Ook opvallend is dat er verschillende herfstgewassen al oogstklaar zijn gekomen. Ongelooflijk hoe hard alles groeit! De rammenassen stonden daar ineens en sommigen al door te schieten. Het was een herfstras (pittige zwarte knol). Volgend jaar zetten we eerst een zomerras (lange zachtere witte variant). Oogst ze nu ze nog goed zijn. Ze smaken naar een pittig radijsje. Het is zelfs makkelijker te kuisen dan radijs: schillen, in blokjes snijden en je hebt een lekker aperitiefhapje!
Onder het motto "beter vroeg dan geen" is ook de witte kool klaar. Het is nog midden zomer en die staat daar te blinken, voetballen groot. We hebben er meteen de roze vlag bijgezet om af te oogsten. Op de website van de wassende maan vind je talrijke recepten voor witte kool.
Als er voldoende interesse is wil ik een workshop pekelen/fermenteren plannen om onszelf te leren hoe we groenten lekker en ecologisch kunnen bewaren. Reageer door een reply of je interesse hebt hiervoor. Als je dit zelf al onder de knie hebt of je kent iemand die het samen met ons wil doen - laat het zeker weten!
En waren zijn ze dan eindelijk! De zomerwortelen!! Zalig lekker voor groot en klein. Gebruik ook hier de riek als je voelt dat ze goed vast zitten. Ze kunnen anders afbreken. Ze zijn over het algemeen mooi gevormd maar soms lachen de kindjes zich kriek met de grappige vormen.
De lente-ui is ook klaar. Ik ga ervan uit dat iedereen weet dat je deze best gewoon kraakvers gebruikt op echt wel letterlijk al je gerechten? Als afwerking op je soep, op je hoofdgerechten, in je sla, bij die lekkere gebakken patatjes van Het Buitenhof? Allright.
Onze paprika's. Het was even afwegen. Laten we ze hangen tot ze gekleurd zijn? Of zetten we de vlag erbij om alvast van te oogsten? We kozen voor het laatste. Ze zijn alvast goed op smaak gekomen en door ervan te oogsten, stimuleren we de plant toch ook om er nog bij te maken. Vandaag zag ik dat de eerste rij nu ook al geel begint te kleuren en het is fijn te horen dat vele leden toch wel laten weten te willen wachten. Ook de pepers hebben we open gesteld. Ze staan helemaal achterin de tunnel. Kijk regelmatig en pluk ze als ze rood zijn.
Vergeet in de tunnel ook je basilicum niet à volonté te oogsten voor die zalige pesto o.a.!
Verder in de tunnel beginnen de tomaten met mondjesmaat kleur te geven. We blijven ze lichtroze oogsten omdat de tomatenplaag (Phytophthora) nog steeds probeert onze planten te nekken. We moeten ze blijven behandelen (14daags) dus vergeet niet je tomaten als je ze gaat eten te wassen.
De komkommers hebben door het te natte weer te kampen gehad met spint waardoor we ze net als de tomaten hebben moeten strippen en behandelen met bladversterkend product. Je kan nu zien dat ze er terug door beginnen te komen en dat er jonge vruchten zich vormen. Afwachten wanneer we terug kunnen oogsten.
De aubergines blijven groeien, maar hier is het ook spaarzame oogst. Als er in het stalletje liggen vragen we om slechts 1 exemplaar mee te nemen. De vruchtgewassen zullen we volgende zomer alvast minstens verdubbelen in omvang om toch steeds voldoende aanbod te kunnen bieden want veel te lekker!
En de gele boterboontjes hebben jullie alvast ontdekt en geproefd. Zalig toch hoe lekker die zijn! Als deze ook weer geoogst zijn, zijn er opnieuw groene prinsessenboontjes. Hier zijn we toch maar lekker in geslaagd continuiteit te bezorgen!
De koriander staat in het zaad. Inge tipte ons dat het een waar lekkernij is door ze in de vijzel te pletten. Op deze manier komt de smaak vrij en brengen je ze gerechten op smaak. Korianderzaad in de handel is een dure zaak, dus profiteer ervan om hier jouw deel mee te nemen!
Voor nieuwe leden: weet dat er op de website een groentenwijzer in uitbouw is. Hier vind je de groentenlijst van ons veld en wat je er allemaal mee kan doen. Ook info over de voedingswaarde en het bewaren. Bezorg ons jouw beste recepten en we plaatsen het mee op de website!