S P E C I A L E   E D I T I E

 

Onderzoek naar duurzaamheidsimpacts voedselbossen

 

Deze speciale editie van onze nieuwsbrief is gewijd aan het topsectorenonderzoek 'Wetenschappelijke Bodemvorming onder de Voedselbosbouw'

Isabelle van der Zanden in Voedselbos Eemvallei Zuid - foto: Ciska Veen

Sinds het najaar van 2020 werken elf consortiumpartners samen aan het topsectorenonderzoek Wetenschappelijke Bodemvorming onder de Voedselbosbouw. Dit project is mede voortgekomen uit de onderzoeksagenda van de Green Deal Voedselbossen en heeft tot doel om wetenschappelijke inzichten te genereren in de duurzaamheidsimpacts van voedselbossen. We doen onderzoek naar de effecten van voedselbossen op het verdienvermogen, klimaatmitigatie, biodiversiteit, bodemkwaliteit en de ecologische veerkracht. 

 

Eerste bijeenkomst klankbordgroep

Op donderdag 27 mei was de eerste digitale bijeenkomst van de klankbordgroep, die bestaat uit professionals uit wetenschap, werkveld en beleid. De betrokken onderzoekers en coördinatoren presenteerden hun onderzoeksplannen, -methoden en -uitdagingen voor de komende vier jaar. Als initiatiefnemer zal Stichting Voedselbosbouw in haar nieuwsbrief regelmatig aandacht besteden aan de voortgang van het onderzoeksproject. Naar aanleiding van de eerste klankborgroepbijeenkomst is deze speciale editie van onze nieuwsbrief geheel gewijd aan de eerste stappen op weg naar een stevige wetenschappelijke bodemvorming onder de voedselbosbouw voor drie relevante thema’s:

1) Klimaat en ondergrondse biodiversiteit

Een voedselbos laten groeien op voormalige landbouwgrond betekent een volledige systeemverandering. Daarom is het cruciaal om ook de eventuele effecten op verschillende ecosysteemdiensten integraal te onderzoeken voor zowel de bovengrond als de ondergrond. Het onderzoek zal zich richten op de impacts van voedselbossen op klimaat en biodiversiteit in de bodem. Wij willen onderzoeken hoe bodembiodiversiteit en het functioneren van het bodemleven zich ontwikkelen in voedselbossystemen. We kijken naar gewasproductie, koolstofopslag en biodiversiteit. Lees meer.

2) Bovengrondse biodiversiteit

Mogelijk kunnen voedselbossen een rol spelen om de afname van biodiversiteit in agrarisch gebied te keren. Om deze mogelijke rol van voedselbossen te onderzoeken, zullen we de biodiversiteit in nieuwe voedselbossen systematisch monitoren. Daarmee kunnen we inzichtelijk maken welke soorten zich tijdens de ontwikkeling van een voedselbos kunnen vestigen of juist verdwijnen. We gebruiken gestandaardiseerde protocollen voor de monitoring van soortgroepen planten, insecten, vogels en zoogdieren. Onze monitoring gaat door na de onderzoeksperiode van vier jaar, zodat het op den duur mogelijk wordt om lange-termijntrends te onderscheiden voor de onderzochte soortgroepen. Lees meer.

3) Verdienvermogen

Om voedselbossen tot een succes te maken, is het van belang om wetenschappelijk verantwoorde inzichten te genereren in hun verdienvermogen. We meten en analyseren de reële en potentiële effecten op het verdienvermogen. Op basis van het bestaande Canvas-model ontwikkelen we een rekentool, die we steeds verder zullen uitbreiden met relevante factoren. Naast de factor winstgevendheid zal de tool binnenkort ook ecosysteemdiensten kunnen meewegen. Daarna proberen we factoren in het rekenmodel te verwerken die een indruk geven van de sociale impacts van een voedselbos. Lees meer. 

 

Meer informatie

Bekijk onze projectwebsite voor meer informatie.

www.voedselbosbouw.org
06-48976095

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)

stichting@voedselbosbouw.org  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer