Tijd om af te oogsten van de boontjes en de witte selders en ook de slasoorten in het veld. Neem je tijd voor die boontjes. Ze staan op 3 percelen en overal hangen er nog verse bonen naast al wat oudere exemplaren.
De witte selders hebben al een tijdje roest op de bladeren, maar snij of trek die eraf en oogst de mooi jonge binnenste stelen. Hier kan je een deel van gaan invriezen. De groene selders zijn beter tegen vorst bestand, net als de knolselders.
Profiteer ook van de laatste lichting spitskool. Ze lijken er niet meer zo lekker uit te zien maar schijn bedriegt. Ontdoe ze van de buitenste verwelkte bladeren en ontdek ware schoonheid want - je weet - die zit van binnen.
Herfstteelten. Nog volop beschikbaar: pastinaken, wortelpeterselie, knolselders en flinke winterwortelen. Ook spinazie naast het bed van de pompoenen en tegen de spruiten. De laatste lading rode bieten staat ondertussen ook open.
De aardperen. Heb je het al gezien? Ze staan nu mooi in bloei. Hoe langer we wachten met oogsten des te groter de knollen worden. Ook zijn ze bestand tegen vorst, sterker nog, ze zullen er zoeter van gaan smaken. Het makkelijke aan aardperen is dat je er een hele winter van kan blijven oogsten, dus die sparen we nog een beetje. Ik verwacht dat het er massa's zullen zijn dus hou je dan vooral niet in.
En de schorseneren. Deze geweldige groente kunnen we ook oogsten op het moment dat er verder maar heel weinig lekkers meer op het ved staat. Tot eind maart! De enige bedreiging van deze oogst is de vorst. De schorseneer kan daar prima tegen maar je krijgt ze dan de grond niet meer uit.
Late herfst-winterprei. Deze prei moet nog goed aangroeien en dat doet deze soort bij temperaturen die terug wat lager liggen. We zorgen ervoor dat deze percelen goed onkruidvrij blijven en laten ze verder nog stillekes doen. Het goeie aan deze prei is dat we er in principe tot maart van kunnen blijven oogsten.
En ook de yacon. Deze appelwortel uit de Andes zullen we eind oktober ook moeten oogsten. Benieuwd hoeveel 'meloenzoetsappigeknapperige' knollen eraan gegroeid zullen zijn! - kan tegenvallen ook...we-shall-see!
De boerenkool, de palmkool en de witte kool zijn ook typische winterkolen die tegen vorst kunnen. Hier gaan we ook nog lang van kunnen eten.
De spruitjes zijn nog in ontwikkeling. Ook hier oogsten we pas ten vroegste in november. Na een beurt nachtvorst worden ze ook gewoon lekkerder.
De rode kool. We zien dat de helft van het bed niet goed ontwikkeld is geweest. We weten niet goed waaraan het ligt. Het andere deel zijn echt wel knallers van kolen dus dat komt wel helemaal snor.
Savooikool. Deze staan nog niet naar onze zin. We laten ze nog staan en houden ze goed in't oog. Deze lekkernij zal de winter kunnen doorstaan en tot maart kunnen we ervan oogsten.