אנו עדים להשקעות הולכות וגדלות בעולמות הנדל"ן, הבנייה והתשתיות הישראלי, יותר ויותר קרנות, בנקים ומשקיעים פרטיים, מבינים את גודל הפוטנציאל ומצטרפות למעגל המשקיעים. אז איך אפשר לגייס מימון לסטארטאפ שלכם? הנה כמה תובנות, על קצה המזלג, ממפגשים שהשתתפתי בהם בשנה האחרונה:
(1) באוגוסט שנה שעברה השתתפתי במפגש של קהילת קונסטרקשן טק (שאיננה פעילה היום) ובה ארחו את: מיקי שטיינר ( Innogy Innovation Hub), רן ארד (Cyrus Venture Partners), אורי בן פורת (InfraLab) וגם את אמיר אוליקר (קרן פנינסולה) לשיחה אישית ובלתי אמצעית בין חברי הקהילה (כ- 70 משתתפים) לבין נציגי הקרנות בכדי להבין לעומק איך הקרנות מחליטות על השקעה? מה הקרנות מחפשות בהשקעות שהן עושות? מתי נכון לפנות לקרן? ועוד. בנוסף מדובר היה במפגש הראשון שבו הכירה הקהילה את נועה אהרוני שנכנסה אז לתפקידה החדש במכון הייצוא והסבירה על הזדמנויות וסיוע שהמכון מציע לסטארטאפים מתחום הבניה. לאחר המפגש, הדוברים נשארו לשוחח ולהיוועץ, היה דיון חשוב ומפרה.
(2) החודש (נובמבר) קיימה קהילת ConTech מפגש אינטימי של כ- 30 משתתפים עם גורמי מימון ליזמים ולסטארטאפים - כל הכבוד על היוזמה ותודה על ההזמנה! כדאי לדעתי, לשתף בפעם הבאה את שמות הדוברים וכיצד ניתן לצור עימם קשר.
הנה כמה נקודות מרכזיות שעלו במפגש זה:
א. אז מה היה לנו שם? במפגש השתתפו: ג'וש מינץ (waveline.vc) קרן השקעות שכבר השקיעה בסטארטפים בענף הבנייה, ארז אגמון (fresh.fund) קרן השקעות שלמיטב הבנתי, טרם השקיעה בענף הבנייה והתשתיות, עופר נציג בנק לאומי (חטיבה עיסקית, ממוקם בסניף הרצליה) ונציג חברת KPMG Capital בישראל ששמח לספר על הניסיון המקומי והגלובלי עם חברות הנדל"ן, הבנייה והתשתיות מהמובילים בישראל ועל הקשר לחברות מקבילות בעולם.
ב. תכינו מצגת למשקיעים. אבל זה לא הדבר הכי חשוב - הכי חשוב שתציגו לנו בעיה, פתרון ומודל עיסקי מצויין בצורה קולעת וברורה. כן, אבל, איך תוודאו שהגעתם לשורש הבעיה? תבדקו את עצמכם על ידי שאילת שאלות של "למה?" כי זה יהיה מרכז הדיון - האם הגעתם לבעיה האמיתית?! וגם תזכרו להשאיר מקום לגמישות מסויימת בפתרונות שאתם מציגים.
ג. הלוואה, השקעה ומה עוד? - כדאי לבחון פנייה לחממות למיניהם וגם למה שרשות החדשנות מציעה לכם, בעיקר אם אתם בתחילת הדרך. הן מעניקות תמיכה כספית (חצי מהמימון) ותמיכה עיסקית מצויינת. חשוב לזכור שהחממות והמעבדות (כמו המעבדה לחדשנות של שיכון ובינוי למשל) עשויות לקחת מכם Equity גדול והן הופכות לשותף דומיינטי.
ד. מי רוצה להשקיע במיזם שלי? - אחראיות שלכם לבדוק את המשקיעים. למשל, שימו לב שלקרנות יש סייקל מסויים כמו למשל קרן שקמה לעשר שנים אז אחרי חמש שנים כנראה לא תרצה להיכנס להשקעות חדשות אלא לנצל את החברות שכבר השקיעה בהן. אם מדובר באנג'ל אז לבדוק טוב שבחרתם בדרך שמתאימה לשני הצדדים כי זה "כמו חתונה".
ה. בכל פגישה כנסו לנעליים של המשקיע שמולכם - אנו נמצאים בשוק שמרני ולכן בחלק גדול מהמקרים המשקיעים יהיו מעוניינים לשמוע מה אתם מציעים אבל ירצו להשקיע בכן רק בסבב הגיוס הבא שלכם, תהיו מוכנים גם לזה.
ו. השקעות בחברות שמובילות נשים והשקעות שיש להן אימפקט על הסביבה - חלק מהמשקיעים אמרו שהם מודעים לנושאים הללו וחלק לא. כן ידעו לומר (בערך) כמה מהחברות שהם משקיעים בהם מובילות נשים או שישנן נשים בצוותי הניהול (כ-60 אחוזים בממוצע). מבחינת השקעות אימפקט זה פחות משהו שהתייחסו אליו ישירות אך כן מודעים לכם שזה שיח שילך ויגבר בעולם ההשקעות.
ז. הבנקים פה בשבילכם. לרוב - רצוי לפנות לבנקים על מנת לגייס הלוואת גישור, כשיש פער זמנים בין משקיע אחד לאחר. הבנקים גובים ריבית בעוד שמשקיעים נהנים מאחוזי הצלחה (במניות או אחר). הבנקים יכולים לסייע גם לחברות שזכו במענקי רשות החדשנות.