De problematiek van kwijtschelding voor ondernemers

Wel of geen kwijtschelding voor ondernemers?

Steeds meer lokale overheden besluiten om de "kleine ondernemer" tegemoet te komen bij de betaling van de lokale belastingen. Toch roept het onderwerp kwijtschelding binnen de politieke overwegingen nog wel discussie op. Wordt door de mogelijkheid van kwijtschelding voor ondernemers open te stellen, de betreffende ondernemer mogelijk in een gunstiger positie gebracht? Treedt de lokale overheid hiermee misschien in de concurrentieverhoudingen tussen ondernemers?

 

De wetgever heeft om deze reden in de wettekst al duidelijk opgenomen dat kwijtschelding (op grond van betalingscapaciteit en vermogen) alleen mogelijk kan zijn voor die belastingen die geen relatie hebben met de bedrijfsvoering. Ook wel: alleen privé-belastingen kunnen worden kwijtgescholden. Een goede uitleg over deze toevoeging heeft veel bestuurders overgehaald om alsnog kwijtschelding voor ondernemers mogelijk te maken.

 

De behandeling van de verzoeken … uitstel verlenen?

De wetgever geeft echter geen specifieke regels over de wijze waarop de verzoeken behandeld moeten worden. De VNG heeft de instructie die de gemeente Rotterdam hanteert als voorbeeld op haar website gepubliceerd. Deze werkwijze richt zich in eerste instantie op het verlenen van uitstel tot het moment dat alle voor de berekening benodigde gegevens bekend zijn. Maar geeft deze werkwijze wel invulling aan de bedoeling van de wetgever? Leidt dit uiteindelijk niet tot meer problemen bij de ondernemer? En (mogelijk nog belangrijker): is dit een werkwijze die u zelf ook voor ogen heeft? Het verlenen van uitstel in deze instructie beslaat namelijk een periode van ongeveer anderhalf jaar vanaf het moment van opleggen van de aanslag.

 

Hoe anders?

De wetgever heeft in de tekst van de Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 opgenomen, dat dezelfde systematiek als bij particulieren dient te worden gehanteerd. Een verzoek van een particulier wordt echter wel direct behandeld. De systematiek bij particulieren is er namelijk op gericht, dat op basis van de meest recente gegevens een inschatting van de inkomsten en uitgaven wordt gemaakt. Deze inschatting wordt gebruikt voor de berekening van de betalingscapaciteit. Zou deze systematiek niet ook bij ondernemers kunnen worden gehanteerd? Het antwoord hierop is "Ja". Deze systematiek wordt ook succesvol toegepast! Wanneer een ondernemer om een Bbz-uitkering vraagt, wordt óók op basis van de meest recente gegevens een inschatting van de inkomsten en uitgaven gemaakt, die als basis dient voor het verstrekken van een Bbz-uitkering. Waarom deze systematiek dan niet ook toepassen bij kwijtschelding?

 

Voor- en nadelen

Deze variant van het uitvoeren van de kwijtscheldingstoets voor ondernemers heeft vanzelfsprekend voor- en nadelen. Het voordeel is dat zowel de burger als uw organisatie snel duidelijkheid heeft over het recht op kwijtschelding: moet er wel of niet betaald worden. Uitstel leidt immers tot onzekerheid. En wanneer anderhalf jaar later blijkt dat er toch betaald moet worden, zou dit ook (terecht?) tot onvrede bij de burger kunnen leiden. En welke betalingsregeling spreekt u vervolgens af als er toch betaald moet worden? De uitkomst van de behandeling van het verzoek geeft immers alleen antwoord op de vraag of er (ruim) een jaar geleden betaald had kunnen worden. En niet wat de huidige financiële situatie is ... Deze problemen voorkomt u als u uitgaat van het geschatte inkomen van de ondernemer.

 

Het nadeel van deze systematiek is dat u kennis moet hebben om het geschatte inkomen van de betreffende ondernemer te bepalen. Dat is anders dan bij particulieren en neemt ook meer tijd in beslag. Het bepalen van het geschatte inkomen moet ook naar de burger toe onderbouwd kunnen worden. Deze kennis is vaak niet bij u in huis.

 

Creëer duidelijkheid

Komt de hierboven geschetste problematiek u bekend voor? Wilt u snel duidelijkheid over het recht op kwijtschelding voor uw ondernemers en geen onduidelijkheid creëren? Vindt u dat uw burgers recht hebben op een antwoord binnen een redelijke termijn? Neem dan contact op met De Ridder Belastingadvies & Consultancy. Afhankelijk van het aantal te behandelen dossiers is het mogelijk om de behandeling (tegen redelijke tarieven) volledig uit te besteden, of ervoor te kiezen om uw medewerkers op te leiden en te begeleiden bij de behandeling van de dossiers.

 

Stel niet langer uit, maar handel en creëer duidelijkheid!

06 81 29 23 77

Bekijk de website  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer