עשרת הדיברות למתראיינות ולמתראיינים
החודשים האחרונים זימנו לי פגישות עם אנשים ונשים נרגשים ומתוחים לפני ראיונות, תהליכי מיון ומרכזי הערכה. חלקם לפני צו ראשון, אחרים מועמדים לתפקידים משמעותיים בצבא או בדרך לקצונה. לקראת לימודים אקדמים וכמובן מתמודדים על תפקידים בשוק העבודה.
שוב למדתי לגלות שלמרות השוני הניכר בין התהליכים (לימודים, צבא, קצונה, עבודה) - העקרונות נשארים דומים. כמי שעוקבים אחרי הניוזלטר שלנו, אתם יכולים למצוא פה מדי פעם טיפ, זוית או נתח מתוך תפיסת העולם המכינה אתכם לראיונות.
אז עם פרוץ תקופת המיונים הבוערת, אספנו עבורכם את עשרת הדיברות למתראיין ולמתראיינת:
1. הנרטיב - הסיפור שלכם
מתי?
בכל ריאיון, בשלביו הראשונים, מופנית עליכם הבקשה או השאלה: ספרו על עצמכם
זה הזמן בו הכדור מועבר אליכם וזאת בדיוק הנקודה בה יש לכם את היכולת להשפיע על תכניו של הראיון ועל האוירה בו.
איך?
באמצעות סיפור מעניין שהנושא המרכזי שלו הוא את או אתה.
פתיחה לאקונית, עם מעט תוכן או תוכן גנרי, תצבע את הריאיון כולו כחסר ייחוד ועניין.
כשהפתיחה מלאת תנופה, שיש בה סיפור, דוגמאות ודינמיות, היא הופכת למקור לשאלות ההמשך של המראיינים אליכם. בדרך הזאת אתם יכולים להשפיע על הנושאים עליהם תדברו ולהשפיע על המקצב והעניין בראיון כולו.
מה?
סיפור הקריירה צריך להכיל בין 3-6 משפטים ולענות בסופו של דבר על שלוש שאלות: מי אתם, מה אתם עושים ומדוע אתם פה או לחילופים מה מעניין אתכם בתפקיד.
> לדוגמא:
אני יעל, חיה, נושמת, חולמת תכנות. מגיל 10, כשקיבלתי את המחשב הראשון שלי, אני לומדת ומתפתחת בתחום. היום, אני בת 18, לומדת בכיתה י"ב, מגבירה במחשבים, מתמטיקה ואנגלית, משתתפת בתכנית מצטיינים שנקראת "אתגר" והתקבלתי לאחרונה לפרויקט מתמחים של מרכז הסייבר בעיר מגוריי. התפקיד ביחידה הצבאית שאליה אני מתמיינת מעניין אותי כי הוא עוסק בתחומים עליהם אני עובדת בפרויקט הגמר שלי בבית הספר ובתכנית אתגר ואני חושבת שזאת תהיה הדרך הטובה והמשמעותית ביותר שלי לתרום בצבא.
2. דוגמאות
אמירות כלליות עליכם יקבלו משנה תוקף, עומק ואותנטיות אם תגבו אותן בדוגמאות.
מתי?
אחרי כל אמירה המתארת אתכם, את אישיותכם או את היכולות המקצועיות שלכם, תגיע דוגמא.
בסיפור הפתיחה, בשאלת החסרונות והיתרונות (שנדון בה בהרחבה פה למטה), בהצלחות ובכשלונות.
איך?
הכינו מראש "בנק דוגמאות" שישרת אתכם. תעשו בו שימוש כרצונכם וכמובן תשתמשו בו כשהמראיינים יבקשו דוגמאות.
מה?
הדוגמא צריכה להיות אמיתית וספציפית מספיק. אירוע שקרה באמת, יש בו אותנטיות, הוא משקף את דרך הפעולה או החשיבה שלכם ושופך אור מעניין ורלוונטי עליכם כמועמדים.
> לדוגמא:
כמנהל אני מאד קשוב לרעיונות שעולים מחברי הצוות. אני מבין שככל שמאפשרים לאחרים להיות חלק מפרויקט או רעיון, האיכות והביצוע עולים. לדוגמא, סמנכ"לית הפיתוח ביקשה ממני לקדם פיתוח של הרכיב העיקרי במערכת. למרות שכבר היה לי כיוון וניכר שהוא די טוב, כינסתי את חברי הצוות שיתפתי אותם בסוגיה וביקשתי את עצתם. באופן לא מפתיע, הרעיון המקורי שלי שוכלל והשתפר פלאים.
3. שאלת היתרונות שלך
4. שאלת החסרונות שלך
אני לא בטוחה עד כמה השאלות הללו משרתות אותנו, המראיינים, ונותנות לנו אינדיקציה טובה על המועמדים, אך מראיינים רבים רואים בה שאלת מפתח "לפיצוח" אישיותו או יכולותיו של אדם. לכן כדאי מאד להיות ערוכים אליה.
3. היתרונות שלך
מתי?
כאשר נשאלתם מה לדעתכם האיכויות או היתרונות המרכזיים שלכם.
איך?
הכינו מראש שני יתרונות מרכזיים וגבו אותם כמובן בדוגמאות רלוונטיות לתפקיד אליו אתם מועמדים.
מה?
היתרונות לעולם לא יתוארו במילה אחת או שתיים. הם תמיד סיפור וצוהר לעולמכם המקצועי.
> לדוגמא:
יותר ויותר אני לומדת על עצמי שיש לי יכולת הובלה. גם במקרים בהם לא הוגדרתי באופן רשמי כראש הצוות. לרוב באופן טבעי אני מתחילה לתכנן, לאסוף את המידע ולהציע חלוקת תפקידים. די מהר הרעיונות שאני מעלה מתקבלים ואנשים פונים אלי להתייעץ. לדוגמא, קיבלנו בצוות משימה לכתוב תכנית עסקית למוצר חדש בלוח זמנים צפוף. אנשים מיהרו לגשת למשימה אך כשהצעתי שנתכנן קודם את לוח הזמנים ואת חלוקת התפקידים היתה לכך היענות רבה.
4. החסרונות שלך
נקודות החולשה יתוארו תמיד כתהליך שיש בו הכרה בחולשה והתמודדות איתה.
מתי?
כשנשאלתם על החסרונות שלכם.
איך?
זהו מראש שני היבטים שאתם פחות חזקים בהם, שהם רלוונטיים לתפקיד אבל אינם מהווים דרישה עיקרית אליו (אם אתם מועמדים לתפקיד כלכלי, מומלץ לא לציין שאתם חלשים במספרים).
מה?
כשאתם מציגים חסרון, ספרו לנו סיפור. בסיפור אנחנו בודקים מודעות עצמית, ביקורת עצמית ולמידה מטעויות. תארו איך זיהתם את החסרון ומה התהליך שעשיתם כדי להתמודד איתו ולהשתפר.
לדוגמא:
אני אדם לא מאד מסודר. כתוצאה מכך בעבר דברים לעיתים דברים שנשכחו או שמשימות לא נסגרו עד הסוף. לאורך השנים פיתחתי לי כלים טכניים להתמודד עם העניין - טבלת אקסל שבה אני רושמת את כל המשימות בתחילת כל יום ובסיומו בודקת שכולן בוצעו.
5. התמודודת עם מכשול או התקעות במהלך הריאיון
אנחנו תופסים את הריאיון כאירוע מלחיץ בשל ההשפעה שיש לו על חיינו. לכן לא אחת הוא יוצר אצלנו תחושת לחץ שעלולה לבוא לידי ביטוי במהלך הריאיון.
מתי?
במהלך הריאיון את חווים את אחד מביטויי הלחץ.
מה?
הזעת יתר, רעידות בקול, רעידות בידיים, בלאק אאוט ועוד. ככל שאתם מודעים ונלחצים מכך הסימפטום מתעצם.
איך?
התייחסו לסימפטום, הסבירו שהוא תוצאה של התרגשות כי התפקיד חשוב לכם מאד. ההתייחסות מאפשרת לכם להתרחק מעט ולקחת פסק זמן קצר מהתחושות המלחיצות. בנוסף, אמירות בסגנון הזה מיצרות הרבה אמפטיה מצד המראיינים ומידת הלחץ בחדר יורדת.
> לדוגמא:
סליחה, אני מאד מתרגשת, התפקיד הזה ממש חשוב לי. זאת הסיבה שהקול שלי מעט רועד. אנסה להתחיל מהתחלה.
או: רגע, נתקעתי, מרוב התרגשות מההזדמנות הזאת יש לי לרגע בלאק אאוט. אני אתחיל שוב.