De Veldtkeuken
De grote verrassing van deze week: laurier
Eén van onze leden, Jacqueline, heeft afgelopen week haar laurierboom (biologisch en eetbaar) gesnoeid en maakt ons allemaal blij met laurier. Laurier is zowel vers als gedroogd te gebruiken als smaakmaker in soepen, sauzen, stoof- en stamppotten. Eén of twee blaadjes erbij geeft een bitterzoet aroma aan wortel, zuurkool, rijstschotels, ragout en stoofpotten. Zelfs bij de bereiding van cake en rijstpudding mag je gerust een blaadje meekoken in de melk. De blaadjes zijn in principe eetbaar, maar door het taaie leerachtige blad is dat niet aan te raden. Meekoken, drogen en vermalen, of als thee is het het beste bruikbaar.
Aan laurier worden ook nog vele heilzame eigenschappen toegekend. Het zou goed zijn tegen bovenste luchtweginfecties/griep, tandpijn, aften, sinusitis, keelpijn en bronchitis. Ook zou het vochtafdrijvend zijn, de eetlust opwekken en de spijsvertering bevorderen. Het toevoegen van laurierblaadjes maakt peulvruchten veel beter verteerbaar en geeft minder gasvorming in de darmen. Ook hebben we gelezen, dat dagelijkse consumptie van laurierthee een positieve invloed heeft op cholesterol, bloedsuiker en je stemming. Reden genoeg dus om dankbaar te genieten van deze gulle gift!
Nog een kleine tip: kreukel de laurierblaadjes voordat je ze toevoegt aan je gerecht. Hierdoor komt het aroma nóg beter vrij en kun je zuiniger omgaan met je voorraad.
Kopje laurierthee?
Doe 3 tot 4 gedroogde blaadjes laurier in een beker en giet hier kokend water op. Laat het 5 tot 10 minuten trekken en drink het daarna langzaam op. Voor een sterkere thee: doe 2-3 dl water in een pannetje en voeg 2-3 blaadjes laurier toe. Breng het aan de kook en laat het 10-15 minuten zachtjes koken. Verwijder dan de laurierblaadjes en doe de thee in een kopje.
Laat het jullie weer smaken deze week!
Groetjes, Viviane en Sandra