NIEUWSBRIEF    26 januari 2017

Onze beste wensen voor 2017:

maak er een buitengewoon jaar van en

geniet met volle teugen! 

Het blijft ongelooflijk maar we hebben ons eerste pioniersjaar samen achter de rug. Eerst en vooral bedankt aan één ieder die in december onze online enquête invulde. Het bezorgde ons een goede leidraad om onze evaluatieavond (20/12 jl.) een stevige inhoud te geven. Met een 30-tal enthousiaste leden mochten we van gedachte wisselen. Jullie spontane, eerlijke bijdrage deed ons enorm deugd. We hebben lang van het enthousiasme nagenoten. Dat is dé motor om gezwind ons tweede seizoen aan te pakken.

 

Van de 75 gezinnen van Het Buitenhof waren er uiteindelijk 46 mensen die de bevraging invulden. Dat is 61% ! Nog beter was voor ons uw antwoord op de allereerste vraag m.n. hoe tevreden bent u van Het Buitenhof? Deze vraag stelden we zodanig dat we een eigen tevredenheidsscore (NPS-score noemt dat in internationale vakterminologie) kunnen toekennen aan de leden van Het Buitenhof. Het resultaat was voor ons het mooiste kerstgeschenk dat we konden verwachten: maar liefst 86% gaf ons een score van 8, 9 of 10 op 10! Niets mooier voor ons om de evaluatieavond mee te openen. Behalve de amandelcake dan natuurlijk!

Wat we gaan doen in 2017

We willen groeien in aantal leden.

 

We willen dat Het Buitenhof een solide inkomen kan geven voor ons gezin. Uit de bevraging bleek dat de meeste gezinnen een kleine prijsstijging aanvaardbaar vinden. Nu, we kozen ervoor om de prijzen gelijk te houden en te groeien in aantal leden. We hebben daarom voor 2017 een beetje grasland ‘bijgescheurd’. Blijf dus zeker Het Buitenhof promoten in je eigen omgeving want de mond-aan-mond-reclame werkt zeer goed!

 

De komende 14 dagen bezorgen we iedereen een betaaluitnodiging per email.  Wie voor 3 maart betaalt is zeker van zijn plaats. Vanaf dan laten we ook nieuwe leden toe.

 

We willen een goed bodembeheer.

 

Om de weerbaarheid van onze planten te verzekeren moeten we ook de bodem veerkachtiger maken. Planten moeten er zelf mee aan de slag kunnen om net die elementen te filteren die ze nodig hebben op een bepaald moment in hun levenscyclus. Groeien en blad vormen vraagt bv. andere energie dan wortel- of vruchtvorming.

Daarom zullen we dit jaar op de volledige beteelbare oppervlakte lavagruis inwerken. Dat is letterlijk vulkanisch gesteente dat zorgt voor broodnodige mineralen en sporenelementen die wij als mens ook nodig hebben, al is dat in mindere mate dan vb vezels en vitaminen. Een tekort ervan kan wel ernstige aandoeningen zoals Parkinson geven. Daarnaast hebben de meeste van onze planten ook opnieuw mest en compost nodig. Hiervoor kopen we koestalmest van een bevriende boer en ook compost van Igean.

 

 

We willen een ruimer aanbod.

 

Het blijft ongelooflijk maar we hebben ons eerste pioniersjaar samen achter de rug. We hebben ondertussen een beter zicht op jullie manier van oogsten en wensen en daar zullen we dan ook rekening mee houden. Verder trachten we grote overschotten te vermijden en die vrijgekomen ruimte nuttiger te gebruiken. We zorgen voor:

 

Meer aanbod van eenzelfde soort (wortel, rode bieten, bloemkolen, broccoli, aardappelen, prei, selders, etc.)

Meer variatie van soorten (ui, look, kruiden, daikon, romanesco, keukenraap, zoete aardappel, augurk, raapstelen, etc.)

Meer variatie binnen de soort (verschillende peulen, (ook vroege, jonge) wortelen, tomaten, kruiden, aardappel, kolen etc.)

Minder van een aantal gewassen (paksoi, sla etc.)

 

Het volledige vernieuwde aanbod staat alvast op de website: klik hier voor het overzicht. 

 

Van de wortelgewassen hadden we in 2016 zeker een tekort. Dat kwam door de latere opstart met ons eerste seizoen (iedereen heeft hier korting voor gekregen). Dit jaar nemen we een vliegende start en beginnen we al in februari met het zaaien van wortelen in de tunnel en zullen we vervolgens ook op het veld veel meer zetten. Idem voor de rode bieten en rapen kunnen we nu vroeger beginnen. De slechte uitkomst bij het zaaien in 2016 hebben we opgevangen door gedeeltelijk ook plantgoed te kopen. Aardappelen zullen er nooit genoeg zijn, maar die keer dat ze er waren werden ze echt wel gesmaakt. Daarom hebben we 4,5 keer meer plantgoed besteld. En ook, op jullie verzoek (en van mezelf) gaan we met de zoete aardappel experimenteren. Weet tot slot, de meeste wortelgewassen hebben toch wel 3 tot 4 maanden nodig vooraleer ze oogstklaar zijn.

 

Waarom kunnen er niet veel meer bloemkolen en broccoli’s zijn?

De totale oppervlakte van het veld legt zijn limieten op aan het maximum aantal per gewas dat we kunnen aanbieden. De vruchtwisseling vraagt dat we de kolen (incl. de bloemkool en broccoli) slechts om de 6 jaar op een bepaalde plaats kunnen zetten. We werken dus met een doorschuifsysteem jaar na jaar voor alle gewassen. Waar nu de kolen stonden komen dit jaar de wortelgewassen etc. De groepen (kolen, peulen, bladgewassen, knollen) krijgen bijgevolg steeds allebei evenveel plek. Weet dat een kool veel plaats nodig heeft om te groeien. De plantafstand is minstens 60X60. Op diezelfde oppervlakte kan je veel peultjes en wortels of prei zetten.

We zullen steeds het maximaal aantal planten nastreven omdat we weten dat iedereen verzot is op die knapperige zomerkooltjes. Maar weet ook dat het eigenlijk een luxe-product is op ons biologisch veld.

 

We maken geen pakketten meer.

Van de enkele leden die voor het pakket op woensdag hadden gekozen is de helft ondertussen omgeschakeld naar zelfoogst. We staken meer tijd dan we hadden gedacht in het klaarmaken van de pakketten. Tijd die we liever spenderen aan gewasverzorging en aan babbelkes met onze vaste woensdagochtend-oogsters. Ook vinden we het een pluspunt dat leden zelf hun soorten en hoeveelheden telkens opnieuw kunnen kiezen. 

 

We willen een grote tomatentunnel

De middelste tunnel wordt een volledige tomatentunnel. We hopen dan ook op een overaanbod aan lekkere, gevarieerde tomaten in 2017. De hoeveelheid vruchtgewassen zal daarmee verdubelen. We zetten ook meer op doek zodat de onkruiddruk zal verminderen.

 

We verwachten het eerste fruit uit de boomgaard.

Het kleinfruit waar we allemaal van dromen, daar gaan we toch nog een jaar extra mee wachten. Behalve de aardbeien natuurlijk. Die aanplant is alvast gebeurd. Ook zullen we dit jaar de eerste vruchten mogen verwachten van de boomgaard aan de overkant van de straat. Hoeveel dat gaat worden is nog af te wachten. We houden jullie als eerste op de hoogte hoe we het zullen ter beschikking stellen.

 

We maken een aparte kruiden- en theebloementuin

Waar nu de eerste bloementuin was van Eva gaan we nu de kruidentuin maken. We zullen ook bloemen inzaaien waar je de heerlijkste thee’s mee kan zetten. Ook komt er aandacht voor eetbare bloemen. Zo hopen we opnieuw een mooie entree te hebben die bovendien nog eens lekker en nuttig is voor ons allemaal.

 

We verbeteren de toegankelijkheid op het veld.

Dit is toch iets waar velen graag verbetering in zien. We trachten er voor te zorgen dat de lange percelen op 2 plaatsen een dwars pad krijgen zodat je niet steeds overal rond moet. Weet wel dat de netten die we over de gewassen leggen in één stuk blijven. Daar zal je toch even voor rond moeten gaan. Ook de toegankelijkheid naar het veld zullen we op vlak van parkeergemak verzorgen. Aan de eerste poort kan je ook parkeren. De kruiwagen kan je gebruiken om je groenten naar je wagen te brengen.

 

We willen groenten voor jullie bewaren.

Dit jaar hebben we nog geen groenten op het veld bewaard. Dat willen we vanaf dit seizoen wel gaan doen. Het gaat om inkuiltechnieken voor knollen, wortels en ook kolen. Op die manier kunnen we jullie langer als nu het geval was lekkere bieten, pastinaken en ook kolen beter en mooier blijven aanbieden. 

 

We behouden het krijtbord en de instructies op het veld.

De vlaggencode blijft onveranderd. Ook de oogstinstructies bij de vlaggetjes gaan we behouden, alsook het overzicht op het krijtbord. We willen er wel voor zorgen dat het maximaal up-to-date is. Net als de website zodat je steeds letterlijk weet wat je eet!

 

De kip en het ei

Regelmatig krijgen we de vraag of we geen (vlees-)kippen zetten of kippen voor de eitjes. Wat zou dat fantastisch zijn. Maar...kippeneten (voor vleeskip) kopen is duur en het vraagt toch een degelijke voorbereiding en infrastructuur. We gaan er voorlopig niet aan beginnen. Het is een vak apart om dat correct te doen volgens de biologische wetgeving en de wetten van de voedselveiligheid. Ook met – hopelijk toch - meer dan 100 gezinnen zouden we algauw veel kippen moeten zetten om iedereen het gevoel te geven er iets aan te hebben. Hetzelfde geldt voor het verkopen van vlees van onze schapen en/of herten. 

COMMUNITY - Samen is alles leuker!

Vaste plantdagen

Net als vorig seizoen hebben we een aantal vaste meewerkdagen: het zijn de drie dagen nadat ons plantgoed opgehaald is (woensdag). Dit jaar hebben we een vaste planning en kunnen we jullie de datums al meegeven: noteer ze alvast in je agenda. We herhalen ze in elke nieuwsbrief. Deze data komen niet op de website. Noteer ze alvast:

 

Telkens vanaf donderdag, vrijdag en zaterdag:

  • 2, 3, en 4 maart

  • 23, 24 en 25 maart.

  • 20, 21 en 22 april 

  • 18, 19 en 20 mei

  • 15, 16 en 17 juni

  • 13,14 en 15 juli

  • 14,15 en 16 september (periode oogstfeest)

  • 26, 27 en 28 oktober (begin herfstvakantie)

 

Jouw spontane hulp op het veld 

Dit werd ook kort aangehaald op de evaluatie-avond: er zijn leden die af en toe spontaan wat tijd en goesting hebben om op het veld te vertoeven en wat mee te helpen. Dit werd dit jaar soms ontmoedigd omdat boer Geert of ikzelf niet steeds aanwezig zijn voor instructies. We willen zorgen dat er een eenvoudige takenlijst komt in het stalletje waar we aangeven welke percelen in het seizoen het meest dringend gewied/verzorgd moeten worden en hoe. Zo kunnen jullie altijd terecht als je plots zin hebben om wat te werken. We zullen ook investeren in meer (wiel-)schoffels en hakken om het vele werk letterlijk lichter te maken. Schaf dus dat dure fitness-abonnement gerust af en ga in 2017 voor een veld-workout! #frisseneus #energyboost #garantieopbuikspieren.

 

Oogstfeest – jij kiest de datum

We willen dit jaar een bourgondisch gezellig veldfeestje met jullie organiseren. We vieren samen de positieve kracht van Het Buitenhof en de natuur in al zijn diversiteit. De nazomer lijkt ons het meest geschikte moment gezien de overvloed aan gewassen en het – duimen! - mooie zomerweer. Laat je even weten welke datum jou het beste past? Klik hier

 

Koffie op zondag

De idee "Koffie op zondag" kwam spontaan op de evaluatie-avond om alvast laagdrempelig wat meer community in te bouwen: op vaste momenten met zijn allen naar het veld komen oogsten en zo wat meer 'babbelkansen' dan anders te vinden. Zolang we niet meer parkeermogelijkheid kunnen bieden vinden we dat toch wat te riskant met onze buren. We werken dus aan de parkeermogelijkheden en houden jullie op de hoogte.

 

Winter op het veld

Oogsten tot zondag 26 februari.

Vanaf maandag 1 maart gaan we de tunnel opnieuw plantklaar maken. Op 1 maart komt de eerste lading nieuw plantgoed en starten we de aanplant voor het nieuwe seizoen o.a. 450 bloemkolen! Onze derde (middelste) tunnel nemen we pas mee in voorjaarsrotatie vanaf 2018, daarom zijn we u verplicht de twee tunnels volledig vrij te maken voor de nieuwe aanplant. 

 

Start op 15 april

Inderdaad, vanaf dan verwachten we onze eerste nieuwe oogst van het seizoen, samen met de komst van de nieuwe leden. Jullie, onze huidige pioniers, kunnen blijven oogsten van de kolen, prei, pastinaken en aardperen buiten en hopelijk schieten de warmoes en spinazie met de eerste lentezon terug op. We laten deze dan ook zo lang mogelijk staan. 

 

De bladgewassen (warmoes, paksoi, groenlof, mosterdblad, kervel, veldsla) bleven tot nu toe redelijk standhouden maar aarzel niet om ze te komen oogsten. Ze staan er al lang en verliezen hun kracht. 

 

Kolen. De echte overwinteraars, jouw kracht en vitaminen tijdens de winter. Er is nog volop van de zoete spruiten, boerekool en palmkool te plukken. Ook zijn er nog voldoende witte kolen, savooien en in mindere mate rode kolen. Meer en meer treedt er verrotting langs de buitenkant op. Maar laat je er niet door afschrikken: er zitten nog prachtexemplaren verstopt onder de buitenste bladeren. Zalig fris en zoet als je ze gewoon lichtjes aanstooft of wokt.

 

Pastinaken. Nogmaals: ze zijn er wel maar je ziet ze niet. Het loof is nu helemaal verwelkt: bruine-rotte slierten over de grond. Daar waar ze samenkomen in een kern weet je dat er een pastinaak zit: uitsteken maar want ze zijn nog overheerlijk. Vergeet ook niet dat bij streng vriesweer het niet meer lukt om pastinaken, aardperen en prei uit te steken buiten. De grond wordt keihard, zoals nu het geval is.

 

Het witloof. De muizen hebben alvast de weg gevonden naar de wortelstokken. Zodanig dat we genoodzaakt zijn om muizenvallen te zetten. Oppassen dus als je verleid wordt om eens onder het doek te neuzen.

Ons witloof staat in een onverwarmde ruimte. Dat wil zeggen dat het nog wel even gaat duren vooraleer het klaar zal zijn. Gespecialiseerde telers zorgen voor een omgevingstemperatuur van toch wel 18 graden waardoor witloof op 5 weken oogstklaar kan zijn. Wij zien dat ze groeien , maar ik kan jullie geruststellen: we zijn nog niet halfweg. Het gaat dus traag. Waarschijnlijk zal de eerste lentzon nodig zijn vooraleer ze helemaal mooi oogstklaar zulllen zijn. Maar dat vinden we niet erg. Zo hebben we in de periode van ‘hungry gap’ (periode van het jaar waar al het wintereten op is en het de nieuwe lente-oogst nog niet volgroeid is) nog een lekkernij in petto. 

Heb je het groenlof nog niet geprobeerd? Tijd om hiervan te komen oogsten. Lees op de Groentewijzer wat deze groente jou te bieden heeft.

Maandelijkse nieuwsbrieven

Ondergetekende, mama Nele, maakt er een punt van om jullie iedere maand opnieuw bij te staan via de nieuwsbrieven. Je mag vanaf april iedere maand een nieuwsbrief verwachten zodat jullie goed geïnformeerd blijven over het veld en de groenten. Zo hopen we dat jullie het beste halen uit je deelname aan Het Buitenhof. Van zodra een nieuwe editie verschijnt publiceren we de vorige versie in een archief, zodat ook niet-leden en sympathisanten kunnen volgen wat er allemaal gebeurde rondom ons veld. Ook voor jullie handig dachten we zo. We publiceren ook op de startpagina de datum waarop de laatste nieuwsbrief verscheen. Zo kan je zelf nakijken of je geen brief gemist hebt.

 

Het Buitenhof opnieuw in de krant

Met o.a. Het Buitenhof als lokale duurzame producent mag Wommelgem zich sinds kort Fairtrade gemeente noemen. We leverden (diepgevrozen) courgettes en verse pastinaken voor de soep van nieuwjaarsreceptie op het gemeenteplein van Wommelgem zaterdag 14 januari. Lees hier het persartikel dat erover verscheen in de Gazet van Antwerpen.

 

Tip recept topsoep. Ik proefde er ook een machtig lekkere soep van vrijwilliger Luc die me de ingrediënten vertelde: ui, appel, flink stuk verse gember, pastinaak (goed proefbaar), courgette (diepvries) en wat notenolie. Met als topping notenstukjes. Hartverwarmend lekker was dat! Beetje experimenteren voor de juiste verhoudingen want die kon hij niet echt meedelen omdat het volgens Luc zelf een samenraapsel was van verschillende recepten. Laat het zeker weten als het jou gelukt is!

Nieuwe info-avond op 7 maart

Daag je vrienden en kenissen uit om mee te doen!

Toen jullie vorig jaar instapten moest je zelf nog afwachten wat het voor jou en je gezin zou geven om je groenten voortaan zoveel mogelijk van Het Buitenhof af te nemen. We weten nu dat de meeste leden overtuigd zijn en lid willen blijven. Dat is de uitgelezen moment om jouw overtuiging af te stralen op je eigen kennisenkring. Daag ze uit om mee lid te worden. Praktisch ook om samen te komen of elkaar eens af te wisselen. 

Voor nieuwe leden hebben we een eerste info-avond gepland op 7 maart 20u in het parochiecentrum van Wijnegem (Wommelgemsteenweg 36). Je kan het via facebook delen met je netwerk. Dank om dit te doen! 

 

Ook flyers beschikbaar.

We hebben nu ook een mooie flyer laten drukken. Wie er een aantal wil hebben om in zijn vereniging aan een aantal mensen mee te geven als geheugensteun, kan die bij ons krijgen. Laat het even weten voor welke doeleinden. Verdeel ze alstublieft gericht, aan mensen waarvan je weet dat ze zeker interesse hebben. 

Het Buitenhof van Binnenuit

Zoals beloofd, geven we - voor zij die geen facebook hebben - een overzichtje van de recente postst op onze besloten facebookpagina:

 

Leuke posts van Greet en Laïla die, ondanks de kou en het natte weer, stimuleren om het veld op te gaan. En Michelle en Laïla verlekkeren ons regelmatig met hun prachtige gerechten.

 

Denk ook aan onze officiële facebookpagina! 

Jullie zetten soms echt toffe dingen op de besloten pagina 'Het Buitenhof van Binnenuit'. Zo schoon dat ik ze liever op de officiële facebookpagina had gelezen. Het is de beste publiciteit voor ons. Dus af en toe is het echt wel goed om jullie enthousiasme met een leuke post op de pagina ven Het Buitenhof te delen. 

Dankjewel Michelle, Laïla en Hilde die ons veld met wel 5 sterren nomineerden.

Hoeveel sterren is Het Buitenhof voor jou waard? Zet het ook op onze officiële facebookpagina.

 

 

Oelegemsteenweg 40, Wommelgem, België
0475 346 789

Ontdek de Groentewijzer  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer