We zijn er terug aan begonnen! Na het vreemde einde van vorig schooljaar starten jullie hopelijk met verse moed en opgeladen batterijen aan het schooljaar 2020-2021. Ook de pedagogische begeleidingsdienst schiet weer in gang.
In deze cahiernieuwsbrief geven we tips om nieuwe collega's mee te nemen in het cahierverhaal, stellen we onze gloednieuwe digitale plek voor waar je alle info vanuit de pedagogische begeleidingsdienst terug vindt én zetten we enkele vormingen specifiek rond W.O. nog eens in de kijker.
Veel leesplezier!
De pedagogische begeleidingsdienst
Je krijgt deze nieuwsbrief omdat je ingeschreven bent op de cahierwebsite of omdat je je inschreef voor een vorming van FOPEM.
Cahier W.O. voor dummies
Nieuwe collega's op je school? We geven je graag enkele tips om hen mee te nemen in jullie schooleigen cahier W.O. Klik op de knop hieronder voor tips
Sowieso dient elke begeleider op een FOPEM-school het cahier W.O. te lezen en te begrijpen (stap 1kan daar bij helpen). Daarnaast is het belangrijk dat de nieuwe begeleider de schooleigen afspraken en soepele leerlijnen rond W.O. begrijpt en toepast.
Zit dat cahier voor jou ook wat ver? Klik op de knop hieronder voor enkele opfris-tips!
In de vorige nieuwsbrief lichtten we al een tipje van de sluier op. We presenteren jullie graag de website www.vorming-fopem.be. Op deze website vind je het volledige ondersteuningsaanbod voor FOPEM-scholen.
Je vindt er het jaarlijkse nascholingsaanbod, een aanvraagformulier voor begeleiding op maat en een databank met inspirerend bronmateriaal. Verslagen van FOPEM-nascholingen vind je vanaf nu ook op deze website. Via vorming-fopem.be kan je ook steeds inschrijven voor de nascholingen. Kortom: het is dé plek voor coördinatoren, zorgcoördinatoren, taal- en cahiercoaches, begeleiders, administratieve krachten, bestuurders, startende begeleiders, en iedereen die betrokken is in een FOPEM-school!
In dit laatste implementatiejaar biedt FOPEM twee thematische nascholingen aan die zich richten op wereldoriëntatie en de plaats van het cahier daarin:
Graad in de kijker
Begeleiders uit een specifieke graad onderzoeken samen wat het cahier W.O. betekent voor hun praktijk en wisselen via een markt en via casusbespreking ideeën uit.
Je onderzoekt samen succescriteria en sprekende praktijkvoorbeelden van de didactische werkvorm project en ondervindt hoe het cahier W.O. je hierbij kan ondersteunen.
Niet alleen FOPEM biedt nascholingen aan. We lijsten hieronder ook enkele interessante vormingen rond wereldoriëntatie op vanuit externe (partner)organisaties.
Onderzoekend en ontwerpend leren
Deze vorming sluit aan bij het ervaringsgericht werken waar we in onze scholen op inzetten. Er is specifieke aandacht voor STEM.
Herinner je je nog de studiedag Leren is lichamelijk? Daar gingen we aan de slag met Twaalf bouwstenen voor effectieve didactiek. Dit onderzoek werd ontwikkeld bij Thomas More Hogeschool, ze bieden hierover een vorming aan specifiek voor het lager onderwijs.