NIEUWSBRIEF    27/8/2016

Daar is die zomer eindelijk!

Wat vliegt de tijd

Onze zomerdagen schieten in een zucht voorbij. We hebben moeten meesurfen op het ritme van het weer: van snikheet naar guur herfstweer. Wanneer het klimaat te grillig is, gaan planten in "stress". Dat wil zeggen dat ze minder gelijkmatig doorgroeien en in sommige gevallen gaan doorschieten. Bladgewassen als zomerprei en sla hebben daar wat last van.

 

De zomerprei dus. Die begint links en rechts door te schieten. Prei die volledig is doorgeschoten heeft een harde lange groene steel (het schot) waar bovenaan een mooie ronde bloem komt. Deze stelen zijn niet meer te eten want snoeihard. Het preiblad er rondom is wel perfect eetbaar. Je kan prei langs over doorsnijden en de steel eruit halen.

Sommige preien zijn nog niet helemaal doorgeschoten en de kern ziet nog niet groen maar is nog wit/lichtgroen. Deze is zeker nog te gebruiken, rauw proefde het lichtzoet zelfs.

We blijven nog even bij de prei. Want we merken dagelijks dat er wel veel preigroen blijft liggen. Oma (foto) was er erg van verschoten "welke mooie preidelen er zomaar bleven liggen" en nam ze alsnog mee. 

 

Weet dat het preigroen perfect te gebruiken is als smaakversterker en krachtmaker (vezels!) in je soep. Vries telkens je preigroen in en je kan het een gans jaar door in de soep gebruiken. Op de foto zie je ook dat er zelfs veel van het preiwit werd weggesneden. Het lichtgroene gedeelte - de overgang van wit naar groen - is zelfs mijn favoriet qua smaak en textuur. Ik gebruik het steevast in al mijn gerechten. 

Ook opvallend is dat er verschillende herfstgewassen al oogstklaar zijn gekomen. Ongelooflijk hoe hard alles groeit! De rammenassen stonden daar ineens en sommigen al door te schieten. Het was een herfstras (pittige zwarte knol). Volgend jaar zetten we eerst een zomerras (lange zachtere witte variant). Oogst ze nu ze nog goed zijn. Ze smaken naar een pittig radijsje. Het is zelfs makkelijker te kuisen dan radijs: schillen, in blokjes snijden en je hebt een lekker aperitiefhapje! 

 

Onder het motto "beter vroeg dan geen" is ook de witte kool klaar. Het is nog midden zomer en die staat daar te blinken, voetballen groot. We hebben er meteen de roze vlag bijgezet om af te oogsten. Op de website van de wassende maan vind je talrijke recepten voor witte kool.

Als er voldoende interesse is wil ik een workshop pekelen/fermenteren plannen om onszelf te leren hoe we groenten lekker en ecologisch kunnen bewaren. Reageer door een reply of je interesse hebt hiervoor. Als je dit zelf al onder de knie hebt of je kent iemand die het samen met ons wil doen - laat het zeker weten! 

 

En waren zijn ze dan eindelijk! De zomerwortelen!! Zalig lekker voor groot en klein. Gebruik ook hier de riek als je voelt dat ze goed vast zitten. Ze kunnen anders afbreken. Ze zijn over het algemeen mooi gevormd maar soms lachen de kindjes zich kriek met de grappige vormen. 

 

De lente-ui is ook klaar. Ik ga ervan uit dat iedereen weet dat je deze best gewoon kraakvers gebruikt op echt wel letterlijk al je gerechten? Als afwerking op je soep, op je hoofdgerechten, in je sla, bij die lekkere gebakken patatjes van Het Buitenhof? Allright. 

 

Onze paprika's. Het was even afwegen. Laten we ze hangen tot ze gekleurd zijn? Of zetten we de vlag erbij om alvast van te oogsten? We kozen voor het laatste. Ze zijn alvast goed op smaak gekomen en door ervan te oogsten, stimuleren we de plant toch ook om er nog bij te maken. Vandaag zag ik dat de eerste rij nu ook al geel begint te kleuren en het is fijn te horen dat vele leden toch wel laten weten te willen wachten. Ook de pepers hebben we open gesteld. Ze staan helemaal achterin de tunnel. Kijk regelmatig en pluk ze als ze rood zijn. 

 

Vergeet in de tunnel ook je basilicum niet à volonté te oogsten voor die zalige pesto o.a.!

 

Verder in de tunnel beginnen de tomaten met mondjesmaat kleur te geven. We blijven ze lichtroze oogsten omdat de tomatenplaag (Phytophthora) nog steeds probeert onze planten te nekken. We moeten ze blijven behandelen (14daags) dus vergeet niet je tomaten als je ze gaat eten te wassen.

 

De komkommers hebben door het te natte weer te kampen gehad met spint waardoor we ze net als de tomaten hebben moeten strippen en behandelen met bladversterkend product. Je kan nu zien dat ze er terug door beginnen te komen en dat er jonge vruchten zich vormen. Afwachten wanneer we terug kunnen oogsten.  

 

De aubergines blijven groeien, maar hier is het ook spaarzame oogst. Als er in het stalletje liggen vragen we om slechts 1 exemplaar mee te nemen. De vruchtgewassen zullen we volgende zomer alvast minstens verdubbelen in omvang om toch steeds voldoende aanbod te kunnen bieden want veel te lekker! 

 

En de gele boterboontjes hebben jullie alvast ontdekt en geproefd. Zalig toch hoe lekker die zijn! Als deze ook weer geoogst zijn, zijn er opnieuw groene prinsessenboontjes. Hier zijn we toch maar lekker in geslaagd continuiteit te bezorgen!

 

De koriander staat in het zaad. Inge tipte ons dat het een waar lekkernij is door ze in de vijzel te pletten. Op deze manier komt de smaak vrij en brengen je ze gerechten op smaak. Korianderzaad in de handel is een dure zaak, dus profiteer ervan om hier jouw deel mee te nemen!  

 

Voor nieuwe leden: weet dat er op de website een groentenwijzer in uitbouw is. Hier vind je de groentenlijst van ons veld en wat je er allemaal mee kan doen. Ook info over de voedingswaarde en het bewaren. Bezorg ons jouw beste recepten en we plaatsen het mee op de website! 

Hoe aardappels oogsten

Je ziet niet altijd goed waar er nu een aardappelplant staat om te oogsten. Juist. De planten zelf krimpen weg en er blijven korte bruine stokken over. Dat is normaal. Ik voeg een foto bij om te laten zien hoe dat eruit ziet. Onder die bruine verschrompelde stokken zitten dus de aardappels! We zien ook hier dat er nog wel eens blijven staan (geen erg, ik spit ze zelf uit voor ons gezin). Zoek voldoende goed en neem ze allemaal lekker mee! Er staat hier heel wat onkruid ook. We apprecieren het als je het mee uittrekt tijdens het oogsten, al is dat op dit moment niet eenvoudig wegens 'te veel'. 

Samen sterk tegen het onkruid

Tegen dat taaie onkruid. Marc heeft ons al veel geholpen met wieden. Hij gaf de dankbare tip om alle leden aan te moedigen om ook tijdens het oogsten rondom het onkruid (zeker die gevallen die in bloem of in zaad staan) uit te trekken. Leg ze in het pad. Alle kleine beetjes maken het verschil! Op sommige plaatsen is het inderdaad teveel van het goeie. We werken eraan om het bij te benen. Tegen volgend seizoen gaan we hier andere oplossingen voor geven o.a. door alle winterkolen en de vruchtgewassen in de tunnel op doek te zetten, de prei en de wortels kunnen we op één groot bed zetten zodat het onkruidgespuis alvast niet meer op de paadjes feest kan vieren. 

Waar is dat feestje? 

Over feest gesproken. Wat een seizoen hebben we ondertussen al gekend. Wat een fijne groep leden zie ik op ons veld passeren. En wat een rollercoaster aan nieuwe ervaringen die de groenten bij iedereen (mezelf niet in het minst) in het dagelijkse keukenleven teweegbrengen.


Dat is nu net ook de reden waarom wij kozen voor het CSA-concept: Community Supported Agriculture "landbouw gedragen door gemeenschap". We willen mee bijdragen aan de bewustwording rond landbouw en voeding. En we zien dagelijks dat jullie, onze pionierende leden ook de meerwaarde zien om van nabij te ervaren en te genieten van hoe ons dagelijks voedsel tot stand komt. Gelijkgestemde zielen die willen weten wat ze eten, wat het met ze doet en met hun omgeving. Die bereid zijn te kiezen voor een minder evident keukenpad dan dat van de voorverpakte en geprefabriceerde voedselbrij. Samen zijn we een groep kritische levensgenieters, die met vallen en opstaan kiezen om bewust te eten. En we kunnen nog veel leren van mekaar. Dus waarom het niet onderling delen op allerlei plezierige activiteiten, zoals een fijn veldfeestje om mee te beginnen en zo elkaar alvast beter te leren kennen. 

 

Want ik hoor links en rechts dat er goesting is om een (na)zomerse veldpicnic te organiseren, of zelfs met een barbeque. Of samen koken met de kindjes, een workshop of een lezing of uitstap inrichten.. het kan zeker allemaal op Het Buitenhof of zelfs daarbuiten. 

 

Boer Geert en mama Nele willen daarom de oprichting van een veldcomité ondersteunen: een kerngroepje vanuit de leden dat samenkomt om telkens te bekijken wat mogelijk is om te organiseren. Tijdens het overleg van dit veldcomité zal boer Geert en/of mama Nele telkens ook aanwezig zijn. 

 

Begint het al te kriebelen? Laat tegen zondag 4 september aan ons weten of je zin hebt om mee in het veldcomité te stappen en we zorgen ervoor dat het geïnstalleerd wordt.. en dat er gefeest kan worden! 

 

Samenwerken is fijn!

Schrijf alvast volgende meewerkdagen in je agenda: we starten op donderdag 15 september en gaan door tot en met zaterdag 17 september. Op deze dagen kan je ons helpen om het nieuwe plantgoed in de kippentunnel te planten. Dat wordt onze wintertunnel, voor wanneer de meeste gewassen op het veld zijn afgeoogst en het te koud is om te telen.

 

Bedankt ook opnieuw aan alle helpers van de afgelopen periode. Met deze keer een eervolle vermelding voor Jon, de zoon van Inge die zijn pokemonzoektocht staakte om met Inge heel wat plantwerk mee te doen. Ook Rik (van Fresh and Funky & De Groene Slager die af en toe onze allergrootste overschotten afnemen) is een namiddag zijn 'boerenroots' terug komen opsnuiven en smeet zich vol overgave mee in de jungle van het onkruid. 

Ook een grote danku voor het gezin van Lies die met haar drie jonge kinderen de felle hitte een poepje deed ruiken om een bedje pastinaak aan te pakken. Het was fijn om jou en de kinderen beter te leren kennen en ze vertrouwd te maken met het veld. Genieten! 

Eigen besloten ledengroep op facebook.

Er wordt veel verteld aan mama Nele maar ik merk dat er schroom heerst om het op de officiële facebookpagina te posten van Het Buitenhof. Begrijpelijk. Daarom ziehier: de oprichting van een eigen facebookgroep voor enkel en alleen de community-gezinnen!

 

Zo kunnen jullie (facebook-gebruikers evenwel) recepten en ervaringen delen of vragen aan elkaar stellen en mekaar van antwoord dienen. Exclusief enkel en alleen voor de leden: dus je moet je niet inhouden: onder het motto “What happens op Het Buitenhof blijft Binnen op Het Buitenhof!.”

 

Onze groep heet (danku Laïla!) Het Buitenhof Van Binnenuit! Klik op de link en nodig jezelf uit om lid te worden met jouw facebookprofiel. 

 

Wie geen facebookprofiel heeft en dat ook niet van plan is. Maak je geen zorgen. De leukste reacties en nuttigste vragen en antwoorden en natuurlijk ook de recepten vermeld ik in onze nieuwsbrieven. 

En whatsapp?

Waarom niet. Voor wie ervan gebruik maakt en graag wat gezelligheid op de been brengt kan het fijn zijn om op whatsapp te zetten als je vertrekt naar Het Buitenhof. Anderen zien dat op hun smartphone binnenkomen en kunnen beslissen mee aan te sluiten. Zo kunnen moeders met kinderen samen bijkletsen terwijl de kindjes samen (leren) spelen. Ik heb een groep "Het Buitenhof" aangemaakt. Laat even weten of je interesse hebt dan noteer ik je telefoonnummer en voeg ik je toe. 

Oelegemsteenweg 40, Wommelgem, België
0475 346 789

Ontdek de Groentewijzer  
Deze e-mail is gemaakt met Wix.‌ Ontdek meer