Duurzaamheid.
Nu de aanbesteding nabij is, moeten er ook keuzes gemaakt worden over duurzaamheid. Dat is nog niet eens zo eenvoudig. Want wat lijkt er duurzamer dan het opvangen van regenwater om daar de toiletten mee te spoelen ? Totdat je gaat uitrekenen wat er nodig is om dat goed te kunnen doen: dat water moet gezuiverd van zand, er moeten maatregelen genomen worden tegen algvorming, de leidingen moeten van tijd tot tijd gereinigd. Al die maatregelen maken dat het opvangen en gebruiken van regenwater helemaal niet zo duurzaam en milieuvriendelijk is, en dat het veel duurzamer is, om het water in de grond te laten lopen, waar het bijdraagt aan het op peil houden van het grondwater voor de bomen aan de Bolwerken.
Wat we wel weten is dat het gebouw verwarmd gaat worden door een warmtepomp. In de zomer stroomt er koud water door het gebouw om de warmte af te voeren. Die warmte wordt opgeslagen in de grond, om in de winter het gebouw mee te kunnen verwarmen.
Verder worden bij vrijwel alle wasbakken doorstroomverwarmers geplaatst: die verwarmen het water dus pas als het gevraagd wordt en vlak bij de kraan. Hierdoor gaat er geen warmte verloren in het traject van boiler tot kraan. Sterker: er is helemaal geen boiler.
Door al deze maatregelen wordt het gebouw straks heel energiezuinig en dragen we bij aan een verantwoorde manier van omgaan met onze energiebronnen.
Duurzaam is helaas wel duurder: we zullen € 50.000 tot € 75.000 meer kwijt zijn dan bij conventionele systemen. Wanneer u daar een bijdrage aan wil leveren, dan kan dat. Ga naar www.steentje-bijdragen.nl voor de mogelijkheden.