Heb je 'FFF'? 

Feedback, Feed your Brain,

Free podcast en gaaf nieuws! 

WAT KUN JE DIT KEER VERWACHTEN? 

 

Met deze nieuwe 'Shoutout' van Groeibrein hoop ik je, net als de vorige keren, te inspireren en nieuwe kennis mee te geven. Kennis delen vind ik belangrijk, vooral wanneer anderen hierdoor persoonlijk groeien of teamontwikkeling op gang brengen. Ik blijf zelf ook steeds op zoek naar nieuwe ontwikkelingen wanneer het gaat over mindsets en de werking van onze hersenen. Intrigerend, de (neuro-)wetenschap is continu in beweging en ik smul ervan! Ik wens je inspiratie én groei! 

 

In het vorige schrijven van Groeibrein ging het over hoe je brein je voor de gek kan houden en wat je kunt doen om 'Corona moeheid' te verminderen. We hebben een blik gericht op de toekomst want de toekomst is nu! En wel meer dan 20 tips om online sessies te verbeteren! Mocht je dit gemist hebben, klik dan hier. 

 

In deze editie: Neem je 'FFF' de tijd voor...

  • Waardevolle informatie over Feedback (feed forward en feed-up)
  • Een helder overzicht van Feedback vanuit de vaste en de groei mindset (PDF) 
  • De Free podcast over groeimindset en creatief denken.
  • Feed your brain! Hoe houd je je brein vitaal met brainfood én de connectie met mindsets. 
  • Heel gaaf nieuws! Een tipje van de sluier! 
  • Waarom nu de combinatie mindset & breinkennis? 
  • Een mooie boekentip!

 

Enjoy!

Groei-Groet! 

FEEDBACK IS VOEDING VOOR VERANDERBAARHEID 

Feedback – Feedup – Feed forward

Feedback is essentieel voor groei. Het is een boodschap over veranderbaar gedrag. Goede feedback heeft invloed op successen, op relaties, op veranderingen en innovaties, op persoonlijke groei, op leren... vul maar aan! Wist je dat je met feedback (en complimenten) een vaste, of juist een op groei gerichte mindset kunt stimuleren?

 

Het doel van goede feedback is dat je meer bewust wordt van vorderingen die gemaakt zijn richting het gestelde doel. Je kunt dit bijvoorbeeld stimuleren door in een gesprek vragen te stellen gericht op:

 

1. Feed-up - waar ga je heen, wat is jouw doel?

2. Feedback - wat heb je al gedaan, hoe heb je het doel tot nu toe aangepakt?

3. Feed-forward - wat is de volgende stap, wat ga je verder doen om het gestelde doel te bereiken? 

Deze vragen hangen met elkaar samen en zorgen voor effectieve feedback.

 

1. Feed-up, je hersenen primen

Voorafgaand aan het leren is het belangrijk om te weten wat nu het doel is. Een doel waar je je een voorstelling van kunt maken en de volgende stap in je proces is. Feed-up kan op het niveau van taken, vaardigheden, gedrag of aanpak liggen. Zo weet je waar je naartoe kunt werken en welke verwachtingen er zijn. Een gigantisch groot doel dat ver weg als een stip op de horizon ligt, daar kunnen je hersenen maar lastig grip op krijgen. Stel (leer-)doelen en tussendoelen in de richting van die stip op de horizon. Een stap waar je brein wél een beeltenis van kan maken en die je kunt beschrijven. Wat wil je nu leren of bereiken en hoe ziet dat eruit? Je visualiseert, maakt een voorstelling in gedachten, ofwel je gaat je hersenen primen voor wat gaat komen. Het kan ook helpen om dit vast te leggen in schrift of beeld. Door Feed-up is vooraf duidelijk welke stap je kunt zetten zodat je daarop kunt focussen. Focus is heel belangrijk wanneer het om leren en ontwikkelen van een volwassen brein gaat. De wijze waarop een volwassen brein zichzelf nieuwe dingen eigen maakt, verschilt namelijk van een brein dat nog in aanbouw is. 

 

2. Effectieve feedback

Wanneer we het over feedback hebben bedoelen we voornamelijk hoe mensen tot het punt gekomen zijn waar ze nu staan. Je kijkt naar de manier waarop het (leer-)proces doorlopen is. Feedback is vooral effectief wanneer er informatie en aanwijzingen over het proces of de aanpak worden gegeven. Je moet dus kunnen inzien hoe/waarom de ander de opdracht wel/niet begrijpt en vervolgens helpen om het (leer-)proces te verbeteren. 

Feedback op de taakuitvoering, is bedoeld om duidelijk te krijgen of de opdracht is begrepen en kan worden uitgevoerd. 

Feedback op het proces is gericht op de strategie die nodig is om de taak uit te voeren en/of te begrijpen. Je bekijkt samen hoe hij/zij tot de oplossing is gekomen. Je kunt in deze feedback bijvoorbeeld alternatieve oplossingen aandragen of progressie vragen stellen. Feedback op dit niveau leidt tot dieper begrip en leren. 

Feedback op de aanpak is gericht op hoe de taak is aangepakt, hoe de ander deze evalueert en bijstuurt. Met deze vorm richt je je op de autonomie die de ander heeft over de eigen aanpak om zo ook vertrouwen in zichzelf te krijgen. Om zo te leren kijken naar wat hij of zij heeft gedaan, wat goed is gegaan en wat beter kan. Zo komen ze zelf tot nadenken over de gemaakte fouten en over de mogelijke oorzaak ervan en ontstaat zicht op het verband tussen inzet en resultaat en wanneer hulp vragen nodig is, zonder hulpeloos te zijn. 

 

Er bestaat ook Feedback op de persoon. Deze manier van feedback blijkt niet effectief te zijn en kan voor een vaste mindset zorgen. Dit soort feedback kun je beter achterwege laten. Denk aan uitspraken als: "Jij bent een chaoot, daardoor liep dit de mist in." of "Fantastisch, je bent een genie." Deze uitspraken labelen je (chaoot of genie), zijn niet specifiek en zijn statisch omdat het zegt dat je iets 'bent'. Dit sluit groei uit. Zie ook het overzicht in een gratis PDF hieronder. 

 

Vanuit groeimindset-elementen kun je denken aan feedback vragen zoals de voorbeelden hieronder (en je kunt ze ook aan jezelf stellen om te reflecteren): 

  • Inspanning: Heb je er genoeg aan gedaan? 
  • Doorzetten: Heb je snel opgegeven of juist doorgezet?
  • Leren van fouten: Welke fouten heb je gemaakt waar je een les uit kunt halen?
  • Leren van anderen: Had je hulp kunnen vragen?
  • Uitdaging: Was dit een stap te ver of juist te eenvoudig?  

 

3. Feed-forward

Feed-forward start veelal op het punt van het feedback-moment. Nu kijk je vooruit, naar wat gaat komen. Je richt je op wat de ander wil leren. Hierdoor staan ze er meer voor open. - Waar wil je heen? - Waar sta je ten opzichte van je (leer-)doel? - Wat heb je nodig om verder te komen? - Ga je het hierna anders doen en hoe ga je dat aanpakken? Je praat over mogelijke progressie en nieuwe manieren en dat stimuleert om aan de slag te gaan! Het voordeel is dat je (samen met) de ander mogelijkheden en vooruitzichten geeft waar ze zelf invloed op hebben. Het zorgt ervoor dat er meerdere opties zijn om het beter aan te pakken. Meerdere keuzes zorgt voor autonomie, én autonomie, daar houdt ons brein van! Het is één van de voorwaarden om tot leren of gedragsverandering te komen en dat vergroot de kans op succes! Door feed-forward weet je wat je kunt doen om verder te komen.

 

Feedback vanuit een groeimindset

Feedback vanuit een groeimindset bevat woorden als: leren, worden en doen. Het gaat over het proces en gedrag. Deze wijze van feedback geeft géén label (geslacht, afkomst, talent, titel etc.) en vergelijkt met eigen prestaties i.p.v. met anderen. Hierin benadruk je 'aangeleerd' (benadrukt groeimogelijkheden) en niet 'aangeboren' ('je bent', is als in steen gehouwen). Zo zijn er nog een aantal kenmerken. Je vindt ze in een download hieronder. 

 

Vanuit groeimindset-elementen kun je denken aan:

  • Inspanning: Welk onderdeel zou je vaker (uit kunnen) oefenen om verder te komen?
  • Doorzetten: Welke mogelijkheden zijn er wanneer je vastloopt? 
  • Leren van fouten: (Je weet wat mis ging en wat niet werkt) Welke strategie zou je nu kunnen gebruiken? 
  • Leren van anderen: Zijn er mensen met wie je graag wil samenwerken die hier ervaren mee hebben? Misschien kun je leren van voorbeelden van anderen. 
  • Uitdaging – Welke stap is nu haalbaar en hoe ziet die eruit? 

 

Succes met Feedback geven (vragen en ontvangen)!

 

Mocht je dit willen leren in teamverband? Groeibrein geeft ook trainingen in het geven van effectieve feedback vanuit de basis van de growth mindset en de bijbehorende breinkennis! 

 

HIER IS DE GRATIS PODCAST! 

 

Tip: Beluister de podcast onderweg in de auto, op je ligbed in de zon, tijdens het sporten of huishoudelijke klusjes! 

 

Ruben Klerkx mocht al met mooie mensen een podcast opnemen. Super dat ik aan mocht sluiten in het rijtje van bijv. Arie Boomsma, De Gierige Gasten, Mark Tigchelaar en Thijs Lindhout. De groei-mindset leidt tot open staan voor nieuwe dingen, veranderingen, andere mensen en zorgt voor creativiteit. Deze  podcast heeft dan ook als titel: 'Meer Creatief Vermogen door een Groeimindset met Saskia Verhaeren'.

Veel luisterplezier! 

 
Podcast groeimindset brein én meer!
 

FEEDBACK VANUIT GROEIMINDSET

 

Feedback vanuit een groeimindset bevordert een groeimindset en is anders van feedback die een vaste mindset teweeg brengt. In dit overzicht staan ze naast elkaar zodat je het verschil kunt zien. Feedback die de groeimindset bevorderen bevatten woorden als: leren, worden en doen en vergelijkt met eigen prestaties i.p.v. met anderen. Feedback vanuit een vaste mindset labelt en is algemeen. Wil je meer weten over feed-up, feed forward en feedback? Lees dat het stuk hierboven. Via de knop hieronder vind je een helder  overzicht van feedback vanuit beide mindsets. 

 
Gratis overzicht feedback & mindsets

GAAF NIEUWS 

x
 
Mute
00:00 00:00

Groeibrein is gevraagd voor een mooie samenwerking voor een speciaal project, ofwel een waardevolle journey! Alvast een tipje van de sluier!

 

Zeven professionals, iets met koffers, sleutels 🔑🔑 en een nu al geweldige journey! De afgelopen periode hebben we vol energie en plezier keihard gewerkt aan iets heel moois! Voor de lancering lieten wij ons ook vastleggen op de gevoelige plaat, met de nodige hilariteit! Zie hier dan ook “The making off”. Houdt ons in de gaten, want wie weet inspireert het jou tot dé persoonlijke reis van je leven! Binnenkort meer!

 

Samen met Bernice Felling van JustB, Saskia van der Vlist van Tian Training en Advies, Hélène Propsma, Karin Parmentier van The Diversity Company, Mary Jane Roy van Creating Waves  en Vanessa Hart van Inspiring Finance. 

FEED YOUR BRAIN

x
 
Mute
00:00 00:00

Je realiseert het je niet altijd maar je voeding heeft een behoorlijke invloed op je hersenen. Heb je bijvoorbeeld minder focus? Ben je minder geconcentreerd? Voel je je down? Of heb je 'mist' in je hoofd? Dan kan je eetpatroon hier mede de oorzaak van zijn! Een vitaal brein werkt ten positieve voor bijvoorbeeld:

  • mood
  • cognitie
  • focus
  • samenwerken met anderen 
  • het omgaan met emoties
  • stress-reductie
  • je mindset! 

 

Een vitaal brein ondersteunt je groeimindset! Het lukt je beter om focus te houden op jouw ontwikkeling wanneer je hersenmassa meer in balans is. Gezonde voeding kan helpen je hersenen vitaler te maken, net als beweging, jezelf mentaal uitdagen, rust en goede slaap. 

 

Van iedere hap eten die je doorslikt gaat 20% van de binnen gekregen energie naar je brein. Je hersenen gebruiken veel meer energie dan ieder ander orgaan in je lichaam. Het is dus niet verwonderlijk dat voeding een grote invloed heeft op de gezondheid van je complexe bovenkamer! Gezond (breinvriendelijk) eten is nodig voor:

- het herstellen van hersencellen, - het maken en versterken van verbindingen hiertussen, - het communiceren tussen neuronen (bijv. aanmaak van neurotransmitters) en nog veel meer hersenprocessen. Je brein heeft hiervoor bouwstenen nodig zoals: vetzuren, vitaminen en mineralen.

 

Vetzuren - Zo zorgen Omega-3-vetzuren o.a. voor het in stand houden van de myeline laag (een soort isolatielaagje) van de uitlopers van een hersencel. Dit is belangrijk voor een goede en snelle communicatie tussen de hersencellen. Ze verminderen ook de afgifte van Cortisol (het 'stress-hormoon') en hebben daarmee een positieve invloed op stress en angst. Tip: eet vette vis zoals makreel, haring of zalm en ongezouten noten. 

 

Vitaminen - Ook vitaminen zijn belangrijk. B-vitaminen houden de myeline laag ook intact en spelen daarnaast een rol bij aan de aanmaak van neurotransmitters, de communicatiestoffen in de hersenen. Tip: eet peulvruchten als linzen, bonen of kikker-erwten. Vitamine C, D, E en K zijn ook onmisbaar voor je hersenen! Schep maar veel groenten op je bord en eet fruit in een variëteit aan kleuren! 

 

Mineralen - Mineralen zijn elementen zoals zink, jodium, magnesium en ijzer. Ze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kinderbrein maar ook noodzakelijk wanneer het brein volwassen is. Zo is magnesium belangrijk voor alle cellen in het centraal zenuwstelsel, dus ook voor je hersenen. Onderzoeken laten bijvoorbeeld zien dat een slecht geheugen direct in verband staat met een magnesiumtekort. 

 

Natuurlijke 'breinboosters' zijn: - Noten, bijv. walnoten en amandelen - Vette vis, zoals zalm, haring en makreel. - Blauwe bessen en bramen - Groene thee - Eieren - Avocado - Broccoli - Spinazie - Pure chocolade. 

 

Eet je brein gezonder en ondersteun je op groei gerichte mindset! 

x
 
Mute
00:00 00:00

DE COMBI MINDSET & BREINKENNIS 

Regelmatig vragen mensen mij hoe ik tot de combinatie mindset & brein ben gekomen. Nu heeft de grondlegger van de mindset theorie; Carol Dweck al aangegeven dat kennis over de neuroplasticiteit van de hersenen de groeimindset ondersteunt. Nadat ik veel meer over de hersenen bestudeerd had kwam ik ook tot de conclusie dat kennis over de maakbaarheid van het brein alleen, niet genoeg is. Sterker nog; het verrijkt mensen alleen maar wanneer je er nog wat dieper induikt. En natuurlijk is dit al eerder ontdekt. Ik volg hiervoor een aantal instituten en universiteiten die allerlei onderzoeken doen en/of verbanden leggen tussen onderzoeken op het vlak van onder andere sociale domeinen, neurowetenschap, leren, gedragsverandering (mens en organisatie) en mindset. 

 

Ik houd ervan om wetenschap dichterbij mensen te brengen door het te vertalen naar de praktijk. Dat gaat verder dan alleen mindset en neuroplasticiteit (bijv. 'selfdirected adaptive plasticity' bij volwassenen). In mijn traingingen pas ik meer onderdelen toe zoals ons sociale brein systeem waarmee wij mensen elkaar continu beïnvloeden en bias in die grijze massa die ons kunnen belemmeren, beschermen of verblinden. En ook ons threat & reward systeem en de sociale domeinen waarop we ons bedreigd kunnen voelen. 

 

Zo leer je niet alleen jezelf beter begrijpen maar krijg je ook inzicht in (het gedrag van) anderen. Je ontdekt hoe je gedrag en situaties kunt aanpassen en verbeteren. Het gave is ook dat ik hierdoor ook de connectie tussen mensen zie versterken. Ik hoor zeggen: “Ik begrijp nu waarom ze verandering lastig vinden maar ook hoe ik ze beter mee kan krijgen.” Of zinnen als: “Had ik dit maar eerder geweten!” 

 

Gave job heb ik toch! Zo mocht ik in de afgelopen tijd medewerkers van Breda, diverse gemeenten in het noorden des lands, jeugdzorg teams en teams van universiteiten kennis laten maken en laten floreren met deze super waardevolle content. Volgt jouw team of organisatie ook? 

BOEKENTIP

Een tijdje geleden ben ik gevraagd om een boekrecensie te schrijven voor het boek van Dr. Marcia Goddard: 'Brein in aanbouw'. Ik heb het met plezier gelezen. Fijn dat ze dit geschreven heeft. Het geeft namelijk inzicht in de werking van de hersenen van kinderen tot jong volwassenen, waardoor je ook meer inzicht krijgt in de ontwikkeling van mensen. Voor mij veel herkenbaarheid maar en ook nog wat nieuwe informatie. Luchtig uit de pen op papier gezet en tegelijkertijd met veel onderbouwde informatie en een tikje humor. Ze brengt de neurowetenschap dichterbij mensen om er voordelen uit te halen. Dat is super waardevol! 

Maak meer connectie, wordt samen flexibeler, krachtiger en duurzamer inzetbaar. De impact van mindsets en onze breinwerking is groter dan je denkt!

 

Ze bepalen onder andere: 

  • hoe wordt omgegaan met veranderingen
  • hoe wordt omgegaan met fouten 
  • hoe de samenwerking verloopt
  • of mensen doorzetten
  • de mate van wendbaarheid 
  • de wijze waarop leiding wordt gegeven
  • de mate van inclusie
  • hoe wordt omgegaan met feedback
  • de mate van betrokkenheid
  • de wijze waarop beslissingen worden genomen 
  • dit rijtje is nog aan te vullen...

 

Verandering en groei start met overtuigingen (mindset) en breinkennis. In mijn interactieve lezingen en trainingen ontdek je de kracht! Het is maatwerk omdat elke organisatie en situatie anders is. Er is een variatie aan werkvormen, interactie, rijk aan kennis, praktische tips, stappen etc. Online via ZOOM of face-to-face in kleine en grotere groepen. 

 

Wist je dat Groeibrein nu ook een gaaf online platform heeft, met ontwikkel-nudges, info, triggers, vragen en oefeningen. Dit maakt blended-learning mogelijk. Dat platform staat niet op zichzelf, het is gekoppeld aan de online of live trainingen/masterclasses/lezingen.

 

Wil je verschil maken? De toekomst is nu! 

Bespreek de mogelijkheden met mij. Dat kan telefonisch, via ZOOM of op afspraak met een beetje afstand. Stuur een mail via info@groeibrein.nl of bel 0628889013 

 

Zie eventueel de aanbevelingen die ik ontving.

 

0628889013

Naar de website