NIEUWSBRIEF    21/11/2016

Wintertijd voor beschouwing

Behalve Sinterklaas en Kerst staat ook die onvermijdelijke winter voor onze deur. Een seizoen dat we associëren met koude, natte dagen maar evengoed met gezellig knusse huiskamers waar de tijd kan stilstaan rond traag gegaarde ovenschotels die onze hartjes verwarmen. 

 

Verrassend genoeg is tot nu toe het weer nog redelijk zacht gebleven. Dat wil zeggen dat onze bladgewassen en knollen nog redelijk lang gespaard bleven van aantasting door de koude. Je kan dat zien doordat de gewassen, zeker nadat het echt gevrozen heeft, als het ware glazig worden. Ook de recente natte en stormachtige dagen hebben geen deugd gedaan aan de veerkracht van onze bladgroenten.

 

Wij hebben voor u geoogst.

De knolselders. Neem ze gerust in bulk mee naar huis. Ze bewaren nog even op een koele plaats, maar beter is dat je ze verwerkt door ze in blokjes rauw in te vriezen. Zo heb je steeds een voorraadje om aan in je soepen en gerechten toe te voegen. Heel lang gaan ze niet meer goed blijven in de tunnel. We hebben er nog een vier à vijf per volwassen equivalent. 

De rode bieten. Ook deze kunnen niet tegen vriestemperaturen en hebben we verder afgeoogst. Het zijn de kleinere, maar dus zeer lekkere exemplaren. Eet ze nu nog lekker rauw in je salades. Wie graag zo lang mogelijk rauwe rode bieten bij de hand wil en die een koele kelder/garage/tuinhuis heeft met wat extra plaats kan ze in een kistje met droog zand bewaren. Enkele graden boven nul is de beste bewaartemperatuur. Hoe warmer je de bieten bewaart, hoe sneller de kwaliteit afneemt. Dus laat ze niet in de serre.

Gekookt bewaren ze zelfs meerdere weken in de koelkast volgens Velt vzw. Dat klopt, maar ze worden op den duur wel wat slijmeriger heb ik al gemerkt. En dus niet meer echt appetijtelijk wat mij betreft. Wat ik dus doe is ze net als rode kool bereiden met appeltjes en een uitje en dan kant en klaar invriezen, zodat je een snel en superlekker kindvriendelijk gerechtje heb om op een drukke weekavond op tafel te toveren. 

Helemaal ecologisch is een chutney. Dat is als het ware een groentenconfituurke. Chutneys worden meestal als bijgerecht gebruikt in plaats van als broodbeleg. Het web staat vol recepten, maar ik moet opbiechten; wij eten het nooit en ik heb het zelf nog niet getest. Het zit nog niet in onze gezinscultuur. Wellicht een gemiste kans...Heb jij een topreceptje? Laat het zeker weten! Ik test liever jouw recept dan een wildvreemd internetrecept.

En dan de Yacon. Die wordt volgende week geoogst. Je vindt alle info van dit "specialleke" in de groentenwijzer op onze website.  

Ook zal je zien dat de groentenwijzer ingevuld werd voor nu ook de schorseneren, de knolselder, de savooikolen en de spruitjes. Ontdek ook het recept voor een lekker zalfje van pastinaak.

Tijd om af te oogsten. Nu is het allerlaatste moment dat je nog wat van de bladgewassen af het veld kunt halen. Als je er je tijd voor neemt, kan je nog heel wat lekkers vinden. Ga langs de selders. De jonge hartjes werden beschermd door de buitenste, ondertussen volledig aangetaste stelen. Snij ze integraal af en kuis ze op. Idem met de hartjes van romeinse sla, chinese kool, paksoi en ook de venkels. Daar waar je de buitenste bladeren verwijderd, heb je binnen nog ware snoepjes. Hieronder zie je dat ik de hartjes van de andijvie en de paksoi heb genomen. Laat het blad dat je niet wil gewoon op het veld composteren.

Ware schoonheid zit van binnen. Ik zie ook dat de lelijkste witte kolen o.a. blijven staan. Hieronder op de foto's kan je zien dat je een prachtexemplaar tevoorschijn tovert na het eenvoudig verwijderen van de buitenste bladeren. Ik heb pas ook spruitjes geoogst. Ook hier verwijder ik van elk spruitje minstens 1 tot 2 van de buitenste blaadjes. 

Nu is het woord aan jou! Het eerste seizoen is bijna achter de rug. Voor ons de moment om nieuw zaad, poot- en plantgoed te bestellen. We moeten dus zo goed mogelijk kunnen inschatten wat er van welke soorten allemaal moet aangekocht worden. Dat en nog veel meer zaken waar we ons in willen verbeteren, daar hebben we jou voor nodig. 

 

Vul hier de online enquete in en help ons de juiste keuzes te maken! We zijn zeer benieuwd naar hoe jullie dit eerste seizoen beleefd hebben. Ook kan je echt vrank en vrij al je suggesties, ideeën en tips kwijt. Volledig anoniem als je dat wenst. 

 

Wacht er niet te lang mee. We willen spoedig een aantal zaken kunnen beslissen voor volgend jaar. Alvast MEGA hard bedankt voor je inspanning. De bevraging zal een goed uitgangspunt zijn om een aantal opvallende zaken met jullie te bespreken op de evaluatievergadering. Meer informatie daaromtrent volgt nog. 

Oelegemsteenweg 40, Wommelgem, België
0475 346 789

Ontdek de Groentewijzer  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer