Voedselbosbouw.org

Masterplan 'Duurzame Schaalsprong Voedselbosbouw' - 

Kick-off Topsectorenonderzoek ‘Wetenschappelijke Bodemvorming onder de Voedselbosbouw’ - Uitstel cursussen vanwege corona

Masterplan 'Duurzame schaalsprong Voedselbosbouw’: blauwdruk voor realisatie minstens 1.000 hectare voedselbossen tegen 2030

 

Voedselbosbouw kan een stevige basis leggen voor de transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem. Zo kan deze  innovatieve teelt bijdragen aan het beperken van de klimaatverandering. Dankzij de natuurinclusieve manier van voedselproductie - zónder het gebruik van (kunst)mest en met behulp van planten en organismen die actieve stikstof uit de atmosfeer fixeren in bodem en biomassa - maken voedselbossen het ook mogelijk het stikstofvraagstuk rond veehouderijen in de buurt van kwetsbare natuurgebieden structureel aan te pakken. Een groeiend areaal voedselbossen betekent bovendien structureel meer capaciteit voor regionale waterberging en een forse verhoging van de biodiversiteit in het hele voedselweb. Ten slotte overstijgt voedselbosbouw de notie van ‘kringlooplandbouw’. Dankzij de natuurlijke successie en het metabolisme van het ecosysteem wordt een voedselbos namelijk steeds productiever en rijker zónder gebruik van externe inputs, zoals (kunst-)mest en bestrijdingsmiddelen. Daarom sluit de aanleg van voedselbossen ook direct aan bij de aanbevelingen van de bosbouwsector voor meer, rijker en multifunctioneel bos.

Rondleiding in Voedselbos Ketelbroek

 

                                                                                                                                                                      

De Nederlandse voedselbosbouw is een pionierende sector, die in Europa een voortrekkersrol vervult. Stichting Voedselbosbouw Nederland heeft in het ‘Masterplan Duurzame Schaalsprong Voedselbosbouw’ uiteengezet hoe als onderdeel van de Green Deal Voedselbossen een schaalsprong in de voedselbouw te realiseren is op Nederlandse landbouwgronden. Doel: het ontwikkelen van projecten op weg naar minimaal 1.000 hectare voedselbos in de Nederlandse landbouw. Samen met boeren en andere partijen met toegang tot landbouwgrond worden projecten opgezet en uitgevoerd rond de aanleg en exploitatie van voedselbossen van minimaal vijf hectare op ‘hun’ landbouwgrond. Op deze manier kunnen de komende jaren op agrarische percelen talrijke hoogwaardige voedselbossen worden gerealiseerd. Voedselbossen die nog vele decennia grote hoeveelheden smakelijk en gezond voedsel kunnen produceren, terwijl ze tegelijkertijd de natuur verrijken. Meer weten? Lees er alles over in het Masterplan.

Kick-off Topsectorenonderzoek ‘Wetenschappelijke Bodemvorming onder de Voedselbosbouw’

 

Hoewel de praktijkervaringen veelbelovend zijn, is er weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar de impact die voedselbossen kunnen hebben in gematigde klimaatzones. Bijdragen aan wetenschappelijke kennisontwikkeling is daarom een belangrijk doel van het onderzoeksproject Wetenschappelijke Bodemvorming onder de Voedselbosbouw dat op donderdag 15 oktober zijn kick-off beleefde. Het project wordt uitgevoerd en ondersteund door tien consortiumpartners als onderdeel van het beleid voor de topsectoren Agri & Food en Tuinbouw en Uitgangsmaterialen. De onderzoekers hebben er zin in: “We gaan dit najaar de eerste bodemmonsters nemen voor een nulmeting in Eemvallei Zuid, het voedselbos in Almere Oosterwold.”

 

Lees het artikel over de kick-off van dit project.

Tijdens de nulmeting voor het Topsectorenonderzoek in Voedselbos Schijndel

Uitstel cursussen vanwege corona 

Vanwege corona zijn alle cursussen tot nader order uitgesteld. We volgen de ontwikkelingen rond corona uiteraard op de voet en bekijken van maand tot maand of we (digitale) cursussen kunnen inplannen. Onder normale omstandigheden zouden in het voorjaar van 2021 weer cursussen van start gaan, maar ook deze planning kan wijzigen als gevolg van de coronamaatregelen. Zodra we hierover meer duidelijkheid hebben, zullen we jullie uiteraard zo snel mogelijk informeren.

 

Wij kunnen ons werk doen mede dankzij financiële ondersteuning van:

www.voedselbosbouw.org
06-48976095

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)

stichting@voedselbosbouw.org  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer