Butlletí informatiu

novembre 2019

CONTINGUTS

 

1. Actes contra la violència de gènere

2. Entrevista als alumnes

  • Joan Raurich (Infantil)
  • Laia Capellà (Adults)

3. Les classes (tots els grups)

4. Decàleg del bon espectador

5. Tasta els dimarts (26 de nov. de 2019)

6. Calendari

7. Compromís amb el medi ambient

1. ACTES CONTRA LA VIOLÈNCIA DE GÈNERE

El passat dimarts 26 de novembre de 2019 els alumnes dels grups d'Adults i Matx d'impro es varen sumar a la lluita contra la violència de gènere.

 

Per altra banda, el grup Teatre Social també va voler fer sentir la seva veu participant a l'acte que es va interpretar dissabte 30 de novembre.

 

Des de l'Aula Escènica de Palma volem mostrar el nostre rebuig cap a qualsevol forma de violència i ho feim de la millor manera que sabem: fent teatre!

Alumnes del grup Adults en un moment de l'acte contra la violència de gènere el 26 de novembre de 2019.

Més fotos. Acte 26 novembre
Més fotos. Acte 30 novembre

ACTÍVA'T

Necessites compartir una experiència, una lectura, una obra, una idea, una passió...?

Participa de manera ACTIVA al Butlletí de l’Aula. Pots fer-ho compartint un aprenentatge, fent una recomanació, deixant un comentari; pots encetar un apartat nou ... i ho pots fer anònimament si ho prefereixes...

 

Anima’t a participar-hi i fes-t’ho teu!

 
Hi vull participar

2. ENTREVISTES ALUMNES

JOAN RAURICH RIALP

Grup Infantil

 

Botón

Les persones que han donat veu a les preguntes de l'entrevista feta a l'alumne Joan Raurich són Llucia Moratinos i Ayelén Iglesias del grup d'Infantil!

 

Enhorabona! Ho heu fet molt bé!

 

LLUCIA MORATINOS

 
Gràices Llucia!
 

AYELÉN IGLESIAS

 
Gràcies Ayelén!

LAIA CAPELLÀ MARÍ

Grup Adults

 

 

1. Ens agradaria començar l’entrevista demanant-te quan i com et va començar la curolla pel teatre.

En vaig començar a tenir curiositat quan tenia tretze anys, quan vaig veure que a l’escola hi havia una optativa de teatre en anglès. La vaig provar i em va agradar molt, però després d'aquest any la varen llevar. Quatre anys després, a classe, ens feien fer treballs representant obres de teatre i em va encantar. Aquí ja va ser quan definitivament volia saber com era aquest món i formar-ne part.

 

2. Quants d’anys tenies quan vares pujar per primera vegada a un escenari? I què hi vares interpretar?

Vaig pujar a un escenari per primera vegada quan tenia uns dos anys a ballar En Joan petit quan balla, però, per a fer-hi teatre, mai hi he pujat. Això sí, la primera obra que vaig fer, als tretze anys, en anglès i sobre un assassinat, la vàrem representar damunt la tarima de la classe.

 

3. Què fas abans de pujar a un escenari?

Res. Bé, sí, posar-me molt nerviosa. No sé ben bé com calmar-me.

 

4. Quin és el paper que més t’ha agradat interpretar?

Adela, de l'obra La casa de Bernarda Alba, de Federico García Lorca.

 

5. Quin és el paper que t’agradaria que t’oferissin algun dia?

Doncs, no ho sé, la veritat... però m’agradaria que fos el paper d’una dona que lluita per ella mateixa i no s’atura per res, malgrat les pedres que es pugui trobar pel camí.

 

6. Et solen encasellar en un tipus de personatge en concret?

No.

 

7. Prefereixes interpretar personatges reals o ficticis?

M’estim més que siguin reals.

 

8. Explica’ns una anècdota relacionada amb el teatre que t’hagi passat.

Una vegada estava fent un personatge de cambrera. Era damunt una tarima petita i hi havia poc espai. Dels nirvis, anava molt ràpid d’un costat a l’altre, i en un moment donat em va venir una companya de cara i em vaig pegar un cop al cap amb aquesta nina davant de tot el públic. Em va fer empegueir...

 

9. Quin és el teu punt fort en el teatre? En què destaques?

Crec que en la improvisació.

 

10. Et podem veure actuar a Internet?

No.

 

11. Què significa per a tu el teatre?

És un art en el qual pots expressar les teves habilitats per mitjà del cos i la veu, i una de les coses que hi destaquen és l'expressió dels sentiments, que és una part molt vulnerable de l’ésser humà.

 

12. Què t’ha aportat el teatre com a persona?

M'ha aportat més seguretat en mi mateixa; és una forma de teràpia, m'ha ajudat molt amb les meves pors.

 

13. Qui series sense el teatre?

Una persona més incompleta.

 

14. Estàs d’acord amb aquells que pensen que per a ser una bona actriu s’ha de tenir una determinada personalitat? Per què?

No, perquè cadascú és com és, i aquí hi ha la riquesa. Si això fos cert, seria una manera de dir que segons qui no pot ser-ho, i per a mi el teatre no és això.

 

15. Actuar a la televisió versus actuar al teatre (pros i contres per a l’actriu o per a l’actor).

No sé molt bé com funciona el món del teatre, però podria dir que un dels contres per a mi és que si enmig d'una actuació et quedes en blanc l'has esguerrada; no pots aturar i tornar a començar, com a la televisió o el cinema. Això sí, un dels pros és que constantment estàs jugant, no sembla que facis feina i, a part, el teatre t’aporta grans coses com a persona. Quant als contres de la televisió, consider que hi miren molt la imatge, has de tenir molts contactes per a treballar en aquest món, i hi ha uns perfils molt marcats a cada projecte i, si no encaixes, no t’agafen. També és una feina en la qual et pots passar mesos de rodatge a un país, o comunitat, que no és el teu, lluny dels teus, i és molt sacrificat.

En general, dels actors professionals (de teatre i de televisió) només n’hi ha un 8% que viu de la seva professió. Un dia poden estar triomfant, que els agafin per a tot i, a l'altre, que no els surti cap feina. És força difícil tenir èxit en aquesta professió, és una vida força estressant. Ara, el pro més important de tots, que lleva molt de pes a allò negatiu, és la passió dels actors que gaudeixen de la seva feina i, per tant, hi lluiten malgrat tot.

 

16. Tens projectes envers el teatre?

Es podria dir que sí, ara que estic fent teatre i estic tocant amb les mans realment què i com és, si de veritat em segueix agradant i m’engresca, em plantejaria estudiar la carrera d'Art Dramàtic.

 

17. T’agradaria dedicar-t’hi professionalment?

Sí. M’agradaria molt poder treballar d’actriu, però més aviat en el món de les sèries i el cinema, la televisió. Però ho veig molt negre...

 

19. La pregunta que no pot faltar en una entrevista: quins tres objectes t’enduries a una illa deserta?

Hahaha... Una cantimplora, una hamaca amb mosquitera i una navalla (i si pot ser el meu ca).

 

3. LES CLASSES

GRUP INFANTL

Durant aquest mes de novembre, hem anat al Teatre Principal de Palma a veure El viatge d’Ulisses, que va ser molt interessant, ja que explica molt bé al públic infantil el relat de l’Odissea i els introdueix al fantàstic món de la mitologia grega.

 

També hem convidat les famílies a jugar amb nosaltres i compartir una estona plegats, els alumnes han preparat els jocs que normalment feim a classe i els han explicat. Pels somriures i la participació de les famílies i els alumnes podem concloure que va ser un dematí ben positiu!

 

No ens oblidam, però, de la mostra. Hem començat a assajar allò de què podreu gaudir el pròxim dissabte 14. Esperam que vos agradi! Enguany feim una obra molt nadalenca.

 

Magdalena Tomàs

Més fotos

GRUP PREADOLESCENTS

Aquest mes de novembre ha estat molt interessant i divertit. Començàrem amb una classe oberta on convidàrem les famílies dels alumnes a jugar amb nosaltres i compartir una estona plegats; els alumnes varen preparar i explicar els jocs. Va ser un dematí diferent i tothom en va sortir molt content.

 

A més, hem fet molta feina amb la creació de la mostra de Nadal que presentam dissabte dia 14 a les 11 h. Hem après a repartir les feines i les responsabilitats que s’han de tenir sempre que es fa feina en grup. Els darrers 3 dissabtes de novembre n’hem acabat d’aprendre el text, els moviments i alguna coreografia. Us hi esperam a tots i desitjam fer-vos riure molt i que us emocioneu un poquet. Estam segurs que us endinsarem dins l’esperit nadalenc.

 

Francina Garau

Més fotos

GRUP ADOLESCENTS

Amb el grup d’adolescents hem seguit desenvolupant eines de creació, dividits en grups de 4-5 persones per a muntar escenes del que serà la mostra de Nadal, que parteix de Conte de Nadal, de Charles Dickens.

 

Els objectius principals eren fer-se seu el text i jugar-hi a partir de recursos propis, així com practicar l’oralitat, transmetre històries, de manera improvisada o llegida; ser contacontes per a un dia.

 

El resultat el podreu veure a la mostra de Nadal.

 

Catalina Florit

Més fotos

GRUP JOVES

Amb els joves hem seguit treballant la confiança i la presència escènica. Els jocs de grup ens han ajudat a conèixer-nos una mica més. A partir del text que treballam per a la mostra de Nadal, hem provat com sonava la nostra veu, com podem fer arribar el text i com hem d’articular cada paraula perquè arribi bé a l’espectador. També hem dedicat temps a treballar el cor. Tots plegats han fet una frase de moviment i l’han jugada de diferents formes.

 

Seguim assajant l’exercici que mostrarem d’aquí a una setmana amb moltes ganes i una ració de nirvis!

 

La setmana passada vàrem anar plegats al Teatre Principal a veure Els bràquets d’Afrodita, L’acné d’Atenea i La miopia d’Hera, i en vàrem gaudir molt!

 

Mercè Sancho

Més fotos

GRUP ADULTS

Durant el mes de novembre, el grup d’adults hem aprofitat l’acte que s’havia proposat per a dia 26 contra la violència de gènere, per a descobrir i treballar la peça teatral AURORA DE GOLLADA (o el Rosari de l’Aurora), de Beth Escudé, que gira al voltant de la violència masclista. Ens va engrescar l’obra i li vàrem voler dedicar un poquet més de temps, per a llegir-ne, comentar-ne i triar-ne aquells fragments que ens semblaven més “potents” i divertits de fer, i fer una petita composició en forma de lectura dramatitzada. Va ser enriquidor poder prendre consciència de les dificultats que ens podem trobar a l’hora d’abordar un text, el fet d’haver d’adaptar les escenes, que tenen pocs personatges, o la seva execució, amb un grup tan nombrós, i haver de trobar un dispositiu per a dur-ho a escena. Vàrem mirar d’obrir un espai d’opinió i idees per a mirar de trobar la manera més justa, pràctica i eficient de crear la mostra, amb el gruix de feina en el qual ens havíem endinsat i el poc temps que teníem. Vàrem acollir les propostes, i entre totes vàrem triar què esqueia més a la lectura. Malgrat la manca de temps per a assajar, els retocs de darrer minut i alguna absència inesperada, el resultat va ser molt positiu. El grup s’hi va adaptar i va poder tastar la sensació de pujar a un escenari i de deixar fluir un poquet aquestes eines teatrals que a poc a poc van traient el cap.

 

Aprofitarem aquesta feina de cara a la mostra de Nadal, que es durà a terme el 10 de desembre.

 

Gipsy Nel·lo

Més fotos

GRUP MATX D'IMPRO

Dimarts 5 de novembre vàrem presentar la 1a mostra amb públic al teatre Mar i Terra davant 25 persones, a les 20 h.

 

Dissabte 16 de novembre vàrem fer un sopar i la sortida al teatre per a veure LA TETERA IMPRO, a les 22 h, als cines Rívoli de Palma, dins el festival Festjaja de Palma.

 

Dimarts 26 de novembre pujàrem al teatre Mar i Terra, a les 20.15 h, per a escenificar una performance de commemoració del Dia Internacional contra la Violència cap a les Dones, amb un públic de 40 persones.

 

Durant aquest mes hem preparat també la posada en escena de dimarts 10 de desembre per a tancar aquest primer trimestre de classes.

 

Els alumnes han gaudit de les classes, dels entrenaments i de les pujades a l'escenari per a poder créixer com a artistes i com a persones mitjançant la improvisació per a canalitzar el seu potencial.

 

Oliver Romero

Més fotos

NOU GRUP TEATRE SOCIAL

El grup de teatre social ens hem seguit coneixent per a definir encara més la nostra temàtica de treball.

Partim fins a gener amb molts inputs, entre els quals hem tractat el tema de la violència de gènere a través de la petita mostra de dia 25, la política a través de notícies de diari, i hem conegut els hospitals a través de la feina de La Sonrisa Médica, amb l’actriu Maria Rosselló.

Prest sabrem quin tema ens ocuparà a partir de gener!

 

Catalina Florit

Més fotos

4. DECÀLEG DEL BON ESPECTADOR

Els alumnes de l’Aula ens hem proposat crear un Decàleg del bon espectador. Cada mes, cadascun dels grups de l’Aula en proposarà una norma, que publicarem al Butlletí i que a final de curs ajuntarem per a crear el Decàleg del bon espectador de l’Aula Escènica.

 

Allò que pretenem és prendre consciència de la importància que tenim, no només com a intèrprets, sinó també com a espectadors. Volem donar a conèixer quines són les normes de comportament correctes que pensam que un bon espectador ha de reunir.

 

Les normes que han proposat els grups el mes de novembre són les que trobareu a continuació:

 

Espera a sortir de la sala en acabar les salutacions dels actors i actrius Escolta l'obra amb atenció

(Grup Infantil)

 

 

Un bon espectador va al bany abans d'entrar a la sala

(Grup de Preadolescents)

 

 

 

El públic no ha d'entrar menjar a la sala

(Grup d’Adolescents)

 

 

L'espectador no ha de mirar el mòbil en cap moment ja que la llum de la pantalla interfereix visualment en l'espectacle

(Grup de Joves)

 

 

Un bon espectador no comenta tot allò que passa enmig de la funció. Xiuxiuejar també és fer renou.

(Grup d’Adults)

 

 

El públic ha d'estar en silenci durant la funció

 

(Grup Matx d’Impro)

 

 

L'espectador no és només aquell que va al teatre

(Grup de Teatre Social)

 

5. TASTA ELS DIMARTS

El segon Tasta els dimarts d’aquest curs va venir de la mà d'Àlex Tejedor, qui va oferir una interessantíssima classe dedicada a la lluita escènica titulada Lluita escènica. Bufetades i cops. Baralles de carrer.

 

Tant els alumnes del Grup Matx d’Impro com el d’Adults, i també algunes persones interessades, varen gaudir d’aquesta classe impartida per Tejedor.

Més fotos

Tens més idees per a dur un

estil de vida sostenible?

 

Comparteix amb nosaltres els teus

bons hàbits!

 

Els publicarem al pròxim Butlletí.

 
Vull compartir
Aula Escènica de Palma c. de Sant Magí, 89-91. Palma
971 791 231

Compartir en redes sociales

Compartir en Facebook

Coneix el nostre web  
Este email se creó con Wix.‌ Descubrir más