Je huid maakt wat uit!

Je huid is een prachtig deel van ons lichaam, met functies waar je niet altijd aan denkt. Vandaag zetten we de huid eens in het zonnetje. 

Je huid is de grens tussen wat binnen in je is en wat buiten je is. 

Wow, als je het zo bekijkt is dat best bijzonder. Wat voel ik zelf eigenlijk en wat neem ik over van een ander? Wat denk ik met m'n denkhersenen en wat voel ik eigenlijk van binnen? Welke informatie die op me afkomt is echt voor mij bestemd en wil ik binnenlaten en wat kan ik ook van me af laten glijden? 

Met reflexintegratie kun je eraan werken om die grensfunctie van de huid te stimuleren. Door op verschillende manieren aan te raken, heb je even contact met alle verschillende ontvangers in de huid. Je maakt de huid weer wakker en beter in contact met de hersenen. Daardoor voel je ook je grens beter en kun je je meer richten op wat echt van jou is. 

Je huid is ook heel belangrijk in het opvangen van prikkels en het doorsturen van die prikkels naar de hersenen. 

Het kan wel zo zijn dat gevoeligheid van die prikkels niet helemaal goed is afgesteld. De "microfoon" staat te hard of te zacht. In dat geval komen allerlei onbelangrijke prikkels heel stevig binnen en belangrijke prikkels juist niet. 

In de huid zitten ontvangers voor bijv. pijn, druk, jeuk, warmte, kou. Reflexintegratie kent een serie oefeningen om al die ontvangers te stimuleren, waardoor zij het goede signaal doorgeven. Dus druk voor druk en pijn voor pijn. Maar ook: veel pijn bij ernstige schade en weinig pijn als het meevalt. Dat kan heel kalmerend werken bij overprikkeling, onderprikkeling, irritatie op kleding of hooggevoeligheid.

De receptoren komen beter in balans. 

Op basis van aanraking van je huid, stelt je brein vast of je veilig bent. 

Ieder zintuig heeft zijn eigen ontvangstruimte in de hersenen. Als je lichaam té alert is, té waakzaam, té gespannen, is de huid een heel goed zintuig om veiligheid te communiceren naar het brein. Het werkt vaak effectiever dan nog eens zeggen of te denken: "Doe toch rustig".

Een onderdeel van reflexintegratie zet juist daarop in. Van verschillende oefeningen weten we dat de hersenen het als heel veilig ervaren. Tijdens het doen van de oefening merk je meteen het rustgevende effect. Gapen, zuchten, ontspanning in de schouders en gerommel in de maag bijvoorbeeld. Door de oefeningen thuis te herhalen, versterk je dat effect. En het is zo helpend om te merken dat er een ander communicatiekanaal geopend is! Mopperen en zeuren, piekeren en peuren vervangen door warme aanraking, maakt een wereld van verschil. 

Denk bij problemen rond hooggevoeligheid, grenzeloosheid, (over)spanning en onrust, dus eens aan een andere ingang. De huid! Ik help je graag op weg. Naast aanraking door mij, leer ik je ook graag de technieken om het zelf te doen. Dat kan ook prima via beeldbellen als je het fijner vindt om de afstand erin te houden. 

 

Warme groet! Mieke 

Wil je 10 keer per jaar de themamail ontvangen?
Abonneren
06-42241346

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)

Lees meer op de website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer