"We hebben niet betere oplossingen nodig, maar een nieuwe beleving van de werkelijkheid."​
Foto: Getty

"We hebben niet betere oplossingen nodig, maar een nieuwe beleving van de werkelijkheid."

Vijftien was Casper Stubbé (35) toen er een dronken motorrijder frontaal tegen hem aanbotste en hij in een coma belandde. Hij zou het niet overleven, voorspelden de dokters. Maar na vijf dagen werd hij wakker en na twaalf dagen mocht hij naar huis. "Ik had alle statistieken verslagen. Blijkbaar was ik nog niet klaar hier", vertelt hij via Zoom. Stubbé, ondernemer, voormalig duurzaamheidsconsultant en auteur, belt in vanuit zijn brandweerwagen in Toscane, waarmee hij een reis maakt langs de oudste bomen en bossen van de wereld, voor een gesprek over zijn onlangs verschenen boek: We Leven in Twee Werelden. Het boek gaat over de twee werelden waarin we volgens Stubbé leven: enerzijds de werkelijkheid, die dingen omhelst als de aarde, het klimaat, de zon, leven en de dood. Anderzijds de verbeelde werkelijkheid: het verhaal van de moderne samenleving waarin we geloven. Die bestaat uit dingen als overheden, beleid, een economie, banen, bedrijven, een cv opbouwen, en meer. Stubbé zegt dat we de moderne wereld verkeerd om organiseren. De verbeelde werkelijkheid staat centraal, de werkelijkheid wordt beschouwd als achtergrondmuziek bij onze plannen voor de toekomst.

Ik sprak Stubbé over die twee werelden, hoe dood en leven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en wat de globale crises ons eigenlijk leren. Hieronder wat fragmenten uit het interview. Hier lees je de uitgebreidere versie (🕣, 7 min.)

Wat leerde jouw aanraking met de dood jou over het leven?

Stubbé: "Als het een cadeautje is dat je nog leeft, is het normale leven niet meer normaal. We leven nu alsof de dood niet bestaat. Ons is een angst voor die werkelijkheid aangeleerd. Maar dat is eigenlijk zonde. Het hebben van een intense beleving bij de dood is eigenlijk heel gezond en iets dat ik iedereen gun. Het leert je dat leven de bedoeling is van het leven. Ik werd erdoor wakker uit de verhalen en ideeën over hoe iets hóórt. Dat we de dood niet kunnen negeren.

"Mijn bijna dood-ervaring leerde me dat leven de bedoeling is van het leven."

En daarin zitten parallellen met de globale crises waar we ons nu in bevinden. In feite leren die ons ook opnieuw omgaan met de dood. Het accepteren dat dingen mogen ophouden te bestaan en dat er dan ruimte komt voor iets nieuws."

Wat moeten we loslaten volgens jou?

Stubbé: "Discussies over globale crises gaan nog te vaak over volhouden wat we kennen, terwijl dat nu net de plek is waar geen hoop meer te vinden is. Zo is het bijvoorbeeld misleidend om de klimaatcrisis de klimaatcrisis te noemen. Er is namelijk niks mis met het klimaat, dat reageert volkomen natuurlijk op de menselijke uitstoot van broeikasgassen. Er is ook niks mis met de mensheid. Maar waar we op zijn gaan vertrouwen past niet meer bij de werkelijkheid van nu. Er komt pas weer hoop als we de hoop voor wat we kennen, loslaten. We zijn op dit punt gekomen omdat we teveel bezig zijn met de verhalen en plannen van mensen en te weinig met luisteren naar onze omgeving. We hebben mensen buiten de natuur gezet en zijn uit het oog verloren hoe leven op de planeet eigenlijk werkt. In al die nieuwe plannen en verhalen over hoe we de globale crises gaan oplossen, nemen we onbedoeld het probleem mee in de oplossingen.”

Wat is dat probleem dan?

Stubbé: "Dat leven volgens een idee over hoe de wereld zou moeten zijn en de verhalen die we delen centraal zetten, in plaats van de werkelijkheid. Deze 'bril' met percepties en opvattingen is het probleem. De uitdaging die voor ons ligt is daarom niet het bedenken van betere oplossingen of globale crises proberen te voorkomen. Wat we wel moeten doen is er onderdeel van worden en van ze leren. We moeten opnieuw leren kijken naar de werkelijkheid. Dan ga je de magie van het leven weer ervaren."

Lees hier de rest van het gesprek.

Wat was de laatste keer dat jij de magie van het leven ervoer? Wanneer werd jij voor het laatst uitgenodigd om de wereld met een andere bril te bekijken? Deel het in de reacties.👇

🌱 – Liza

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Vijf keer nieuws & food for thought

🌎 Onze rol op deze planeet – Prachtige korte documentaire van auteur Charles Eisenstein waarin hij onder andere ingaat op de rol die we op aarde hebben. "Iedere (dier)soort in het ecosysteem heeft een functie en draagt iets bij aan de vitaliteit van de aarde. Er is geen soort die alleen maar neemt en afbreekt. Ons doel op deze aarde is niet het maximaliseren van veiligheid, welvaart, zekerheid of eigenbelang. We zijn hier omdat we, net als alle diersoorten, allemaal over talenten beschikken om de wereld een beetje beter te maken." And the music played the band, 🕣 - 15 min.

🫂 De smartphone verstoort onze intiemste relaties – Vrijwel iedereen die zichzelf een tijd aan de digitale wereld onttrekt, ervaart hetzelfde: de werkelijkheid wordt authentieker en oorspronkelijker. Er is meer creativiteit. Je vermogen om je innerlijke stem/intuïtie te horen, groeit. Een online leven past eigenlijk helemaal niet bij de mensensoort, schrijven Witte Hoogendijk en Fokke Obbema in de Volkskrant. "De smartphone maakt ons existentiële verlangen naar verbondenheid nog groter. Een offline leven past veel beter bij de mens, 🕣 - 8 min.

🌳 Een band opbouwen met een eik Wat gebeurt er als je je een jaar lang serieus verdiept in een boom? NRC-redacteur en bioloog Marcel aan de Brugh vroeg dat zich af en koos ervoor om een jaar lang de eik vlak voor zijn huis bewust in de gaten te houden. Het veranderde zijn relatie met de natuur voorgoed. "Ik zag mijn straat altijd als een serie huizen met bomen ertussen. Maar het perspectief is gewisseld. Ik zie nu een bos met hier en daar een huis. Het niet-menselijke is het kader geworden." Een jaar in het leven van een zomereik, 🕣 - 15 min.

🍘 We gaan onze eiwitten uit zee halen Kan ‘blauw eten’ de oplossing zijn om een toekomstige voedselcrisis af te wenden? Experts geloven van wel. Voedsel uit de zee zoals zeewier, algen en zeegras, geproduceerd in de lagere contouren van de voedselpiramide, zit boordevol nuttige voedingsstoffen. “De zeeën beslaan 70 procent van de oppervlakte van de planeet maar produceren nu slechts 7 procent van de eiwitten”, schrijft Louise Fresco, voorzitter van Wageningen University & Research, in NRC. Deze voorspelling maakt onderdeel uit van LinkedIn's Big Ideas, een lijst met voorspellingen voor 2022. 🕣 - 21 min.

🏔 Reizen wordt regeneratief – Leren over bodemherstel terwijl je op een boerderij verblijft. Reizen in de toekomst wordt steeds ‘regeneratiever’: bewuster, minder gericht op consumentisme, met meer oog voor de lokale natuur en cultuur. Waar zo duurzaam mogelijk reizen lang het doel was van ecotoerisme vóór de pandemie, wordt dat in de toekomst: de plek die je bezoekt beter achterlaten dan hoe je deze aantrof, voorspellen experts. “Onze ‘honger naar het onbekende’ was lang in strijd met de wetten van de natuur. Maar dat gaat veranderen“, voorspelt Frederik de Roo van Travel Trends. Deze voorspelling maakt onderdeel uit van LinkedIn's Big Ideas, een lijst met voorspellingen voor 2022. 🕣 - 21 min.

Lennie Ouwens

Klassiek zangeres, Sopraan

2y

Wat fijn om te lezen. Heerlijk om te weten dat er mensen zijn die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt. Mooi en helder beschreven... Ik was zelf 19 toen ik een auto ongeluk kreeg en zeven dagen in coma lag. Ik heb er nooit veel over gepraat, en ervoer veel onbegrip uit m'n naaste omgeving. M'n revalidatieproces was daardoor moeilijk...ik Wilde niet terug maar had het gevoel dat ik 'Moest'. Ben blij dat ik dit nu uitgewerkt heb, doordat mindfulness op m'n pad is gekomen :-) Daardoor weet ik dat ik iets te bieden heb. Liefs Lennie

Like
Reply
Sharon van Eck

(Event) Organiser & Copywriter

2y

Precies! Samenleven als geheel is wat nodig is. Beseffen dat niet alles maakbaar is en dat ook niet zou moeten zijn.

Roebyem Anders

Social entrepreneur, Co Founder KnopOm tegen energiearmoede, Sungevity, Stichting Schooldakrevolutie, Huurdakrevolutie, Bureau Burgerberaad, ZonNext

2y

Dank voor deze heerlijke inspiratie op zondag ochtend Liza!

To view or add a comment, sign in

Explore topics