gemakkelijk ‘wegzetten’ voor als het over een tijdje minder wordt.
Fermenteren kun je leren!
Fermentatie is een van de oudste conserveringstechnieken ter wereld. Vroeger werd op zee al gefermenteerde groente meegenomen. Door kool te fermenteren wordt de vitamine C behouden. Daardoor kreeg de bemanning geen scheurbuik.
Fermenteren is ‘het gecontroleerd laten bederven van voedsel’. Groenten, fruit en zuivel kun je fermenteren, maar vis en vlees ook. Door fermentatie verandert de smaak, het uiterlijk, de geur en/of de houdbaarheid van het product. Vaak wordt het voedsel beter verteerbaar door fermentatie. En het is nog lekker ook!
Hartelijke groet uit de Veldtkeuken,
Margie, Sandra en Monique