Grenzen

Net als de themamail van januari en maart, gaat deze themamail over grenzen. "Grenzen en emoties" is deze keer het onderwerp. Via onderstaande knop lees je de vorige themamails.

 
themamails januari en maart

Deel 3: Grenzen en emoties

In je lichaam is van alles te voelen. Angst kun je voelen in je buik, verdriet kun je voelen als pijn in je hart. En wat is eigenlijk die spanning in je onderrug of die pijn in je schouder?

Soms voel je zoveel dat je er door overspoeld wordt. Het lijkt onbegrensd. Daar kijken we deze keer naar.

Als twee mensen bij elkaar zijn, gebeurt er automatisch iets. De ene mens checkt onbewust hoe veilig, okay en gespannen de andere mens is. Dat gebeurt in het zenuwstelsel, denk daarbij niet alleen aan je hersenen in je hoofd, maar zeker ook aan dat hele netwerk van zenuwen in je (onder)buik.

Praktijkvoorbeeldje

Je hebt morgen een bespreking waar je een beetje tegenop ziet, je bent vandaag eigenlijk net te laat van werk weggegaan en staat nog snel te koken voor je vanavond naar sporten gaat. Juist dán zitten de kinderen ruzie te maken, komen rennend de keuken binnen en valt een glas drinken om.

"Doe dan ook even rustig!" roep je. Tja.

Zelf zal ik denk ik nooit vergeten hoe ik van de overkant van de straat naar onze dochter riep: "HOU OP MET GILLEN!" Een andere moeder fietste voorbij en hoefde alleen maar naar mij te knipogen.

Onrust is besmettelijk.

 

Als we onrust kunnen zaaien, kunnen we ook rust zaaien.

Rust zaaien is misschien moeilijker dan onrust zaaien, maar het kan wel!

Hoe?!

Dat is de onderzoeksvraag voor jezelf.

Hoe creëer jij rust voor jezelf?

Waarvan merk je dat je kalmeert?

Is het fietsen in de zon, lopen langs water, doodles tekenen tijdens een gesprek, eerder opstaan, later opstaan...

Als je rust wil voor de mensen om je heen, is dat echt het beste begin. Vergroot de momenten dat je rust hebt voor jezelf!

 

Om te begrenzen:

Waar voel ik het eigenlijk &

Van wie is het?

 

Een andere onderzoeksvraag om mee te nemen kan zijn: "Wat voel ik eigenlijk?" en "Van wie is dit?"

 

Wat mij helpt bij spanning, is even te gaan zitten en te voelen. "Okay, ik voel spanning. Waar eigenlijk? Wat voel ik nou? Maak ik me zenuwachtig? Voel ik me verdrietig? Ben ik angstig? Heb ik teveel om aan te denken? Is dit spanning van mezelf of maak ik me druk om iemand anders? Heb ik onbewust de spanning voor de toets van zoon overgenomen? Of de onrust van iemand die in de praktijk kwam?

En dan is de belangrijkste stap om te blijven bij de vraag: "Waar zit het in m'n lichaam?!" Dat denkende hoofd stapt altijd graag in, maar daarmee los je het niet altijd op. Focus er even op en probeer te begrijpen wat je lichaam je vertelt. Meestal wordt spanning daar anders van en komt het in beweging. Soms voel je op die manier beter wat er aan de hand is. Soms valt het kwartje dan. En daar haakt je denkende brein weer op aan. Bottom-up werken noemen we dat. Vanuit je lichaam het lijntje naar je brein maken. Verbinding met je lichaam houden, bij onrust in je hoofd.

 

Verbinding met je lichaam houden, bij onrust in je hoofd. En je lichaam inzetten als manier om je onbegrensd voelende brein weer te verankeren.

 

Ik wens je de rust toe die dat kan opleveren.

 

Warme groet

Mieke 

06-42241346

Contact met Soepel Leren
Tien keer per jaar de themamail in je mailbox? Schrijf je hier in. Geen rommel en reclame maar wat informatie en uitleg waar je misschien wat aan hebt.
Inschrijven

Ken jij nog iemand die deze mails ook wel zou willen krijgen? Doorsturen mag altijd :)

06-42241346

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)

Lees meer op de website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer