Je darmen

een team met je hersenen

Een borrelende buik als je op de behandeltafel ligt en ook nog verstopping als je toch al gestrest bent. Hoe kan dat nou?

Deze themamail gaat over de darmen. 

Je zenuwstelsel heeft het beste met je voor. Daar kun je vanuit gaan. Van sommige processen ben je je bewust, maar van een groot deel ook niet. Onbewust worden bijvoorbeeld al je orgaansystemen aangestuurd. Daarbij heeft je zenuwstelsel invloed op de hoeveelheid bloed die naar de ene of de andere plek in je lichaam gaat. Als je in rust bent, gaat er extra veel bloed naar je darmen, je maag en naar de herstellende en lerende delen van je hersenen. Dat is rust in je slaap, maar ook tijdens ontspanning overdag. En dat hoor je bijvoorbeeld als je buik gaat borrelen als je lichaam zich echt ontspant. Als je onrustig bent, of angstig of gestrest, gaat er juist meer bloed naar je longen en je hart, zodat je extra goed van zuurstof wordt voorzien. Dat is om goed en snel te kunnen reageren op het gevaar. Op zo'n moment gaat er wat minder bloed naar je spijsverteringsstelsel. Dat komt later weer, als de rust is teruggekeerd.Dit is een voorbeeld van communicatie van je hersenen naar je darmen. 

Er is ook veel communicatie van de darmen richting de hersens. Een voorbeeld is het signaal dat je maag en darmen vol of leeg zijn. Afhankelijk daarvan heb je meer of minder hongergevoel.

Een ander voorbeeld is je onderbuikgevoel. Veel mensen denken dat denken vooral in de hersenen gebeurt, maar er zitten in je darmen miljarden zenuwuiteinden van je hersenzenuwen. Die zenuwen geven directe signalen aan je brein over de situatie in je omgeving. Je voelt je ergens op je gemak of je merkt al dat er iets speelt voordat je precies weet wat het is. Dit systeem zet je ook in om te voelen hoe het met de ander is. Als je met iemand in gesprek bent, die zich enorm zorgen maakt, of die verdrietig is, kun je letterlijk meevoelen met de ander. Dat heeft onder meer met de darmen te maken. Anderzijds kun je ook de ontspanning van de ander voelen en daardoor zelf in een meer ontspannen toestand komen. Bijzonder eigenlijk hè?

En dan zijn er nog de bacteriën van je darmen. Dat die bacteriën er zijn, weten we al lang. Maar de laatste jaren wordt steeds meer duidelijk over de invloed die zij hebben op hoe je je voelt. Dat gebeurt bijvoorbeeld door de hormonen die zij produceren. Een interessante gebied waar nog veel in ontdekt wordt. Het is al wel duidelijk dat voeding en ... stress invloed heeft op de samenstelling en gezondheid van die bacteriën.

Er is nog veel meer te vertellen, over de nervus vagus, het parasympatisch deel van je zenuwstelsel, het microbioom, trauma en de gut-brain-connection, maar dat gaat wat ver voor de themamail. Voor leestips kun je me altijd mailen.

 

Maar voor nu zijn we weer waar we begonnen. Dat je dus door het stimuleren van ontspanning een positieve invloed kunt hebben op je hersenen, via je buik is toch wonderlijk.

Ons lichaam is zo wonderlijk! 

Warme groet

Mieke 

06-42241346

Contact met Soepel Leren
Tien keer per jaar de themamail in je mailbox? Schrijf je hier in. Geen rommel en reclame maar wat informatie en uitleg waar je misschien wat aan hebt.
Inschrijven

Ken jij nog iemand die deze mails ook wel zou willen krijgen? Doorsturen mag altijd :)

06-42241346

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)

Lees meer op de website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer