De Veldtkeuken
Groente in de spotlight: Yacón
Yacón is ook wel gekend als 'appelwortel', 'grondappel' of 'diabetes-kartoffel'. De yacón is een knolsoort die oorspronkelijk uit Peru komt. De oude Inca's waren al overtuigd van de overheerlijke frisse smaak en van het positieve effect op hun gezondheid. Sindsdien is de yacón in allerlei vormen (vers, siroop, poeder, capsules) te vinden in veel Zuid-Amerikaanse landen. Yacón is geliefd vanwege de frisse zoete smaak en toepasbaarheid in veel gerechten.
De plant groeit ook zeer goed onder Noord-Europese omstandigheden, vergt nauwelijks onderhoud, is vrij van ziekten en plagen en gedijt op iedere grondsoort.
Bewaren
Je kan yacón lang bewaren (ongeschild) in een vorstvrije, maar koele en donkere omgeving. Een onverwarmde garage is prima, maar ook een tuinhuisje kan uitstekend dienstdoen. Je kan ze ook inkuilen. Bewaar ze liever niet lang binnenshuis, dan drogen ze snel uit.
Eenmaal geschild oxideert yacón snel, het is normaal dat het vlees grijs kleurt bij blootstelling aan lucht. Een beetje citroensap kan dit proces voorkomen.
Gezondheid
De knollen van de yacón zijn zeer gezond. Ze bevatten veel inuline. Dit is een vorm van suiker die niet door ons lichaam verteerd wordt, maar wel een zeer goede invloed heeft op de darmflora. Ze zijn ook rijk aan kalium en antioxidanten, bevatten weinig calorieën en bevorderen een goede spijsvertering.
Bereiding
Yacón is een flexibel ingrediënt, het kan zowel zoet als zuur zijn afhankelijk van de rijpheid, dit maakt het makkelijk te combineren met andere ingrediënten. Deze appelwortel kan rauw gegeten (geschild) worden in frisse salades en knapperige rauwe snacks omwille van de lekkere 'bite'. Verhitting van de yacón d.m.v. bakken, frituren, stoven, ... maakt de knol nog zoeter. Zo kan in allerlei soorten appelgebak (taart, flappen, beignets) de appel vervangen worden door yacón. Zonder verder toevoeging van suiker ontstaat er een heerlijk zoet caloriearm gebak. Ook leent de knol zich goed om er chips van te maken. Je kunt bijvoorbeeld ook kleine stukjes yacón meebakken in pannenkoeken of wafels. Of snijd de yacón in dunne frietjes en roerbak in een wok met wat kurkuma en mosterdzaad. Breng op smaak met peper en zout en blus eventueel af met een klein scheutje rijstazijn.
Probeer eens onderstaande waldorfsalade, soep of maak er ‘appel’moes van yacón, lekker in de yoghurt, op de havermout of in gebak. Uien over? We delen ook enkele recepten met uien deze week.
Hartelijke groet uit de Veldtkeuken,
Monique en Aniek