NYHETSBREV

Nordenswan Carlsson AB - APRIL 2023

 

Glad Påsk!

 

Vi på Nordenswan Carlsson har haft en hektisk men rolig vår. I detta nyhetsbrev ger vi er insyn i hur vår vardag sett ut under våren och vad som händer framöver. Dessutom bjuder vi på påskägg i form av nyheter och en rättsfallsanalys av ett nytt mål från MÖD.

 

Trevlig läsning!

VÅREN PÅ NORDENSWAN CARLSSON

De senaste månaderna kan sammanfattas i fyra ord; kurs, konferens, domstol och politikerutbildning.

 

Början av år 2023 har präglats av ett allt större inflöde av arbete, vi märker att det är många i Sverige som har behov av djupare förståelse för va-juridikens roll i samhällsutvecklingen. Vi har varit på besök i några av de kommuner som vi har uppdrag hos och fått flera ombudsuppdrag. En del av besöken hos våra kunder handlar om att diskutera juridiska frågeställningar medan vi vid andra besök håller föreläsningar eller kurser. Vi har även sett ett stort intresse vad gäller utbildning för kommunpolitiker, vilket ni kan läsa mer om nedan. Vi har också hunnit hålla två kurser för Svenskt Vatten, en onlineutbildning om Lagen om allmänna vattentjänster och en kurs om Va-taxa. Vi har under mars månad också besökt konferensen Rörnät och Klimat i Göteborg, tagit fram nya kurser och mycket annat roligt, se ett axplock nedan.

 

Den 6 mars hade vi förmånen att få hålla ett Webinarie för Blendow Lexnova. Vi pratade om ansvar för vattenfrågor i samhällsplanering och om förändringarna i LAV som trädde i kraft vid årsskiftet. För den som är intresserad finns webinariet att ta del av på Lexnovas hemsida.

Under våren har vi påbörjat våra egna onlineutbildningar. Vi har inrett en hemmastudio och i slutet av mars höll vi två politikerutbildningar online och fler är att vänta. I framtiden kan vi hålla i stort sett alla våra utbildningar digitalt när det finns önskemål om det. - Ett bra komplement när du och din organisation inte vill eller inte har möjlighet att resa.

Den 21-22 mars var vi på besök i Göteborg på Svenskt Vattens konferens Rörnät och klimat. Vi stod i en monter och diskuterade med glada konferensdeltagare. Som ni kan se på bilden var även vi väldigt glada att vara på konferensen och lyssna på och prata med branschens olika aktörer.

 

I slutet av mars höll vi vår kurs om Vattentjänstlagen för Göteborgsregionen, GR. Väldigt kul att komma ut och diskutera med representanter från va-organisationer runt om i Göteborgsområdet. Kursen varar i två dagar och varvas med exempel från domstolspraxis. Deltagares erfarenheter och frågor gör att kursen ger deltagarna svar på just deras frågor. Kul och lärorikt även för kursledarna!

Ny kurs om finansiering av kommunalt va!

I samtal med tjänstemän hos Sveriges kommuner märker vi att det finns stora utmaningar och funderingar kring hur va ska finansieras. Därför har vi nu tillsammans med Göran Andersson på kommunalekonomernas föreninging tagit fram kursen Finansiering av kommunalt VA.

 

Många kommuner har försökt ha en låg VA-taxa och därmed inte genomfört nödvändiga investeringar. Nu måste kommunerna ta nya lån och höja VA-taxan. Kommunalt vatten och avlopp finansieras genom avgifter från de som använder vattentjänsterna. Avgiftsuttaget begränsas av självkostnadsprincipen och speciella krav finns på redovisningen.

 

I kursen går vi igenom lagstiftningen och hur kostnaderna ska redovisas. Vi kommer även att gå igenom hur redovisningen skiljer sig beroende på om VA-verksamheten drivs i bolagsform eller kommunal förvaltning. Dessutom kommer momsfrågor att belysas.

 

Läs mer och boka kursen HÄR!

Fler kurser...

Vattentjänstlagen 26-27 april

Genomgång av allt du behöver veta om lagens tillämpning. Vi lär er lagens utformning, användning och funktion med stöd av senaste rättspraxis. Vi kopplar lagen till din organisations utmaningar.

Boka vår tvådagars-kurs!

Va för politiker, i maj

Vad är va:s roll i samhällsutvecklingen? En förutsättning för ett effektivt arbete med va-frågor är samarbete och tydlig ansvarsfördelning över förvaltnings-gränser och mellan va-bolag och kommun.

 

Boka vår öppna tretimmars-kurs!

 

Du kan också kontakta oss för en privat genomgång med din kommun.

Läs om våra andra kurser längre ner i brevet

AKTUELLT I BRANSCHEN

 

Nytt mål om inlösen av LTA-pump enligt 39 § LAV

När kommuner beslutar om verksamhetsområde i områden där fastigheterna redan har enskilda va-lösningar kan va-huvudmannen besluta att de enskilda anläggningarna ska ingå i den allmänna anläggningen och lösa in anläggningarna. Fastighetsägaren (eller annan som äger anläggningen) ska då få en skälig ersättning. I ett nytt avgörande från MÖD ledde kommunens tidigare agerande fram till hur skälighetsbedömningen skulle göras.  

En Fastighetsägare i Gotlands kommun vars fastighet var ansluten till verksamhetsområde för dricksvatten fick år 2017 information om att hennes i fastighet också kunde anslutas till det närliggande verksamhetsområdet för spillvatten via avtal. Villkoret från kommunen var att Fastighetsägaren själv helt ansvarade för inköp, installation och drift/underhåll av en LTA-pump. Sommaren 2019 installerade Fastighetsägaren en LTA-pump och fastigheten anslöts till den kommunala va-anläggningen via avtalet. Ett år senare, sommaren 2020, beslutade kommunen att utöka verksamhetsområdet för spillvatten så att även Fastighetsägarens fastighet omfattades. Va-huvudmannen löste in Fastighetsägarens LTA-pump mot en ersättning av 27 539 kr, avseende anskaffningsvärdet för själva pumpstationen med ett visst åldersavdrag. Ersättning för grävkostnader och installation m.m. medgavs inte.

Mark- och miljödomstolen

Fastighetsägaren stämde kommunen till mark- och miljödomstolen, MMD, och yrkade att hon skulle ersättas med det fulla värdet av införskaffande, installation, nedgrävning och driftsättning av LTA-pumpen på hennes fastighet. Det totala beloppet uppgick enligt henne till 63 387 kr. Därav krävde hon att kommunen skulle ersätta henne för det hon inte redan fått i ersättning, mellanskillnaden om 35 848 kr.

 

Kommunen bestred yrkandet och hänvisade till bestämmelsen i 39 § LAV där det anges att en ersättning vid huvudmannens inlösen ska vara skälig. Man framförde att det endast är pumpen som huvudmannen vid inlösen tar över ansvaret för. Det är därför endast den som omfattas av rätten till en skälig ersättning. Dessutom fanns ju ett avtal från 2019 om att Fastighetsägaren skulle bekosta anordningarna själv. Kommunen hänvisade också till att enligt 20 § LAV är det Fastighetsägaren som är skyldig att upplåta nödvändigt utrymme för särskilda anordningar såsom LTA-pumpar (19 § LAV). Fastighetsägaren ska alltså själv stå för grävning av pumpgrop, installation m.m. även i detta fall.

 

MMD menade att i bedömningen av vilken ersättning som ska ges vid inlösen av en anläggning enligt 39 § LAV så ska förutom värdet av en anläggning även kostnad för installation m.m. räknas in. Det ligger på fastighetsägaren att styrka de kostnader som denne vill få ersatta. Med hänsyn till de kvitton och fakturor som fastighetsägaren kunde styrka bedömde domstolen att fastighetsägaren skulle få en ytterligare ersättning om 28 793 kr.

 

Mark- och miljööverdomstolen

Kommunen överklagade MMD:s dom till Mark- och miljööverdomstolens, MÖD. Kommunen menade att skälig ersättning för inlösen av LTA-pump inte kan innebära ett högre belopp än marknadspriset eller bruksvärdet. Kommunen menade att MMD övervärderade pumpen för att fastighetsägaren - i strid med ingånget avtal - skulle bli kompenserad för sådana utgifter som hon enligt lag, praxis och avtal saknar rätt till vid anslutningen.

 

Fastighetsägaren menade å sin sida att det visserligen inte framgår av LAV att huvudmannen ska stå för nedgrävning och installationskostnader vid en inlösensituation. Men då kommunen har stått för gräv- och installationskostnader för andra fastigheter inom verksamhetsområden vid installation av LTA-pump så måste kommunen även stå för denna kostnad vad gäller hennes fastighet.

 

MÖD anförde i sin bedömning att en ägare till en fastighet som tidigare legat utanför ett verksamhetsområde inte kan räkna med att få full kompensation för alla kostnader man haft avseende anordnande av en enskild anläggning i samband med inlösen enligt 39 § LAV. MÖD skriver vidare att skälig ersättning som utgångspunkt bör beräknas utifrån den uppdelning av kostnadsansvaret mellan huvudmannen och fastighetsägaren som görs i 19 och 20 § LAV. En skälig ersättning kan därför anses motsvara kostnaden för pumpar och andra särskilda anordningar som på grund av den allmänna va-anläggningens konstruktion eller utförande behövs på fastigheten för att fastighetsägaren ska kunna använda va-anläggningen. Det är därvid rimligt att i första hand beakta den faktiska kostnad som fastighetsägaren har haft för anläggningen, under förutsättning att kostnaden i sig är skälig, liksom ett skäligt åldersavdrag.

 

I detta fall hade dock Fastighetsägaren och även Kommunen själv angett att man till andra fastigheter inom verksamhetsområde tillhandahållit pumpar och bekostat skäliga kostnader för grävning av brunn och installation av LTA. Om Fastighetsägaren hade avvaktat med att ansluta sin fastighet till spillvatten efter det att fastigheten beslutats ingå i verksamhetsområdet hade alltså kommunen även bekostat skäliga pumpgravs- och installationskostnader för hennes fastighet.

 

MÖD skriver slutligen att mot bakgrund av de speciella omständigheterna så anser domstolen att det är skäligt att låta kommunen ersätta Fastighetsägaren för hennes kostnader avseende grävning av brunn och installation av LTA-pumpen. Kommunens överklagande avslås därför. Domen kan överklagas till HD fram till den 21 april 2023.

Avgörande den 24 mars 2023, M 620-22

 

Kommentar:

Vad är en skälig ersättning vid inlösen av enskild anläggning enligt 39 § LAV? I praxis har ersättningen i allmänhet bestämts till anordningarnas bruksvärde, efter avdrag för ålder och skick, men det anges också att ersättningen ska bestämmas utifrån en skälighetsuppskattning (se MÖD 2000 DM 36). Man behöver komma fram till vad som är en skälig ersättning från fall till fall. MÖD skriver att en skälig ersättning som utgångspunkt bör beräknas utifrån den uppdelning av kostnadsansvaret mellan huvudmannen och fastighetsägaren som görs i 19 och 20 § LAV vilket ger oss bra vägledning för liknande mål framöver.

 

Tidigare avgöranden från Statens va-nämnd har pekat på att grävkostnader för pumpgrop vid tillhandahållande av LTA-pump inte ska bekostas av huvudmannen utan av fastighetsägaren. I detta fall hade kommunen dock inte följt den uppdelningen och för att göra en skälighetsuppskattning sneglade MÖD på hur kommunen brukade arbeta. Eftersom kommunen i vanliga fall valt att bekosta skäliga pumpgravs- och installationskostnader till fastighetsägare i områden som kräver LTA-pump så bedömdes det vara skäligt att kommunen även vid bestämning av ersättning i detta fall skulle ersätta sådana kostnader.

 

Målet sätter fingret på hur viktigt det är att kommuner och va-huvudmän planerar och tänker igenom vilka konsekvenser ett visst agerande kan få.

 

Hör av dig om du har frågor om inlösen eller andra frågor om reglering enligt Vattentjänstlagen!

 

Den statliga utredningen Vattenfrågor vid planläggning och byggande - förlängd tid!

Utredningen vattenfrågor vid planläggning och byggande (Dir. 2021:92) skulle enligt direktiven redovisas senast den 20 juni 2023. Utredningstiden förlängs nu. Uppdraget ska i stället redovisas senast den 15 augusti 2023.

 

Denna utredning ska bland annat som bedöma om det finns anledning att förtydliga eller ändra de regler som anger hur kommunen ska hantera miljökvalitetsnormer för vatten vid detaljplaneläggning. Utredningen ska även klarlägga kommunens respektive va-huvudmannens ansvar enligt vattentjänstlagen och vid behov lämna förslag som säkerställer att kommunen i de fall det är lämpligt kan ställa krav på fastighetsägaren att ta hand om eller fördröja dagvatten.

 

Vi liksom väldigt många kommuner ser fram emot att ta del av utredningens förslag. Dessa kommer att få stor betydelse för dagvattenhanteringen i samhället. Naturligtvis behövs även en proposition och i slutändan ny lagstiftning tas fram, vilket troligen kommer att dröja. Svenskt Vattens förslag till ABVA har stark koppling till dessa frågeställningar, även den väntar vi på.

 

Fortsättning följer...
 

Nybromålet: Hur mycket ska va-huvudmannen betala för att ha ledningar i kommunal mark?

Den 17 januari kom förvaltningsrättens dom i målet mellan Nybro kommun och kommunens va-huvudman, Nybro Energi. Ett mycket intressant mål där Vattentjänstlagens princip om nödvändiga kostnader ställs mot Kommunallagens likställighetsprincip. Vi är inte helt nöjda med domstolens resonemang.

 

Kommunfullmäktige i Nybro kommun (Kommunen) beslutade i november 2021 att anta en taxa för markupplåtelser i Kommunen. Kommunens va-huvudman, Nybro Energi (Bolaget), överklagade beslutet med hänvisning till Vattentjänstlagens princip om nödvändiga kostnader. Principen innebär att alla avgifter som tas ut från va-kollektivet behöver ha ett samband med ordnandet och driften av va-anläggningar för vattentjänster enligt Vattentjänstlagen. Enbart nödvändiga kostnader får ligga till grund för va-avgifter som tas ut från va-kollektivet. Bolaget menade att sådana kostnader som Kommunen vill påföra Bolaget genom marktaxan inte är en sådan nödvändig kostnad. En del av Bolagets yttranden har av olika anledningar inkommit sent i målet varför förvaltningsrätten inte har kunnat väga in alla bolagets argument och skrivningar.

 

Kommunen har å sin sida anfört att Vattentjänstlagen inte reglerar interna frågor mellan kommuner och va-huvudmän i de fall kommunen själv inte är va-huvudman. Principen om nödvändiga kostnader gäller därför inte i förhållandet mellan Kommunen och Bolaget, som är ett aktiebolag, menar man. Marktaxan ska istället anses vila på avtalsmässig, dvs civilrättslig, grund. Det är enligt Kommunen självklart att kostnader för köp av olika tjänster eller nyttigheter från Kommunen uppstår för Bolaget som är va-huvudman på samma sätt som kostnader uppstår för andra aktörer. Alla dessa kostnader kan ligga till grund för sådana kostnader för vilka va-avgift kan tas ut.

 

Förvaltningsrätten prövar i sin dom om Kommunens beslut om marktaxan är i enlighet med lag, domstolen anger också att de yttranden som inkommit sent från Bolaget inte kan beaktas i domen. Domstolen konstaterar att den marktaxa som kommunen beslutat om innebär att fasta och schabloniserade avgifter tas ut för nyttjanden av kommunal mark. I förarbetena till Vattentjänstlagen framgår att det finns en tveksamhet rörande kommunens rätt att få ersättning för markupplåtelser som gäller allmännyttiga intressen som den allmänna va-försörjningen. Enligt rättens uppfattning finns det dock ingen lagstiftning som uttryckligen förbjuder något sådant avgiftsuttag. Vidare skriver domstolen att Bolaget inte har visat att marktaxan strider mot principen om nödvändiga kostnader i Vattentjänstlagen. Principen om nödvändiga kostnader gäller mellan va-kollektivet och kommunen rörande va-taxan, menar domstolen, medan den aktuella marktaxan betalas av va-huvudmannen och inte av va-kollektivet. Domstolen anser därför att det som Bolaget har anfört inte innebär att marktaxan strider mot den bestämmelsen. Rätten skriver också att Bolaget inte har visat att marktaxan strider mot självkostnadsprincipen i Kommunallagen.

 

Sammantaget finner förvaltningsrätten att Bolaget inte har visat att det överklagade beslutet är olagligt i kommunallagens mening. Överklagandet avslås.
 

Kommentar

Efter genomgång av denna dom kvarstår för oss en del frågetecken. Domen är inte helt tillfredsställande då man som läsare blir väldigt nyfiken på hur domstolen skulle döma om den beaktat de omständigheter som framkommer i senare yttranden men som inkommit sent.

 

Enligt förvaltningsdomstolen gäller principen om nödvändiga kostnader mellan va-kollektivet och kommunen rörande va-taxan, medan den aktuella marktaxan betalas av va-huvudmannen och inte av va-kollektivet. Detta resonemang håller inte. Principen om nödvändiga kostnader ska fungera som ett skydd för att de avgifter som abonnenterna betalar för vattentjänsterna inte används till verksamhet som inte anses nödvändig för att ordna och driva va-anläggningen. Detta innebär att om va-huvudmannen betalar för något som denne inte är skyldig att göra sker en förtäckt överföring av medel från va-kollektivet till skattekollektivet vilket inte är tillåtet.


Vi menar att det inte går att resonera som domstolen gör och särskilja mellan va-kollektivet och va-huvudmannen. Huvudmannen har inte några andra medel än de som va-kollektivet har betalat in genom avgifter. Däremot finns det ingenting som hindrar att skattemedel förs över till va-verksamheten.


Dessvärre har målet inte överklagats till högre instans. Då en stor del av viktig argumentation från va-huvudmannens sida faktiskt inte gick upp till prövning så får rättsfrågan fortfarande anses oklar, enligt oss. Vi skulle gärna se andra prövningar för att få svar på vår huvudfråga om nödvändiga kostnader;


- Hur mycket ska va-huvudmannen betala för att ha ledningar i kommunal mark?


 

Fler kurser...

Behöver din organisation kompetensutveckling? Våra kurser kan hållas både online och på plats. Ni kan ha utbildningen själva eller samla flera kommuner och bjuda in oss så står vi för utbildningen. Vi tar även fram skräddarsydda kurser.

Kontakta oss så diskuterar vi hur vi löser ert behov!

Va-taxa

Va-taxans utformning och tillämpning är ett svårt moment för många organisationer. Vad behöver man förhålla sig till juridiskt? Hur ska man tillämpa taxan i olika fall? Vi går igenom Svenskt Vattens normalförslag till taxa, P120, och jämför med er taxa.

Dagvattenjuridik

Hur regleras dagvatten i planprocessen och vilket ansvar har kommunen, va-huvudmannen och andra? Vem ansvarar för att miljökvalitetsnormer följs? Vem ska betala för omhändertagandet? Vi resonerar med stöd av lagar och rättspraxis.

 

 

Skadestånd

Skadeståndsansvar enligt vattentjänstlagen och annan tillämplig lag.

Säkerhetsjuridik

Vilka regler behöver va-organisationer och kommuner förhålla sig till rörande säkerhet och sekretess?

Va-avtal

Grunder och möjligheter för avtalsskrivning inom va-sektorn. Avtal inom och utanför verksamhetsområde, avtal med industri och andra.

Exempel på skräddarsydd kurs

- Genomgång av förändringarna i 6 § LAV

- Rutiner för arbete med

anslutningsfrågor och omvandlingsområden

- Särtaxa

- ABVA

 

Boka kurs

KONTAKT

Gilbert Nordenswan

gilbert@nocalaw.se

tel. 0708 81 77 20 

Annika Carlsson

annika@nocalaw.se

tel. 0708 81 77 30 

Följ på LinkedIn
Skicka vidare detta mail till en kollega som också vill ha vårt nyhetbrev!
Prenumerera