We willen groeien in aantal leden.
We willen dat Het Buitenhof een solide inkomen kan geven voor ons gezin. Uit de bevraging bleek dat de meeste gezinnen een kleine prijsstijging aanvaardbaar vinden. Nu, we kozen ervoor om de prijzen gelijk te houden en te groeien in aantal leden. We hebben daarom voor 2017 een beetje grasland ‘bijgescheurd’. Blijf dus zeker Het Buitenhof promoten in je eigen omgeving want de mond-aan-mond-reclame werkt zeer goed!
De komende 14 dagen bezorgen we iedereen een betaaluitnodiging per email. Wie voor 3 maart betaalt is zeker van zijn plaats. Vanaf dan laten we ook nieuwe leden toe.
We willen een goed bodembeheer.
Om de weerbaarheid van onze planten te verzekeren moeten we ook de bodem veerkachtiger maken. Planten moeten er zelf mee aan de slag kunnen om net die elementen te filteren die ze nodig hebben op een bepaald moment in hun levenscyclus. Groeien en blad vormen vraagt bv. andere energie dan wortel- of vruchtvorming.
Daarom zullen we dit jaar op de volledige beteelbare oppervlakte lavagruis inwerken. Dat is letterlijk vulkanisch gesteente dat zorgt voor broodnodige mineralen en sporenelementen die wij als mens ook nodig hebben, al is dat in mindere mate dan vb vezels en vitaminen. Een tekort ervan kan wel ernstige aandoeningen zoals Parkinson geven. Daarnaast hebben de meeste van onze planten ook opnieuw mest en compost nodig. Hiervoor kopen we koestalmest van een bevriende boer en ook compost van Igean.
We willen een ruimer aanbod.
Het blijft ongelooflijk maar we hebben ons eerste pioniersjaar samen achter de rug. We hebben ondertussen een beter zicht op jullie manier van oogsten en wensen en daar zullen we dan ook rekening mee houden. Verder trachten we grote overschotten te vermijden en die vrijgekomen ruimte nuttiger te gebruiken. We zorgen voor:
Meer aanbod van eenzelfde soort (wortel, rode bieten, bloemkolen, broccoli, aardappelen, prei, selders, etc.)
Meer variatie van soorten (ui, look, kruiden, daikon, romanesco, keukenraap, zoete aardappel, augurk, raapstelen, etc.)
Meer variatie binnen de soort (verschillende peulen, (ook vroege, jonge) wortelen, tomaten, kruiden, aardappel, kolen etc.)
Minder van een aantal gewassen (paksoi, sla etc.)
Het volledige vernieuwde aanbod staat alvast op de website: klik hier voor het overzicht.
Van de wortelgewassen hadden we in 2016 zeker een tekort. Dat kwam door de latere opstart met ons eerste seizoen (iedereen heeft hier korting voor gekregen). Dit jaar nemen we een vliegende start en beginnen we al in februari met het zaaien van wortelen in de tunnel en zullen we vervolgens ook op het veld veel meer zetten. Idem voor de rode bieten en rapen kunnen we nu vroeger beginnen. De slechte uitkomst bij het zaaien in 2016 hebben we opgevangen door gedeeltelijk ook plantgoed te kopen. Aardappelen zullen er nooit genoeg zijn, maar die keer dat ze er waren werden ze echt wel gesmaakt. Daarom hebben we 4,5 keer meer plantgoed besteld. En ook, op jullie verzoek (en van mezelf) gaan we met de zoete aardappel experimenteren. Weet tot slot, de meeste wortelgewassen hebben toch wel 3 tot 4 maanden nodig vooraleer ze oogstklaar zijn.
Waarom kunnen er niet veel meer bloemkolen en broccoli’s zijn?
De totale oppervlakte van het veld legt zijn limieten op aan het maximum aantal per gewas dat we kunnen aanbieden. De vruchtwisseling vraagt dat we de kolen (incl. de bloemkool en broccoli) slechts om de 6 jaar op een bepaalde plaats kunnen zetten. We werken dus met een doorschuifsysteem jaar na jaar voor alle gewassen. Waar nu de kolen stonden komen dit jaar de wortelgewassen etc. De groepen (kolen, peulen, bladgewassen, knollen) krijgen bijgevolg steeds allebei evenveel plek. Weet dat een kool veel plaats nodig heeft om te groeien. De plantafstand is minstens 60X60. Op diezelfde oppervlakte kan je veel peultjes en wortels of prei zetten.
We zullen steeds het maximaal aantal planten nastreven omdat we weten dat iedereen verzot is op die knapperige zomerkooltjes. Maar weet ook dat het eigenlijk een luxe-product is op ons biologisch veld.
We maken geen pakketten meer.
Van de enkele leden die voor het pakket op woensdag hadden gekozen is de helft ondertussen omgeschakeld naar zelfoogst. We staken meer tijd dan we hadden gedacht in het klaarmaken van de pakketten. Tijd die we liever spenderen aan gewasverzorging en aan babbelkes met onze vaste woensdagochtend-oogsters. Ook vinden we het een pluspunt dat leden zelf hun soorten en hoeveelheden telkens opnieuw kunnen kiezen.
We willen een grote tomatentunnel
De middelste tunnel wordt een volledige tomatentunnel. We hopen dan ook op een overaanbod aan lekkere, gevarieerde tomaten in 2017. De hoeveelheid vruchtgewassen zal daarmee verdubelen. We zetten ook meer op doek zodat de onkruiddruk zal verminderen.
We verwachten het eerste fruit uit de boomgaard.
Het kleinfruit waar we allemaal van dromen, daar gaan we toch nog een jaar extra mee wachten. Behalve de aardbeien natuurlijk. Die aanplant is alvast gebeurd. Ook zullen we dit jaar de eerste vruchten mogen verwachten van de boomgaard aan de overkant van de straat. Hoeveel dat gaat worden is nog af te wachten. We houden jullie als eerste op de hoogte hoe we het zullen ter beschikking stellen.
We maken een aparte kruiden- en theebloementuin
Waar nu de eerste bloementuin was van Eva gaan we nu de kruidentuin maken. We zullen ook bloemen inzaaien waar je de heerlijkste thee’s mee kan zetten. Ook komt er aandacht voor eetbare bloemen. Zo hopen we opnieuw een mooie entree te hebben die bovendien nog eens lekker en nuttig is voor ons allemaal.
We verbeteren de toegankelijkheid op het veld.
Dit is toch iets waar velen graag verbetering in zien. We trachten er voor te zorgen dat de lange percelen op 2 plaatsen een dwars pad krijgen zodat je niet steeds overal rond moet. Weet wel dat de netten die we over de gewassen leggen in één stuk blijven. Daar zal je toch even voor rond moeten gaan. Ook de toegankelijkheid naar het veld zullen we op vlak van parkeergemak verzorgen. Aan de eerste poort kan je ook parkeren. De kruiwagen kan je gebruiken om je groenten naar je wagen te brengen.
We willen groenten voor jullie bewaren.
Dit jaar hebben we nog geen groenten op het veld bewaard. Dat willen we vanaf dit seizoen wel gaan doen. Het gaat om inkuiltechnieken voor knollen, wortels en ook kolen. Op die manier kunnen we jullie langer als nu het geval was lekkere bieten, pastinaken en ook kolen beter en mooier blijven aanbieden.
We behouden het krijtbord en de instructies op het veld.
De vlaggencode blijft onveranderd. Ook de oogstinstructies bij de vlaggetjes gaan we behouden, alsook het overzicht op het krijtbord. We willen er wel voor zorgen dat het maximaal up-to-date is. Net als de website zodat je steeds letterlijk weet wat je eet!
De kip en het ei
Regelmatig krijgen we de vraag of we geen (vlees-)kippen zetten of kippen voor de eitjes. Wat zou dat fantastisch zijn. Maar...kippeneten (voor vleeskip) kopen is duur en het vraagt toch een degelijke voorbereiding en infrastructuur. We gaan er voorlopig niet aan beginnen. Het is een vak apart om dat correct te doen volgens de biologische wetgeving en de wetten van de voedselveiligheid. Ook met – hopelijk toch - meer dan 100 gezinnen zouden we algauw veel kippen moeten zetten om iedereen het gevoel te geven er iets aan te hebben. Hetzelfde geldt voor het verkopen van vlees van onze schapen en/of herten.