top of page
Haftalık Huzursuz Psikoloji bültenine üye ol.

TeÅŸekkürler!

Psikoloji Testleri

supportive.jpg

John Bowlby'nin BaÄŸlanma Teorisi'ni yetiÅŸkinler için ölçen bu 19 soruluk test sayesinde hangi baÄŸlanma stiline hangi oranda yakın olduÄŸunuzu öÄŸrenecek ve bazı ipuçları okuyabileceksiniz.

anksiyete ölçeği.jpg

Bu 21 soruluk testi çözerken lütfen bugün dahil son bir haftanızı düÅŸünün.

istockphoto-695270060-612x612.jpg

GeçmiÅŸimizi kabul etmekle saÄŸladığımız bütünlük hissi bize memnuniyet verirken, kabul edememekten doÄŸan eksiklik duygusu ise depresyona itebilir.

Psikoloji testi nedir?

​

Psikoloji testi, psikolojik ölçümler yapmak amacıyla tasarlanmış, herkes tarafından standart ÅŸekilde kullanılabilen her tür testi, envanteri, soru listesini, ölçeÄŸi, çizelgeyi, cetveli ve anketi içerir. Psikolojik testleri kısaca davranış örneklerinin standart ve objektif ölçümü olarak tanımlayabiliriz.

​

Psikolojik testlere katılanların fiziksel özellikleri deÄŸil de psikolojik özellikleri ölçüldüÄŸü için, psikolojik testlerin uyarıcılarına veya maddelerine verilen yanıtlar, katılımcıların düÅŸünceleri, inançları, tutumları ve duygularını yansıttığı kabul edilir.

 

Cronbach, psikoloji testlerinin diÄŸer amaçlarını ise  tanı, sınıflama, yordama ve araÅŸtırmalarda nesnel ver toplama olarak sayar.

 

Psikoloji testlerinin ve ölçeklerinin türleri nelerdir?

 

1. Yetenek testleri

 

EÄŸer amacımız kiÅŸilerin biliÅŸsel ya da akademik yetenekleri konusunda bilgi toplamak ve gelecekteki durumları konusunda tahminde bulunmaksa yetenek testlerini kullanırız. Bu psikolojik testler farklı yaÅŸ grupları için farklı biçimlerde hazırlanabilecekleri gibi, genel konularda da (genel yetenek testleri), belirli konularda da (özel yetenek testleri) veya farklı yetenek testleri olarak hazırlanabilir.

​

Bu testler genellikle öÄŸrencilere rehberlik etmek ve kendi becerilerine elveriÅŸli derslere, programlara, mesleklere yöneltmek ya da öÄŸrencinin test edilen konularla ilgili bir adaptasyon sorunu yaÅŸayıp yaÅŸamadığı görebilmek için de yapılabilir.

 

2. Zeka testleri

​

Bir bireyin sorunları çözme, deÄŸiÅŸen koÅŸullara uyum saÄŸlayabilme, soyut düÅŸünebilme ve yaÅŸadıklarından deneyim kazanabilme potansiyeli olarak tanımlanabilen zekayı ölçmek için kullanılır.

​

3. KiÅŸilik testleri

​

KiÅŸilik testlerini, nesnel psikolojik testler ve projektif psikolojik testler olarak  iki farklı ÅŸekilde düÅŸünebiliriz.  KiÅŸilik testleri, kiÅŸilik özelliklerinin ve psikolojik belirtilerin ölçümüyle ilgili testleri ve  duygudurum, düÅŸünce, davranış ve güdülenmeyle ilgi ve tutumları da içerir.

 

Psikolojik testlerin özellikleri

​

1. Standardizasyon:

​

Psikolojik testlerin uygulanmasının ve deÄŸerlendirilmesinin her katılımcı için sabit kurallara baÄŸlı olması gerekir. EÄŸer bu koÅŸullar saÄŸlanmışsa, bu psikolojik testlere, standart testler diyebiliriz. Bir psikolojik testin standart olmasının en önemli nedeni ise karşılaÅŸtırılabilir olmasıdır; test sonuçlarını karşılaÅŸtırdığımızda, aradaki farklılıkların sadece kiÅŸisel farklılıklardan kaynaklanmasını isteriz, testin kendisinden deÄŸil. Dolayısıyla testlerin aynı koÅŸulda, aynı iÅŸlemlerle yapılması gerekir.

​

Bunu saÄŸlamanın bir yolu, uygulanacak psikoloji testi konusunda bir yönerge oluÅŸturmaktır. Bütün katılımcılar bu yönergede yazılı kurallara uymaya çalışır. Böylelikle psikolojik test standartlaÅŸmış olur.

 

2. Normlar:

 

EÄŸer amacımız psikolojik testleri karşılaÅŸtırmaksa, bu karşılaÅŸtırmanın hangi temellerde olacağı konusunda normlar meydana getiririz. Psikolojik test normları, psikolojik testle karşılaÅŸtırmak istediÄŸimiz niteliÄŸin, temsili bir örneklemde nasıl dağıldığını da gösterir. Bu sayede psikoloji testi uyguladığımız popülasyonda ortalamanın ne olduÄŸunu bilir, deÄŸerlendirmemizi buna göre yaparız.

​

Burada unutmamamız gereken kritik nokta, norm çalışmasını, psikolojik testi uygulayacağımız popülasyonu her yönden, örneÄŸin yaÅŸ, cinsiyet, ekonomik düzey vs) baÅŸarılı bir ÅŸekilde temsil edecek bir örnek üzerinde oluÅŸturulmasıdır.

 

Aklımızda olması gereken ikinci bir nokta ise, psikolojik test için uygun olduÄŸuna inanılan normlar zamanla güncelliÄŸini yitirebilir. ÖrneÄŸin eÄŸitim sistemi deÄŸiÅŸebilir, eskiye nazaran daha az ezberci, daha fazla fikir üzerine tartışmaların öncelendiÄŸi bir sistem gelebilir ve bu sistemde yetiÅŸen kiÅŸilerin özellikleri, uygulanacak psikolojik testin normlarına göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle psikolojik testler ara ara revize edilebilir.

 

3. Güvenilirlik

 

Psikoloji testinin ne kadar güvenilir olduÄŸunu katılımcıların farklı zamanlarda aldıkları puanların tutarlığıyla ölçebiliriz. Bizim için önemli olan psikolojik testi her defasında aynı ölçüyü yaptığından emin olmaktır. Psikolojik testlerin güvenilirliÄŸini ölçen bazı istatiksel güvenirlik türleri bulunur; “tekrar test güvenilirliÄŸi”, “eÅŸdeÄŸer formlar güvenirliÄŸi” “iki-yarım güvenirliÄŸi” ya da “iç tutarlığı” ve “puanlayıcılar arası güvenlik” diye bilinir.

 

4. Geçerlik

 

Psikolojik testin ölçmeyi planladığı unsuru baÅŸarıyla ölçme derecesi, o psikolojik testin geçerliÄŸini gösterir. Sonuçları soruları, derecelendirmeleri vs bazı ölçümler yapmak için bir araya getiririz ve sonucunda muhakkak bazı puanlar toplarız. Ancak bu puanların, psikolojik testle ölçmek istediÄŸimiz noktayı ne dereceye kadar ölçebildiÄŸi bir psikoloji testi geçerli kılan asıl noktadır. Dolayısıyla bir psikolojik testin geçerli olması, en az güvenilir olması kadar önemli sayılır.

 

Bir psikolojik testin baÅŸka baÅŸka hedeflere yönelik olarak farklılaÅŸan geçerliliklerinden bahsedebiliriz: örneÄŸin nasıl göründüÄŸü, neleri kapsadığı, konsepti, harici ölçütlerle baÄŸlılığı.

​

Psikolojik Testlerin tarihi

 

1. Antik ÇaÄŸda Psikolojik ölçme

 

Psikolojik ölçmelerle ilgili ilk uygulamalar milattan önce ikin binli yıllara dayanır. Çin hükümetine baÅŸvuran kiÅŸiler arasında seçim yapmak için kullanılan bu testler sayesinde seçilenler maaÅŸların yanı sıra baÅŸarılarına göre verginde de muaf sayılmışlardı. Müzik, arkeoloji, binicilik, yazma, edebiyat, coÄŸrafya, tarım, askeri strateiler gibi çok çeÅŸitli alanlarda yapılan bu testler ayrıca sosyal yaÅŸam ve toplumun ritüelleri ve törenleri ile ilgili bilgi ve becerileri de kapsıyordu.

 

Bu testlerde katılanlar cevaplarını iki kopya halinde oluÅŸtururdu. Ä°ki hükümet görevlisi bu yanıtları kendilerinde okur, en sonunda ise bir baÅŸka hükümet görevlisi iki farklı kiÅŸinin verdiÄŸi puanlar üzerinde uzlaÅŸma saÄŸlardı.

 

Çin’de baÅŸlayan bu test sistemi, bugün kullandığımız psikolojik test sistemlerinin de temelini oluÅŸturuyor. Her ne kadar bu testler Çin’de bin yıllarca uygulanmış olsalar da, tarih boyunca neredeyse her zaman katılımcılar hep erkek

olmuÅŸtur.

 

2. On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıllarda psikolojik ölçme

 

Charles Darwin, Türlerin Kökeni adlı eserinde, bireyler arasındaki farklılıklara dikkat çekmiÅŸ, kuzeni Francis Galton ise bireyler arasındaki farklılıkların miktarını belirlemeye çalışmıştır.

 

1879 yılına gelindiÄŸinde ise Wilhelm Wundt ilk deneysel psikoloji laboratuvarını açar. Wundt ve yardımcıları, tepki zamanı, algı, dikkat uzamı gibi farklı faktörleri uygulayarak, insanlara dair özelliklerin betimlemelerini formülleÅŸtirebilmek için çalışır.

 

Wundt’u öncüllerinden ayıran kritik nokta ise bireysel benzerliklere yönelmiÅŸ olmasıdır. Bir diÄŸer önemli nokta ise Wundt’un, testlerin geçerliliÄŸini maksimize edebilmek için harici faktörleri kontrol altına almak için çabalamasıdır. Bu sayede ölçümleme yaptığı unsurların harici faktörlerden deÄŸil de bizzat kiÅŸiler arası farklılıklardan kaynaklandığını bulgulayabilmektir.

 

Wundt’un öÄŸrencilerinden biri olan James McKeen Cattell, Galton’un düÅŸüncelerinden etkilenmiÅŸ ve onun izinden giderek doktora tezinde tepki zamanındaki bireysel farklılıkları araÅŸtırır. Cattell, ayrıca “zeka testi” kavramını ilk kullanan kiÅŸidir. . Amerika’da zekâ testlerinin uygulanması ve geliÅŸtirilmesinde Cattell’in önemli bir yeri bulunur.

James Mckeen Cattel, ayrıca, Psychological Review, Science, American Men of Science gibi yayının yanında Psikoloji BirliÄŸi’nin kurulmasında da baÅŸ rolü oynamıştır.

 

3. Yirminci yüzyılda psikolojik ölçme

 

David Wechler, 1939 yılında yetiÅŸkin zekasını ölçmek için bir psikoloji testi geliÅŸtirir. Ä°kinci Dünya Savaşı sırasında ise grup zeka testleri yaratılmış ve askerlere uygulanmıştır. Çoktan seçmeli sorular ilk kez bu testlerde kullanılır. Bu testlerin amacı zeka yönünden orduya uygun olan ve olmayan kiÅŸileri karşılaÅŸtırabilmektir.

 

Robert Woodwortg ve meslektaÅŸları ise askerler Bireysel Veri Kağıdı adındaki psikolojik testi geliÅŸtirdilerse de bu test uygulanmadı. Ancak bu testin siviller için olan  farklı bir versiyonu, Woodwoth Pyschoneurotic Inventory tasarlandı ve ilk öz bildirim testi olarak tarihteki yerini aldı.

​

​

bottom of page