Yritys bloggaa, osa 1
Ihanaa elokuuta! Kesä oli lämmin, rento ja täynnä mukavia hetkiä. Töihin paluu tuntui aavistuksen haikealta, koska olisi ollut mukava jäädä vielä viettämään perheen kanssa pitkiä aamiaisia ja aikatauluttamatonta loma-arkea. Työvirtaa kuitenkin on tullut äkkiä roppakaupalla, ja ensimmäinen työviikko olikin aika haipakkaa. Tässä yksinyrittäjä huomaa, kuinka joskus ne apukädet olisivat enemmän kuin tarpeen.
Syksyn ensimmäisessä uutiskirjeessä käsittelen yrityksen bloggaamista.
Oletko harkinnut yritysblogin perustamista? Mistä kannattaa aloittaa? Mistä siellä voi kirjoittaa? Tässä kolmiosaisessa sarjassa puhun yritysblogista, miten sellainen perustetaan ja kuinka sitä ylläpidetään.
Toivottavasti vinkeistä on sinulle apua!
MIKSI BLOGI??
Moni näyttää perustavan blogeja nykyään tai ainakin suunnittelevan blogin perustusta. Jos sinäkin siis mietit, niin suosittelen kokeilemaan. Tässä muutama hyvä syy blogin pitämiselle:
- Näkyvyys Googlessa. Googlen robotti arvostaa vain sisältöä, joka päivittyy usein. Pelkät nettisivut eivät tuo itsestään verkkonäkyvyyttä. Blogi on huikean hyvä keino lisätä näkyvyyttä Google hakutuloksissa. Muista käyttää avainsanoja, eli niitä sanoja, joilla arvelet ihmisten hakevan tietoa netistä, ja joilla sinun yrityksesi löytyy.
- Onko firmasi sivulla ”Ajankohtaista” sivu? Kuinka usein päivitätte sitä? Niinpä. Ajankohtaista ongelma on siinä, että sinne ei tule päivitettyä kuin isoimpia asioita.
- Blogi on silta mediaan. Se tuo lisää asiakkaita.
NÄIN PERUSTAT
Jos yritykselläsi on nettisivut, niin parasta tietysti olisi, että blogi asuu samassa paikassa. Kysy siis palveluntarjoajaltasi, onko sivuille mahdollista liittää blogi.Voit myös aivan hyvin perustaa blogin jollekin ilmaiselle alustalle, kuten Wordpressiin tai Bloggeriin. Kun luot sivua, kannattaa sivu nimetä yrityksesinimi.blogspot.com jne. Ilmaisilla alustoilla voit myös helposti kokeilla blogin pitämistä, ilman että sinun tarvitsee rahallisesti sijoittaa siihen mitään. Kun blogisi alkaa toimia, sen voi ihan hyvin siirtää minne vain haluat. Jos alustojen käyttö tuntuu vaikealta ja vieraalta, kysy neuvoa vaikka aluksi joltain tuttavalta tai sukulaiselta. Tai kokeile vaan rohkeasti, kaikkea oppii kyllä käyttämään kokeilemalla.
Loistava blogi asuu Wix-editorin alustalla. Se on ihan näppärä, mutta ilmaisversiossa ei ole kovin paljon tilaa. Wix ei myöskään ainakaan tällä hetkellä ole saatavilla suomeksi, mikä joskus hankaloittaa käyttöönottoa. Käsitykseni mukaan sitä kuitenkin suomennetaan parhaillaan.
AVAINSANOJEN MÄÄRITTELY
Jos avainsanojen määrittely tuntuu hankalalta, mieti, mitä sinulta eniten kysytään tai on kysytty? Vastauksista saat avainsanoja. Myös yrityksesi tai tuotteesi nimi on hyvä olla yksi avainsanoista.
Esimerkkejä:
Jos toimit vaikka matkailualalla, mieti millä sanoilla sinua haetaan netistä. Yöpyminen Vimpeli, Ravintola Lappajärvi, Hotelli Alajärvi, Tapahtumat Vimpeli, Lomamökit?
Kun olet määritellyt hyvät hakusanat, kirjoita ne vaikka lapulle ylös, sillä muuten niitä helposti unohtuu käyttää. Kaikkia ei tietenkään tarvitse käyttää kaikissa postauksissa. Käytä avainsanojasi mahdollisuuksien mukaan myös otsikoissa.
TUNTUUKO ETTEI AIKA RIITÄ?
Ensimmäinen huoli monilla on se, että blogin kirjoittamiseen ei ole aikaa. Tämä voi osittain pitää paikkansa, mutta kaikessa voi kehittyä ja usein blogin postaukset ovat sellaisia, mitkä joka tapauksessa olisit tehnyt esimerkiksi sosiaaliseen mediaan. Kannattaakin tehdä niin, että kirjoittaa laajemmin blogissa ja FB:ssä vain linkkaa blogiin. Tämä on hyödyllistä myös sen vuoksi, että FB:ssä hakumahdollisuudet ovat aika surkeat. Google ei myöskään kauhean hyvin löydä FB-postauksia.
Jos kirjoittaminen tuntuu ihan kauhean aikaavievältä niin kokeile kuva- tai videopostauksia! Lyhimmillään postaus voi olla vaikka yksi kuva, kuvateksti ja otsikko.
Postaus voi olla myös ääni. Opettele tekemään podcasteja.
Vielä yksi vinkki: Kun perustat blogia, muista, että kaikkia miellyttävää blogia et voi tehdä. Eikä tarvitsekaan. Kenelläkään ei ole koko Suomea asiakaskuntana. Riittää, että saat oman kohderyhmäsi blogin ääreen. Seuraajien lukumäärällä ei ole merkitystä.
Blogisarja jatkuu kahden viikon kuluttua.
Silloin käsitellään aiheiden valintaa, kirjoitusten pituuksia, suunnitelmallisuutta jne.
Viimeinen osa ilmestyy 9.9. Silloin kerron mistä aiheesta blogissa ei saa kirjoittaa, puhun hieman kieliopista ja blogin markkinoinnista.
Terkuin,
Susanna
Jos haluat aloittaa bloggaamisen heti, niin käy katsomassa vinkkejä Loistavan blogista.
Täällä hyviä vinkkejä aihevalintoihin.
Ja tässä blogin perustamisesta tarkemmin.
ps. Hyötyisikö joku tuttavasi tästä artikkelista? Voit jakaa sen somessa tai lähetä se edelleen sähköpostilla.
_______________________________________________________________