De Veldtkeuken
Groente in de spotlight: Rode kool
Rode kool is één van de oudste koolsoorten. Het is een smakelijke, maar vooral ook erg gezonde groente. Rode kool groeit in grote en dichte bolronde kroppen. Ondanks de naam is rode kool vaak eerder donkerpaars, met vooral op de buitenste bladeren een blauwige tint. Een echt mooi rode kleur vind je pas na bepaalde bereidingen. De paarsige kleurstof in deze koolsoort verandert namelijk onder invloed van zuur in rood of zelfs roze. Die paarse of rode kleurstof, een anthocyaan, is een antioxidant. Dat is echter niet de enige reden waarom rode kool gezond is. Het is zeer caloriearm, maar bevat wel diverse vitamines, mineralen en sporenelementen in goede hoeveelheden. Zo is het rijk aan vitamines A, C en K. Deze groente is dus prima voor je dagelijkse portie gezondheid!
Schoonmaken
Begin door de buitenste bladeren te verwijderen. Dat moet met alle bladeren die erg stug aanvoelen of lelijk beschadigd zijn. Spoel de bol even af en snijd hem vervolgens in vier of zes parten, afhankelijk van de grootte. Gebruik het beste een fors en scherp mes, dan ben je in één beweging klaar. Je kunt nu heel mooi de harde, stronkachtige stukken aan de onderkant zien zitten. Snijd die ook weg, want de stronk is niet smakelijk. Als je dat gedaan hebt, snijd je de parten in reepjes. Eventueel kun je ze ook schaven; dat is afhankelijk van de verdere bereiding. Kieper dan alle stukjes rode kool in een vergiet en spoel ze goed af.
Let op: de rode kleurstof in deze koolsoort maakt heel gemakkelijk vlekken op je kleding, maar is verrassend moeilijk weg te wassen. Ga dus voorzichtig te werk bij het snijden en draag eventueel een keukenschort.
Bereiden
De klassieke manier om rode kool te maken is met appel, maar het is beslist niet de enige manier om rode kool te bereiden. Je kunt rode kool namelijk koken, stoven, stomen, in de oven klaarmaken, wokken of roerbakken, er soep van maken en hem zelfs rauw in salades verwerken.
Als je de kool mooi rood wilt laten blijven, moet je een scheutje azijn of citroensap mee laten koken. Het zuur zorgt ervoor dat de kleur wordt behouden.
Rode kool combineert verrassend goed met sterke en exotische smaken. Zo werkt het uitstekend samen met gember, steranijs, ketjap en pittige sauzen.
Rode kool slinkt niet erg veel tijdens de bereiding. Reken daarom op circa 250 gram rauwe kool per persoon voor bij de hoofdmaaltijd, of de helft voor een klein bijgerecht. Wil je deze groente (bijna) rauw serveren, dan kun je het beste uitgaan van ongeveer 75 gram per persoon.
Dit is een echte bewaarkool: een niet aangesneden krop blijft zo twee tot zes weken goed. Bewaren gaat het beste op een koele (10 tot 15 graden), donkere plaats, en in een open verpakking. Het is trouwens alsnog aan te raden om deze groente zo snel mogelijk te consumeren, omdat de hoeveelheid vitamines en antioxidanten gedurende de bewaarperiode gestaag terugloopt.
Wil je deze groente langer bewaren, dan kun je rode kool invriezen. De gesneden en schoongemaakte groente eerst even kort blancheren (2 tot 4 minuten), en dan zo snel mogelijk invriezen. Na het invriezen blijft het minimaal een half jaar goed.
Eventueel kun je rode kool ook inmaken. De bite gaat grotendeels verloren, maar de vitamines niet, en je kunt deze groente op die manier vele maanden bewaren.