"הבשורה"
 

ניוזלטר מאת יסכה הרני  

*חדש*  עמוד הפייסבוק "מאגר המידע של יסכה הרני", בואו לבקר👍🏻

ניוזלטר לתעניות בהקשר פרסי - לכבוד פסחא וחג פורים

פורים מזכיר לי כל שנה את הקשר לפסחא ולצלב (כתבתי על כך בניוזלטר של פורים 2018 על  "צליבת המן"!) והשנה מזכירה לי תענית אסתר צום נוצרי הקשור לפרסים... צום הראקליוס!

 

הקיסר הביזנטי הראקליוס (שלט 610 – 641) זכה לתהילה בהיסטוריה כמי שאיבד את ירושלים פעמיים. ב -614  עלה שהרברז  Shahrbaraz הפרסי (הסאסאני) על ירושלים ולחרפתם של הנוצרים לקח את הצלב הקדוש לפרס. הרקליוס בקרבות ובמהלכים טקטיים שלא היו מביישים את אלכסנדר מוקדון החזיר את ירושלים ב - 629 לשליטת הביזנטים אך איבד אותה שנית וסופית למוסלמים לאחר 638.

תמונת החזרת הצלב הקדוש לירושלים הנמצאת בכנסיית הקבר היא ההזדמנות לדבר על הפרשה ההיסטורית הבאה,  הקשורה ל "צום הראקליוס" הנהוג בכנסייה הקופטית ובכנסייה האתיופית עד ימינו!

הקיסר הראקליוס (אשר היה ארמני!) מחזיר את הצלב מפרס לירושלים דרך ארמניה.

  מסורת מתארת שנכנס לירושלים ברגליים יחפות, דרך שער הרחמים!  חג החזרת הצלב הוא אחד החגים החשובים בכנסיות המזרח.

הכיבוש הביזנטי היה לא ידידותי כלפי היהודים, והאיבה ההדדית בין נוצרים ויהודים עלתה וגאתה עם השנים. הסבירות שיהודים ישתפו פעולה עם אויבי הביזנטים הייתה גבוה, וייתכן שלכך כיוונו הפרסים כאשר בקשו שתוף פעולה צבאי עמם לקראת כיבוש ירושלים.

בנימין מטבריה, שהיה מנהיגם של יהודי א"י בעת הפלישה הפרסית לארץ ב- 614 , ניהל מו"מ עם הפרסים לגבי תמיכה צבאית מהקהילה היהודית. היהודים ראו בפרסים משחררים, אפילו ציפו לזכויות כמו בשיבת ציון, ואמנם עזרו להם בכיבוש הערים בא"י מירושלים ועד עכו וצור.

 

לימים כאשר הראקליוס כבש את ירושלים בשנת 629  מידי הפרסים, והביזנטים חזרו לשלוט במרחב, עלו משלחות יהודיות מהגליל ובראשן בנימין איש טבריה, לבקש חנינה ולתת הבטחה על הענקת חסות ליהודים.

הבקשה שלא להעניש את היהודים הייתה קשורה לכך ששיתפו פעולה עם הפרסים ויתר על כן - על כך שפרעו בנוצרים בתקופת השלטון הפרסי. לפגיעה זו של היהודים בנוצרים היה כנראה בסיס היסטורי, למרות שהמקורות הביזנטיים "תפשו טרמפ" על העניין כדי להשתלח ביהודים [כך חשב וכתב ההיסטוריון והביזנטיניסט הדגול זאב רובין ז"ל, שהיה מורי ורבי והמנחה שלי לדוקטוראט]. אף ליהודי אדסה ניתנה חנינה על אף שהמשיכו להתקומם נגד הביזנטים.

 

אלא שהראקליוס, כאשר נכנס לירושלים בתהלוכה מפוארת, הפר את הבטחתו בהשפעת הכמורה בירושלים, אשר התירה את הראקליוס מהשבועה שנתן ליהודים, ונעשה ביהודים טבח;

ב - 630 הטיל הראקליוס עונשי מוות ואסר על ישיבתם של יהודים בעיר עד מרחק 3 מילין. בשנת 634, כאשר ניסה להשליט את האחדות הדתית, הוציא גזרה נגד היהודים.

 

אז מה הקשר לצום הראקליוס?  על פי הטענה, כהונת ירושלים הנוצרית שחררה את הראקליוס מהתחייבותו שנתן בשבועה בעניין היהודים וה"תשלום" היה שהקהילה הנוצרית לקחה על עצמה לצום בשל התרת השבועה. זה המקור, לפי מסורת הכנסיות הקופטית והאתיופית, לשבוע מקדים, הנוסף לצום הארבעים הנהוג בכלל הכנסיות. לפיכך נהוג אצל הקופטים והאתיופים לקרוא לשבוע הראשון של תקופת הצום: צום הראקליוס!  

 

הספרות הרלוונטית בעברית - מיכאל אבי יונה בספר בימי רומא ובזנטיון, ובמקור הלועזי הקדום - כתביו של ההיסטוריון והפטריארך EUTYCHIUS הידוע גם כסעיד אבן באטריק (מאות 8 – 9)  

 

המסעות והמערכות של הראקליוס הביזנטי ושל הפרסים בתקופתו.

עדות נוספת לפרשת היהודים נוכח כיבושי הראקליוס במכתבי הפטריארך מודסטוס בספרו של סבאוס מהמאה ה 7:

 

The Armenian History Attributed to Sebeos

באשר לקשר בין תליית המן והצלב – הנה מה שכתבתי בשנה שעברה:

האם הצליבה מופיעה כבר במגילת אסתר?...

 

ובכן מאות שנים לפני ישוע הנוצרי נצלבו...
המן הרשע ועשרת בניו!

 

לפי תרגום השבעים ובעקבותיו הוולגטה,
המן ועשרת בניו לא סתם נתלו אלא נצלבו:

 

אסתר ה', יד :  וַתֹּאמֶר לוֹ זֶרֶשׁ אִשְׁתּוֹ וְכָל-אֹהֲבָיו יַעֲשׂוּ עֵץ גָּבֹהַּ חֲמִשִּׁים אַמָּה וּבַבֹּקֶר אֱמֹר לַמֶּלֶךְ וְיִתְלוּ אֶת מָרְדֳּכַי עָלָיו וּבֹא עִם הַמֶּלֶךְ אֶל הַמִּשְׁתֶּה שָׂמֵחַ;

וַיִּיטַב הַדָּבָר לִפְנֵי הָמָן, וַיַּעַשׂ הָעֵץ

והנה התרגום ללטינית :

Parari Crucem  = וַיַּעַשׂ הָעֵץ = ויכן את הצלב!


הנה עוד מראי מקום לצליבה ממגילת אסתר:

 

[הִנֵּה בֵית הָמָן נָתַתִּי לְאֶסְתֵּר] וְאֹתוֹ תָּלוּ עַל-הָעֵץ אסתר ח-ז , ט-כה

ובוולגטה: et ipsum iussi adfigi cruci

וְתָלוּ אֹתוֹ וְאֶת-בָּנָיו עַל-הָעֵץ.

ובוולגטה: et ipsum et filios eius adfixerunt cruci

ולקוראי היוונית שבינכם:

; וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ, תְּלֻהוּ עָלָיו. [= תרגום השבעים לאסתר ז- ט צלבו אותו עליו!]

ειπεν δε ο βασιλευς σταυρωθητω επ' αυτου

לניוזלטר המלא

אני מחכה להראות לכם את הציורים הנפלאים של תקרת הגולגותא, בהשתלמות מיוחדת לכבוד הוצאת הפרוספקט על האמנות בתקרת הגולגותא! 

השתלמות מיוחדת לקראת פסחא:

גולגותא מספרת את סיפור הגאולה הנוצרי

יום שישי, 29 במרץ, ההרצאה תתקיים במתחם SAXUM  באבו גוש.
חלקו השני של היום יוקדש להכרות עם האתר החדש והייחודי הזה.

הרשמה

הזמנה למעשים טובים:

הסתבר לי שחיה בירושלים נזירה אתיופית בת 94, המרותקת למיטתה. היא תשמח לביקור, לעזרה כזאת או אחרת, ולשם כך אבקש את הירושלמים/ירושלמיות שבינכם ליצור קשר עם ברכה שטיינר שתשמח למסור לכם פרטים: brahas22@gmail.com

להרשמה לניוזלטר
Subscribe
This email was created with Wix.‌ Discover More