Onko työnantajalla oikeus kieltää tervettä henkilöä tulemasta töihin?
Työnantaja voi yksipuolisesti kieltää työhön saapumisen. Mikäli työnantaja kieltää saapumasta töihin - ”määrää kotiin” - eikä työntekijä voi tehdä töitä kotoa käsin, on työnantajalla palkanmaksuvelvollisuus. Tällainen määräys ei siis vapauta työnantajaa palkanmaksuvelvollisuudesta. Työntekijällä on oikeus samaan palkkaan kuin työssä ollessaan.
Voidaanko työntekijä pakottaa testiin?
Työnantaja ei voi määrätä työntekijöitä koronatestiin.
Onko karanteeniin määrätylle työntekijälle palkanmaksuvelvoite?
Työntekijän sairastuessa virukseen on työnantajalla lähtökohtaisesti normaali sairausajan palkanmaksuvelvollisuus.
Jos työntekijä ei ole itse sairastunut virukseen, mutta hän on eristyksissä tai karanteenissa viranomaisen antamasta määräyksestä, työnantajalla ei lähtökohtaisesti ole palkanmaksuvelvollisuutta. Työnantaja voi toki valita maksaa palkkaa, vaikka velvoitetta ei ole. Tässä tilanteessa työntekijöitä tulee kohdella tasapuolisesti.
Saanko jäädä kotiin tartunnan ehkäisemiseksi?
Et voi jäädä pois töistä ”varmuuden vuoksi”. Voit olla poissa työstä, jos niin sovitaan työnantajan kanssa. Tällöin on samalla syytä sopia palkanmaksusta. Lähtökohta on, että palkanmaksuvelvollisuutta ei ole, jos et tee töitä.
Pyri siis sopimaan etätyöstä - jolloin saat palkkaa työnteosta. Vaikka etätyöstä ei olisi alkuperäisessä työsopimuksessa sovittu, voi työnantajan kanssa neuvotella ja sopia tästä mahdollisuudesta esim. tilapäisesti. Usein se on molempien etu.
Kaikissa tilanteissa pidä huoli, että asia on keskusteltu ja sovittu työnantajan edustajan (esimiehen) kanssa. Sovi asioista mielellään kirjallisesti, tai esim. sähköpostitse. Älä tee omia ratkaisuja olematta ensin yhteydessä työnantajaan - mikäli jäät ilmoittamatta pois työpaikalta, voi se pahimmillaan johtaa työsuhteen purkautuneena pitämiseen.
Työnantajan lomautusoikeus
On selvää, että koronavirus voi aiheuttaa työn vähentymistä. Tällöin työnantajalle voi samalla syntyä oikeus lomauttaa työntekijöitä. Laillinen lomauttaminen tai jopa irtisanominen edellyttää kuitenkin työsopimuslain edellytysten täyttymistä.
Lomauttaminen on ensisijaista suhteessa irtisanomiseen, koska työnantajan tulisi valita työntekijän kannalta lievempi, työsuhteen jatkumisen mahdollistava, vaihtoehto.
Entäpä jos lapsi, puoliso tai iäkäs vanhempi sairastuu?
Pakottava perhesyy oikeuttaa palkattomaan poissaoloon työpaikalta.
Puolison tai iäkkään vanhemman hoitamiseksi voi työnantajan kanssa sopia myös etätyöstä (oikeus palkkaan) tai vaikkapa vuosilomapäivien käyttämisestä.
Nuoremman sairaan lapsen hoitamiseksi työntekijällä on oikeus käyttää tilapäistä hoitovapaata. Se on yleensä työ- ja virkaehtosopimusten mukaan yleensä palkallista, tyypillisesti usein neljän ensimmäisen työpäivän ajalta. Jos sinuun sovelletaan jotain työ- tai virkaehtosopimusta, kannattaa tarkistaa tuon kesto siitä.
Miten on työmatkojen laita ja voitko matkustaa ulkomaille?
Työnantaja päättää työmatkustamisesta direktio-oikeuden nojalla (kyse ei tässä kohdin ole kodin ja varsinaisen työpaikan välisestä matkasta vaan muusta työn edellyttämästä matkustamisesta). On selvää, että etäyhteyksien käyttöä suositaan tällä hetkellä ja työmatkustamista rajoitetaan.
Jos työsi normaalisti edellyttäisi matkustamista esim. eri toimipisteisiin tai asiakkaalle, ja työnantajasi on kieltänyt tällaiset matkustamista edellyttävät asiakastapaamiset koronan vuoksi, et voi toimia vastoin nimenomaista työnantajan määräystä. Sinulla on kunkin oikeus palkkaan, koska olet työnantajan käytettävissä työtehtäviisi. Luonnollisesti työmatkojen karsiutuminen vaikuttaa siihen sidoksissa oleviin verovapaisiin korvauksiin (kilometrikorvaukset ja päivärahat).
Työnantajalla ei ole oikeutta rajoittaa omalla ajalla tehtävää matkustamista Suomesta ulkomaille tai kotimaan sisällä. Päätöksen maan sisäisen liikkumisen rajoituksista tekee viranomainen. Tällä hetkellä rajoituksia on annettu Uudellamaalla. Valtioneuvoston mukaan ulkomaille ei pidä matkustaa, eikä se tässä tilanteessa ole juuri edes mahdollista muiden maiden rajoitustoimien johdosta. Myös ulkomailta Suomeen palaavan tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Karanteeniin jäävän työntekijän osalta työnantajalla ei ole palkanmaksuvelvollisuutta.
Voidaanko jo sovittu loma perua työnantajan toimesta tai voinko itse perua lomani?
Jo määrättyä tai sovittua vuosilomaa ei voi perua koronavirustilanteen takia. Työnantajan suorittamaan perumiseen/muuttamiseen tarvitaan työntekijän suostumus.
Jos itse haluaisit siirtää määrätyn lomasi esimerkiksi pitääksesi sen sitten kun saa taas vapaammin matkustaa, se ei onnistu muuta kuin sopimalla työnantajan kanssa tällaisesta järjestelystä. Pelkästään siis lomasuunnitelmien meno pilalle koronan johdosta ei oikeuta siirtämään pidettäväksi aiottua lomaa.
Huomaa kuitenkin, että mikäli sairastut koronaan, se oikeuttaa muun sairastumisen tavoin siirtämään vuosilomaa siten kuin vuosilomalaissa säädetään.
Saadaanko minut määrätä vuosilomalle koronaviruksen takia?
Koronavirus ei oikeuta poikkeamaan vuosilomalaista eikä työ- tai virkaehtosopimuksesta. Sinut voidaan määrätä lomalle niiden osoittamina loma-aikoina ja ilmoitusmenettelyllä.
Tällä hetkellä voidaan määrätä ainoastaan talvilomalle ja 2.5.2020 myös kesälomalle, kun kesälomakausi on alkanut. Työnantajan määrätessä vuosiloman ajankohdan työntekijää tulee kuulla ja lomasta pitää ilmoittaa viimeistään kuukautta ennen loman alkamista, tai mikäli tämä ei ole mahdollista, vähintään kaksi viikkoa aiemmin. Koronavirus ei sellaisenaan oikeuta poikkeuksiin.
Mitä on hätätyö ja saako työnantaja teettää hätätyötä?
Työnantaja saa teettää hätätyötä, jos hätätyön edellytykset täyttyvät. Katso tarkemmin Työsuojeluhallinnon kotisivuilta.
Milloin voin saada Kelan tartuntatautipäivärahaa?
Jos sairastut koronavirukseen, Kela maksaa sairastuneelle koronakaranteenin ja koronaeristyksen ajalta tartuntatautipäivärahaa. Päiväraha korvaa täyden palkan mukaisen ansiomenetyksen. Siltä osin kuin työnantaja maksaa työntekijälle sairausajan palkkaa, tartuntatautipäiväraha maksetaan työnantajalle.
Myös alle 16-vuotiaan lapsen huoltaja on oikeutettu tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei tämän vuoksi voi tehdä työtä. Päivärahassa ei ole omavastuuaikaa ja karanteeniajalta kertyy myös vuosilomaa.Tartuntatautipäivärahan saanti edellyttää, että kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri on määrännyt karanteenin tai eristyksen.
Huomaathan, että työnantajasi tai vaikka lapsesi koulun kehotus kotiin jäämisestä ei oikeuta tartuntatautipäivärahaan. Kela maksaa tartuntatautipäivärahaa myös EU-alueelle, mikäli paikallinen viranomainen on antanut työntekijälle karanteeni- tai eristysmääräyksen.
Voiko työnantaja julkaista tartunnan saaneen nimen?
Työntekijän terveydentilatieto on aina arkaluonteista. Sairastuneen nimeä ei saa julkaista työpaikalla ilman hänen erillistä lupaansa. Työntekijän terveystietoja saavat muutoinkin käsitellä vain ne henkilöt, joiden tehtäviin se kuuluu. Terveystietoja käsittelevät henkilöt ovat vaitiolovelvollisia.
Mistä saan rahaa koronavirustilanteen aikana ja sen tuomista muutoksista johtuen?
Jos teet työtä normaalisti työpaikalla, koronavirus ei luonnollisesti vaikuta palkanmaksuun.
Jos olet sopinut etätyöstä, työnantaja maksaa palkan aivan normaalisti, samoin kuin silloin, jos työnantaja on estänyt työntekijän työnteon, eikä hänelle ole osoittaa työtä.
Jos sinut on lomautettu tai irtisanottu, on sinulla oikeus työttömyyspäivärahaan. Työntekijän on ilmoittauduttava työttömäksi työnhakijaksi ja täytettävä muut työttömyyspäivärahan saamisen edellytykset.
Jos sinulla on todettu koronavirus, olet oikeutettu jo mainittuun tartuntatautipäivärahaan.
Voit joutua olemaan poissa töistä myös muun sairauden tai tapaturman vuoksi. Tällöin sinulla on oikeus normaaleihin lain sekä työ- ja virkaehtosopimuksen mukaisiin palkka- ja sairauspäivärahaetuuksiin.
”Työnteon estyminen” ja työsopimuslain 2 luku 12 §
Työsopimuslain 2 luvun 12 §:n 2 momentin mukaan työntekijällä on oikeus saada palkkansa enintään 14 päivän ajan hänen ollessa estynyt tekemästä työtään työpaikkaa kohdanneen tulipalon, poikkeuksellisen luonnontapahtuman tai muun sen kaltaisen hänestä tai työnantajasta riippumattoman syyn vuoksi.
”Työnteon estymistä” koskeva säännös saattaa tulla sovellettavaksi joillakin työpaikalla. Mitään yksiselitteistä ja yleistä ohjetta ei asiassa voida antaa, koska jokainen tapaus on omanlaisensa. Suurista työnantajaliitoista ainakin KT on esimerkiksi antanut oman tulkintaohjeensa asiassa.