'Music Is More'

Nieuwsbrief voor muziekstudenten //november '20

Opnames Concert pianostudenten nu te bekijken 

Afgelopen schooljaar was een bizar jaar - in maart zijn we overgestapt op online lessen en het live pianoconcert, die voor april gepland stond, kon toen helaas niet doorgaan...En toch was er behoefte aan afsluiting van het schooljaar, of eigenlijk misschien nog beter gezegd, opening van het nieuwe. Eind augustus konden we toch bij elkaar komen om op veilige afstand een pianoconcert te geven. Zonder publiek deze keer, maar gelukkig wel voor de camera's en mic's.

Het resultaat is hieronder te bekijken. Het concert volgt na een korte introductie over pianospelen, gegeven door yours truly. 

Ik wil iedereen die mee heeft gedaan met het concert bedanken voor jullie enthousiasme en inspanning. Ik ben heel trots op hoe goed jullie hebben gespeeld (ondanks de zenuwen!). #trotsejuf 

 

Achter de schermen: Marcel achter de camera, Laurens aan de mixer (audio).

Workshop 'Akkoorden en daarvan afgeleide structuren voor pianisten'

Akkoorden of drieklanken en de van akkoorden afgeleide structuren (denk aan arpeggio's, Alberti bass en derg.) vormen de basis van alle  klassieke stukken. a) Ze geven de context in de vorm van akkoorden progressie waar dan de melodie overheen zit. b) Ze 'sturen' de melodie, of bepalen de melodie en c) vormen de harmonieën van het stuk.

De basis van de akkoorden en het bouwen ervan ligt in de intervallen (afstanden tussen de noten) en toonladders. 

Begrippen als toonladder, intervallen, kwintencirkel, majeur en mineur akkoorden, Sus akkoorden, septiem akkoorden zullen allemaal aan bod komen en je zal steeds beter leren begrijpen wat de relaties zijn tussen de al deze elementen. 

Er zullen oefeningen en opdrachten worden gedaan aan de piano zodat men de stof ter plekke eigen kan maken.

Ook zullen akkoord-omkeringen (inversies) behandeld worden. Deze zijn van belang bij het vertalen van de theorie over de akkoorden naar het werkelijke spel.

Natuurlijk zullen allerlei voorbeelden langs komen van (licht) klassieke stukken waar we de akkoorden en de afgeleiden ervan ook in terug gaan leren herkennen.

Deze workshop is geschikt voor iedereen die al noten redelijk kan lezen, en die over akkoorden wil leren, voor degenen die muzikanten of zangers begeleiden, voor componisten en (singer) songwriters of degenen die meer inzicht willen krijgen in de stukken die ze spelen.

Aanmelden kan via sandrapianostudio@gmail.com 

Er zijn twee mogelijke data om deze workshop te volgen. Geef in je mail ajb even op welke tijd/dag je voorkeur heeft. 

 

Workshop data/tijden:

- dinsdag 24/11/2020 om 19.oo uur

- zondag 29/11/2020 om 12.oo uur

De les is via ZOOM, duurt 1,5 uur en de kosten zijn €20. 

Aanmelden graag voor 21/11/2020

Interview met Joost Rietvelt (pianostudent) 

  • Joost, wanneer ben je begonnen met pianolessen bij Sandra en heb je daarvoor al pianolessen gehad?

Ik ben begin van dit jaar gestart, juist op het moment dat de Corona crisis toesloeg. Voor mij is het de eerste keer dat ik pianoles ben gaan nemen. Het stond altijd al op mijn listje maar tot nu toe was het er niet van gekomen.

 

  • Hoe heb je besloten om pianolessen te gaan volgen? Wat heeft je ertoe gezet?

Mijn oudste zoon speelt al lang piano en ik probeerde zelf ook wat te doen. Ik heb mijzelf aangeleerd om noten te lezen maar ik merkte dat het gebrek aan techniek mij tegen hield om iets behoorlijk te spelen.

 

  • Je startte natuurlijk midden in de 1e corona golf. Hoe gingen de online piano lessen?

Omdat ik nooit eerder pianoles had gehad, was het makkelijk om er aan te wennen. Het viel mij ook op dat zelfs online een verkeerde houding of vingerzetting direct gecorrigeerd werd terwijl je zou verwachten dat dat minder goed te zien is. Voor mij werkte het prima, maar ik vind het, nu ik recent die ervaring ook heb gehad, uiteraard prettiger om ‘live’ les te hebben.

 

  • Wat vind je leuk aan pianospelen?

Het is fijn om je even helemaal te richten op iets wat je nog niet kunt. Zeker op mijn leeftijd (59). Het is soms wel frustrerend als het niet lukt, maar je merkt ook dat je best snel vooruit gaat.

 

  • Is Sandra als docente streng?

Af en toe wel. Met name op de basis. Maar dat vind ik goed want ik wil het wel goed leren. Ik vind haar vooral ook heel motiverend.

 

  • Moet je veel oefenen thuis om alles bij te kunnen houden?

Ik probeer iedere dag wel te spelen. Soms is dat maar 20 minuten of een half uurtje. Aangezien je je eigen tempo kunt bepalen, is het denk ik voor iedereen die het leuk vindt om te spelen, goed te doen.

 

  • Elke week heb je afgelopen maanden een pianoles gehad. Welke aspecten van pianospelen vind je lastig en hoe pak je die dan aan?

Vooral goed tellen blijft lastig. En meestal het los oefenen van de linkerhand omdat daar, met de stukken die ik nu doe, nog vaak een melodie ontbreekt. Ik probeer dan in mijn hoofd de rechterhand er bij te denken. Ook lastig is het vinden van de juiste toetsen als je beide handen samen brengt. Daaraan kan ik zien dat ik nog maar kort speel. Het zijn nog geen automatismen. 

 

  • Wat zijn je ambities in pianospelen? 

Ik heb geen specifiek doel. Ik wil vooral plezier hebben aan het spelen van klassieke stukken.

 

  • Wat zou je willen zeggen tegen mensen die nog twijfelen om pianoles te volgen?

Ik zou zeggen, probeer het gewoon. Neem 10 lessen en kijk of je het wat vindt. Ik ben in ieder geval blij dat ik die stap gezet heb.

 

  • Wil je nog iets anders leuks vertellen? Ga je gang!

Het is leuk dat ik mijn zoon af en toe om advies kan vragen bij het oefenen van stukken en hij mij dus kan helpen om verder te komen.

 

Hoe weet je dat je klaar bent om Noten te Kraken? 

-'Het (noten) lezen van blad gaat lastig/ niet snel genoeg als mijn handen zouden willen.'

- 'Het ritme? Wat is dat? Ik luister naar het stuk op YouTube en probeer het op gevoel na te spelen.'

- 'Tellen?!! Nee dat is te lastig combineren met lezen en spelen...'

 

Als je jezelf maar een beetje herkent in een van de bovenstaande uitspraken....dan ben je klaar voor Noten Kraker lessen! Voor meer info klik op de link hieronder. De volgende serie lessen start op zondag 15/11 om 19uur, maar je kan elke zondag aansluiten. De sessie op 15/11 gaat over ritme.

Cursus Noten Kraker - Sandra PianoStudio

Interactieve online-live cursus : Voor iedereen die kennis en vaardigheden wil vergroten op gebied van noten lezen en ritme Noten voor een muzikant zijn als woorden voor de boekenlezer. Je begrijpt wat de betekenis van een zin is pas als je het zelf kan lezen, of als iemand het voor je voorleest 😉 Notenschrift is de taal die we gebruiken om de muziek op te schrijven.

Tot in de les!

 

Groetjes, Sandra

Share on social

Share on FacebookShare on X (Twitter)Share on Pinterest

Ontdek meer...  
This email was created with Wix.‌ Discover More