"הַבְּשׂוֹרָה"

ניוזלטר מאת יסכה הרני 

ט' בשבט תש"פ

04/2/2020

הגיגים מעורבבים עם לחם ודגים,
בסיכומו של קורס ההתמחות בנצרות

לפני שבוע הסתיים קורס ההתמחות בנצרות למורי דרך. פרוייקט שרק מנהליו (ראשת התכנית – כלומר אני, רכזת ההתמחות –מרווה בלוקה בהווה ומימי שחם בעבר ומוסד יד בן צבי) ומשתתפיו יודעים עד כמה הוא אינטנסיבי...  זו השנה ה- 14 שקורס התמחות זה מתמלא במורי דרך, אשר מוותרים על שכר הדרכה פוטנציאלי (של שלושה שבועות!), משלמים לא מעט וחובשים באדיקות את ספסל הלימודים מדי יום משעה 9 ועד 6 בערב.

פעם אחר פעם אני מתפעלת מהרצינות והאחריות, הסקרנות והמחויבות אשר מאפיינים את הקהל שנרשם להתמחות זאת. אמת, מתוך  עשרת אלפים מורי הדרך, זו קבוצה קטנה... אבל אני בוחרת לראות את חצי הכוס המלאה: זו נבחרת של מורי דרך הנחושים להיות מדויקים, טובים, ומדריכים משמעותיים.

לכל אחד ואחד מהמשתתפים מגיע מבחינתי צל"ש: אלו שיש להם ילדים קטנים בבית ובכל זאת חוזרים מדי יום הרבה אחרי החשיכה, אלו שהגיעו מהצפון הרחוק או מהדרום, אלו שהם חובשי כיפה ושמעו מבוקר עד ערב על ישוע כמשיח, אלו בעלי הידע הרב אשר ויתרו על הָאֶגוֹ וישבו ללמוד בפתיחות, ובמיוחד אציין את הנוצרים שלמדו בקורס! יהודי משיחי, אורתודוכסית, פרוטסטנטית, זוג קתולים ... אלה נרשמו לקורס המנוהל ע"י יהודיה, במוסד יד בן צבי, לשמוע על דתם שלהם...  אני חשה הערכה עצומה כלפיהם. וענווה. 

הרצון שלי לחלוק ידע ולהעניק, הוא תוצאה של רצונם של מורי דרך אלו להעניק יותר למטיילים שלהם. להיות טובים יותר למודרכיהם. רצון זה התחבר לי לתוכן של דרשה שנאמרה באותו שבוע אחרון של ההתמחות ועל כך להלן

דרשתו של ארכיבישוף פיירבטיסטה
על נס הלחם והדגים ועל נתינה:

במקביל לשבוע האחרון של הקורס, התקיים שבוע התפילה המשותף לקהילות הנוצריות. מסורת זו החלה כבר ב - 1908, ביוזמתו של פול ווטסון, כהן דת אפיסקופלי. עם חלוף השנים המסורת התמסדה, ומתקיימת מדי שנה למשך שמונה ימים בכנסיות השונות, בנוכחות מאמינים מהעדות השונות יחדיו! תוכלו לקרוא בהרחבה על המקורות ועל התכנים של שבוע התפילה המשותף בערך

 
Week of Prayer for Christian Unity

באחד מימי התפילה המשותפת, היה זה היושב על כס הפטריארך של ירושלים, ארכיבישוף פיירבטיסטה, אשר אמר בדרשתו מילים שדיברו אלי.  הוא התייחס לנס הלחם והדגים, אבל האיר משהו שנוגע לתלמידים ולא על המאסטר... 

 

הנה הטקסט על פי מרקוס ו': 

 

הֵם הִפְלִיגוּ מִשָּׁם בַּסִּירָה אֶל מָקוֹם שׁוֹמֵם לְבַדָּם. רַבִּים רָאוּ אֶת יֵשׁוּעַ וְהַשְּׁלִיחִים יוֹצְאִים וְהִכִּירוּ אוֹתָם, וּמִכָּל הֶעָרִים רָצוּ לְשָׁם בָּרֶגֶל וְהִקְדִּימוּ אוֹתָם. 34 כְּשֶׁיָּצָא יֵשׁוּעַ וְרָאָה הָמוֹן רַב נִכְמְרוּ רַחֲמָיו עֲלֵיהֶם, כִּי הָיוּ כַּצֹּאן אֲשֶׁר אֵין לָהֶם רוֹעֶה. הוּא הֵחֵל לְלַמֵּד אוֹתָם דְּבָרִים רַבִּים. 35 כְּשֶׁנָּטָה הַיּוֹם לַעֲרֹב נִגְּשׁוּ אֵלָיו תַּלְמִידָיו וְאָמְרוּ: "הַמָּקוֹם שׁוֹמֵם וְהַשָּׁעָה כְּבָר מְאֻחֶרֶת. 36 שְׁלַח אוֹתָם שֶׁיֵּלְכוּ אֶל הָעֲיָרוֹת וְהַכְּפָרִים מִסָּבִיב וְיִקְנוּ לָהֶם לֶאֱכֹל." 37 הֵשִׁיב וְאָמַר לָהֶם: "תְּנוּ לָהֶם אַתֶּם לֶאֱכֹל." שָׁאֲלוּ אוֹתוֹ: "הַאִם נֵלֵךְ וְנִקְנֶה לֶחֶם בְּמָאתַיִם דִּינָר וְנִתֵּן לָהֶם לֶאֱכֹל?" 38 אָמַר לָהֶם: "כַּמָּה כִּכְּרוֹת לֶחֶם יֵשׁ לָכֶם? לְכוּ וּרְאוּ." אַחֲרֵי שֶׁבֵּרְרוּ הֵשִׁיבוּ: "חָמֵשׁ, וּשְׁנֵי דָּגִים."

 

39 הוּא צִוָּה עֲלֵיהֶם לְהוֹשִׁיב אֶת כֻּלָּם חֲבוּרָה חֲבוּרָה עַל הַדֶּשֶׁא הַיָּרוֹק, 40 וְהֵם יָשְׁבוּ בִּקְבוּצוֹת שֶׁל מֵאָה וְשֶׁל חֲמִשִּׁים. 41 לָקַח אֶת חֲמֵשׁ כִּכְּרוֹת הַלֶּחֶם וְאֶת שְׁנֵי הַדָּגִים וּלְאַחַר שֶׁנָּשָׂא עֵינָיו הַשָּׁמַיְמָה וּבֵרַךְ, בָּצַע אֶת הַלֶּחֶם וְנָתַן לְתַלְמִידָיו לְהַגִּישׁ לָהֶם, וְגַם אֶת שְׁנֵי הַדָּגִים חִלֵּק לְכֻלָּם. 42 הַכֹּל אָכְלוּ וְשָׂבְעוּ,

 

בדרשתו, ביקש מ"מ הפטריארך לשים לב לאותם אנשים הרצים אחרי ישוע, משתוקקים ללמוד גם במחיר העייפות, החום, החשיכה היורדת, העדר המזון... לא מסופר שהתלוננו או ביקשו לחזור לבתיהם. שואל אם כן, ארכיבישוף פיירבטיסטה את עצמו ואת הנוכחים (ובינהם בישופים נכבדים!): "האם אני, אנחנו, להוטים אנו באותה מידה, כמו אותם 5,000 אנשים שהלכו אחרי ישוע, לוותר על נוחותינו כדי ללמוד,  כדי להאזין לדבר חדש?... או האם אנו קשובים יותר לרצון לחזור הבייתה, להתפנק, להתעצל, לאכול מזון גשמי וקצת פחות מזון רוחני...
איזה סוג של רָעָב מְנַהֵל אותי??" (שאלה טובה בכל שלב ...)

 

בהמשך הדרשה הסביר ההגמון שדאגתם של תלמידי ישוע להמון המותש והרעב הייתה אוטנטית ומוצדקת (פסוקים 35 – 36 ), אך תשובתו של ישוע הייתה מבלבלת: "תְּנוּ לָהֶם אַתֶּם לֶאֱכֹל." 

מה יתנו?? מהמעט שיש להם? 

והתשובה היא: כן! 

 

כראש לקהילה, כנזיר וכמאמין, מסביר פיירבטיסה את הלקח של נס הלחם והדגים:   

 

It is an invitation to become “eucharistic”, that is, people who give, who donate themselves, and whose life is one of continuous praise to God. We are not asked to share our knowledge or our wealth, but our life, which shines God’s work. Sharing the Eucharistic bread requires that there be, at the same time, the availability to make a free gift of oneself.

 

אינני מתרגמת, רק אומר שהמושג eucharistic  הוא נוצרי מאד, ובכל זאת המסר הוא הומני ואוניברסלי:  לקחת משני הדגים וחמשת הלחמים שהיו ברשותם על מנת לתת לזולת, פירושו לחלוק משלך, לתת מעצמך, לנהוג בנדיבות – ואז מתרחש הפלא של נתינה שופעת... 

 

אהבתי את המיקוד הזה, דווקא בסיפור כה מוכר. ומיד השלכתי על חווית הקורס (אגב, לא היה סיכוי לרעוב ביד בן צבי , כי שם עוּגִיּוֹת עַבָּדִי מִתְרַבּוֹת  כל הזמן...):

 

היו לי שלושה שבועות של נתינה שופעת וקבלה שופעת. על כך תודתי הגדולה, ואני כבר מחכה להמשך. אגב הנס ומשמעויותיו – בספטמבר הבא, בסיור מיוחד לאתרים סביב הכנרת לבוגרי ההתמחות, נוכל לשבת על כָּרֵי הַדֶּשֶׁא (שם האכסניה "כרי דשא" - מקורו בטקסט זה), לאכול עוגיות עבדי ולהעמיק בטקסטים.

ואם בשפע עסקינן אז הנה מגוון המלצות:

מפגש יוצא מן הכלל בין יהודים ונוצרים, בין מורי דרך ונזירים על פסח ופסחא! 

 

 יוזמה מקסימה, שתתקיים מחר, ביום רביעי בירושלים - באקול ביבליק. הנה הפרטים לרישום:

 
פרטים נוספים באיוונט

בחודש יוני הקרוב (28-18 ביוני), יצא טיול מיוחד לארמניה ולנגורנו קרבאך,
של הארמנולוג יואב לף והמדריך הותיק לארמניה גילעד שדה. הטיול יעסוק הן בהסטוריה הקדומה (נצרות וכו') והן בהכרת המציאות הגיאופוליטית באזור, וכל זה באופן מאוד חווייתי וייחודי, שרק שילוב של גילעד ויואב יכול להוליד - שילוב של ידע הסטורי של יואב והיכרות הדוקה של גילעד עם כפריים בהרי קרבאך. מי שאוהב שטח ומפגשים בלתי אמצעיים עם אנשים וגם צמא לידע, זה הטיול בשבילו.  

 
פרטים נוספים באיוונט

ערב עיון מרתק ב- 17.2: האביב הערבי והשלכותיו על מצב הערבים הנוצרים בארץ הקודש

האירוע בהרשמה ללא תשלום במכון ירושלים למחקרי מדיניות

 
להרשמה

הבשורה על פי פוטין...
דוד גורביץ מתראיין - שווה לקרוא!

 

(עוד פרומו ליום עיון שאערוך בראשית חודש מרץ על הכנסייה הרוסית, נכסיה ומהלכיה! פרטים יפורסמו בשבוע הבא)

 
Button

 הושלם הוידאו של כנס בית לחם !!! מומלץ ביותר

חלק א'

חלק ב'

בעקבות יום העיון אוציא מספר סיורים למורי דרך לבית לחם ובהרשמה יהייה תעדוף לבאי הכנס. הפרסום של הסיורים יופע באתר, למעוניינים, ניתן להשאיר פרטים בלינק המצורף.

הרשמה מוקדמת

למעונינים לקבל עדכונים נוספים
מומלץ להצטרף לקבוצת הווטסאפ
 "מאגר המידע של יסכה הרני" 

בלחיצה כאן מהסמארטפון
___________________להרשמה לניוזלטר____________________
Subscribe

Share on social

Share on FacebookShare on X (Twitter)Share on Pinterest

This email was created with Wix.‌ Discover More