Contact maken bij driftbuien, hoe doe je dat?

Kinderen hebben verbinding nodig met hun ouders en (of) andere volwassenen. Maar hoe doe je dat als een kind krijsend op de grond ligt en jullie de deur uit moeten om naar school te gaan?

Verbinding, daarover gaat deze themamail.

Verbinding maken met mensen (kinderen zijn ook mensen) die enorm boos of bang zijn, is niet eenvoudig. Dat is best vervelend, want eigenlijk is verbinding maken met iemand die zelf niet zo boos is, de beste oplossing om uit je boosheid te komen.

Als er sterke boosheid of sterke angst zit in het stuk van je brein waar emoties werken, overschaduwt dat eigenlijk het deel van je hersenen waar gesproken taal verwerkt wordt. Taal en tekst komen dan dus helemaal niet aan.

Later, als de boosheid weer gezakt is, kun je wel praten over wat er gebeurd is, maar dat heeft vaak helaas weinig invloed op de boosheid in het emotionele brein en de volgende keer heb je weer hetzelfde cirkeltje.

 

Met zachte aanraking tussen de buien door, kun je dit cirkeltje wel doorbreken.

En dat is heel hoopvol.

 

Het is voor kinderen enorm belangrijk dat er voor ze gezorgd wordt. Sommige kinderen denken dat ze alles zelf kunnen, of beter kunnen, maar in de praktijk is het heel stressvol om je als kind zelf te moeten redden. Natuurlijk kunnen kinderen naarmate ze ouder worden steeds meer zelf, maar ook als je 15 bent is het essentieel dat je ouders hebt om op terug te vallen.

Voor het hebben van een goede band met je kind(eren), kan zachte aanraking heel helpend zijn. Het is een goede, sterke manier van contact hebben, die de basis verstevigt om er vervolgens zelf op uit te gaan.

Reflexintegratie kent verschillende oefeningen waarbij dat aanraken volgens structuren gebeurt. Dat geeft handvatten waardoor het voor kind én ouder heel prettig gaat en de aanraking ook nog heel effectief is.

Deze oefeningen zetten we in tussen de buien door. Omdat het tijdens een driftbui niet lukt. Door de oefeningen wordt de verbinding tussen de volwassene en het kind steviger, zakt onrust in het kind en groeit een gevoel van veiligheid. Daardoor worden de buien minder frequent, minder heftig en herstelt een kind sneller. En als volwassene sta je minder machteloos, kun je zelf beter reageren op de buien en kan je kind daardoor sneller de verbinding weer herstellen.

Dit is de uitleg in een notendop. Natuurlijk zijn mensen allemaal verschillend en kan het voor jullie anders zijn. Ik kijk graag met je mee hoe dat voor jullie is en werkt.

Er is een leuke toevoeging aan de wandeldriedaagse, namelijk herberg Be My Guesthouse in Wijk aan Zee. Wat is dat een goede plek om te zijn en je kunt er ook prachtig overnachten.

Al een paar jaar bied ik de wandeldriedaagse aan. Je krijgt dan verdeeld over 3 dagen 5 behandelingen en tussendoor kun je wandelen (of zwemmen of fietsen) in de duinen. Die combinatie van natuur en de behandelingen versterkt het ontspannend effect enorm. De mensen die je voorgingen waren erg enthousiast en zelf zag ik in die dagen ook steeds heel mooie dingen gebeuren. Welkom, ook in de herfst of winter!

meer over de driedaagse

Gewoon even met me overleggen of je situatie voorleggen per mail? Maak even verbinding, ik luister graag. Er is momenteel ook plek om vlot een afspraak in te plannen.

 

Warme groet

Mieke 

06-42241346

mieke@soepel-leren.nl

Contact met Soepel Leren
Tien keer per jaar de themamail in je mailbox? Schrijf je hier in. Geen rommel en reclame maar wat informatie en uitleg waar je misschien wat aan hebt.
Inschrijven

Ken jij nog iemand die deze mails ook wel zou willen krijgen? Doorsturen mag altijd :)

06-42241346

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)

Lees meer op de website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer