Nieuwsbrief 10 · Hart voor Noord · November 2022 

Deze zomer realiseerde ik mij dat ik 15 jaar in Amsterdam Noord woon. Nog steeds met zeer veel plezier. Ik ben verwonderd dat er zoveel in gang is gezet en we voor veel mensen tot zegen zijn. En tegelijkertijd: zij ook voor mij! Ik houd van de stad en de mensen met wie ik in contact kom. Dus daarom ook: Dank voor jullie steun om dit contact en mijn werk mogelijk te maken.  


In de vorige nieuwsbrief deden we een oproep voor een gift die door het Armoedefonds verdubbeld zou worden. Er is in totaal €3.003 opgehaald, waarvoor hartelijk dank!  

 

Jeanette de Waard, diaconaal opbouwwerker

 Jeanette en Mantie, één van de Buurtverbinders

Luistergroepen

Luistergroepen zijn plekken waar verhalen van het dagelijkse leven gedeeld worden. Volgens een vast stappenplan delen we die verhalen evenals de strategieën hoe we met die problemen omgaan. Ondertussen hebben we ook plezier met elkaar door onze dankpunten te delen en samen een lied te zingen, een beweging te doen of een mop te vertellen.  

Bezoek van Marjolein Moorman, de Amsterdamse wethouder van Armoede

Ook het Oranjefonds vindt de Luistergroepen een mooi initiatief en ondersteunt ons in deze activiteit. Zij hebben een mooi verhaal gemaakt over de Luistergroepen. Zie: Luistergroepen: ‘Bij het opzetten van een initiatief is geduld heel belangrijk’ | Oranje Fonds

 

Maar desondanks de bovenstaande mooie resultaten en ondersteuning, kunnen we er niet omheen. We zien het zelf aan onze energierekening en onze kassabon in de supermarkt, lezen het in de krant of horen het op het nieuws. Het leven is fors duurder geworden en wordt duurder. Dat geeft bij veel mensen die ik in mijn werk ontmoet veel stress: kopzorgen door geldzorgen. Ook daarvoor gebruiken we de Luistergroepen, we nodigen mensen uit hun verhaal te komen vertellen. Deze verhalen brengen we onder de aandacht bij mensen die aan de knoppen draaien, zoals bijvoorbeeld aan de Amsterdamse wethouder Armoede Marjolein Moorman.

Samen brood kneden & voetenbadjes aanbieden

Omdat praten over je zorgen best een stap is, nodigen we mensen ook uit om met bijvoorbeeld met hun voeten in een voetenbadje te gaan zitten. Of samen brood kneden en foccaciabrood maken en opeten. Activiteiten waarbij we aandacht voor ons lichaam en voor elkaar kunnen hebben zonder te hoeven praten. En dat kan ook een vorm van luisteren zijn.  

 

Met de 28 mensen die opgeleid zijn tot Luistergroep begeleider komen we ook regelmatig bij elkaar om meer te leren over het gedachtegoed achter de Luistergroepen of de techniek te beheersen, zoals te leren hoe je de verhalen beter samenvat.  

De Kindersupermarkt

Mijn zusjes konden eindeloos winkeltje spelen. Ze zorgden voor een divers aanbod van producten, dat het aantrekkelijk eruit zag en ze onderhandelden over de prijzen. Voor de zomervakantie heeft collega Annerieke Bakker samen met Deborah van de Sociale Kruidenier (Diaconie) vier keer een kindersupermarkt georganiseerd in de Ark. De Sociale Kruidenier is een winkel voor mensen met een voedselbankpas. De bezoekers ervan hebben ook vaak kinderen bij zich aan wie we juist deze activiteit wilden aanbieden. En: de kinderen vonden het geweldig in een winkel met echte producten zoals shampoo, wasmiddel, tandenborstel en vuilniszakken. Zo sloegen we twee vliegen in één klap. Namelijk een ontspannen activiteit met een educatief doel. Want, de kinderen maakten zelf geld en bepaalden ook zelf wat de prijs was van de boodschappen in hun winkel. Daarna gingen ze bij elkaar winkelen en leerden zo over geld en wat er nodig is om een winkel te hebben. En ook de schaduwkanten: hoe je mensen kan verleiden met reclame en spullen laat kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben. We gaan dit zeker nog een keer doen want het was een leuke manier om kinderen meer over geld na te laten denken.  

Buurtverbinders

Ik ben heel erg van het woord AANDACHT gaan houden. Aandacht geven aan mensen. In het bijzonder hen die door alles wat ze meemaken niet bij de pakken neer gaan zitten maar opstaan en anderen, die in een vergelijkbare situatie zitten, helpen. Wij noemen hen Buurtverbinders. Het liefst zou ik de hele week met hen willen optrekken. Luisteren naar wat ze nodig hebben en dat proberen samen te fixen. Enkele mooie voorbeelden die ik u niet wil onthouden en waar ik een waardevolle rol in mag vervullen: 

 

Eind september kwamen drie vrouwen heel verwachtingsvol tegenover mij zitten in een Buurthuis waar ik op bezoek was. Of ze mij iets mochten vragen. Natuurlijk! ‘Wij willen een Sinterklaasfeest organiseren maar zouden ook graag een cadeautje aan de kinderen willen geven. Hoe komen we aan geld daarvoor?’ Ik heb Marlene van Amsterdammer helpt Amsterdammer gebeld. Vorig jaar hadden zij een actie gehouden voor sinterklaascadeautjes. Dat wilden ze dit jaar wel weer doen. En voila, de vrouwen komen met een foto en een verhaal in de krant en kunnen cadeautjes kopen voor hun kinderen!  

 

Fatima vraagt of ze mag komen praten. Ze heeft twee volwassen jongens met een verstandelijke beperking. De zorg voor hen is zwaar, al gaat het goed met ze. Ze wil andere moeders die ook een kind met een beperking hebben helpen en inspireren. Zij weet uit eigen ervaring hoe dat is. Daarom heeft ze een stichting opgericht: ‘Moeders Momentje'.  Daarnaast is ze financieel medewerker voor een architectenbureau. Maar een projectplan schrijven en fondsen werven voor haar activiteiten heeft ze nog nooit gedaan. Of wij haar daarbij kunnen helpen? Dat gaan we zeker doen!  

 

Esmeralda belt mij op.  Ze heeft net een Braziliaanse vrouw die geen papieren heeft bij een man weggehaald. In ruil voor het wonen daar moest deze vrouw allerlei andere diensten verrichten. Het is weekeind en de formele instanties zijn niet meer bereikbaar. Esmeralda vertelt mij: “Ik heb geld gekregen van een stichting voor twee overnachtingen, maar ze moet nog één nacht ergens verblijven voor ze naar een opvang kan. We hebben een goedkoop hotel gevonden. Weet jij iets waardoor we die andere hotelnacht ook kunnen betalen?” Ik bel de diaconie van Hoop voor Noord en die betaalt de derde nacht.  

Buurtverbinders op de Dag van Aandacht bij Boerderij de Meent

Dagen van Aandacht

Een dag van aandacht is een dag met diezelfde Buurtverbinders weg uit de hectiek van de stad naar een groene plek. Het is nodig: Tijd voor elkaar nemen en tijd voor jezelf, het gesprek aangaan over hoe je een gezonde balans houdt tussen geven en ontvangen. Genieten van het groen en de dieren om je heen En daarbij verwend worden door Antonella Barbella met een lekkere lunch en diner. En Antonella wordt weer bijgestaan door vrijwilliger Nel Lommers-Bijkerk uit Werkendam. Dat is mooi hoe relaties van vroeger vervlechten in die van nu. In Sliedrecht zijn Nel en ik namelijk als jonge kinderen overburen geweest. Ik heb haar gevraagd waarom ze het waard vindt om deze dag ons te helpen. Haar antwoord was: 

 

 

‘Ik vind het mooi om andere culturen en gewoontes te leren kennen. Naar verhalen over hun leven te luisteren, gesprekken te hebben waar ik zelf ook nog van leer. Die dag ervaar ik respect, warmte en liefde en dat is verrijkend voor iedereen. Het met elkaar bezig zijn en met elkaar eten is ook heel mooi. Met zoveel verschillende mensen aan één tafel. Zo heeft God het bedoeld. Daar heb ik een reisje naar Amsterdam voor over.’ 

Bericht van het bestuur

In de bovenstaande tekst heeft Jeanette u aan de hand van krachtige en toch ook alledaagse  voorbeelden bijgepraat over haar werk in Amsterdam Noord. Met het lezen van haar verhalen, raakt actueel nieuws zoals de energiecrisis maar ook berichten over sociaal isolement het leven bij mij om de hoek. Of in andere woorden: Abstract wordt concreet, en doet de sociale bubbel waarin ik leef weer eventjes uit elkaar spatten.

 

Tegelijkertijd maakt het ook praktisch: het is niet iets heel hoogdravends en/of voor enkele mensen weggelegd. Iedereen kan het: Jeanette, Antonella, luistergroepbegeleiders, en vrijwilliger Nel uit Werkendam. Dus ook iedereen kan bijdragen aan een betere en eerlijkere samenleving! En dat is één van de doelstellingen van Hart voor Noord waar Jeanette, Annerieke en anderen voor gaan. Ik vind het fijn dat ik Jeanette’s werk en het geheel van Hart voor Noord help te continueren. Doet u mee? Jeanette geeft ons met haar inzet en mooie gaven een mooi voorbeeld en bereikt daarmee iets groters. Ik hoop dat het spiegelt en inspireert. Zoals mijn opa destijds mij leerde zingen in adventstijd: jij in jouw klein hoekje, en ik in het mijn.

 

Marloes Hoencamp, secretaris Hart voor Noord 

Wilt u ons steunen? 

Dat kan door een gift over te maken op bankrekeningnummer NL83TRIO0788803611 t.n.v. Stichting Hart voor Noord en/of te bidden voor wijsheid en moed om op die plekken te zijn waar de nood het hoogst is.

 

Veel dank en een hartelijke groet, 

Jeanette de Waard

06 24 70 49 17 

jeanette@diaconienoord.org

 

Samen met de Protestantse Diaconie, de PKN kerken in Noord en Hoop voor Noord werken we onder de vlag van Diaconie Noord. 

Inschrijven Nieuwsbrief
Verzenden

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)Delen op Pinterest

hartvoornoord.nl