Voedselbosbouw.org

Waarom een programma Duurzame Doorbraak Voedselbosbouw? - 
Financiering - Sponsoring - Dankwoord aan onze sponsoren

Onderweg naar een duurzame doorbraak van de voedselbosbouw | Foto: Aanplantdag Voedselbos Schijndel door Rebke Klokke

Waarom een programma Duurzame Doorbraak Voedselbosbouw?

Via de aanleg van nieuwe voedselbossen op landbouwgronden levert Stichting Voedselbosbouw Nederland graag een bijdrage aan de transitie naar een duurzame landbouw en voedselvoorziening. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat de professionele voedselbosbouw een veelbelovende, innovatieve vorm van landbouw is waarmee mensen veel smakelijk en gezond voedsel kunnen produceren in samenwerking met de natuur. En zónder gebruik te maken van externe inputs en zware machines. Voor een rijke oogst uit een voedselbos heb je met andere woorden geen (kunst)mest en landbouwgif nodig en ook geen zware tractoren, ploegen, eggen, mesttanks, spuitmachines en wat dies meer zij. Hooguit een beetje water in droge periodes vlak na de aanplant. Tegelijkertijd legt het ecosysteem, net als een natuurlijk bos, veel kooldioxide (CO2), fijn stof (PM10) en actieve stikstof (NOx/NH3) vast. Bovendien neemt de biodiversiteit in en rond een voedselbos in de loop der jaren snel toe. Mede dankzij de toenemende biodiversiteit en voortgaande bodemopbouw is een voedselbos ook een robuust ecosysteem dat goed bestand is tegen ziekten, plagen en weersextremen.

 

Wat houdt het programma in?

Om de transitie naar een duurzame landbouw te versnellen, hebben we het programma Duurzame Doorbraak Voedselbosbouw ontwikkeld. Dit programma omvat de volgende ambities en activiteiten.

  • Realisatie van ca. 25-30 nieuwe voedselbossen van elk minimaal 5 hectare op Nederlandse landbouwgronden in 5 jaar tijd (looptijd: 2019 t/m 2023) tot een totaal van minimaal 150 hectare.
  • In samenwerking met boeren en andere partijen met toegang tot landbouwgrond.
  • Ontsluiting van de bestaande kennis en kunde via
    • de opbouw van een Community of Practice van 'voedselbosboeren' en
    • de ontwikkeling van een database rond eetbare soorten bomen, struiken en planten
    • en een handleiding 'Ondernemen met Voedselbossen'. 

 

Zo proberen we langs verschillende sporen fundamenten te leggen voor een definitieve doorbraak van de professionele voedselbosbouw in de landbouw en voedselvoorziening.

Hoe financieren we het programma?

De totale kosten van het vijfjarige programma Duurzame Doorbraak Voedselbosbouw zijn begroot op ongeveer 3,8 miljoen euro. Het betreft vooral kosten voor onder meer projectontwikkeling, ontwerp en aanleg van voedselbossen en voor verdere professionalisering van de voedselbosbouw (o.a. database en handleiding). Daarnaast is er budget gereserveerd voor subsidiëring van voedselbosplantgoed (max. € 1.000 per hectare). Omdat de deelnemers aan het programma een voedselbos (laten) aanleggen op hun eigen landbouwgrond, zijn er geen kosten voor aankoop van grond begroot. 

 

Tegen deze achtergrond is de budgettaire dekking van het programma globaal als volgt verdeeld.

 

1. Ruim 50% van de totale programmakosten wordt gedekt door de voedselbosboeren zelf, al dan niet met behulp van externe subsidie(s) of 'crowd-funding'. Het betreft vooral de resterende kosten voor het benodigde plantgoed en de eventuele aanleg van verharde paden en landschapselementen zoals poelen en sloten. Ook bij het zoeken naar budgettaire dekking van deze resterende kosten kan stichting Voedselbosbouw ondersteuning bieden, mede dankzij onze samenwerking met de Grootouders voor het Klimaat, Trees for All en Greenchoice. Deze partijen helpen graag met de aanleg van nieuwe (voedsel-)bossen vanwege de gunstige effecten op klimaat en biodiversiteit.

2. Ruim 40% van de programmakosten wordt gedekt door bijdragen van Stichting DOEN, het Gieskes-Strijbis Fonds, het Ministerie van LNV en Greenchoice. De bijdrage van Greenchoice wordt vooral gebruikt voor subsidiëring van het plantgoed. Vanzelfsprekend zijn alle bijdragen verbonden aan de voorwaarde dat er gedurende de looptijd van het Doorbraakprogramma voldoende, meetbare resultaten worden geboekt. Naast de meerwaarden van voedselbossen voor klimaat en biodiversiteit zijn de bijdragen van deze partijen ook gemotiveerd vanuit de gedeelde ambitie om de transitie naar  een duurzame landbouw te versnellen.

3. Circa 6% van de programmakosten wordt gedekt door eigen bijdragen van de zelfstandige ondernemers die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de programma-activiteiten. Zij leveren een eigen bijdrage door een deel (ca. 15%) van hun tijd niet in rekening te brengen bij de stichting.

 

4. Het laatste stukje is een relatief klein bedrag van 100.000 euro. Dit nog openstaande bedrag willen we graag in 5 jaar tijd bij elkaar brengen via donaties en sponsoring.

Sponsor de Duurzame Doorbraak van de Voedselbosbouw!
Dankzij alle gulle bijdragen is de financiering van het programma bijna rond. Bijna! Om de ontbrekende 100.000 euro binnen te halen zijn we vorig jaar gestart met een sponsorcampagne. Eind 2019 hadden we al meer dan 15.000 euro binnen. De teller staat nu op ruim 20.000 euro! Dat gaat de goede kant op maar het is nog niet genoeg. Met name voor de ontwikkeling van een praktische handleiding 'Ondernemen met Voedselbossen' en een professionele, toegankelijke database rond eetbaar plantgoed ontbreken nog de nodige middelen. Vandaar dat we jullie hulp vragen. Help de stichting aan de resterende 80.000 euro! Je kunt op verschillende manieren bijdragen.

 

1. Word donateur van de stichting!

Je kunt eenmalig een bedrag doneren op de rekening van onze stichting; dat kan eenvoudig via onze website onder doneren. Je kunt ook maandelijks een (klein) bedrag overmaken. Zo'n terugkerende, maandelijkse donatie via een automatische afschrijving kun je zelf via je bank regelen.

 

2. Compenseer je CO2-uitstoot!

Wil je je persoonlijke CO2-emissies compenseren? Dat kan rechtsreeks via de stichting. Bereken je persoonlijke CO2-uitstoot, bijvoorbeeld via deze site, of deze. Noteer wat je CO2-compensatie zou moeten zijn en maak dit bedrag over op het rekeningnummer NL60 TRIO 0391 1947 20 van stichting Voedselbosbouw Nederland. Je kunt je CO2-uitstoot ook via Trees for all compenseren, dan steun je indirect de voedselbosbouw, omdat Trees for All ons Doorbraakprogramma ondersteunt.

 

3. Sponsor de professionele voedselbosbouw!

Speciaal voor bedrijven en instellingen hebben we een sponsorpakket samengesteld. Als bedrijf of instelling kun je hierbij kiezen voor een eenmalige projectsponsoring waarmee je rechtstreeks een van onze voedselbosprojecten sponsort. Daarnaast is er de mogelijkheid tot programmasponsoring ter ondersteuning van het programma Duurzame Doorbraak Voedselbosbouw. Details van het sponsorprogramma zijn terug te vinden in onze flyer fondswerving. 

 

4. Help ons bij het vinden van sponsors!

Je kunt ons ook helpen bij het zoeken naar bedrijven of instellingen die ons willen steunen bij de realisatie van een duurzame doorbraak in de voedselbouw. Zijn er mogelijkheden bij je werkgever, of ken je bedrijven die ons zouden willen ondersteunen? Meld ze bij ons aan. Aanmelden kan via: stichting@voedselbosbouw.org. 

 

Indien je nog specifieke vragen hebt over een donatie of sponsoring, of over het programma als geheel, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Mailen kan naar het bovenstaande mailadres. Bellen kan ook, met bestuurslid Stijn Heijs (06 - 1455 5989), of met onze secretaris Marc Buiter (06 - 4897 6095).

Aanplant voedselbos Schijndel. Foto: Rebke Klokke

Dankwoord aan onze sponsoren

De volgende partijen hebben ons reeds ruimhartig ondersteund via sponsoring. Hiervoor willen wij hen bij deze nogmaals hartelijk danken!

 

Zilver of Struiklaag Programmasponsor:

  • Shefff Executive services; Interim Management

 

Brons of Kruidlaag Programmasponsor:

  • Foodcell;Subsidiemanagement 

 

Zilver of Struiklaag Projectsponsor:

  • Henra aanhangwagens B.V.; lichte aanhangers

 

Brons of Kruidlaag Projectsponsor:

  • Boomkwekerij Olaf Nijenkamp
  • KT dynamics; Personal Coaching   

 

Basis of Bodem Projectsponsor:

  • Boomkwekerij Floris natuurlijke bomen

Wij kunnen ons werk doen mede dankzij financiële ondersteuning van:

www.voedselbosbouw.org
06-48976095

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)

stichting@voedselbosbouw.org  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer