Beperkt aantal extra leden toegelaten

Tijdens de afgelopen maanden is gebleken dat er meer groente van ons land komt dan we op voorhand verwacht hadden. Zoals als eerder vermeld gaan we ons teeltplan voor komend seizoen zodanig aanpassen dat de hoeveelheid groente beter afgestemd is met het aantal monden.

 

We hebben daarnaast besloten om het maximale aantal monden dat lid kan zijn van Harteveldt te verhogen van 300 naar 320. Daardoor zijn er de afgelopen weken een aantal nieuwe leden (vanaf de wachtlijst) kunnen toetreden.

 

We willen de nieuwe leden via deze weg nogmaals hartelijk welkom heten bij Harteveldt!

Jong geleerd…….

Hoe groeit ons eten en waar komt het vandaan, we vinden het zo belangrijk dat we dit kunnen meegeven aan kinderen. De hulp van kinderen op het land of bij de distributie kan daar al een steentje aan bijdragen. Toch is die hulp niet helemaal zonder risico, voor de kinderen niet, voor (groot)ouders niet en voor andere leden die meehelpen ook niet.

 

Dit is ook de reden dat het bestuur heeft besloten dat (klein)kinderen van leden mogen helpen op het land en bij de distributie onder de volgende voorwaarden.

 

Op het land:

Werken zonder materialen: (klein)kinderen vanaf 6 jaar.

Werken met materialen: (klein)kinderen vanaf 12 jaar.

In beide gevallen onder toezicht en verantwoordelijkheid van (groot)ouders.

Mocht onze tuinder het onverantwoord vinden, heeft hij de uiteindelijke beslissing over de hulp van kinderen op het land.

 

Bij de distributie:

(klein)kinderen vanaf 12 jaar.

Onder toezicht en verantwoordelijkheid van (groot)ouders.

Mochten er onveilige situaties ontstaan, bijv. bij slechte weersomstandigheden, dan kan het aanspreekpunt distributie beslissen om geen hulp van (klein)kinderen in te zetten.

 

Dat onze jonge (gezins)leden meehelpen is absoluut leuk, maar laten we het veilig houden voor iedereen!

Workshop Fermenteren

Er is veel interesse in de workshops fermenteren. Beide workshops (vrijdag 11 en zaterdag 12 november) gaan dan ook zeker door. Er zijn nog enkele plekken vrij. Ook interesse om meer te leren over wat er allemaal kan met onze groenten? Schrijf je dan snel in!

 

Meer info vind je in de flyer. Bij vragen mail gerust naar Veldtkeuken@harteveldt.nl

Uitlevering zaterdag 15 oktober (10.30u-12.15u)

Op ons marktplekje in Munstergeleen.

 

Lidnummers 1 t/m 51:

10.30u-11.15u

 

Lidnummers 51 t/m 100:

11.15u-11.45u

 

Lidnummers 101 en verder: 

11.45u-12.15u

 

Wat?

Van het land: spinazie, snijbiet , pompoen, div. sla.

Beperkt: broccoli, venkel, courgette (alles onder voorbehoud).

Van de Waog: bio aardappel ‘Twister’

Waar? 

Raadhuisplein Munstergeleen

Onthouden? 

Je lidnummer en aantal monden dat je afneemt

Hoeveel?

Kijk op het bord bij de kraam

Meenemen?

Grote tassen of kratten

Verkoop producten Plök

Komende zaterdag 15 oktober starten onze buren van Plök weer met de verkoop van nieuw seizoen '22 appelsap, maar ook met verschillende kersen- en pruimenjams, met 3 typen krieken. De verkoop vindt plaats bij de poort van boomgaard Lintjesweg, gelijktijdig met onze uitlevering en vlakbij onze uitleverlocatie in Munstergeleen. Een mooie combinatie dus!

 

Voor meer informatie volg de link naar de flyer.

De Veldtkeuken

 

De grote verrassing van deze week: laurier

Eén van onze leden, Jacqueline, heeft afgelopen week haar laurierboom (biologisch en eetbaar) gesnoeid en maakt ons allemaal blij met laurier. Laurier is zowel vers als gedroogd te gebruiken als smaakmaker in soepen, sauzen, stoof- en stamppotten. Eén of twee blaadjes erbij geeft een bitterzoet aroma aan wortel, zuurkool, rijstschotels, ragout en stoofpotten. Zelfs bij de bereiding van cake en rijstpudding mag je gerust een blaadje meekoken in de melk. De blaadjes zijn in principe eetbaar, maar door het taaie leerachtige blad is dat niet aan te raden. Meekoken, drogen en vermalen, of als thee is het het beste bruikbaar.

 

Aan laurier worden ook nog vele heilzame eigenschappen toegekend. Het zou goed zijn tegen bovenste luchtweginfecties/griep, tandpijn, aften, sinusitis, keelpijn en bronchitis. Ook zou het vochtafdrijvend zijn, de eetlust opwekken en de spijsvertering bevorderen. Het toevoegen van laurierblaadjes maakt peulvruchten veel beter verteerbaar en geeft minder gasvorming in de darmen. Ook hebben we gelezen, dat dagelijkse consumptie van laurierthee een positieve invloed heeft op cholesterol, bloedsuiker en je stemming. Reden genoeg dus om dankbaar te genieten van deze gulle gift!

 

Nog een kleine tip: kreukel de laurierblaadjes voordat je ze toevoegt aan je gerecht. Hierdoor komt het aroma nóg beter vrij en kun je zuiniger omgaan met je voorraad.

 

Kopje laurierthee?

Doe 3 tot 4 gedroogde blaadjes laurier in een beker en giet hier kokend water op. Laat het 5 tot 10 minuten trekken en drink het daarna langzaam op. Voor een sterkere thee: doe 2-3 dl water in een pannetje en voeg 2-3 blaadjes laurier toe. Breng het aan de kook en laat het 10-15 minuten zachtjes koken. Verwijder dan de laurierblaadjes en doe de thee in een kopje.

 

Laat het jullie weer smaken deze week!

Groetjes, Viviane en Sandra

Recepten week 41

Herfstig stoofpotje met aardappelpuree (vegetarisch)

Pompoenlasagne met spinazie of snijbiet en salie

Sla met kaki en halloumi

Volg ons op:
Follow on Facebook
Follow on Instagram
info@harteveldt.nl

Bekijk onze website  
This email was created with Wix.‌ Discover More