NIEUWSBRIEF    13 juni 2016

Eventjes van het regenweer geprofiteerd om de nieuwsbrief te digitaliseren. En ziehier in al zijn eenvoud: exclusief voor u - onze dierbare eetlustige leden van Het Buitenhof. Geniet ervan en tot op het veld! 

Hartelijk welkom aan de nieuwe groep zelfoogsters! 

Dit weekend was er opnieuw eentje van plezier: we verwelkomden een nieuwe groep zelfoogsters op Het Buitenhof. Iedereen kreeg een rondleiding en een uitgebreide toelichting over de werking van het oogsten. Zalig om te zien hoe deze keer de kinderen ook genoten van de speeltuin en elkaar ontdekten. Katinka is al helemaal verzot op Aisha.

 

We wensen jullie veel oogstplezier en nieuwe culinaire ontdekkingen. Het zal een beetje wennen zijn om je wekelijkse routine op vlak van winkelen en menu-planning te herorganiseren. Dat is wat ik merk aan de eerste groep leden, en ook aan mezelf. Maar als je het even bekijkt is het voordeel wel groot. Want we zijn echt blij dat we zoveel reactie krijgen op de kwaliteit en de smaak van de groenten. Ze zien er soms verdraaid anders uit dan hoe ze in de winkel gepresenteerd worden, ontdaan van het meeste maar toch geweldig bruikbaar loof: de zomerkolen paksoi en spitskool zijn echte joekels. Ze geven veel blad. Ook de koolrabi is voor vele leden een verfrissende vernieuwing waarvan ook het blad mee verwerkt wordt in de soep. Inderdaad, er kan eindeloos gecombineerd en gemengd worden met de smaken en texturen van bladeren en stelen van de verschillende blad- en koolgewassen.

 

Zo maakte ik gisteren een doorgemixt soepje (foto) met het buitenste deel blad van de andijvie (het binnenste gedeelte is lekker voor in de sla of om op te stoven), het loof van de koolrabi, de stelen van de warmoes, het loof van de radijsjes en het loof van de rode bietjes. Ik had nog wat tuinbonen en een gekookt patatje en dat ging allemaal mee in de mix samen aangestoofd in ui en look. De kindjes kregen het vlot binnen! Je zou er nog kaas of room aan kunnen toevoegen natuurlijk, maar dat doe ik enkel als we bezoek hebben :0))

 

 

Eerste zonnige meewerk-dag

Onze eerste meewerk-dag is achter de rug. Hoewel we op de levering van de winterprei hadden gerekend was het uitstel tot 6 juli een kleine opluchting. De boog kon zich even ontspannen. We hadden wel wat plantwerk maar dat kon rustiger aan: telkens 150 stuks kropsla, krulsla en rode eikenblad en opnieuw een levering zomerkolen: koolrabi, Chinese kool en spitskool. Ook de laatste paksoi ‘s voor dit jaar. Het was een dankbare voorjaarsgroente die snel groeit, maar met deze zomerdagen schiet die graag snel in bloem.

 

Een dikke danku voor Inge en Annemie die allebei een handje toestaken met het planten van de sla’s, de bedjes werden ook mooi mee voorbereid en Annemie sloot af met het schoffelen van de rode bietjes. Die hebben weer wat lucht aan de voetjes om de laatste groei in te zetten.

 

Noteer zeker donderdag 7 juli en vrijdag 8 juli in je agenda!

Dan gaan we die 5000 winterpreiplanten met zijn allen een vaste plek geven.

 

 

Van de vaas

Van de vaasjes in het stalletje mag je de boeketjes bloemen of kruiden meenemen. Af en toe zal ik wat moois oogsten als het moet of gewoon omdat het te mooi is om niets mee te doen. Ook voor de eerste bloemetjes van Eva kan je rekenen op de vaas. Is ze leeg heb je pech, maar plots is ze vol en heb je geluk!

 

 

Ideeënbus "De Hofbox"

Jawel, Het Buitenhof heeft een ideeënbus. Heb je een idee, een tip of wil je gewoon lekker anoniem een suggestie tot verbetering of een vette anonieme klacht indienen? Wel dat kan via de nieuwe Hofbox. Want wij willen elke kans tot verbetering aangrijpen. Het is een simpele schoendoos die in het stalletje daartoe ter beschikking is. Er ligt een pen in en alvast enkele blaadjes papier. Alstublieft! 

Nieuw op het menu

Samen met de inwijding van de nieuwe groep zetten we de blauwe vlag bij de volgende plezante groenten: rode bietjes, bloemkool (geen zelfoogst, we snijden zelf de kolen af en leggen ze ter beschikking aan het perceel of in het stalletje), tuinbonen en gele knolraapjes (boterraapjes in de volksmond). Verderop vind je heel wat info bij deze nieuwe groenten.

Tomaatjes op komst

 

Ondertussen hebben de tomatenplanten ook een fikse verzorgbeurt gehad: flink ‘dieven’ en een eerste snoei van de onderste bladeren. We zien al heel wat vruchtzetting. Hier en daar zie je goed dat we te nat weer hebben gehad: bij verschillende planten is er groeistilstand opgetreden en zag je ook dat een eerste groep bloempjes in plaats van vruchtzetting weggerot is. Gelukkig hebben de drogere dagen ervoor gezorgd dat de bodem kon opdrogen en de planten lijken hun groei flink verder te zetten. Her en der verschijnen die eerste groene tomaatjes, njam! 

Oogsttips

Snoeitang voor hardnekkige (kool)stelen

De witte emmers staan er dus voor je koolafval. Kolen zijn: koolrabi’s, paksoi, radijs, spitskool en bloemkool niet te vergeten. Trek ze dus met wortel en al uit. Doordat onze mesjes meteen bot gaan bij het voeren van WOIII met die hardnekkige kolenstammen ga ik vandaag een snoeitang halen om hiermee wat vlotter die stelen te kortwieken. Koolrabi’s: binnenkort 1-0 voor ons!

 

De spinazie in tunnel 2 mag weg: trek die gerust uit met steel en al en rits thuis de blaadjes in tegengestelde richting vlot eraf om te wassen. De warmoes naast de rode bieten in tunnel 1 kan je ook zo aanpakken.

 

Warmoes oogst nog het vlot met de hand in plaats van met een mesje: je voelt beter waar een dikke steel zit en je knijpt of draait (plukt) die er vlot af

 

Er zijn al wat mesjes zoekgeraakt op het veld. Vergeet ze niet terug in het bakje te leggen. Als je ze per ongeluk mee naar huis hebt, nou, dan komen die wel mee terug de volgende keer!

 

Loof van sla mag je op de percelen laten: dit is natuurlijke groenbemesting. Hiertoe behoort dus ook loof van spinazie en warmoes.

Groentewijzer

Zoals eerder al beloofd ga ik voortaan de praktische informatie over onze groenten op onze website publiceren. Op die manier kan je altijd makkelijk info en recepten terugvinden. Je kan dus met een gerust hart deze nieuwsbrief lekker 'deleten' nadat je hem hebt gelezen! 

 

Ik som hieronder de groenten op en je kan meteen op de link klikken naar de site. De groenten die ik reeds in de vorige nieuwsbrief had vermeld zal ik spoedig mee op de website zetten. Alvast veel lees- en kookplezier! 

Boterraapje

Ikzelf ben nooit een raapjes fan geweest, maar boer Geert introduceerde al enkele jaren dit gouden balletje met kenmerkende verfijndere raapjessmaak. Eigenlijk is het een typische herfstgroente, maar we vonden het leuk om met het uitdagende boterraapje nu alvast wat extra variatie in het menu te brengen. En terecht. Ik heb de proef op de som genomen en het raapje in zijn puurste vorm gestoomd (eerst de schil er wel af) en het smolt gewoon op de tong! Deze raapjes gaf ik met wat appeloes en gehakt aan de kindjes en die aten hun bord mee op! Ook afgekoeld is het (wat mij betreft nog lekkerder) ook prima te verwerken in je gerechten, bijvoorbeeld maaltijdsalade. Op de website vind je een recept dat in me opkwam maar ik nog niet!! heb getest. Toch gaat het een knaller zijn. Wie test het mee uit? Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

 

Klik hier voor info en recepten.

Andijvie

Opnieuw een niet evidente groente om mee te werken in de keuken. Ook voor de boer niet evident want net als paksoi schiet ook andijvie graag snel door. Andijvie wekte bij mij zelfs weerzin op, het woord alleen al, je denkt automatisch "ei, vies". NOT! Sta versteld van de voedingswaarde en medicinale eigenschappen en ga ermee aan de slag in de keuken want wij hebben voortaan envie-de-andijvie! 

 

Klik hier voor info en recepten.

Bloemkool

Onze eerste bloemkolen zijn schaars, daarom krijgt het de gele vlag. Dat wil zeggen dat je per gezin (2 volwassenen en 2 kinderen) per week 1 grote of 2 kleinere bloemkolen meeneemt. Grotere gezinnen kunnen er in verhouding meer meenemen. Boer Geert gaat de bloemkolen zelf oogsten. Sommigen zijn klaar, anderen nog niet. We leggen ze ter beschikking in het stalletje of aan het perceel. Daar kan je ze makkelijk meenemen.

Deze eerste lichting bloemkolen gaat er snel door zijn. Maar vrees niet. Ook buiten staat nog een volledig bed bloemkool en broccoli die later op het seizoen klaar zullen zijn. 

 

Klik hier voor info en vind geen recepten, want dat vond ik wat te evident, niet?

Rode biet

Voor sommigen zeer evident, voor anderen een nog te vreemde eend in de bijt. Rode biet. Het doet denken aan duffe bietensoepen “borscht” maar oh wat een vergissing om deze prachtige knol geen kans te geven op je menu. 

 

Klik hier voor info en recepten.

Tuinboon

Voorzichtig oogsten!

 

Begin onderaan de plant. Hier hangen de grootste exemplaren. De tuinbonen moeten minstens 10 cm zijn. Vandaag zijn er zelfs nog heel wat exemplaren die groter zijn. Dus neem steeds eerst de grootste gevallen en die vind je dus onderaan de planten.

 

Kijk ook goed door het struikgewas, want aan de binnenkant van de planten zie je vaak nog dikke mooie peulen die men aan de andere rij vergat te plukken omdat ze niet zo zichtbaar waren.

 

Draai 3x het peultje rond en het komt er vlot af. Niet gewoon eraf trekken, niet afsnijden met een mes want je snijdt algauw verder door en de moederplant wordt beschadigd.

 

 

Klik hier voor meer info en recepten

Delen op social media

Delen op FacebookDelen op X (Twitter)Delen op Pinterest

Bekijk mijn website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer