30 september '21

Standpunt Centaur Federation:

KWALITEIT BETAALT ZICHZELF TERUG.

Met enige verbijstering vernamen we de veranderingen die op til zijn omtrent de toekenning van steun aan ondernemingen en individuen via KMO portefeuille en het Vlaams opleidingsverlof. We stellen vast dat er systematisch gesnoeid wordt in alles wat met welzijn en weerbaarheid van mensen te maken heeft.

 

Als beroepsvereniging vinden we het onze plicht om te reageren tegen de gevolgen van een blinde ronde van besparingen, en om uit te nodigen tot een waardige en waardevolle dialoog.

 

In het uitgebreide statement dat te vinden is op www.centaur-federation.be geven wij onze argumenten waarom wij vinden dat het anders moet en ook anders kan. Samengevat vind je ze hier terug:

 

  • Wij stellen vast hoe het welzijn, de persoonlijke stabiliteit en de professionele belastbaarheid van mensen in de verkeerde richting evolueert, en willen dit een halt toeroepen
  • Wij staan als beroepsvereniging 100% achter principes van kwaliteitsborging en wetenschappelijke onderbouwing, en bieden daarin een optie om de echte professionals te identificeren en te ondersteunen.
  • Wij geloven niet in het “gefragmenteerd” mensbeeld en zorgsysteem dat de overheid schijnbaar voorop stelt, en bepleiten een systemische en holistische benadering als het aankomt op het sterker maken van mensen.
  • Wij stellen vragen bij het soort van leiderschap dat mensen niet alleen reduceert tot economische entiteiten, maar dat bovendien via negatief voorbeeldgedrag de fundamentele waarden uit onze samenleving laat verschrompelen, waar respect plaats moet ruimen voor angst.
  • Zorgzaam omgaan met mensen en middelen levert organisaties en samenlevingen minstens evenveel toegevoegde waarde als pure winst en shareholder value. Dat houdt tegelijk in dat preventie besparend werkt. Niet dat erop bespaard moet worden.
  • Het streven naar specialisatie en efficiëntie leidt niet tot een hoger rendement van de ingezette middelen. In de bedrijfswereld is dit algemeen gekend. In de zorgsector is dat vandaag nog niet zo ver doorgedrongen.

 

Vandaar dat wij de hand uitsteken om in dialoog mee oplossingen voor te stellen die betere resultaten zullen halen dan een ongenuanceerde besparingsronde.

 

Want kwaliteit is een investering, geen kost. Kwaliteit betaalt zich altijd terug!

 

In de komende weken zal Centaur Federation dit standpunt verspreiden bij verschillende betrokken partijen, gaan we dit doorsturen naar de bevoegde Vlaamse ministeries en zullen dit ondersteunen met een persbericht.

 

Heb je als lid of sympathisant van Centaur Federation hier nog opmerkingen of bedenkingen rond of ideeën hoe dit verder kan verspreid worden dan horen wij dit graag! Stuur en berichtje naar info@centaur-federation.be

 

Alvast bedankt!

 

Centaur Federation.

 

 

 

 

 

Het uitgebreide standpunt van
Centaur Federation kan
je downloaden via onderstaande knop

 
Klik hier

Nieuwe datum!

Zaterdag 6 november '21

OVERLEVING IN DE INNERLIJKE KUDDE

 

WORKSHOP met Drs. Martine Huuman
O
ver Trauma. Verwonding. Ingrijpende gebeurtenissen.
& Paarden als heelmeesters voor deze grootse innerlijke processen.

“Het gaat niet om het trauma,
het gaat om de innerlijke schade als gevolg van trauma”

 

(Dr. Franz Ruppert Psychotherapeut, Docent aan de Universiteit van München en ontwikkelaar van de IopT[1] benadering.).

 

De impact van een traumatische gebeurtenis uit zich een leven lang. Vaker onbewust dan bewust. Het vraagt om insluiting. Innerlijke Trauma gaat over onveiligheid, ernstige grensoverschrijding. Ontstaan op een plek of in een situatie waarin wij niet meer bij onze hulpbronnen konden. Daar hebben we delen van onszelf afgesplitst om te kunnen overleven.

 

Traumatische gebeurtenissen activeren ons overlevingsmechanisme. Het klinkt tegenstrijdig, maar trauma laat zich vooral niet zien. Het is de overleving die zich toont. Paarden resoneren hier sterk op. Zij signaleren trauma, overleving en de gezonde delen van cliënten (én begeleider).

 

Paarden blijven dit tonen, totdat het erkend wordt.

 

Ze tonen waar onveiligheid én veiligheid ervaren wordt. Ze resoneren op overlevingsdynamieken, tonen wanneer triggers iets van binnen veranderen. Zowel bij de cliënt als bij ons begeleiders. De impact van trauma gaat om leven en dood en kan in het hier-en-nu worden getriggerd, ook door ons begeleiders. Dit herkennen is essentieel wanneer paarden ingezet worden ter ondersteuning van cliënten.

 

Onveiligheid vraagt als eerste om veiligheid. Veiligheid in contact, plek en situatie en hoe dit zo optimaal mogelijk kan worden gerealiseerd.

 

Trauma te Paard richt zich voornamelijk op het herkennen van onveiligheid en veiligheid. Welke dynamieken tonen zich? Hoe herken je deze dynamieken? Bij je client, jezelf en de paarden? Een workshop waarbij ervaren, praktische tools en eye-openers elkaar afwisselen.

 

Vragen die langskomen tijdens de workshop.

 

  • Hoe draag je zorg voor deze prachtige gevoelige dieren, wanneer zij tijdens sessies onze extra ogen en oren zijn?
  • Hoe draag je zorg voor jezelf?
  • Hoe herken je her-traumatisering bij cliënten?
     

 

[1] Identiteitsgerichte Psychotrauma Therapie

Drs. Martine Huurman

 

Is trauma begeleider, rouw- en verlies therapeut, gastdocent, trainer, supervisor bij de mastercourse 'Trauma', neurolinguïst, ontwikkelaar van o.a. 'Trauma te Paard' en 'Overleving van de Innerlijke Kudde'.

 

In deze workshop combineert ze praktische activiteiten met verschillende theoretische achtergronden van o.a.

 

Peter Levine, Stephen Porges, Bessel van der Kolck, Vivian Brougthon, Franz Ruppert, Sharon Wilsie, Gwen Timmer, Gabor Maté, …

6 november '21 PRAKTISCH

Ja, ik schrijf mij in voor deze workshop.

CENTAUR LEESTIP

 

HELP MIJN JUF IS EEN PAARD !

 

Het versterken van executieve functies door ervaringsleren met paarden.

 

Paulien Rutgers.

 

Uitgegeven bij
B.V. Uitgeverij SWP Amsterdam, 2017)

 

Voor wie op zoek is naar de theoretische onderbouw én best practices bij het ondersteunend met werken met paarden. 

 

Paulien (Lid van Centaur Federation) slaagt erin om de lezer van begin tot eind te boeien door de logische opbouw van haar werk, waarbij je na het lezen een stevige bagage hebt  in het begrijpen van executieve functies en hun relaties tot (ervarings)leren én de rol die het paard daarbij speelt. 
De mooi uitgewerkte voorbeelden, illustraties alsook de mogelijkheid om QR codes in te scannen tijdens het lezen zorgen voor een aangename afwisseling.

 

De conclusie dat mensen in dit werkveld niet alleen opgeleid moeten zijn in het eigen vakgebied en kennis moeten hebben van de probleemgebieden van hun cliënten, maar ook moeten zijn opgeleid in het trainen van en omgaan met dieren,  maakt het boek compleet. Bovendien heeft zij de nodige aandacht voor de ethische kant van het werken met paarden, een must in dit vak!

 

Een aanrader voor wie met kinderen werkt!

 

Fabienne Verhaeghe

 

👉 Warme oproep !

 

Heb jij ook een interessant boek, een waardevol artikel of een interessante video gezien die waardevol is om te delen?

 

We ontvangen graag jullie tips en een korte recensie waarom dit voor jou meer dan de moeite waard is om te delen met collega's. Dit kan door een mailtje te sturen naar info@centaur-federation.be

 

Alvast bedankt!

Lidmaatschap 2021

 

Als lid van Centaur krijg je:

  • Voorrang en ledenkorting op de activiteiten van Centaur.
  • De kans om deel te nemen aan de Centaur Intervisies (3x per jaar).
  • 10x per jaar via mail een nieuwsbrief toegestuurd.

 

Voorwaarden:

  • Het Centaur Charter onderschrijven.
  • Een jaarbijdrage van € 65,00 betalen.
  • Of kies je voor het Erkend Lidmaatschap ?

 

Meer info vind je op:

www.centaur-federation.be
Veldstraat 42, 9420 Burst
0032 474 84 16 38

Delen op social media

Delen op Facebook

Bekijk mijn website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer